Hej alla visa människor som skriver och har skrivit här! Och hej alla ni som än så länge bara läser vad andra skrivit.
Jag har ägnat mycket tid under en lång period åt att läsa så mycket det går här. Och det har oftast hjälpt mig att undvika att agera på mina impulser. Tack ni alla :)

Jag är ett vuxet barn till två alkoholister. Har fått mycket hjälp av terapi genom åren med än det ena än det andra. Det har hjälpt mycket på alla sätt och vis. Utom på grundproblemet givetvis. Nu till sist har jag nått fram till ett läge där jag insett att jag har varit medberoende sen barnsben. Och det har påverkat precis alla relationer sen dess. Alla symptom och impulser har funnits där. Hela tiden. Men jag har hela tiden velat att det skall bero på nåt annat. Att jag blivit skadad av mina föräldrars sjukdom på _annat_ sätt. Och att jag skulle kunna hantera impulserna utifrån andra förklaringsmodeller. Som ni förstår så funkade det lite så där inte alls. Givetvis. Eller visst har det hjälpt men utan förståelse för varifrån symptomen kommer så tillfrisknar man inget vidare.
Så här är jag nu, mitt skammen av att ha insett att jag är BEROENDE! Visserligen inte av innehållet i flaskor(Fy vad klirret av flaskor gör mig åtta år igen!) utan av någon mycket mer diffust. Och utan att för den skull sluta med terapi så tror jag att jag behöver samtal och råd från människor som förstår på ett känsomässigt plan.

Jag har lite av ett för mig akut problem nu.
Insikten om mitt medberoende är inte nytt och jag har brottats med det ett tag. Och till problemet hör att jag har en flickvän som är alkoholist(givetvis).
Hennes senaste allvarliga fyllesväng slutade inte i det metaforiska diket utan fortsatte ut i skogen på andra sidan så att säga. Med medvetslöshet och ambulanssköterskor och allt det där. Och jag fick den där droppen som fick bägaren att explodera(rinna över är inte rätt ord för det).
Jag var färdig med relationen.
Självklart kom det gamla vanliga av det. Insett problemet, skall söka hjälp, du och min familj är viktigare än allt annat. Har varit 8 år av sådant nu. Och jag kanske faller till föga igen. Jag vet inte. Jag har inte gjort det än iallafall. Det är som att ingen har talat om för mig hur jag skall känna och tycka än så jag är i limbo.

Nu till mitt problem.
Att ha låtit mig manipuleras alla dessa år är ju mitt problem och mitt fel(om man nu skall använda det ordet alls).
Att hon utnyttjat mitt medberoende är självklart hennes ansvar. Bara för att man kan utnyttja betyder inte det att man har någon form av rätt till det.
Men att jag låtit mig utnyttjas och manipuleras är ju mitt ansvar. Och även om jag inte på något sätt har varit upprinnelsen till hennes alkoholism så har jag ju möjliggjort den genom att ha förnekat mitt medberoende jag troligen haft hela livet.

Hur gör man för att skilja ut ilskan på sig själv för att man låter sig utnyttjas från ilskan på personen och sjukdomen som har manipulerat?
Går det alls?
Jag vill gärna kunna finnas där som vän om inte pojkvän. Hon betyder mycket för mig. Men jag är på nåt sätt så känslomässigt bedövad att inte vet var ena ilskan slutar och den andra börjar. Det flyter ihop till en enda känsloröra och jag kan inte vara ens ett stöd på vänskapligt plan om jag lär mig skilja på det. Vad tror ni? KAN jag ens vara till hjälp i mitt nuvarande skick eller borde jag låta henne gå även som vän för jag stjälper mer än jag hjälper? :(

Suck

Li-Lo

Så tydligt och uppriktigt du beskriver din situation! Så roligt att du varit hjälpt av andra användares erfarenheter och tankar. Jag tror att din berättelse och förhoppningsvis dina kommande inlägg kommer vara samma stöd för någon annan. (och för dig?)

Det är självklart att man påverkas om man lever nära någon, eller fler som i ditt fall, som är alkoholberoende. En del kan åsidosätta egna behov för andras. Det kan skapa problem och det kan vara en styrka. Att använda beteenden eller strategier som inte hjälper en själv att må bättre eller påverkar den som dricker att förändras är inte bra för någon. I en sådan situation så behöver man hitta nya vägar precis som du är inne på och redan påbörjat! Samtidigt betyder det inte att det är fel att vara eller vilja vara en omhändertagande person. Det betyder inte heller att personer som lever nära beroende har en psykiatrisk diagnos eller problem med den egna personligheten. De beter sig ofta helt rimligt utifrån situationen. Problemen uppstår när det som är rimligt inte längre hjälper och de egna ramarna för hur man vill leva, bli bemött eller vill vara inte längre håller ihop.

Vad man eventuellt kallar sig i sådan situation är naturligtvis upp till var och en samtidigt vill jag säga att vi på alkoholhjälpen är försiktiga med definitionen medberoende då det kan finnas en risk att man börjar stoppa in saker i ordet medberoende som inte stämmer för många. Eller att det betyder att man måste tänka eller bete sig på ett visst sätt. Medberoende är inte en diagnos och det finns ingen forskning som visar att de som lever med någon som utvecklat ett beroende skulle ha några speciella personlighetsdrag. Det samma gäller för personer med beroendeproblematik. Däremot skiljer vi oss alla mycket när det gäller vilka styrkor och vilken eventuell skörhet vi har.

