Hej
Jag tror inte att min fru har ett beroende i vanlig bemärkelse utan hon saknar kontrollen att sluta dricka innan hon blir för full.

Vi har varit tillsammans över 16 år och redan från början märkte jag att hon ibland kunde "balla ur" på fester etc. Det visade sig att hon kunde börja beté sig väldigt illa mot mig eller andra. Skrika och gapa om helt ovettiga saker eller saker hon missuppfattat och bara försvinna iväg, då oftast väldigt berusad. Han polisen sett henne hade hon garanterat åkt in över natten. Dock hände det såpass sällan så jag bortfärdade med att hon haft "lite otur" just den kvällen.
Vi har nu blivit många år äldre och jag tycker att på senare år har detta börjat hända igen.
Vi är inte på fest/middagar särskilt ofta, kanske någon gång i månaden, men hennes "otur" har börjat igen. När vi är hemma själva händer det aldrig att det går över styr, utan bara när vi är på fest eller middag.

Vi kan prata öppet med varandra om vad som hänt dagen efter, på kvällen när det händer är det omöjligt att prata om det och jag får ägna mig åt "skadebegränsning". Dagen efter är hon är oftast ångerfull och vill få bättre kontroll. Hon har kommit fram till att sluta med starksprit och grogg då det har många gånger fått henne att bli för full alldeles för snabbt. Det funkade i början.... När lyckas hon med detta även med vin och öl.

För mig är detta otroligt jobbigt, jag kan aldrig slappna av när vi är ute eller borta utan det känns som att jag måste hålla koll på henne efter några timmar. Jag måste "hinna" föreslå varannan-vatten innan hon blir för full, för då blir hon bara sur/arg/förbannad om jag påtalar att hon kanske skall ta det lite lugnt. Jag kan ha ångest flera dagar innan vi skall på middag eller fest hos andra. Jag har föreslagit vid några tillfällen att jag är beredd att välja bort alkoholen helt så att vi tillsammans kan ha en normalt liv där vi bägge kan må bra, men vi har alltid hittat en kompromiss där antigen hon skall avstå starksprit, att jag skall hålla koll på henne, men givetvis har det aldrig funkat.

Jag är nu 40 år och det är fan inte kul att se sin fru snubbla omkring på en fest, hålla sig i väggarna eller sitta och gråta framför alla för att hon har fått ångest och fått för sig att jag skall lämna henne. Försöker jag prata med henne i detta läge är hon nästan alltid fruktansvärt otrevlig kan be mig dra åt helvete.
Extra jobbigt blir det när barnen är med, det är svårt att se till sin fru och göra så att barnen inte fattar att mamma inte betér sig som vanligt.., Jag skäms ögonen ur mig det är fruktansvärt jobbigt och jag mår verkligen skit...

Jag vill verkligen att vi skall kunna funka som normalt och ha en sund inställning till alkohol och kunna ha trevligt med varandra när vi är borta, men just nu vet jag inte hur detta skall kunna gå till. Jag är villig att helt välja bort alkoholen, jag vet inte om hon är villig att göra detsamma.

Just nu är mitt förslag att om hon vill dricka på en fest så får hon gå själv, det skulle åtminstone jag slippa ta ansvar för henne och slippa se det... tror kanske inte att det är den bästa lösningen, men det ger henne åtminstone några valmöjligheter om hur hon vill göra. Själv har hon aldrig gett mig någon möjlighet att välja de gånger det gått åt skogen, så har jag fått enda valet att ta skiten, hjälpa henne hem osv...

Behöver verkligen råd om hur jag skall göra.

Du kan aldrig få din fru att sluta dricka. Det är en vilja som hon genuint måste ha själv. Vad du beskriver har hon ett missbruk och behöver hjälp. Jag kan som missbruksperson bara ge rådet att inte dricka. Hjärnan hos en missbrukare är inte nöjd för man är full, lite enkelt sagt. Man kan inte bara skippa starkspriten, man kompenserar genom att dricka mer av det svaga. Det låter hemskt men hon måste nog förlika sig på att inte dricka alls. Jag bytte ut starkspriten mot öl 7,5 eller 10,4% . Visst har man ånger dagen efter men det eror också på att när alkoholen går ur kroppen kommer sanningen ifatt en och vad gör man då? Korkar upp igen. Du håller ckså på att hamna i ett medberoende. Läs andras trådar här kommer du se att du inte är ensam. Det där med fester. Man kan festa uran alkohol. Eller så går man på fest för att kunna kröka. Jag tycker du ska sägavatt hon måste ta hjälp och att hon verkligen måste vilja bli fri från alkoholen. För mg är det total återhållsamhet. Återkom med hur det går.

klimpster

Det här inlägget var som copypastat ur mitt liv. Har även ringt polisen några gånger och förhindrat några tafatta självmordsförsök. Lämna, säger ni, hur säger jag. Eller finns det alternativ? Hur går det för dig, oroliga man?

Emjuli

Din hustru har utvecklat ett missbruk. Känner så väl igen mig i min exman. Varje fest var en plåga och slutade också i kaos. Ibland drack jag mer än jag egentligen ville, bara för att kunna stå ut. Dagen efter var det ofta bråk.

Är det bara på fester hon dricker? Eller dricker hon för övrigt också?

Tyvärr kan du inte få henne att sluta. Hon måste göra det jobbet själv, eller be om hjälp. Att få en alkoholist att sluta dricka är som att ensam lyfta ett helt berg.

Det är alltid svårt att ge råd om vad du ska göra. Sök hjälp för din egen del. Gå till en självhjälpsgrupp, typ alanon. För om du inte hjälper dig själv i din förtvivlan så kommer du längre och längre in i ett medberoende, och det är inte bra för varken dig eller din fru. Gör det för din egen skull, så blir du också en bra förebild för dina barn. Nu och när de blir äldre.