Var ute med jobbet på middag ikväll. Första gången jag var ute på en jobbmiddag med mina kollegor sedan jag blev nykter.

Usch detta var ingen skojig upplevelse. Sitter här och gråter nu..
I tre timmar har jag suttit och hört hur tråkig jag är. Att jag blivit en gammal A4-tant, att det bara är en tidsfråga före jag är gravid och sitter med hus och kombibil och har korsord som hobby.

Detta gick verkligen in på mig! Jag blev verkligen sårad!!! Jag har alltid varit en partyprinsessa! Alltid varit tjejen som fått mest uppmärksamhet på alla fester, alltid varit centre of attention, komikern och tjejen som fått killarna jag velat ha och som har charmat alla runt omkring mig. Jag har inget filter och inga spärrar när jag dricker.. Jag har gjort så mycket sjukt att jag skulle kunna göra en film om alla dessa urspårningar som hade blivit längre än Sagan om Ringen-triologin!

Fram tills ikväll.

Nu är jag tråkig. Att bli kallad tråkig var hemskt!! Aldrig har jag fått en sådan kommentar förut! Jag fick inte höra det bara en gång, utan hela kvällen om och om igen. Drinkar och shots beställdes in och jag fick bara tacka nej gång på gång på gång.. Att få kommentarer som "är du gravid, vad fan har hänt, varför har du blivit en förutsägbar gammal mossig kärring" var verkligen hemskt.

Jag sitter här och är ledsen över att jag inte ragglar omkring på stan nu med 20 drinkar innanför västen. Jag är ledsen för att jag kommer vakna i min säng imorgon - inte på nerkissad på hallgolvet. Jag känner mig tråkig för att jag sitter hemma i joggingbyxor istället för att vara ute och härja och skapa en självvald minneslucka de luxe.

Fan vilket samhälle vi lever i. Jag känner en sorg. Min älskade alkohol - jag saknar den! Jag är 30 år och jobbar i finans (alla mina kollegor är typ män och dricker jämt) och jag har tvingats sluta dricka (självmant) för jag höll på att supa ihjäl mig... Och här sitter jag nu - 84 dagar nykter - och känner att mitt val att sluta dricka har gjort att mitt skojiga liv är över och att jag bara har ett tråkigt och tomt kärringliv framför mig resten av mitt liv.

Någon som upplevt ngt liknande?

Hanna

Så träffande du beskriver hur det kan vara! Jag känner också det där, att jag på något sätt blir roligare när jag druckit och att det bara blir tråkigt nu. Jag tycker att du med ditt inlägg lyckas ringa in precis den där känslan som nog många av oss har. Varför är alkohol så "kul"? Väger man för och nackdelar så är det ju inte roligt alls, men ändå finns den där känslan.

Sedan tror jag inte att man behöver bli mossig tant för att man inte dricker. Nu kan du ju göra andra vågade saker som du inte kunde göra när du drack. Köra folkrace, hoppa fallskärm, anmäla dig till en amatörteatergrupp och stå på scen. . .

Jag har inte vart nykter så länge som du, men jag längtar efter den dagen då jag är där du är.

Sist av allt - en STOR eloge till dig som trots allt inte drack!! Om de som kommenterade det bara visste vilken kämpe du är!

Arne

Känner igen helt och hållet. Hade en mycket likartad upplevelse i lördags, dock är jag man så jag slapp frågan om jag är gravid :-)

Ett par hackade upprepade gånger på min självvalda nykterhet. ”Men i sommar när ni kommer på besök – då är du väl inte tråkmåns utan då dricker du väl?”, ”det är ju skittråkigt att vara den enda nyktra om alla andra är packade” osv

Kändes ganska tungt när orden landade. Men dagen efter låg jag i badkaret och filosoferade.

Självkänslan växte enormt när jag kom till insikt att jag väljer själv om och i så fall när jag dricker. Just nu väljer jag att inte dricka. De väljer inte själva utan styrs av människorna omkring sig. Kände mig mycket väl till mods när den insikten hade landat. Idag är jag en starkare människa i min nykterhet än vad jag var för 1 vecka sedan.

Ta hand om er / 86 dagars Arne

Instämmer med Stingo. Jävla skitstövlar!

