Startar jag nu om livet. Har nyligen avslutat Allen Carrs "Äntligen full kontroll. Lär dig behärska ditt alkoholintag". Titeln gjorde mig lite skeptisk. Jag tror nämligen inte mycket på att lära sig dricka måttligt (slutat räkna antalet gånger jag själv försökt). Vad är det vi vill med alkoholen? Vi vill bli berusade - iaf lite lagom. Är den mängd alkohol jag behöver för att bli berusad och upprätthålla berusningskänslan måttlig? Nej det är den inte eftersom jag byggt upp en tolerans. Ok, så om jag dricker måttligt kommer jag alltså inte att bli berusad. Vad är då poängen med det? Upprätthålla fasaden inför andra av att jag inte har alkoholproblem? Ja men det funkar - både en, två och tre gånger och kanske mer men plötsligt kommer den där gången när det inte gick. Då det blir mer än måttligt och jag vaknar dagen efter och inte minns mer än halva kvällen. Hittar sambon på soffan och undrar om jag har gjort något idiotiskt...typ ringt upp ett ex och fyllesnackat. Middagsresterna står kvar i köket, vinfläckar på diskbänken, ett av barnen sovande i sin säng och ett är inte i sin säng. (Sambon säger yrvaket "men han sover ju över hos NN (grannpojken). Ångesten vevar på i huvudet...har NN:s föräldrar varit här inne, blev jag knallberusad innan barnen somnade eller efter...Kollar mobilen, ex antal nummer som jag inte känner igen. Min Facebook är uppe, fan också! Stänger av telefonen. Orkar inte reda i det just nu, måste först få koll på "hemmaplan"....pejla sambons humör....

Väger de där gå gångerna man kan "kontrollera alkoholen" upp fylleslagen och ångesten? NEJ, SÅ FAN HELLER!

Jag köper Allen Carrs koncept - rakt av! Varför inte? MEN - den här gången kör jag med både hängslen och livrem och Antabusen åkte fram ur skåpet också...

För övrigt är jag en 47-årig kvinna med jobb, körkort och familj i behåll. Jag har inte RÅD att gå balansgång längre. Orkar inte träna och leva sunt en vecka, för att sedan hinka 3,5:or tre kvällar på raken. Förra veckan sa tonårsdottern till mig "mamma SLUTA laga mat när du druckit, beställ pizza i stället för jag orkar inte se ditt "fyllelagande" av mat. Då hade jag druckit EN 3,5:a....Så känslig är hon, så känslig har hon BLIVIT och det är JAG som bär ansvaret...

Så..nu är Antabusen intagen och skulle reptilhjärnan få för sig att det vore gott med en liiiten öl så har den inget att hämta!

Önskar oss alla en fin midsommar!

Kram!

Lessen

Ge dig själv en stor varm kram, du är jätteduktig. Känner igen mig i det du skriver, har också flängt runt i skogen idag. Tröttt och nu sova

Macadi

men tänker att det är bättre än att inte komma tillbaka alls! :-(
Har inte druckit mängder den senaste tiden...och inga brakfyllor och därför känner jag - DET ÄR NU DET ÄR DAX ATT SÄGA STOPP! Inga pinsamma brakfyllor. Ingen bakfylleångest. Jag vet att det är den vägen jag vandrar så därför - nu räcker det!
Ska göra en god lunch åt mig själv och unna mig vila i eftermiddag...
Kram på er alla som kämpar!

Macadi

Det är vad jag kommit fram till måste gälla för mig. Jag är helt förbi det mysiga med att ta "ett glas vin". För mig framkallar alkohol enbart ångest. Jag är så otroligt trött på den vin/alkohol kultur vi anammat de senaste åren. För det är ju inte så att det bara är vi med alkoholproblem som romantiserar alkoholen. Det tycks ha skett någon typ av masspsykos i samhället där "ett glas vin i handen" är lika med njutning eller där det t.o.m. är otänkbart att njuta utan det där glaset. "Ååååh, vilken underbar utsikt vi hade från vårt hotellrum, och där satt vi och sippade på vårt vin". "Vi har byggt en pergola. Såååå mysigt att sitta där och njuta med ett glas vin". Helt virrigt! Klart att vi alkoholister köper detta romantiserande...Denna sommar har jag noterat att det är FÅ dagar som alkohol inte nämnts i min arbetsmiljö. Är det friskt? Är det BARA vi med ett beroende som är sjuka eller är vi bara de som är MEST sjuka ...eller hur är det egentligen??? Virrigt värre men jag har funderat mycket över detta med "måttligt" och kommit fram till att jag egentligen inte ens tycker att många av mina arbetskamrater dricker måttligt. Hur tror jag då att jag ska kunna hålla mig inom denna ram på AW:n, julfesten etc. Det går inte! Balansgången och den ständiga ångesten är inte värd detta. Det blir noll som gäller för mig, och världen får tycka vad den vill! Det här är MITT liv! Jag tänker inte bära med mig några förhoppningar om att detta kommer att bli en dans på rosor. Jag tänker inte inbilla mig att jag fr.o.m. nu kommer att må fantastiskt varje dag, men det gjorde jag sannerligen inte innan heller! :-) Välkommen skittrista/ibland helt fantastiska liv. Fr.o.m. nu ska du och jag ha en nykter relation. Andra dagen nykter och den ska så förbli! Nu bär det iväg ut på långpromenad!
Kram!

