Jag är sedan många år gift med en alkoholist!
Jag kan inte skylla på någon annan, för varningstecknen fanns där redan när vi träffades. Det positiva är att han inte någon gång blivit våldsam eller haft sådana tendenser..
I början ville jag inte se hur mycket han drack egentligen, utan vi hade små romantiska middagar med vin, satt och pratade med varsitt glas vin till in på småtimmarna.
Sedan blev han klapp kanon ett par gånger och väldigt "ful i mun". Då protesterade jag (insåg att det inte var någon mening att ta snacket när vi båda var berusade) men väl dagen efter. Skamsen lovade han bot och bättring. Han har hela tiden haft ett bra jobb med mycket folk (ungdomar) runt sig. Väldigt omtyckt på sin arbetsplats.
Vissa perioder skyllde han på stressen när det började bli för mycket vin och öl (starksprit rörde han nästan aldrig) Och jag gick på det.
Sedan skämdes jag över hans fyllebeteende också, när våra vuxna barn var hemma och han satt och "saggade" vid middagsbordet (avsevärt mer onykter än han borde ha varit på ett par glas vin)
Jag tyckte ju själv om vin, så jag försökte mig på tricket att hjälpa honom att dricka ur (så han skulle få lite mindre..HAHAHA) Det kan vi ju räkna ut hur det gick!
När han nu blev pensionär, tror jag han såg en lång räcka dagar framför sig då han kunde sitta i trädgårn med en kalla öl eller ett glas vin.. Sitta och "snutta" som han utryckte det och "må bra".
Problemet är, att han blir rastlös av sitt drickande.. Han plockar, donar och har sig.. Pockar på uppmärksamhet som en liten barnunge och nästan kräver att jag ska sitta bredvid honom och lyssna på hans eviga tirader..
Själv tvärklippte jag vinet för 3 månader sedan och ju längre tiden går, ju mer ser jag hur vårt hem förfallit och hur mycket han dricker samt hur full han blir (tom på lättöl, när han dricker 5 - 6 stycken)
Hans normalranson är 5 st burköl/ 6dagar i veckan. 50cl:ers 7,2:or.. Vilket motsvarar hans tidigare vinkonsumtion på 1 flaska + 2 starköl per dag (utom söndagar då det blir 4 - 6 folköl)
Just nu läser jag på forumet och letar argument för mig själv att ta ett större kliv ur både hus och äktenskap. Han visar inga somhelst tecken på att förstå att han är alkoholist.
Jag har pratat flera gånger med honom, men han hävdar att han minsan inte är beroende.. Han är medveten om att hans konsumtion ligger över det normala.. men alkis.. nej då.. Han har inget "sug" och han kan sluta när han vill.. Fast inte just nu.. för han vill ha någon guldkant kvar i livet..

etanoldrift

Jaha.. konstaterar att herrn tar igen idag, vad han missade igår när bolaget var stängt..
Han började redan vid 11-draget och har "grejat i trädgårn" (så att han kan kuta som en skottspole till ölburkarna eller om det är vinpavan i källaren)
Han är alltså rejält på röken, men inser inte det själv..
När jag tittade på honom så fräste han till: Va ere om.. Är det nåt som är fel kanske?
När jag inte svarade så traskade han runt i köket medan jag lagade mat och började föreslå vad jag skulle krydda med och kunde han inte hämta lite "kryddgrönt" till såsen.. ? O-ombedd, tar han sedan kompostpåsen och traskar ut..
Återkommer efter 10 minuter.. utan kryddgrönt..
Eftersom jag vill ha lite matro, så säger jag inget, utan lägger upp maten...
Men använde du ingen persilja och gräslök..?
Och så kommer han på sig själv: Visst fan, jag glömde.. Äsch, det gör väl inget.. det är säkert lika gott utan..
Det där Äsch det gör inget har jag hört till leda..!
Varje gång nåt går sönder, för att han är fylleklumpig! Eller får en "lysande idé" som ska genomföras, men där finmotoriken sviker pga alkoholen.. Eller helt enkelt för att Förståndet sedan länge är borta..
Nu stramar han upp sig och sitter och småhickar.. Fast det är ju naturligtvis "magen".. inget annat..
Dessutom är han sur över att jag inte har minsta lust att göra honom sällskap i trädgårn men jag orkar bara inte lyssna på hans tirader idag..
Over and out för idag..

Kvaddad

Det gör ont i hela mej när jag läser om hur din man beter sig och hur du upplever det.
Äntligen ramlade polletten ned.
Jag är nog väldigt lik din gubbe när jag är på kanelen.
Så tröttsamt för omgivningen (mest den närmaste).
Jag har kallat min man för jävla tråkmåns när han inte varit intresserad av att delta i mina fylleupptåg och knasiga idéer.
Det är plågsamt att liksom se sej själv genom en tredje parts ögon.
Man fattar ju inte själv hur jobbig man är.

