Hej

Jag är ny här och det här är mitt första inlägg. Min mamma har haft alkoholproblem i tio år, som bara blivit värre och värre.
För tre veckor sen blev hon vräkt från sin lägenhet och fick flytta in till min syster. Det visade sig att hon har skulder på 70000:-.
När vi nu försökt hjälpa henne och sagt att hon måste vara ärlig med allt, har hon sagt att hon är det. Vi har bett henne ringa sin bror och tala om läget och kanske får hjälp. Varje dag har hon sagt att hon inte fått tag i honom och att han inte ringt tillbaka. Det här har vi tyckt varit jättekonstigt. Idag fick jag nog och ringde min morbror själv. Får då reda på att han inte hört ett ljud från henne....
Hon berättar inte allt. Skulden fick vi själva ringa till kronofogden för att få reda på. Hon säger en sak till mig och en annan till min syster.
Vi har fått in henne i en aa-grupp som hon ska gå på varje dag i sex veckor och sen en halv dag i ett år.
Med allt som hon ljuger om vet vi inte nu om vi kan lita på henne. Jag vet inte ens om hon är på mötena nu. Jag kan ju inte lita på det.
Hon säger hon ringer banken och bostadsföretag varje dag men hur ska man lita på det nu??? Hon ska ha varit nykter sen 7:e oktober, men det vet man ju inte..
Det här tar knäcken på både mig och min syster. Jag har redan panikattacker sen 20 år tillbaka och idag när jag talat med min morbror skakade jag i hela kroppen. Hon kommer dessutom idag få reda på att jag berättat allt och gud vet hur hon kommer reagera på det.

Är det vanligt att alkoholister ljuger?

answe77

Aktiva alkoholister ljuger om i princip allt för att rädda sitt eget skinn. Man fortsätter med lögnerna tills man blir överbevisad och kanske även efter det. Tror lögner och bortförklaringar är en del av sjukdomen tyvärr. Jag kan gå i god för detta då jag själv varit aktiv alkoholist och ljugit alldeles för mycket i mina dagar. Ni i familjen får försöka stötta varandra i detta.

etanoldrift

Dels ljuger de för att rädda sitt eget skinn.. men ibland är de så påverkade inte bara av promillehalten, utan den ändrade kemiska sammansättningen i hjärnan efter lång tids missbruk, att de befinner sig typ i en "egen fantasivärld" som för all del är alldeles verklig för dom..
Min gubbe kunde komma och påstå de befängdaste saker och bli arg, först för att man överbevisade honom.. sedan i sin egen rädsla, eftersom han inte begrep hur det kunde gå till att han "inbillade" sig något som var så verkligt för honom..
Men trots din misserabla situation, så är det bättre att fasaden spricker totalt!
Kan du inte få en samtalskontakt hos socialen som kan hjälpa dig.. Jag förstår att det är jättesvårt, eftersom det är din mamma, men du ska inte behöva vara mamma åt din egen mamma!
Och troligen måste hon hamna ända längst ner på botten, för att vända det hela.. För alkoholister, kan säga en sak med munnen, men sedan göra en helt annan.. Oftast är det "läpparnas bekännelser", för att få vara i fred och kunna fortsätta dricka ostört..

Bönsyrsan

En äldre släkting till mig var gravt alkoholiserad och ljög alltid för att dölja sin sjukdom. Det är jobbigt som anhörig, men det är sjukdomen som talar och inte den friska personen. Önskar verkligen att jag hade något bra råd utifrån att jag har haft allvarlig alkoholism i släkten, men det är väldigt svårt att försöka tala en alkoholist tillrätta. Särskilt när hon inte själv har kapitulerat inför sina problem och verkligen erkänner och ber om hjälp, utan fortsätter manipulera. Jag tänker att ni kanske ska fundera över hur mycket ni ska hjälpa henne och vilka krav ni ska ställa på henne. Får hon hjälp så innebär det ju indirekt att hon får möjlighet att fortsätta med sitt beteende (den diskussionen fanns i min släkt tidigare, och det är ack så svårt att inte hjälpa den man tycker om även om hjälpen i värsta fall underlättar för alkoholisten). Kanske kan ni kontakta socialtjänsten eller sjukvården för att få hjälp? Kanske finns en alkoholmottagnig där ni bor? Kan vara hjälpsamt med stöd utifrån så ni inte tar knäcken på er själva

Vi lyckades knäcka henne igår och erkänna att hon inte ringt samtalen hon sagt att hon ringt. Nu är även vår morbror inkopplad vilket känns bra. Hon lovade också att vara ärlig med allt. Men idag snodde hon med sig en faktura jag skulle kolla upp på tele 2. När jag ringer och frågar om hon fått med sig den säger hon nej. Men den finns verkligen inte någonstans. Och när jag till slut ändå ringer tele 2 får man reda på att inget abonnemang är uppsagt som hon sa att hon gjort. Och att många fakturor hamnat hos inkasso. :S Ibland känns det som om det inte tar slut. Nu har min syster beställt en kreditupplysning iaf. Så vi får reda på alla skulder.
Men det hjälper verkligen att läsa era svar, för då inser jag att det är vanligt beteende. Tack för det.

etanoldrift

Först och främst att ni får stopp på drickandet.. Kreditupplysningen kan ju vara ett "svart på vitt".. men ni kan nog räkna med mer "slingrande".. Inte för att hon innerst inne kanske vill, utan för att det blivit en vana och en sorts skydd..
Jodå, jag vet att alkohol i sig kostar stora pengar, men ofta är det "dumheterna" som görs under alkoholens påverkan som är ännu dyrare.. Saker som den som dricker kanske inte ens själv kommer ihåg.. Och då är det lätt att förtränga och bortrationalisera (eller projicera det på andra..)
Min gubbe var "expert" på att "bli lurad" när han var full.. Att han själv köpte saker eller bjöd laget runt, hade han aldrig något minne av..

Jag tänkte att jag skulle komma med en liten kommentar på din inledande fråga här: Är det vanligt att personer med alkoholberoende ljuger?

Det har sedan länge funnits idéer om att personer med alkoholproblem har en personlighet som inte är likadan som människor utan sådana problem. Det stämmer faktiskt inte. Det finns ingen forskning som har kunnat visa att alkoholberoende personer ljuger mer än andra människor, så länge det inte handlar om alkoholen. Däremot är det vanligt att man ljuger om alkoholkonsumtionen eller saker som hänger samman med denna. Det är djupt mänskligt att dölja saker som man skäms för. Detsamma gäller att dölja saker som skulle leda till obehag om de kommer fram. Att vara helt öppen och ärlig med känsliga saker kan man nog inte förvänta sig av någon.

Samtidigt är det precis som flera har skrivit vanligt med lögner och det beror nog helt enkelt på att det finns mycket som man skäms för när man dricker och stora risker med att berätta för nära och kära om hur det verkligen är.

Det låter som att ni gör mycket för att få hjälpa henne och att det nästa blir som att hon motarbetar er när hon inte säger som det är. Ett litet tips kan vara att även om ni har all rätt att vara besvikna försöka se till så att saker inte blir obehagligare eller tyngre för henne när hon väljer att vara ärlig.

/magnus