Jag är inte beredd just nu att sluta med alkohol helt och hållet men vill begränsa det till fredag-lördag och dricka måttliga mängder. Det är möjligt att det inte kommer att fungera, precis som många skriver på forumet, men jag vill ändå ge det en chans.

Jag har läst på forumet i snart två veckor och tycker att det är väldigt motiverande. Under den tiden har jag också minskat mitt drickande. Totalt sätt har jag lyckats hålla mig inom normalkonsumtionens gränser som är mitt mål.

Jag har druckit alkohol varje dag under hela mitt vuxna liv med undantag för några vita veckor, månader och en hel sommar. Initiativen till de vita perioderna har min hustru tagit så jag har genomfört dem för husfridens skull. Själv har jag inte tyckt att jag har behövt någon vit period. Jag har heller inte betraktat mig som alkoholberoende utan bara någon som tycker om att dricka vin.

Jag har jobbat i reklambranschen som kanske är mer tolerant vad gäller alkohol än arbetslivet i övrigt. Det har kanske gjort det möjligt att dricka mycket och ändå fungera. (Jag jobbar fortfarande med reklam men numera hemifrån som egenföretagare.)

Under senare år har jag dock oftare blivit berusad på ett sätt som jag sällan blev förr. Det har påverkat sömnen framförallt. Jag vet inte om det är åldern som tar ut sin rätt – jag blir 63 om några månader.

De senaste åren har jag dessutom fuskat mig genom de vita perioderna genom att smygsupa vilket är pinsamt att behöva erkänna. Så jag är nog trots allt är beroende av alkohol.

Jag har en bra relation med min fru och familjen i övrigt. Hustrun dricker ytterst lite. Ett glas vin på fredag och lördag, sällan mer. Det underlättar för mig eftersom jag slipper snegla på hennes vinglas i alla fall.

harrim

Det blev vin med hustrun i fredags och lördags men inga mängder så det känns bra. Mitt primära mål är inte att sluta dricka utan att få ner den totala konsumtionen till en rimlig nivå och att inte dricka mig redlös när jag dricker. Jag närmar mig 3 månader i programmet och mitt drickande har förändrats mycket. Jag är inte där jag vill vara än men jag kommer nog dit. Om det inte går så ska jag sluta dricka helt och hållet - det är både ett hot och ett löfte.

Många saker har förändrats nästan av sig själv känns det som. Förr kunde jag smygsupa vid datorn, smyga i mig ett glas eller två innan middagen, passa på att ta ett extra glas när jag var ute i köket, osv. Allt sådant har jag slutat med. Och när vinflaskan är slut lyckas jag ofta med att inte öppna en till utan istället rida ut suget med att ta ett äpple eller en apelsin istället. Jag lyckas dock inte alltid, tyvärr. Suget finns också kvar så det är något jag fortfarande kämpar med och jag räknar med att det kommer att vara kvar länge till. Men jag ger inte upp.

Detta låter ju jättebra! Är säker på att du kommer att lyckas. För mig går det också bra. Glömde faktiskt att ta antabus i måndags och har inte ens funderat över A under veckan. Ska på ett jobbevent i morgon och känner mig trygg inför tanken på att klara att vara måttlig

Zorro

Alkohol fungerar aldrig som medicin, harrim. Åtminstone högst tillfälligt. Jag är nu på dag 12 nykter och vet inte om jag någonsin sovit så bra som nu. Nästan för bra, eftersom det är otroligt svårt att komma upp på morgonen. Känns som jag har 100 timmars sömn att ta igen och att sömn i "dimman" inte varit någon sömn att ha.
Ställer mig i kön av de som önskar att du ville prova.

harrim

Jag har varit med i programmet i drygt tre månader. Det har gått förvånansvärt bra faktiskt. Jag vet inte när jag hade så här låg alkoholkonsumtion senast. Någon gång i tjugoårsåldern antagligen. Totalt sett dricker jag fortfarande mer än jag vill göra och jag har blivit full ett antal gånger, men jag jobbar på det. Det är hur som helst underbart att vakna upp nykter de allra flesta mornarna. Tre månader är en lång tid och ingen tid alls om man ser tillbaka. Nu får jag ta itu med nästa tre månaders etapp för det gäller att inte falla tillbaka.