Jag tror att vi alla som slutar dricka möts av detta - mer eller mindre. Ofta har vi omgett oss med personer som dricker mycket och sådana kommenterar handlar nästan alltid om deras eget drickande. Att en person plötsligt är nykter blir ett hot och ett obehag. Man måste reflektera över sitt eget intag.

Men handen på hjärtat. Jag var den som tjatade värst förut, om det fanns någon, som mot förmodan inte drack i min närhet. Absolut värst. Men det har man ju bittert fått inse hur fel det var...

Själv undviker jag numera att frotteras med alltför packade personer. För det första är det en risk. Men framför allt - så är det outhärdligt jobbigt. Jag står bara inte ut med lallande puckon. Jag blir irriterad redan vid första dragen av att en person börjar bli påverkad. STÅR INTE UT! Då handlar det inte om att jag är avundsjuk och också vill bli likadan. Nä nä! Då handlar det om att jag verkligen inte orkar med personer som inte vet vad de säger, gör, tänker och dessutom glömmer bort hälften till nästa dag. Min toleransnivå mot onyktra människor ligger på minus tio alltså.

Jag tror helt enkelt att antingen så vänjer sig omgivningen att du är nykter och ni kan fortsätta umgås. Eller så kommer du att vilja söka nya bekantskaper. Det är en lite ledsam insikt, jag vet. Men om ett tag så kommer du inte fatta vad du saknade! Jag skrev igår om just det här - läs om du vill. I och för sig kräktes jag på alla som glatt så åt mig i början att "man får skaffa nya intressen"... men så är det nog ändå.

Kram till dig

mod60

Vilka tråkiga omogna typer....minst sagt. De ska väl bara skita i om du dricker eller ej. Är gravid eller ej. Om de tycker om dig på riktigt så är den kärleken/vänskapen där, oavsett om du är nykter eller ej. Detta handlar om deras dåliga samvete för att de häller i sig något som de inners inne vet är skit och de mår dåligt av. Vad är de så rädda för? Fördomsfulla!

Låt dig inte trampas på Alkolist Javisst. Jag blir riktigt arg å dina vägnar som du märker. Skulle vilja läxa upp dem och visa en riktig A4:a käring. Då skulle de få se!!!!
Snorvalpar..... ( usch så får man kanske inte säga men det tycker jag de verkar vara :))
......kramar till dig
hoppas du mår bättre idag...mod60

Alkoholist Javisst

Tack alla för ert stöd och fina kommentarer! Det värmer verkligen, tack alla ni fina gamla f.d alkisar! :) :) :)

Kom till kontoret idag i vanlig tid runt 0800. Utvilad, fräsch, klar i huvudet och pigg.
Runt 0845 stapplar de två värsta suputerna bland kollegorna in.
Rödsprängda ögon, stinker alkohol och tycker att de är coolast i världen! Den största idioten av de två berättar att han supit bort sin nya iphone 6 kvällen innan, men att han "inte bryr sig för han är ingen brud som grinar över sånt, och vadå?! Försäkringen täcker ju allt".
Tyst för mig själv tänker jag att det där är nog promillen som talar. Om ett par timmar när alkoholen gått ur kroppen så kommer han börja gnälla och sura över att den 2 veckor gamla mobilen är borta.
Mycket riktigt, runt 14-tiden i eftermiddag då var hans självförtroende och kaxiga ton borta och han började gnälla och gny över telefonen.
När han sedan ringde IF för att anmäla det hela och fick veta att hans försäkring gick ut i oktober 2014 - DÅ (!) kände jag att "YES!! KARMA FUNKAR VERKLIGEN".
Så där satt jag, den tråkiga A4-kärringen som måste vara gravid medans han den coola, festliga människan satt och luktade spritfabrik och såg ut som en dålig dag i Tjernobyl.

