Hej
Jag dricker ungefär en halv till en hel flaska vin varje kväll. Det ger så ett intag på ca 4-5 flaskor i veckan vilket uppenbart är för mycket!
Det är som att jag är triggad att öppna en flaska vin när jag lagar mat efter jobbet. Jag har ett välbetalt jobb som tar mycket tid och energi. Jag bor själv och känner att jag "unnar " mig avslappning när jag kommer hem. Det betyder så att jag inte kommer ut o motionerar eller går med i någon förening som kunde ge mig lite större nätverk. De nätverk jag har så ingår alkohol som en del i umgänget. Jag blir aldrig stupfull men är orolig att jag under många år vant mig vid ett högt intag.
Det ger såklart mer ångest och kan vakna vid 3-4 på nätterna och oroa mig över saker jag sagt eller ångest att jag druckit vin igen även om jag sagt till mig själv att nu tar vi nyktra dagar..
Jag var i Thailand själv i tre veckor och drack inte en droppe alkohol. Byte av miljö hjälpte och det fanns ingen lust i mig alls till det. Tänkte att jag skulle fortsätta så hemma men så blev det inte. Det är som att jag är uttråkad och tror jag blir gladare och lugnare med vin i kroppen.

Är det någon som har praktiska tips om hur jag trappar ner?! Hur jag vänder tanken vid kl 5 från att rent reflexmässigt öppna en vinflaska?

Tacksam för alla svar!

Vägen dit

Hej! Knepigt det där med umgänget. För mig har det inte funkat att trappa ner, mer än i två veckor eller så - sedan är konsumtionen tillbaka som den var. Nu slutar jag helt tills vidare, tills jag har balans. Då fattar jag ett nytt beslut - som troligen blir ingen alkohol ever. Tycker att det verkar som att jag är en av alla dem som inte kan dricka alls och hålla det på en icke skadlig nivå. För mig låter det som att du vill dricka mindre, och för att nå dit kanske du helt måste lägga av? Låter härligt med Thailandsresan, nykter. Å vad gäller nätverket, vad händer om du inte dricker? Är det att suget för dig blir för stort om de andra dricker, eller svårt att tackla frågorna?
Lycka till på din resa - skriv gärna hur det går!

DryMartini

Skapa en rutin där du byter om och tar en rask promenad direkt när du kommit hem från jobbet. Det kan vara ett sätt. När du sedan lagar mat kanske en halvtimme-timme senare bör det vara lättare att skippa alkoholen.

Fr långben

Ja du har helt rätt att det handlar om att skapa nya rutiner. Bryta en dålig vana och ersätta med en bra. Medvetandegöra sig om beteendet. För det HAR blivit rutin att dricka vin varje dag och det är ett mönster som ska brytas. Jag hoppas jag klarar det bara.. för ett tu tre så står det ett glas vin på diskbänken. Tror jag måste ha en målbild. Att drickandet är ett val och inte en vana.

Fr långben

Hej! ja det är en lurig fråga vad som skulle hända om jag inte dricker i sociala sammanhang. Antagligen ingenting. Men jag kan ju känna att det blir roligare med alkohol och man blir ju mer avslappnad och jag upplever när jag inte dricker att första känslan är "fan va tråkigt" och att jag har ganska lite tålamod med människor. Men det är innan maten kommit på bordet. Då är det helt ok igen! Det är som att jag har förväxlat mat med vin kl fem!
Det svåra är hemma när jag är själv och uttråkad. Då är det lätt att ta fram ett glas vin för att känna mindre ångest över ensamhet och melankoli. Men det är såklart kortvarigt.

Fr långben

OK så jag kör allt eller inget. Nu blir det INGET vin de närmsta veckorna! Efter att ha läst många inlägg som jag känner igen mig i så inser jag att jag nog faktiskt inte kan trappa ner. Uppenbart dricker jag för att bli berusad och har tappat kontrollen en aning. Känns så bra att ha hittat detta forum! nu tänker jag lägga ut här hur det går och så får vi se vad som händer.. Har en väninna som är gravid. Får helt enkelt umgås mer med henne och grönsaksjuicer.
Hoppas jag har samma tanke imorgon kl fem!

DryMartini

Bra beslut! Det brukar vara så att det är extra jobbigt de första dagarna när man bestämt sig för att sluta. Sedan blir det ofta snart bättre. Det i sig är en risk, för då kan det kännas att det är OK att dricka igen. Tyvärr är det ofta så att konsumtionen då går upp till tidigare nivå eller till och med blir högre.
Lycka till och skriv gärna här hur det går.

Sluta helt med en gång och ha inte vin hemma. Köp något annat gott du kan dricka istället.

T88

Det här kommer att låta hårt...
Men, Av vad du skriver så är du beroende utav alkohol. Det ända jag kan råda dig till är total avhållsamhet från allt vad alkohol heter!
Det är ytterst få som lyckas att 'trappa ner' sitt drickande utan att ta återfall för att senare hamna i ett ännu värre missbruk.

Kämpa på!

Fr långben

Tack T88
Ja jag har kommit fram till att det är lika bra att inte ha det hemma. Uppenbart så har jag inget motstånd när klockan slår fem. Nu är jag på dag fyra av nykter. Fast jag får räkna bort gårdagen då jag ju hade en halv flaska kvar hemma som jag inte kunde motstå efter en urjobbig dag. Ursäkter ursäkter.. Sov dåligt och tänker det var ju bara två glas vin..
Det var ett jätteintressant program på tvåan igår om alkohol och vilka skador det ger. Efter att ha sett det så är det ju ännu mer anledning att inte dricka ALLS!!! fy vad äckligt..

Fr långben

Sååå nöjd! Var på en uteservering i solsken med nya vänner. På alla bord runt omkring stod vinglas som såg otroligt lockande ut då efter jobbet. Men jag lyckades säga NEJ! och det visade sig vara en tjej till som bestämt sig för att det blivit för mycket och nu var det dags att säga stopp. Vi gav varandra en "hejja" kram och det kändes så bra när vi gick därifrån att vi stod emot. Doftade på en av väninnornas vitvin och det luktade riktigt surt och dåligt. Då kändes det ännu bättre!