En av dina styrkor är uppenbar, en förmåga och generositet att dela med dig. Tack för det och välkommen igen.

Li-Lo
Alkoholhjälpen

Edvin

Vet du, jag tror du har rätt. Medberoende är egentligen ingen bra beskrivning på det. Och jag tycker inte vuxet barn räcker hela vägen heller. Det finns liksom inga benämningar som räcker till.
Men jag undrar ändå om jag med min bakgrund snarare stjälper min alkoholist än hjälper. Jag reagerar ju ungefär som mitt åttaåriga jag känslomässigt. Om det en dag är allvar med att ta tag i det... kanske till och med denna gången... är inte ett vuxet barn då snarare en belastning än en tillgång? Jag kommer fortsätta min resa ur mina föräldrars skugga oavsett. Fast jag vill verkligen inte försvåra tillfrisknandet hos en nyligen medveten alkoholist. Jag förstår att det är en omöjlig fråga. Men jag kan inte förmå mig själv att inte ställa den.

är,låt dig definiera dig själv till vad du är just nu.
Om du vill kalla dig vuxet barn,eller medberoende så kan det vara en hjälp och ett stöd i nuläget.
Åtminstone jag har haft stor hjälp av att läsa om andra människors liknande reaktioner och åsikter.
Att vilja förmildra mörka och undfly grundproblemet.
Att den man lever med föredrar något annat än sällskapet till en själv.
Oftast en drog,men kan kanske också vara arbete spel osv.

Att man som "medberoende" sätter sig själv i skuggan av den andra personen och gör allt och inget för att den andra personen ska få näring och man ger lite och ingenting till sig själv är väl också ett gemensamt drag.
Men ilskan som du beskriver dig ha svårt att handskas med känner jag personligen inte igen.
Jag känner hellre en stor sorg över att en fin relation gick i stöpet både pga hans alkoholism och mitt medberoende.
Dvs vi var båda delaktiga till att det till slut föll utför stupet.

Han jobbar stenhårt för närvarande (då jag gått in i ny relation) med att övertyga mig om att nu minsann är det andra bullar.
Det skapar i mig tvivel sorg och ilska att han inte vaknat tidigare.
Allt jag sagt och gjort har bara farit rätt genom hans alkoholdränkta skalle.
Däremot får jag hela tiden höra vilket bra stöd jag varit,jag förstår delar och tänker ur hans perspektiv.
Dvs jag har blivit så van att se det ur hans perspektiv att jag är en av de få som han kan prata med och som kan förstå vidden av hans sjukdom.

Så misstro inte dina förmågor att vara till en hjälp.
Men kanske är du än för sårig för att inte röra upp ditt inre alltför mycket.
Kanske måste mer tid gå innan du kan vara ett stöd om du inte aktivt vill gå in i relationen.

Edvin

Jag tror att jag är mer rädd än ilsken, och kallar jag det ilska istället så blir det inte så tydligt för mig. Arg är lättare än rädd. Jag är rädd för att inte kunna finnas där om hon menar allvar med att söka hjälp och börja fullfölja. Och jag är precis lika rädd att jag bara låter mig luras en gång till. Hjärnan säger sluta men resten av mig säger kanske kanske kanske denna gången! Tänk om denna gången faktiskt är annorlunda. Och jag bara går runt och förväntar mig samma ljug och smussel som alltid. Då sitter ju jag på hennes redan tunga ryggsäck. Kan ingen bara tala om för mig hur jag kan vara till lags!?
Retorisk fråga :) Och problemets kärna.
Jag är beredd att gå hur långt som helst för att vara alla till lags. Jag tror jag har en riktigt lång väg att gå. Och faktiskt ser jag fram emot det. Känns som jag med glädje jobbar med mig själv resten av livet. Om jag bara kan få vara alla till lags under tiden! :) Jag har minst lika lång väg att gå som den jag skulle vilja hjälpa tror jag. Jag är bara rädd att vi inte kan gå bredvid varandra för vi förstör varandras framsteg. Och jag står inte ut med den tanken samtidigt som hela kroppen skriker att jag måste finnas där.

Där tror jag du har problemets kärna,låtsaspsykolog som jag är ;)

Så länge du är rädd kan du inte hjälpa vare sig dig själv eller henne.
Vilken bra formulering och satte åtminstone min tanke i spinn på min egen sk utveckling.
Jag var så rädd att se att jag valde att blunda.Jag ville inte se att relationen var helt körd,att han troligen smygdrack osv.För då visste jag att jag var tvungen att agera på det jag insåg.Så förnekandet är ju också i sig en rädsla.

Att lära sig sätta gränser och hålla dom är ju livsviktigt.Om man ska gå efter de råd vi som ihopbuntad grupp får är ju just detta.
Sätt en gräns och håll den.Kanske kan vara så enkelt för dig att du gör precis det.
Börja med något litet och klara det och fortsätt vidga det till sånt som verkligen betyder något.Kanske det kan vara ett litet steg på vägen?