Jag är inte beredd just nu att sluta med alkohol helt och hållet men vill begränsa det till fredag-lördag och dricka måttliga mängder. Det är möjligt att det inte kommer att fungera, precis som många skriver på forumet, men jag vill ändå ge det en chans.

Jag har läst på forumet i snart två veckor och tycker att det är väldigt motiverande. Under den tiden har jag också minskat mitt drickande. Totalt sätt har jag lyckats hålla mig inom normalkonsumtionens gränser som är mitt mål.

Jag har druckit alkohol varje dag under hela mitt vuxna liv med undantag för några vita veckor, månader och en hel sommar. Initiativen till de vita perioderna har min hustru tagit så jag har genomfört dem för husfridens skull. Själv har jag inte tyckt att jag har behövt någon vit period. Jag har heller inte betraktat mig som alkoholberoende utan bara någon som tycker om att dricka vin.

Jag har jobbat i reklambranschen som kanske är mer tolerant vad gäller alkohol än arbetslivet i övrigt. Det har kanske gjort det möjligt att dricka mycket och ändå fungera. (Jag jobbar fortfarande med reklam men numera hemifrån som egenföretagare.)

Under senare år har jag dock oftare blivit berusad på ett sätt som jag sällan blev förr. Det har påverkat sömnen framförallt. Jag vet inte om det är åldern som tar ut sin rätt – jag blir 63 om några månader.

De senaste åren har jag dessutom fuskat mig genom de vita perioderna genom att smygsupa vilket är pinsamt att behöva erkänna. Så jag är nog trots allt är beroende av alkohol.

Jag har en bra relation med min fru och familjen i övrigt. Hustrun dricker ytterst lite. Ett glas vin på fredag och lördag, sällan mer. Det underlättar för mig eftersom jag slipper snegla på hennes vinglas i alla fall.

harrim

det är skönt att vakna nykter. Även om jag är trött och sömnig så har jag inte trycket i huvudet och kan se folk i ögonen. Jag fungerar och ingenting är egentligen besvärligt. När jag är bakfull eller har druckit så är allt så jobbigt. Jag förstår inte varför jag har gjort och fortfarande gör det så besvärligt för mig. Som om det inte är svårt nog att leva livet ändå. Behöver jag fler utmaningar?

Jag trappar successivt upp mitt drickande. Nu är jag tillbaka på ungefär hälften av min gamla alkoholkonsumtion. Jag måste vända det nu. Det är ingen bra trend. Men varför tycker jag inte att det positiva med att inte dricka inte räcker? Jag lurar mig förstås och tänker: Bara ett glas vin till maten. Vips så är den flaskan slut och så måste jag ha en fortsättning. Ofta har jag kunnat bryta drickandet och övergå till vatten men det blir svårare och svårare.

Jag är kanske bara ännu ett exempel på att det är total nykterhet som gäller. Vi får se. Fortsättning följer.

jag har visserligen abdikerat nu, men det är bara tillfälligt. Är så j-a nervös inför prövningar to - lö, men när detta är över så....Har en läkartid på må, tänker be om Naxtr.... eller vad det nu heter.

harrim

Att ge upp är inget alternativ. Jag vet att jag inte kan fortsätta så som jag har gjort. Jag känner med er som måste hantera konferenser, kurser, after work, etc. Numera har jag bara ett och annat lunchmöte men då är det ramlösa eller lättöl som gäller. Det var värre förr. Jag önskar dig verkligen all lycka inför helgen men har inget konstruktivt råd att ge förutom att låta bli A.

harrim

är inte särskilt upplyftande. Jag dricker för mycket både totalt och per gång. Nu har jag dock inte druckit något sedan i fredags. Imorgon reser vi bort till varmare trakter men det brukar inte bli något överdrivet drickande. Oftast bara några öl.

Även om det inte alls går så bra som jag hoppades så är detta lärorikt. Både att läsa andras inlägg och att iaktta mig själv och mina tankar och handlingar i samband med alkoholen. Jag kan bara konstatera hur fångad och kapad jag är (och har varit) av alkoholen.

