Det har jag. Det har ju nu äntligen börjat kunna till mig på en djupare nivå än tidigare då jag insett det men samtidigt förnekat det.
Nu är jag här och jag känner mig stark i att lyckas förändra mitt beteende. Inga extrema mål är uppsatta. Bara en dag i taget och massa läsning och skrivande här. Det här är min 6e dag sen jag bestämde mig (igen) för att tag i mitt drickande. Dag1 -0 dag2 -1 glas champagne (helt ärligt så var den största anledningen att jag inte ville att den skulle stå och dö eftersom den var rätt dyr..) dag3 -0, dag4 -0, dag5 -3,5 glas vin, dag6 -0. Känner riktigt nöjd med det måste jag säga :)

xoxo

Tack för peppande ord:)
Känns riktigt bra nu att det är fredag och jag har bara druckit en enhet denna vecka. Vanligtvis skulle jag ha legat på 4-6 enheter, ibland mer ändå.
Ny dag, nya tag! En stund i taget:)

Leverjag

Sååå bra xoxo!

Klokt av dig. De där problemen man har minskar också med tiden utan A. Lovar! Om du håller ut nu kommer du att mörka det!

Glad jag blir att du står emot att dricka dig till en kortsiktig lösning med långsiktiga biverkningar! ?

xoxo

Jag dricker ikväll. Började med en öl, sen lite portvin och sen mer och mer... Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill inte sluta dricka, jag vill bli full once in a wile- men jag vill inte ligga på överkonsumtion varje vecka. Ska jag bestämma när jag får dricka och hur mycket? Kommer jag att klara det? Ska jag sluta dricka helt? Det vill jag inte. Jag måste prata med min sambo.. men vad kommer han säga? Hur kommer det att gå? Kan jag hålla mig till att bara bli full once in a while? Måste jag sluta dricka helt? Vad ska jag göra med all ångest? Varför slutar jag aldrig ha ångest? Hur ska jag få livet att kännas Okej/bra/hanterbart? Fan jag måste prata med pojkvännen...

aqua

Okej xoxo, nu hände det här! En uppdatering, du har druckit igen och har det blivit bättre? Förmodligen inte utan det kanske känns än värre. Om, så bra, tänker jag! Försök att vara snäll med dig själv och kanske fundera över, vad fick dig välja att dricka igen? Försök att känna igen dina triggers. Du ställer frågan om du måste sluta dricka? Du skriver även att du vill bli full once in a while. Längtan efter att bli full tycker jag är en varningssignal och är en längtan jag känner igen. Det är sällsynt att jag längtar efter en god smakupplevelse när det gäller alkohol, det är fyllan jag vill komma åt. Något att fundera över tycker jag. Frågan om du/man måste sluta dricka helt är nog något du måste komma fram till själv. Kanske ställa frågan, är det värt att riskera och eventuellt börja dricka på heltid igen. Varför inte bestämma dig för x antal nyktra veckor/månader och sen överlägga med dig själv igen?
Om du besväras av oro, ångest, kanske du ska ta hjälp för att få bukt med orsakerna bakom detta. Ett som är säkert, är att A som är ett nervgift, spär på ängslan oro och ångest. Alkohol är INTE lösningen. Jag hejjar på dig och du kommer att "komma igen"!!!!!

Jag känner så väl igen det där. Jag ville heller inte sluta. Men för mig höll det inte. Jag medicinerade med alkohol för att slappna av och kunna sova. Jag ville kunna dricka vin till helgen, på fester för att det är kul. Men jag drack helt enkelt mer o mer o oftare o oftare. Längtade så efter första glaset när jag kom hem. Det blev ohållbart! Så jag bestämde mig för att inte dricka hemma. Inte dricka för att koppla av.. Och handen på hjärtat... Jag drack ju inte alls längre av de anledningarna som jag trodde. Nu har det gått 7 mån och just vanedrickandet hemma klarar jag mig fantastiskt bra utan. Jag dricker i sociala sammanhang, men hittills har det varit mycket måttligt. Jag är ju långt ifrån säker på att det här fungerar, men tycker att jag nu har en helt ok inställning till drickandet. Mitt råd är att du börjar med en längre helt nykter period. Och om du dricker bara två glas. Tror att man behöver rensa hjärnan o kroppen från alkohol. Själv känner jag just nu inget behov av att dricka till helgen. Älskar att vara klar i huvudet och närvarande. Men tänk efter.., varför drack du portvin? Belöning? Avkoppling? För att ha kul? Och fundera över hur du kan ersätta det behov som alkoholen fyller. Jag har kört a-fritt för att ändå få känslan av fredag. Och du, man får ångest av alkoholen. Påverkar både kropp och själ. Sen tycker jag inte heller att du ska deppa ihop för att du drack. Ta nya tag direkt istället. Jag gjorde länge tvärt om, blev ledsen, skamsen o drack mer. Så ta du en annan väg.