Alkoholist Javisst vs. Idiot-kollega: 1-0!
Den största idioten utav de två har supit bort sin nya iphone 6 som han köpte för två veckor sen, men eftersom han fortfarande har promille (de la sig tydligen 0430)

Alkoholist Javisst

Och ja Mod 60! Dom är snorvalpar! Trots att dom är i 35-40 årsåldern..
Det är såna som dom som aldrig har sett ett missbruk på nära håll. Dom vet inte hur det är att vara/leva med en alkoholist.
Hade dom vetat sanningen så hade dom nog inte hackat på mig som dom gjorde.
Hade dom till exempel vetat att jag drack vin i min kaffekopp om morgonen, att jag alltid gick upp först dagen efter fester för att kunna dricka slattar och recovery-öl ostört och utan att bli avslöjad. Att jag häromdagen blev glad då jag tog på mig ett par gummistövlar som inte använts på ett halvår och blev glad då jag upptäckte att det inte låg några gömda vinflaskor i stövelskaften.
Att jag både kissat och bajsat på mig för att jag har varit för full för att kunna "hålla tätt"... Att jag suttit gråtandes och hulkandes vid toaletten 1 miljon gånger samtidigt som jag stålsatt mig och peppat mig själv "Kom igen nu! Sluta spy! Upp och hoppa! Nu måste jag skärpa mig för systemet stänger snart och jag måste ju hinna dit före stängning".

Aldrig mer vill jag behöva ha det så... Aldrig mer vill jag behöva skämmas för att jag e på bolaget så ofta att jag måste börja rotera mellan systemen och kassörskorna. Aldrig mer vill jag få spattig dagen-efter-gångstil och skaka som ett asplöv på händerna.
ALDRIG MER!

MåBättre

Fan va bra den här tråden blev på något vis!! Ditt första inlägg beskrev så mycket av de känslor man själv får till och från, man blir bitter och avundsjuk på andra för att de kan ha "roligt". Sedan följdes det upp med vad jag tänkte skriva, hur ser de ut idag? Trasiga. Och det är lätt för dem att vräka ur sig saker när de inte ser hela bilden. Tror dock att det är väldigt viktigt att man hela tiden lyssnar på sig själv om man ska klara det här. Vad vill jag? Vad mår jag bra av osv!?

Starkt jobbat av dig och grymt härligt att du fick "payback" så snabbt också! :)

steglitsan

Fasen vad bra du är. Så trist att bli ledsen och sårad. När liknande situation har hänt mig funderade jag och kom fram till att om de personer inte kan stå ut med mig på annat sätt än när jag är full, promiskuös och "bjuder på mig själv" då är det ju något som är skevt i relationen. I slutändan var det som att jag tyckte att jag är värd att umgås med människor som vill umgås med mig när jag är hur jag vill vara. Inte hur de vill att jag ska vara. Fast det är så mycket enklare än sagt.

Håll huvudet högt, du är en vinnare!

Alkoholist Javisst

Tack igen allihopa! Åh vad fina ni är!
Finns inget band som det bandet som är mellan oss nyktra alkisar :) Vi förstår varandra och kan stötta varandra på ett helt annat sätt än de "utifrån" som är friska kan. Det är liksom inga konstigheter. Skriver en utav er "fan, jag trillade dit, nu har jag druckit i 2 månader men nu är jag tillbaka" - då är det liksom inget konstigt med det utan vi förstår och ger istället en klapp på skuldran och säger "välkommen tillbaka, kompis". Så enkelt, så rent - så rätt! :)

De som "mobbade" mig i torsdags för att jag inte drack tror jag inte är alkoholister på något sätt. De är rätt och slätt för dumma för att kunna vara det... Under mina snart 3 månader som nykter så har jag mött oerhört många torrlagda alkisar via AA och jag måste säga att varenda en verkar vara över genomsnittet intelligent, djup, filosofisk och känslosam.
Jag menar inte att vi alla är djupa filosofer med galet professorhår och bruna manchesterbyxor och ett skört inre.. Men jag tror att vi grubblar och reflektererar mer än genomsnittet. Vi är djupa på något sätt och tänker kanske 5 extra sekunder på saker och ting jämfört med "vanliga" personer.
Fattar ni vad jag menar?

Anyway - mina kollegor som satt och dissade mig hela middagen för att jag var nykter.. Dessa amöbor.. Vi ska ut på en jobbgrej igen om 2 veckors tid. Vad konkret ska jag säga????
Saken är den att för bara 3 månader sedan så var jag den som hetsade och tjatade hål i huvudet på alla för att vi skulle ta en AW och gå ut och fira/deppa/spontan-dricka. För 3 månader sedan så var jag THE party queen som alltid drack mest, fick störst och flest black outs, spårade mest och gjorde sjukast saker på fyllan (dock alltid med glimten i ögat - så jag kom undan med det).
Nu har jag helt plötsligt blivit "tråkig". Jag kommer få samma hagelskur på middagen om 2 veckor.. "Varför dricker du inte, är du gravid yada yada..."
Jag behöver råd - hur och vad svarar jag?