är bra mycket bättre än innan, Harrim! Vi få ta ett steg i taget. Rom byggdes inte på en dag. Hade det varit enkelt för oss att hantera A hade vi aldrig skrivit här.

harrim

Jag har varit inne och läst några gånger under resan och det har stärkt mig. Jag får mycket stöd av forumet även om jag själv inte är särskilt aktiv med kommentarer. Alkoholmässigt gick resan bra, ungefär som förväntat med några öl om dagen och aldrig fler än två åt gången. Jag överraskade mig själv med att beställa en smoothie vid ett par tillfällen istället för öl så något har i alla fall hänt. Men det blir totalt sett en hel del alkohol även om jag aldrig blev berusad. Nåja, nu har jag inte druckit något alls på fem dagar även om jag var väldigt sugen på rött vin till pastan härom dagen. Vinet får vänta till helgen, åtminstone.

harrim

Jag vaknade vid tvåtiden i natt och kunde inte somna om. Jobbprojekt malde i huvudet. Jag låg kvar i sängen och försökte somna om. Det har jag lyckats ganska bra med sedan jag förändrade mitt drickande men i natt gick jag upp och drack två glas whisky. Det var inte ens trevligt vilket är mitt minne att det brukade vara. Som vanligt så förlorade jag bara på det. Även om jag ligger vaken någon timme så somnar jag till sist men om jag dricker så tar det också tid och så har jag alkoholen att ta itu med. Det är bara att konstatera att alkoholen inte fungerar som medicin, inte längre i alla fall. Hoppas att jag minns det till nästa gång.

Leverjag

Fattar inte att du försöker trappa ner. Är du beroende eller inte? Kanske låter hårt men att dricka mitt i natten för att sova är ju inte helt sunt. Att du vågar ha sånt hemma! Jag skulle i dagsläget åka dit direkt det vart jobbigt och stort sug. Du kanske kan, men inte jag, längre. Du sover bättre om du ät utan lönge. Prova med motion, varmt bad eller avslappningsövningar innan du ska sova. vet hur det är när jobb snurrar i skallen. Ibland kanske vi får låta det bli en natt med mindre sömn. Vi behöver inte heller sova lika lönge nör vi blir äldre...

Men jag önskar dig fortsatt god resa på din kamp mot måttligheten!

Vet att vi har olika mål och det tar nog en löngre tids nykterhet för att se vilka fördelar det faktiskt har att inte dricka o vilka nackdelar en så hög måttlig konsumtion har. Önskar att du ville prova.

Vill nog ta Harrim i försvar ändå, det heter "förändra sitt drickande" och jag tycker att han har kommit en god bit på vägen.
Jag tycker att vi ska stötta varandra i de vägar vi har valt. Jag vet att de flesta på forumet tycker att man ska lägga ner A helt, men det funkar inte för alla. Jag anser att det är viktigt att stötta Harrim i den slutsats han drog efter att ha druckit mitt i natten, istället för att bara skriva "varför lägger du inte ner?"

harrim

Jag vaknade i natt av att regnet piskade mot rutorna. Jag kunde inte somna om. Diverse jobbproblem malde i huvudet. Tyvärr är det inget jag kan göra åt det mitt i natten. Ibland kan jag jobba istället för att sova. Härom natten stormade det vilket också rubbade sömnen och jag hoppades att inget allvarligt skulle blåsa sönder. Det gjorde det inte heller - bara en vindskiva som hade bräckts. Förutom min sömnlösa natt med whisky så har jag haft ett par ytterligare utan alkohol. Även det här forumet skaver en del. Det är nog bäst att inte skriva om alkohol här. Jag förstår att det provocerar och stör de som har är medberoende och de som kämpar med att inte dricka alls. Man borde kanske byta rubrik på Förändra sitt drickande.