xoxo

Vilket underbart stöd det finns här, helt fantastiskt att vakna upp till alla dessa kommentarer! Tack till er alla verkligen! Bara en sån liten grej som att inte deppa ihop efter igår utan direkt ta nya tag- det hade jag aldrig tänkt på själv! Jag hade ältat gårdagen till enda och klankat ner på mig själv hela dagen, förmodligen imorgon också.
Ang ångesten så äter jag medicin och har gått i terapi i många år, just nu väntar jag på en ny kontakt. Har ett antal ångestsjukdomar och det är väl därför ångesten aldrig försvinner helt trots medicinering och terapi. Det är något som jag har svårt att acceptera, och rätt nyligen börjat inse. Att det kanske aldrig blir helt bra utan är något som alltid kommer att finnas där i högre/lägre utsträckning. Att jag tillslut föll för alkoholen känns rätt "naturligt" med min historia och problematik. Naturligt och så dumt och farligt för mig.
Jag dricker för att slappna av, stressa ner, för att bli glad, för att jag är uttråkad, för att få en kick... Men i slutändan ger det ju bara ångest. glädjen och kicken varar så mycket kortare än ångesten, ändå fortsätter jag att dricka. och det är väl det som är definitionen av beroende... Och är man beroende så ska man ju inte dricka, svårare än så är det ju egentligen inte. Och samtidigt såå svårt. Jag är rädd för att sätta ett totalstopp, rädd att det ska leda till att jag inte kan tänka på något annat än A och misslyckas. Samtidigt som ett klart och tydligt beslut känns lättare att hålla sig till än något diffust mål.. å andra sidan har jag ju förändrats sen jag gick med här och kört på att inte sätta upp ett högt mål med totalstopp utan kört på en stund i taget och påminna mig själv om fördelarna med att låta bli att dricka. De två senaste veckorna har jag ju ändå fallit tillbaka när det blir helg.. hur tycker ni att jag ska göra?

aqua

Hej! eftersom alkohol inte hjälper utan förvärrar och förstärker tycker jag att valet är lätt. Sen att leva därefter är en annan match, det håller vi nog alla med om som bär samma problematik. Bra att du går och får hjälp med bakomliggande orsaker. Vilken insikt du nått iallafall angående dina "ångestsjukdomar" och du skriver att du kanske aldrig kommer bli helt bra. Jag tror att ett steg i ett tillfrisknande är att acceptera vilka vi är, svagheter och styrkor och ta ansvar över vårt liv. Rädslan att klara av att bli nykter för att sedan kanske misslyckas tror jag du delar med alla andra som är beroende. Vi får försöka hitta sätt att hantera den rädslan och oron. Ta stöd av varandra, omges av människor vi litar på, göra saker som stärker självkänslan och självförtroendet.
Ha en lugn och skön helg och bästa lycka till!

frökenL

Som jag känner igen mig! Brottas med exakt samma funderingar som du. (Stort tack för din kommentar i min tråd, förresten! Du hjälpte mig att fatta ett beslut om att minsann ge nykterheten ett fösök till!)

Under mina 3-4 vita månader hade jag faktiskt inget konkret mål. Jag vill minnas att jag nog drack vid 2-3 tillfällen, men det var bara när jag på förhand och efter noggrant övervägande hade bestämt mig för att göra det. På så sätt föll jag aldrig för suget utan var stolt över att göra planerade val. Sådana val tror jag dock inte att man kan göra förrän man ändrat sina vanor så pass att tanken på att dricka känns riktigt konstig. Först när nykterhet är det normala KANSKE man kan dricka normalt, med stor försiktighet. Eller också är det enklare att strunta i det.

Om du känner dig rädd för att sätta ett totalstopp tycker jag att du ska försöka utmana dig själv. Så gjorde jag (med facit i hand gick det ju inte särskilt toppen, men det var för att jag slutade bry mig - strategin fungerade dock utmärkt när jag faktiskt följde den). Ta en dag i taget. När fyra-fem dagar gått, ge dig fan på att klara en vecka och var sedan stolt. Fortsätt i samma spår, två veckor, tre... Oj, nästan en månad! "Visst skulle det kännas bra att inte druckit på en månad?" osv osv. Se också till att ha annat planerat. Projekt hemma, motion (det hjälper mycket!), matlagning eller vad du nu tycker om. Det alkoholfria livet innebar nämligen (åtminstone för mig) eoner av tom tid, som måste fyllas med något för att undvika rastlöshet.

