Min pappa dricker.

Han sköter sitt arbete och är delaktig i vår familj. Han har aldrig varit hotfull eller elak eller missat stora händelser i våra liv.
Han håller sig nykter hela dagarna (om han inte är ledig), men dricker alltid framåt kvällen. Oftast börjar han dricka alkohol till middagen (dricker han något annat blir jag alltid förvånad), och sedan fortsätter det hela natten. Han slumrar alltid till framför tv:n tidigt på kvällen, och min mamma väcker honom från och till fram till att hon tröttnar och går och lägger sig. Sedan sitter han på soffan och dricker fram till 1-4 på morgonen. Han har stora sömnsvårigheter och somnar lite varsomhelst närsomhelst (ibland mitt i konversationer, fast han är nykter), och på senare tid har han börjat somna bakom ratten vid längre bilsträckor. Sedan går han upp vid 6 på morgonen och allt börjar om. Jag misstänker att han kör rattfull ibland (dagen efter), men är inte säker. Ibland hittar jag ölburkar, vinflaskor och glas med alkohol på udda ställen, och jag märker att jag brukar räkna hur många glas/öl jag ser honom dricka för att kunna bekräfta min oro. Jag oroar mig ännu mer inför nästa år då han pensioneras. Alla dagar han kommer spendera hemma själv utan någon sysselsättning. Hur ska det gå? När han är ledig på helgerna nu börjar han dricka tidigare om dagarna. Är han iväg på ärenden öppnar han en öl så fort han kommer hem och häller i sig flera klunkar direkt.

Det jag egentligen letar efter och känner ett stort behov av (förutom såklart att min pappa ska bli kvitt sitt beroende) är att andra människor ska bekräfta det jag redan tror mig veta: att min pappa har ett alkoholberoende. Jag vill höra någon säga att jag har rätt och att detta inte bara är något jag inbillat mig, eller att jag överreagerar. Det är så frustrerande att ingen annan i vår familj verkar tycka att han har problem.
Hur kan ingen annan se det jag ser? Hur kan ingen i vår närhet uttrycka oro? Hur kan min mamma inte veta (eller låtsas som att hon inte vet) om detta? Jag vill inte skuldbelägga andra egentligen, men det känns så orättvist att jag ska bära runt på detta helt själv.
Jag är livrädd för att säga något om detta till någon p.g.a. rädsla för konfrontation, rädsla att bli lämnad (för att det är mig det är fel på som "hittar på" problem) och rädsla för att min pappa ska sluta älska mig.

Kan jag söka hjälp och hitta någon att prata med, fastän ingen annan i min familj inser att min pappa har ett problem?

Grubbel-Jojo

Jag ser samma sak som du, men hos min mamma. Jag vet inte inte hur gammal du är, men jag är utflyttad sedan många år och har egna tonårsbarn. När jag kommer hem till mamma och pappa händer det att mamma är full. Sista gången, i förrgår, blev jag lite chockad över vad jag såg, det var ett tag sen jag såg mamma så aspackad. Hon sluddrade, pladdrade på, upprepade det hon sade och hade svårt att stå rak. Jag vet inte heller vad jag ska göra. Jag och min syster har sett det här beteendet under ett par år och ingen av oss vet vad vi ska göra. Vi bor ju inte där. Men min systerdotter är rädd för mormor, vilket har lett till att min syster kommer hem och hälsar på mer sällan numer. Jag tänker på pappa, vad tycker han? Mamma blir snart pensionär och precis som du oroar jag mig för vad det kommer att innebära för alkoholkonsumtionen. Hon blir heller aldrig våldsam eller odräglig, bara glad i hatten, ibland klängig och extremt pratig. Och tjatig. Men en vuxen människa som inte kan stå rak och reda sig själv - jag skäms å hennes vägnar! Bete sig på det sättet inför barn och barnbarn! Och inför sin man! Jag behöver också nån som kan bekräfta mina farhågor eller lugna dem. Jag kanske har fel? Jag kanske gör en grej av det här, helt i onödan? Men när hon skrämmer sitt barnbarn.. jag vet inte. Jag är handfallen.

Din pappa verkar ha svårt med alkoholen. Att hitta lik på udda ställen är ju ett tecken oftast på att man dricker i smyg. Prata med din pappa när han är nykter och säg att du är orolig över hans alkoholkonsumtion eftersom han blir full. Blir han arg har du nog trampat på en öm tå. Vad tycker din mamma?