Ett bra beslut. Håller med dig om att alkoholromantiken är sjuk på något sätt. Vi blir överösta med att alkohol ska vara med alltid när något ska vara roligt/mysigt/avkopplande. Har köpt det rakt av på något sätt, fast inte druckit jämt. Och tyckt att det varit tråkigt att se folk öla på stranden och i skidbacken. Och i sommar när jag var lite alkoholfixerad så noterade jag att det var oändligt mycket öl som exponerades överallt. Tror att alkoholproblemen kommer att eskalera faktiskt. Trist utveckling kan jag tycka. Det är ju så skönt att vara nykter.

läst Allen Carrs bok. Rolig läsning om även om man inte behöver svälja(1) allt, men i grunden har han rätt tror jag, lägg av när det inte funkar längre. Lyckades sluta röka för 12 år sedan tack vare honom, och nu tror jag att jag slutat bland annat med hans bok, men just nu främst med antabus och en djäkla skön känsla av att slippa alkohol. Snart tre månader och mitt liv är 98 procent bra. Ställer det mot mitt liv med a då mitt liv var kanske 20 procent bra. Inte så svårt att välja om man ser nykter på saken..... Måttlighet är helt ointressant för mig, det vet jag med säkerhet och berusning kan vara lockande för en kort stund, men har ett så oerhört högt pris att det korta stunden av flykt inte på något sätt är värt det. Härlig inställning du andas för din fortsättning Macadi !
Kram

Macadi

har säkert rätt men jag tror att man måste ha en övertygelse om att man VERKLIGEN vill sluta dricka för att hans argument ska nå fram. Man måste också, som du säger Fenix ha kommit fram till att måttlighet inte är något allternativ. Tyvärr tror jag att man endast kan komma fram till detta genom att man försökt dricka "lagom mycket" så många gånger att man tappat räkningen. Om man applicerar Allen Carrs begrepp här så hur dumt låter inte detta. Jag vill kunna dricka "lagom mycket" av ett cancerframkallande gift. VARFÖR? Ja det kan man ju verkligen fråga sig! Där är jag nu...jag är inte det minsta sugen på att kunna dricka "ett par glas" ibland. Har noll visioner om att kunna hålla detta och ser ingen tjusning i alkohol alls, men det har tagit tid att komma hit och jag inser att det krävs en ständig medvetenhet och vaksamhet för att inte låta lättsinnet ta över....
Fjärde dagen avklarad och den var helt klart bättre än gårdagen. Jobbar hela tiden med att bryta gamla vanor och identifiera och förebygga risksituationer....Är trött och ena sidan av mig skulle vilja sjuka sig, men den andra är väl medveten om risken med att vara ensam hemma på dagarna så jag kämpar och försöker hela tiden påminna mig om "nu och här" när stressen vill ta överhanden.
Vill att tiden ska gå. Att nykterheten ska bli självklar. Att tankarna på a ska bli färre. Dit KOMMER jag att nå den här gången för det finns helt enkelt inga andra tänkbara alternativ!

väl igen mig i dina tankar om att man måste komma fram till tidpunkten när man försökt dricka lagom så många gånger att inte ens en supdator kan räkna ut det. Jag tror också man måste fram till tegelväggen i återvändsgränden för att fatta att det är over, slut, ingen flyktvägar kvar, inga alternativ. Börjar långsamt vänja mig vid ett liv utan alkohol, och det känns för det mesta skitbra! Gillar din inställningen, den här gången SKA det gå!