Kvaddad

Kom att tänka på när jag insisterade på att montera ihop en tre meter lång plockepinnbokhylla efter intag av glögg och diverse andra alkoholhaltiga drycker.
Ställde in alla böcker och kände mej väldigt nöjd med mej själv ända tills nästa morgon då jag beskådade verket. Tornet i Pisa lutar bara lite jämfört med vad den hyllan gjorde.
Det blir mycket gör-om-gör-rätt när a är inblandat.

melina

Ja tänk så många gånger man hört hur träig man är.
Tråkig då man inte orkar prata mitt i natten.
Tråkig Att inte orka/vilja sexa med en alkohol illaluktande snubblande svin mitt i natten.
Tråkigt när man inte tycker det är ok att köpa vin, köpa öl, gömma smyga......
Ja ni vet vad jag snackar om....
Å ändå står man här....kvar vid deras sida.

när jag läser dina inlägg är din distans till den man du lever med.
En sorts utanförskap som du känner och som blir mer och mer tydlig.
Kanske det behövs för att du ska kunna fjärma dig från er relation och få styrkan att gå eller förändra tingen på något sätt.

Alla hans beteenden är ju ganska typiska för en alkoholist.
Bortförklaringar,smyganden och lögner.Alla behöver vi vår vardagsdagbok för att påminna oss om att det är inte okej.
Jag ser inte fel, jag har inte fel i vad jag är delaktig i.

Han är en tragisk figur svårt sjuk i sjukdomen alkoholism.
Det kanske blir lättare för dig om du tänker på honom ur det perspektivet.
Ska han bli frisk/du bli frisk så kanske sanningar måste komma från båda hållen.
Kanske du kan låta en del av den värme och omtanke du förmodligen också känner få ta plats och göra ont.

För mig har det varit en lång sorgeprocess att ta farväl av den man jag en gång valde som nu har ersatts av en fullblods alkoholist.
Den gamla mannen glimtar till ibland,men för det mesta är han väl dold vare sig han är nykter eller inte.
Att behöva se det, den förlusten som båda faktiskt gör tar kraft och gör ont.

För mig har det varit till stor hjälp att lära mig mer om sjukdomen,och vad den gör både med den som dricker och med oss som står på sidan.
Jag har blivit mer ödmjuk och förstående och kanske också tappat ännu mer hopp än när jag började skriva här.

Jag är duktig på att trampa på tår,så ta till dig vad du vill med mitt tillfälliga inhopp.

etanoldrift

Kära ullabulla
Jag har inga tår kvar att trampa på så du är välkommen med dina synpunkter. Ja, som medberoende och nykter alkoholist så blir man själv lite syrlig och ironisk ibland. Kanske för att man hört alla bortförklaringar både för sig själv och från alkisen flera gånger (fler än man vill räkna)
Ändå så glimtar ju den där människan man en gång förälskade sig i och gifte sig med fram då och då. Rätt sällan numera.. Nu är det mer den där förhandlande typen, som gärna kommer med en dyr present eller föreslår en finare resa, för att få intäkten att kunna dricka lite mer..
En sorts "Avlatsbrev" helt enkelt..
Jag skriver av mig, för att orka.. Kanske kan jag tom få någon att igenkännande dra på smilbanden. Sitter faktiskt och skrattar ibland åt hur tokigt man beter sig.. Men det är lugnt.. Jag letar redan eget boende. Fasar visserligen för uppbrottet, eftersom det säkert inte kommer att bli utan böner och tårar. Men det är ett måste om jag ska överleva som människa med förståndet i behåll..
Nej jag är inte alltid stark och det känns skönt att ha medsystrar.. Har börjat skaffa mig ett litet kontaktnät, med människor som vet hur jag har det, som jag kan anförtro mig åt..

etanoldrift

Morgnarna är för det mesta lugna.. Gubben håller sig sysselsatt. Idag med lite ved som ska sågas och klyvas.. Jag hör hur det börjar rumla i källaren och konstaterar att det är sådär en kvart kvar tills bolaget öppnar..
Nu är det inga problem att ducha av sig och byta kläder för att kunna åka och handla.. Han kommer att dra ut på det, för att slippa "hänga på låset".. utan bara glida in sådär i förbifarten.. prata om det fina grillvädret och konstatera att värmeböljan som är på väg troligen kräver några kalla bärs..
Få se hur fort han drar i sig dom idag..?