Li-Lo

Du är viktig för forumet. Jag hoppas ditt "skavsår" inte hindrar dig från din resa här.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Ja, jag håller med Li-Lo. Du är viktig för forumet och det finns verkligen en poäng i att vi är olika och utmanar varandra på olika sätt. Jag är ju heller inte helt nykter men har valt en annan väg än du och visst är det ibland svårt att skriva här att man väljer att dricka, särskilt när det inte fungerar riktigt som planerat. Men jag tror att det är bra att olika vägar får komma fram här och då har du en viktig roll att spela. Jag kommer att fortsätta att önska att du testar en längre periods nykterhet, inte för att det ska skava eller för att du ska känna dig misslyckad eller otillräcklig, utan för att jag tror att det är bra för att få lite perspektiv och inte minst tror jag det har hälsovinster för sömn och annat. Men annars hoppas jag att du fortsätter att skriva både när det går bra och när det inte går bra. Det är en process att få ordning på drickandet, att förstå sig själv och vilka fällor man faller i och det är bra att skriva om det här på forumet. Men jag ska ärligt erkänna att jag också blev lite provocerad när andra tyckte att jag skulle lägga ner drickandet helt. Tror dock att man kan använda den irritationen för att bli mer klar själv över sina val. Därför hoppas jag att du fortsätter att skriva även om dina erfarenheter av alkoholen. Det är så starkt av dig att beskriva när det inte hår så bra!

Leverjag

Fint Sisyfos och klokt. Håller med. Tror bara att många här som haft flera återfall och sett många människor menar väl och försöker ge goda råd, för att det är så otroligt få som lyckas dricka måttligt efter att man väl fått problem. Skriv på och dela din resa och process om inte annat för din egen skull!

Hejar på dig och hoppas verkligen du lyckas Harrim

harrim

Nu är det två månader sedan jag började förändra mitt drickande. Jag har många gånger känt mig misslyckad men när jag nu summerar resultatet så här långt så är det ändå glädjande. Jag har halverat min konsumtion. Jag har även haft en hel del helt nyktra dagar vilket jag inte hade haft innan. Jag är inte nöjd utan ska försöka minska på alkoholen ytterligare och framförallt inte falla tillbaka till det gamla mönstret

Andreas

Bra jobbat! Jag har med minskat min konsumption drastiskt, nästan druckit lika mycket på 7 veckor som ja drack på 1 kväll innan. Men man får passa sig så man som du säger inte faller tillbaka i gamla spår. Aldrig slappna av o tänka de e lungt.

harrim

Tyvärr har jag inte fått ner drickandet till din sunda nivå men jag jobbar på det. Jag läste någonstans att de strörsta riskerna att falla tillbaka är i 3 månadersintervallerna. Jag vet inte ifall det stämmer men jag ska vara extra mycket på min vakt den kommande månaden. Att falla tillbaka i det gamla mönstret vore en katastrof.

harrim

Jag var ensam hemma igår och lite vin till maten framför teven kunde väl inte skada. Och det hade det heller inte gjort ifall jag hade stannat vid lite vin. Det blev mer som en gammal normal kväll. Jag förstår inte hur jag kunde dricka så mycket kväll efter kväll. Jag har känt mig bakfull hela dagen. Det är i och för sig positivt att jag har varit bakfull för då har jag i alla fall fått ner den toleranströskeln. Aldrig mer ska jag dricka så mycket men jag måste hitta på något när jag är ensam hemma. Eller bara inte öppna en flaska vin. Nu blir det flera helvita dagar hur som helst.

Ja, där har du helt klart nackdelen med att dra ned :-). Vilken bakfylla! Som i gamla tider. Och den blandade känslan av att må dåligt och att vara lite glad för att kroppen protesterar. Ja, mitt drickande har ju liksom ditt bestått i lite dåligs vanor.. När sambon är borta, när alla har somnat och nästan varje kväll till sist. För mig har det varit viktigt att se över drickandet och vanor för att förstå mig själv och kunna göra riktiga val. Så även om det blev för mycket igår, så får du tänka att du är lite klokare och att du bara blir bättre och bättre på att välja.

harrim

Jag vaknade innan väckarklockan ringde och kände mig tung i huvudet. Tjock och mörk men inte bakfull för jag drack inget igår och inte dagen innan heller. Trots den tunga känslan i huvudet blev jag förstås glad och lättad över att inte dessutom vara bakfull. Även tunga dagar är lättare att genomlida utan alkoholens biverkningar. Det är fredag idag men jag hoppar kanske alkoholen även om fredag är en tillåten dag för mig.