Macadi

hårddisk kraschade för länge sen. :-)
Jag gick förbi ölen inne i en butik för en stund sedan. En liten känsla av saknad dök upp. Det är ok! Så länge jag inte agerar på den känslan. Tror att det handlar om att göra ett val, och sen inse att det kommer att finnas dagar och stunder då det valet suger! Det finns ett val till men det kommer att innebära ångest och dåligmående och livet kommer att suga de flesta dagar och stunder.
Det har funnits perioder då jag har varit oförmögen att välja. Då hela kroppen och hjärnan skrikit efter a och nykterheten bara varit en transportsträcka. Nu är jag INTE i en sådan period. Just nu känner jag mig starkare än a:s dragningskraft och jag hoppas att jag får stanna i denna känsla länge till!
Gör allt för att bevara min styrka och förmåga att stå emot. Mycket tid går åt till att bearbeta, hitta strategier och alternativa sysselsättningar. Det är kanske inte så konstigt att man är trött? :-)

Macadi

och uttråkad i dag. Tristess...farlig fiende. Genast är suget där! För trött för att orka träna i dag och åt i stället lite godis. Sen kommer ju tankarna om att nu när jag ändå varit så osund kan jag ju lika gärna...ja ni vet...
MÅSTE sluta vara en antingen/eller människa! :-(

LenaNyman

... upplysa om att såna tankegångar är fullkomligt normala. Och så vill jag säga hej till dig, Macadi. Jag är också en antingen eller som jobbar på att bli både och. Dr Jekyll och Mr Hyde får allt samsas om utrymmet och begripa att stan är stor nog för dom båda. ;)

Macadi

att man inte är ensam om att vara så här skev i tankegångarna Lena och tack för välkomnandet - det värmer. :-)
Övar mig stenhårt på att hantera livet så som det faktiskt är. Att leva och ta varje dag som den kommer. Inte ställa en massa krav på mig själv på att vara och prestera mest och bäst. De dåliga dagarna är dagar de också och jag KOMMER att överleva hur jädra grått och tristessartat livet än är! Har varit en tuff vecka jobbmässigt och relationsmässigt, men jag har överlevt den utan att ta till känslomässig flykt. Varit trött och lite irriterad och t.o.m. tillåtit mig att gråta en skvätt. :-)
I morgon är dag 7 och jag känner mig stark!
Godnattkram på er alla! :-)

Macadi

därefter IKEA med en övertrött son och en babblande tonårstjej. Varför göra livet lätt för sig? :-)
Mannen har som vanligt inte städat trots att han varit ledig...Låter som bra upplägg för lite självömkan och några glas vin, om det inte var för att jag inte dricker längre!
Mannen är en fråga för framtiden...inga stora beslut eller omvälvande förändringar just nu....
Underbart att krypa upp i soffan med en kopp kaffe och en kanelbulle och bara vara...tillåta sig att vara trött, men så närvarande ändå!

Mums med kanelbulle. Hmmm går på lchf så det är uteslutet. Bra att du inte tar det där glaset, starkt gjort och bra.

Macadi

Nej det borde inte vara några kanelbullar här heller men liiite snäll mot mig själv tänker jag vara just nu. :-)

Ja, jag tror nog att man ska tillåta sig att vara lite snäll mot sig själv när man jobbar med olika saker. Kan ju inte göra allt samtidigt. F.ö känner jag igen ikeabesöket och välkomnandet hemma. Det är lätt att bli lite trött såna gånger. Men som du noterade så funkar det bra med kanelbulle. Och nörvaron är ju faktiskt att föredra.

Macadi

har gjort det nu en tid och nu tror jag faktiskt att poletten ramlat ner...Det FINNS inget måttligt för mig. Ibland tar det lång tid innan man är tillbaks i det vanliga drickandet och ibland går det fortare. Det är hela skillnaden.

Jag dricker absolut mindre nu än för att par år sedan. Mer sällan, mindre mängder och svagare sorter. Inga brakfyllor, inga pinsamheter o.s.v. men jag MÅR sämre av att dricka. Är så TRÖTT på att vara seg, irriterad, ångestfylld och att låtsas att jag mår bra.

Bara andra dagen i dag men nu är jag beredd! Är förberedd på att jag kommer att känna sug, vara ledsen och känslig, känna mig energilös men så får det vara! Nu VILL jag inte mer och alla visioner om måttlighetsdrickande är borta.

Mitt STORA mål är att hålla mig nykter till nästa jul. Tills vidare tar jag en dag i taget...Nu en promenad med hunden och OM jag orkar, ett par kilometers löpning....

Kram på er alla fantastiska människor! :-)

Leverjag

Macadi.

En julklapp eller nyårslöfte. Inte illa. :-) Nej, det där med måttlighetsdrickande går ju inget vidare för oss som fått ett begär efter alkoholen.
Min önskan är också minst ett års nykterhet. Tror att det är nyttigt på många sätt och vis. Det tuffaste är förhandlingarna i hjärnan efter ett tag när det nye känns som man har problem längre.

God jul och lycka till!