Att berätta att jag är nykter alkoholist är uteslutet då jag är i en bransch där det enbart kommer användas mot mig.

Hatar det här samhället där man måste ljuga för att man har valt att sluta förgifta sig själv.

Blomman

Kanske du kan vara "bokat" på annat?

Vad du ska svara vet jag inte. De förslag lämnar jag till de klokare som kommit längre än mig.

Jag är också skiträdd för vad jag ska säga i framtiden. Jag får gliringar från alla håll.....även mycket nära släkt. Och jag är bara i fasen att försöka börja vara nykter.

Men hen jag pratade med igår hade ett bra svar på varför hen inte drack alkohol. Svaret var helt enkelt.....Jag är mycket glader utan.

Kram och heja.....jag är så imponerad av dig

Alkoholist Javisst

Blomman - vad duktig du är! Hur länge har du varit nykter?
Har du haft problem länge?
Kommentarer från nära släkt? Åh fan.. Det är inte okej. Har du mycket alkoholism/osunt drickande i släkten? Är dom så för att de har problem själva eller för att de inte förstår vad alkoholism faktiskt är??

Jag var aktiv (drack varje dag) alkis i cirka 3 år.. Men har druckit osunt halva mitt liv.. Med andra ord så har jag alltid varit den som varit först på flaskan i alla sociala settings. Det är därför som mina kollegor/ytliga vänner är som frågetecken nu. De begriper inte vad som har hänt.

Tänker ju att då man har sett någon däcka överallt i flera års tid så borde man som kollega/bekant snappa upp vissa varningssignaler och inte ifrågasätta varför jag helt plötsligt har slutat dricka helt.. Men men...

levervlärden så min läkare tyckte jag skulle avstå en period för att kolla resultaten. Kan nog funka i en del sammanhang.

MåBättre

Hej AJ!

Ju ärligare du kan vara till dina kollegor desto bättre, däremot behöver man ju absolut inte gå in på detaljer. Jag personligen gillar:

"Jag dricker inte för att jag känner att jag inte mår bra av alkohol"

Det kan även funka med:

"Jag ska försöka satsa på jobb och träning ett tag och därför vill jag köra en nykter period osv.. "

Sedan finns det ju en jäkla massa annat med bilen osv. Mitt tips är att fundera på om du kan säga något som känns bra för dig som sätter sig hos dem? Jag menar annars ska du gå med samma oro inför varje AW, firmafest, pubrunda osv.

Att våga säga rakt ut, jag är alkolist och tänker inte dricka mer för att den där skiten sabbar mitt liv. Då är man jävligt tydlig, både mot sig själv och sin omgivning. Man stänger vissa dörrar för att lättare kunna ta ett återfall och man visar för sig själv och sin omgivning att man har bestämt sig. Man vill satsa på något annat än att supa sig full.. Brutalt men samtidigt jävligt bra i de flestas öron.

Skriver detta bara som tankar, jag är inte själv där så att jag klarar av att säga att jag är alkolist rakt ut.

Hur som, fortsätt på din "nya väg", det är en jävligt bra väg och min gissning är att du har jäkligt mkt att hämta av livet som nykter! :)

Blomman

Oj oj nej nej......jag har inte kommit längre än att jag insett att jag har problem som jag måste få stopp på. Alldeles för få nyktra dagar här. Senast höll jag som längst upp i 10 dagar.....då mådde jag bra. Sen har det bara blivit några dagar hitt och ditt.

Under dessa 10 dagar så berättade jag att jag skulle ha paus och tja.....vad ska jag säga.....släktingar som kom med kommentarer och de sa sen att det skulle bara vara skämt.....suck jag förklarade att sånna skämt inte är så uppskattade när man har problem.

Ja det finns en och annan i släkten som druckit/drycker osunt.
Jag tycker sambon ligger i riskzonen. Han drycker också varje dag. 1 öl eller två och 3 och kanske nån stark droppe också. Ibland drycker han bara lätt/mellan/folköl. När jag inte drack dessa 10 dagar på sträck så var hans bild på stöd för mig att bara dricka max 3,5 % öl. Han tycker inte det räknas som alkohol.

