Chefsjobb, toppboende, goda vänner, underbar son på halvtid och utåt sett en väldigt perfekt tillvaro. Tjänar bra och borde egentligen vara supernöjd med livet. Men så är det det här med alkoholen...

Om jag ska vara helt krass och ärlig med mig själv så styr den mitt liv. Vinboxen är alltid på plats i kylen och vid resor i jobbet och annat ska det alltid köpas till så jag kan dricka på rummet innan exempelvis kvällsmiddagen. Systembolagets öppettider styr hur jag lägger saker i kalendern. Att alltid ha alkohol är prio 1. På vardagar när jag kommer hem så är det bland det första som händer att vinet åker fram.

För mig började det nog som en bedövning i en jobbig skilsmässa för några år sedan. Det där redde ut sig på bästa sätt, men det var då det blev ett sätt att koppla av och vara lite roligare i sociala sammanhang. Idag dricker jag gärna hemma själv, slappnar av och somnar lätt och gott. Även om dagen efter inte är lika njutbar. En bag in box klarar sig sällan mer än 3 kvällar hemma hos mig. Och som sagt, after work är jag bra på - stänger oftast stället...

När jag har sonen är det lite lugnare. Blir vin under matlagningen och mindre än när jag är själv. Problemet är att jag inte kan stanna vid ett glas vin, det blir alltid ett till. Och när grabben somnat så blir det fler, det är som om att en nödvändig berusningsnivå måste infinna sig för att jag ska känna att dagen är avklarad och att jag då kan gå och lägga mig.

Jag vill verkligen sluta för jag känner ju, om jag rotar längst där inne, att jag inte mår bra av det. Enstaka dagar har jag avstått och vet att bara en dag utan gör känslan så mycket bättre. Har vid några tillfällen testat att dra ner bara och det funkar ett tag, sen är man tillbaka i gamla vanor.

Nu tänker jag ge mig själv ett löfte. Det är dags att släppa kidnapparen i mitt liv och få ro i själen. Man behöver inte alkohol för att koppla av eller för att vara rolig på afterworken. Jag vill inte heller att grabben ska känna att han har en pappa som står med vinglaset i handen varenda kväll.

Jag inser att att jag måste ersätta detta med något. Frågan är vad och det är nog därför jag letade mig in på detta forumet. Hur ska jag undvika att målet när jag kommer hem är att få ta fram vinboxen, vad ska jag göra på kvällarna när jag är ensam och hur ska jag få bort vanemönstret i att planera vardagen efter systembolagets öppettider och min jakt på att få avkoppling. Frågorna är många i mitt huvud just nu och jag vet bara en sak - att jag vill.

Bara vetskapen om att det inte finns något vin hemma gör mig stressad. Och jag har svårt och se vad jag ska fylla kvällarna med förutom att fylla mig själv. Det där ger ju ångest bara i sig.

Nåväl, här sitter jag. Det är fredag kväll och det finns vin i kylen. Dock orört. Är detta starten på något nytt?

Tack för att jag får ta plats här.

Stingo

Välkommen!

Mycket av det du skriver känns bekant, även om det naturligtvis finns skillnader. Du säger att du har många frågor, jag skall försöka mig på några svar.

Svar 1. Det här vet du redan själv, men du klarar inte att trappa ned. Du har ett beroende och behöver klippa av helt. Sluta för alltid, eller åtminstone hålla paus i flera månader. Det leder till svar 2 och 3.

Svar 2. Häll ut vinet ur boxen
Svar 3. Häll ut allt annat du har hemma, de dyra vinerna och fina Cognacen också. Du behöver dem inte mera och fast du kanske tänker på möjligheten att dricka ansvarsfullt i framtiden (det gör jag), så är det inte någon stor förlust du gör fast du kanske behöver köpa nytt om ett år, eller så.

Sådär, nu är det gjort? Nu finns inte risken att du häller upp en drink när du är ensam hemma. Betydligt större besvär att ta sig till systemet eller baren.

Svar 4. Se till att du har annat gott hemma under första tiden. Det är bra att ha något att ta till när suget faller på. Tonic? A-fritt öl?, choklad, salta gubbar? Själv tuggade jag på chili alla kvällar i början och är fortfarande storkonsument av både chili och syltad ingefära. Se också till att du inte blir för hungrig eller törstig. Både hunger och törst kan lätt förväxlas med sug.

När det gäller program är jag i sämre position att komma med idéer. Många har börjat träna. Vad gillar du? Var kan du hitta umgänge, som inte är lika med afterwork? Vad gillar din grabb? kan du engagera dig i det? Börja skriva och läsa här?

Lycka till, jag tror du är på rätt väg här.

steglitsan

Känner så igen mig i det du skriver. Hur allting ser bra ut på pappret men så är det ju det där som skaver och fläckar ner en annars till synes "perfekt fasad". Klart du ska unna dig chansen att vara din bästa versionen av dig själv.

Kör hårt!