Min man dricker ganska sällan (går ut och festar med vänner ca 5ggr/år) och blir då alltid (enligt mig) alldeles för full. När han kommer hem är han inte pratbar, vill bara sova och kräks ibland i sängen osv. Däremellan kan han dricka 1-2 glas vin hemma (någon gång/månad) eller på restaurang när jag är med helt utan problem. De gånger han blir för full är aldrig när jag är med, enligt honom så är det inte något problem ute på stället eller på festen eller var han nu är utan det är när han känner att det blivit för mycket och är på väg hem som han liksom släpper spärren och blir trött och full.

Jag känner stort obehag inför fulla personer, dels pga tidigare erfarenheter, och vi har också två små barn och jag skulle bli fullkomligt vansinnig, ledsen och upprörd ifall de någonsin skulle behöva se honom i det skick han är så helst vill jag inte att han ska komma hem alls utan sova hos en kompis eller på hotell men då vet jag samtidigt inte om han är ok och ligger ändå vaken hela natten och oroar mig. Vissa kan tycka att vaddå, låt honom sova av sig fyllan och så är det bra med det, men jag mår inte alls bra av detta. Min oro slår i taket de kvällar jag vet att risken finns att det kan bli dricka och kan inte sova och när jag väl hör att han är på hemväg är jag på helspänn inför vad som kan hända och för att se till att han inte väcker barnen.

När vi pratar om detta är han skamsen och tycker det är jobbigt och det vanliga att han ska skärpa sig, bara dricka öl osv. och sedan går det ju så långt mellan gångerna så vi båda hinner liksom glömma och sedan är det dags igen. Jag tycker att han inte tar det på allvar, att han inte förstår hur jag känner inför detta - jag har sagt till honom att detta är den i nuläget enda saken som skulle kunna ta död på vårt i annars mycket fina äktenskap.

Vad göra?

att han har ju redan alkoholproblem.Men kanske inte skulle definieras som alkoholist.
Då kan vägen mot nykterhet vara lättare än om han är djupt nere i dyngan.Säger jag som bara är medberoende och inte har en aning om hur det är att vara alkoholist :)
Som du kanske läst på forumet här så handlar det ju inte om vad du vill,utan om vad han vill ifråga om sitt eget drickande.
Dvs du kan tycka fråga anklaga skälla,men det kommer kanske inte att ha någon effekt.

Sätt dig ner lugnt och sakligt och lägg fram korten på bordet och kanske bjud in honom att läsa på detta forum.Då får han en inblick i hur vi medberoende har det och hur vi alltsom oftast till slut blir tvungen att bryta relationen.Klipp ut lämpliga delar och skriv ut åt honom.Märker du att han bara drar sig undan blir obekväm så kanske förhandlingsläget inte är optimalt.Men du har i alla fall satt ner foten inför dig själv och börjat skriva här.Det är ett bra första steg och välkommen hit!

Stingo

Frågor, som dyker upp i mitt huvud, då jag läser vad du skrivit.

Är det alltid samma gäng han super med, eller är det helt olika personer och sammanhang? Dricker han mer eller mindre än de som han dricker med? Finns det sådana i gänget, som vill se till att andra blir (lika) fulla? Känner du någon som han brukar dricka med tillräckligt bra för att fråga dig för om hurudana fester det är frågan om?

Det jag funderar över här, är om problemet är mest hos honom själv, eller om han är i "dåligt sällskap", då han dricker. En person, som är mindre van vid sprit blir nästan säkert väldigt full om han försöker hålla samma fart med sådana som dricker ofta.

Tror du något så enkelt som "varannan vatten" kunde hjälpa honom? Det är ett välanvänt knep att dricka i takt med de andra, men ta varannan vatten, då de andra fyller på sprit. Om han själv insett att han inte riktigt kan hantera nuläget, så kanske han kan vara motiverad att pröva. Risken är att han inte kan hålla fast vid det, då han börjat dricka, eller att han blir rejält full ändå, om de han dricker med har stor tolerans, men kanske han inte behöver bli helt redlös, i så fall.

Det där med "inga problem på festen" tror jag förresten inte på, men det kan hända att han tror det.

Hella

Jag upplever ungefär samma sak. Förutom att min sambo alltid blir för full när han går ut själv med sina kompisar så blir han det även när vi går ut tillsammans. Jag tycker detta är jättejobbigt och har försökt ta upp detta många gånger. De kommentarer jag då får är att jag är tråkig, borde slappna av mer och att det är väl inte så farligt. Oftast blir han så full att han tappar omdömet. Han slutar inte att dricka och till slut sitter han vid bordet o sluddrar eller somnar någonstans. I helgen är vi bortbjudna till ett par som jag aldrig träffat. Det är min sambo som jobbat hos denna kille o han har bjudit oss o ett par till som jag inte heller känner. Min sambo har på eget bevåg bestämt att vi skall åka med det ena paret till middagen o ha chaufför! Jag blev genast orolig då vi skall åka till främmande med främmande människor o att sambon skall dricka!! Jag vet ju hur det kommer sluta o kommer inte kunna ta mej hem själv! När jag tar upp min oro får jag ingen förståelse utan är en glädjedödare o förstörare! När jag ställer ultimatum att jag bara följer med om han kör säger han att han tänker säga ifrån! Han klankar också ner på att nu när han minsann har fixat något kul själv för en gång skull som jag vill så duger det inte! Jag vet snart inte hur jag ska göra! Det är verkligen låst läge hos oss när det gäller att komma överens om alkoholen! Snälla ge mig tipps!!

Cissi1

Vi medberoende är specialister på att slå knut på oss själva för att vara tillags. Vi börjar tro att det är nog mig det är fel på, jag som överreagerar och så vidare. Du måste komma till insikt om vart Dina gränser går och leva efter dem. Jätteviktigt!! Och jättesvårt...