Jag har en alkoholmissbrukande far som jag hälsar på under ett par dagar mellan varven, då jag bor på annan ort, som i första hand dricker sprit, men som även har en konstig grej för sig när det gäller öl, då de inte följer smygdrickandets mönster. Det handlar om att på ett ologiskt sätt ställa öppnade öl här och var utan att inte riktigt försöka gömma dem fullt ut (medans spriten placeras i mer säkra skattgömmor). Till saken hör också att han inte bor ensam och borde således ideligen behöva smyga med allt drickande, då han fortfarande befinner sig i förnekelsestadiet gällande sitt missbruk.
Här är några märkliga observationer jag gjort:
- Det kan stå påbörjade öl i källaren under en hel dag. Vid ett tillfälle stod det två st halvgömda, halvfulla bredvid varandra. Ev. kan han glömt att han öppnat den första och råkat öppna en till, men det är uppenbart att de måste stått länge och blivit avslagna. När han upptäckte att jag varit nere och sett dem smög han dock ner och klippte båda två på ett bräde.
- I kylskåpsdörren kan det stå en öppnad nödraket (folköl) i flera dagar 1/3 full utan att den rörs ö.h.t.
- På semestern på hotellrummet kunde han strax innan vi skulle gå från rummet (när han trodde att jag inte hörde) öppna en öl, ta endast två klunkar, och ställa in den i kylen igen (vilket uppenbarligen skulle göra den avslagen under dagen).
- Det senaste året har det helt oförklarligt nästan varje gång stått en tom öl- eller ciderburk fullt synlig ovanpå bokhyllan i rummet där jag sover. Varje gång har dessa varit helt tomma, men varför låta dem stå kvar och bli sedda när man smygdricker och de ändå är slut?

Nu har jag fått reda på att beteendet med öppnade öl tydligen inte är helt ovanligt hos alkoholister och jag skulle tycka det vore intressant att höra om liknande erfarenheter och eventuella förklaringar.

- Vad är orsaken till beteendet och hur resonerar alkoholisten i sin föreställningsvärld?
- Varför ser man medvetet till att öl blir avslagen, då det borde vara trevligare med en kolsyrad, alkoholist eller inte? Tycker alkoholister det är gott med avslagen öl? Ett tag var jag inne på om han faktiskt ville få väck kolsyran för att magen inte tålde det, då han rapade väldigt mycket under en period.
- Kan det vara så att man genom att endast dölja öldrickandet halvt vill "skydda" sitt spritdrickande som man döljer mer noga?

För en missbruksperson handlar det inte om smak eller kyla utan att man får i sig alkoholen helt enkelt. Ja avslagen öl smakar inte så bra och beroende på hur dragen man blir så kan man glömma. En del tror jag låter de stå så ens sambo tror att det där äckliga skiten kan inte han dricka ändå. Jag hällde i en slatt sprit så blev det groggvirke. Det finns nog inga logiska förklaringar som gäller rätt över.

Jag-Esther

Jag känner igen något liknande som jag funderat över.
Om jag vid något tillfälle haft en flaska vin i kylen öppnad så rör han inte den och drack bara oerhört måttligt till maten, så att man blev imponerad medan han gick till soprummet och drack ur sin flaska mellan varven. Alltså en öppen och en dold version av sig själv.
När han köpte vin till mig köpte han alltid jättedyrt vin medan till sig själv dög det med billigaste och starkaste sorten skitvin/öl/sprit, som verkligen var uppenbart jätteäckligt "tacky" enligt hans "normala" värderingar.
Halvtomma ölflaskor i kylen som inte räknas som alkohol eftersom de inte är köpta på bolaget.
Tomma spritflaskor uppradade i garderoben nästan som en trofé.
Gömda tomma ölburkar i papperskorgarna gömda under plastpåsen.
Gömd spritflaska i grannens brevlåda som han jämt sprang ner i trappan och drack ur. Grannen var bortrest och det tog två år innan jag fattade varför han var så oerhört hjälpsam med soporna hela tiden.