Vi har väldigt mycket vin och sprit och öl runt om oss. Hos oss själva. Många middagar och fester. Alltid nått tillfälle till "god" dricka i gott sällskap. Jag tappade helt orken när jag föll efter dessa 10 dagar.....orkade inte med bemötandet jag fick. Vet inte hur jag ska komma vidare. Det enda som känns bra just nu är att jag läser och skriver här i hopp om att min dag kommer.

Kram

Alkoholist Javisst

Påsken.
Varit i fjällen i fyra dagar. Gått toppturer och på glaciärvandring. På kvällarna har jag ätit 3rätters och en kväll firade vi min födelsedag.
Allt detta nykter!

Lyckan över att vakna fräsch, klar i huvudet, redo att "carpe diem:a", inte ha ångest över vad man gjorde kvällen före, komma ihåg allt man sagt kvällen innan, faktiskt vara sugen på frukost och kaffe istället för att maniskt fundera över när och hur man ska få i sig den första återställaren...

Jag skriver inte det här för att skryta eller för att få skryt. Jag försöker inte samla "duktig flicka"-poäng. Jag skriver det här för att jag inte har haft en nykter påsk (speciellt inte en påsk då min födelsedag har infallit) på 15-16 år och för att jag ska kunna gå in här och läsa det här inlägget nästa gång A-suget kickar in.
Är så tacksam över det nyktra livet.

Skönt vara tillbaka i civilisationen där man har internettillgång - har saknat er här i forumet. Ni är ett sånt fantastiskt stöd var och en av er! :)

God natt, kram.
AJ

Vilsen76

Oerhört starkt att stå emot och det verkar ju klart lättare när du ser dina vänner/kollegor som super ner sig!!
Jag själv lever med en tjej som jag bara kan säga påminner mycket om dig i ditt sätt att dricka på!
Jag stöttar henne i hennes tillfrisknande men hon är blandmissbrukare och har varit det sen tonåren och blir nu 30....
Jag har själv valt bort alkoholen för jag har upplevt dem fula sidorna hos henne när hon tex druckit(inget omdöme, otrogen x antal ggr, hallucinationer, psyket x antal ggr för både psykoser och självmordsförsök).

Jag försöker att lära mig mer om sjukdomen alkoholism så att jag kan stötta henne, har själv även tagit tag i mitt medberoende så jag kan börja ta hand om mig själv!

Stå på dig i din nykterhet och det finns alltid människor som förstår el som görna vill förstå så länge man är öppen om sitt problem.

Alkoholist Javisst

Blomman -
Oj vad du är stark som klarar att stå emot trots att du har en sambo som "stöttar" som han gör och en familj som skojar med ditt beroende...
Jag blir verkligen imponerad av dig. Hur går det för dig??
Hur har påsken varit? Alla storhelger har ju en tendens att bara handla om alkohol... Var därför jag tog mitt pick och pack och isolerade mig på en fjälltopp i påsken.. Står inte ut med alla festande människor runt mig i stan!

Vilsen 76 - WOW! Så fint av dig att stötta som du gör och herregud - en eloge till dig som har valt bort alkoholen och försöker lära mer om alkoholism. Du måste verkligen älska henne! Så fint.
Alkohol är skit! Jag märker hur jag sakta men säkert börjar dra mig undan från folk som inte förstår mitt problem och hur jag dras till dom som accepterar att nu har jag druckit klart.
Jag har druckit mer än vad 10 normala människor gör under en hel livstid - detta har jag klarat att prestera på 15-16 år. Det är vidrigt! Jag kommer på mig själv hela tiden med att inte komma ihåg saker.. Till exempel förra påsken... Jag har inte en aning om vart jag firade påsk eller vad jag gjorde... Vet bara att jag var konstant full. På fjällresan nu i påsk så berättade en av kompisarna som var med om att mannen som försökte våldta henne för 4 år sedan nu har kommit ut ur fängelset. Det här kom inte jag ihåg! Min kompis har alltså berättat för mig om att hon har vittnat mot våldtäktsmannen i rätten 2 ggr och att han blev dömd etc etc och jag kommer inte ens ihåg det här för att jag var så sjukt full då hon berättade om detta..
DET är tragik på hög nivå!