Visst känns det skönt! Jag tycker att man ska vara nöjd med det man åstadkommit. Allt går alltid att göra lite bättre, men då har man också ett mål för framtiden. Det är bra att du finns här med en annan väg än många andra.,en väg som verkar fungera. Tycker att man kan se en förändring hos dig nu jämfört med när du började skriva. Och för mig är det en pågående process detta.

harrim

Det har inte varit något särskilt att rapportera. Vi har haft fullt upp hela julen. Det har blivit alkohol varje dag. Inget supande men mer än jag tänkte mig. Det har även varit flera saker att glädja dig åt, som att jag har lyckats bryta drickandet genom att äta några apelsiner istället. En kväll övergick jag till vatten medan de övriga fortsatte med whisky. Igår hade vi gäster och jag drack några glas vin bara. Sådana saker hade inte hänt för ett år sedan. Ikväll ska vi fira nyår med ett par familjer men det blir nog en måttlig tillställning mer fokuserad på fest och mat än att dricka. Efter nyår ska jag återgå till modellen innan jul, dvs flera dagar i veckan utan alkohol och möjligen vin till helgen. Jag ser faktiskt fram emot det.

harrim

Jag hade en riktigt trevlig nyårsafton med god mat och dryck. Det var ett måttligt drickande men desto mer samtal kring bordet så vi höll på att missa tolvslaget. Idag har jag dock feber och är genomförkyld. Jag får kurera det med te med honung och lägga klart julpusslet.

farmor

Förkylningen hjälper dej att vara nykter, eller hur? Många lediga dagar är inte så enkelt att hantera. Jag känner väl igen mej. Måttlighetsdrickande men inte helt nykter. Hm...vad är måttlighetsdrickare? Kan det vara en benämning som lurar en själv?

harrim

Begreppet måttlighet är svårt att luta sig emot. Måttlighet betyder ofta bara att man inte dricker mer än de övriga och om de andra dricker mycket så kan man själv också göra det. Så var det var när jag var ung. Jag var inte fullast eller drack mest av alla så det var väl OK. Fast det berodde kanske på vilket sällskap jag hade valt. Numera har jag lite andra normer att gå efter som väl är. Självklart kan man ifrågasätta ifall det finns något måttlighetsdrickande eller om det bara är drickande i större eller mindre omfattning.

Det har blivit alkohol i stort sett varje dag under julledigheten. Även om det inte har varit några överdrifter så känns det inte bra. Vad som känns bra är att jag ser fram emot vardagen. Jag kan inte påstå att jag har tyckt så tidigare. Eller rättare sagt jag har inte ens tänkt tanken tidigare utan bara fortsatt att konsumera alkohol. Det var inte någon skillnad på ledighet eller inte.

Hur det nu än är med allt så börjar jag om med betydligt bättre förutsättningar än för fyra månader när jag började det här programmet. Jag dricker på det hela taget mycket mindre och jag smygsuper inte alls. Det jag har druckit har jag druckit öppet. Förr fick jag i mig ett antal glas i lönndom dessutom.

farmor

Känner som du, att vardagen välkomnas som en möjlighet att bryta vanor och rutiner. Det är en massa vardagar innan påsk. Innan dess har vi förhoppningsvis brutit alkoholmönstret. Att aldrig smygdricka är också ett bra steg. Du har verkligen tagit flera bra beslut som du lyckats följa.

harrim

Det är nog en månad sedan jag var inne på forumet. Efter julledigheten har det blivit uppryckning men jag dricker ju. Jag har min "måttlighetsranson" som jag försöker att hålla mig inom. Det går ibland, ibland inte. En stor skillnad mot förr är att jag är mycket mer medveten om mitt drickande. Jag bokför varje dag hur mycket jag dricker. Jag tror att det bidrar till att jag dricker mindre. Jag smygsuper inte heller som jag gjorde förr. Forumet har hjälpt mig mycket att komma dit jag är men jag vet inte vad jag ska skriva. "Igår drack jag bara tre glas" kan vara provocerande när andra försöker låta bli helt och hållet. Det är en kamp med alkoholen (och mycket annat också) men jag kan inte återgå till mina gamla mönster så det är bara att kämpa på.

anonym13631

Hej,
Jag har inte varit på forumet på flera månader men läste din tråd igen och undrar hur det går för dig?

träningstanten52

Jag läser det du skriver och en del av oss vill inte sluta helt........bla jag. Jag har insett att jag inte kan handskas med alkoholen och att det har blivit problem för mig i mitt liv men jag har också insett att jag inte vill vara utan vin till maten , som sällskap osv
Nu letar jag nya vägar och har anmält mig till vinprovning i maj, tänker omskola mig!
Ska dricka två glas vin nästa onsdag på krogen med en god vän och två glas vin och ett litet glas öl på min födelsedagsmiddag.......men sen blir det stopp igen.
Jag behöver mer tid för reflektioner i nyktert tillstånd. Ha en bra vecka vit eller röd!