xoxo

Åh vad roligt att höra att mitt inlägg hjälpte dig! :)
Och tröstande att höra från fler att de känner igen sig i mina tankar och funderingar.
Bra tips! :) Mitt första mål blir helgen, inte särskilt svårt och känns som en bra början. Sen blir det jobb två dagar, efter det brukar jag vara för trött för att orka dricka. Tisdagen kan nog bli lite svårare ändå eftersom jag är ledig på ons, men det blir en lagom utmaning att gå vidare med!
Ska ta och skriva ner en lista med saker att distrahera mig med. Är väldigt trögstartad för det mesta och tappar lätt motivationen mitt i ett projekt vilket gör det ganska problematiskt att hitta saker att distrahera mig med (en av anledningarna till att jag började dricka, det blir/blev mer stilla i huvudet och lättare att hålla fokus på en grej.) Men jag ska försöka hitta saker där det inte gör något om jag tappar fokus/lust mitt i. Korsord är en sån grej, bra hjärngympa på köpet.
När nykterhet blir det normala var bra sagt, det är väl så det är för de flesta men inte för mig (oss). Något att sträva efter!
Nu ska jag börja på min lista! Ha en bra dag! :)

xoxo

Igår drack jag ändå. Hade kämpat hårt hela dagen med träning, meditation och andning för att bli mindre orolig och stressad. Tillslut gav jag upp och bortförklarade drickandet med att jag inget annat hjälpt så då var det ok att dricka. Att alkoholen inte skulle göra något bättre ignorerade jag. Och vad hände? Ett glas blev 3, ökad ångest och skam som ett brev på posten och den romantiserade bilden av hur det skulle bli med lite alkohol i kroppen föll lika fort som jag fått i mig det första glaset. Jag har fortfarande ångest och känner mig skamsen att jag drack. Speciellt för att jag hämtade flaskan från kylen igen efter att ha ställt dit den i ett försök att säga till mig själv att nu är det slutdrucket.
Men jag känner mig trots det samtidigt stark idag. Det känns som att jag genom att skriva och läsa här har fått en bättre förståelse för mitt beteende än när jag försökte genomföra programmet. Jag lär mig av mina misstag nu istället för att bara få ångest över dom.
Ha en bra dag alla kämpar där ute!

Mick

Xoxo, du slutade efter 3 glas och det är bra, du ska nog se till att inte ha alkohol hemma på ett tag om du vill ha förändring.
För min del är det rena fördärvet att ha A hemma, då kan jag inte låta bli.
Vi kämpar och fixar detta tillsammans ?

xoxo

Ja det är ju alltid något :)
Att få bort all alkohol i mitt hushåll är inte helt enkelt. Vill inte gå in för mycket på det för då blir det så privat. Men just nu är det inte riktigt en möjlighet att ordna så att det inte finns någon alkohol hemma.
Denna vecka har jag iaf inte druckit någonting. När suget har kommit har jag försökt påminna mig om hur det gått tidigare och så frågar jag mig själv om jag kan komma ihåg något tillfälle där alkoholen faktiskt gett den effekten jag är ute efter. Och det kan jag inte. Sen försöker jag dra ut på ett ev drickande. "Jag klarar att stå emot en liten stund till, är det fortfarande olidligt om en halvtimme kan jag ta något då."Sen när halvtimmen gått försöker jag hålla mug en stund till och en till, och sen är det plötsligt dags att sova. Försöker också tänka på att alkoholen förvärrar ångesten och depressionen inte bara tillfälligt utan på längre sikt också, och jag vill ju må bra. Och jag vill att min lever ska må bra så att jag slipper att gå runt och oroa mig över fettlever, skrumplever och levercanser varje dag.. jag oroar mig tillräckligt som det är... En stund i taget utan alkohol och förhoppningsvis samtalsstöd inom en inte allt för lång framtid.

xoxo

Ännu en dag utan alkohol. Det var väldigt lockande vissa stunder då den romantiserade bilden av vad lite vin eller öl skulle kunna göra för mitt välmående.
Men jag såg igenom det och höll mig till bubbelvatten. länge sen jag hade fyra helt nyktra dagar på raken..
Nu väntar nästan en vecka av diverse stressorer och sen är det jul men ett antal fler stressmoment... Men jag har gjort nedskärningar i mitt schema och jag hoppas att det kommer att finnas tid till att må bra och inte bara stress och ångest. Men men, nu är jag trött och ska sova. Och framförallt, jag kan somna nöjd över att inte ha låtit dom lömska a-tankarna vinna över mig ikväll

Mick

Bra jobbat, du fixar ju detta, och med tiden så går det lättare och lättare säger alla erfarenheter som hängt med länge här.
Kämpa på ?

blomman2

Hejja xoxo, jag har varit i din sits med att varje dag skulle det förtäras alkohol och det började med "ett glas är ok" och slutade med 3-4 stycken istället. Sen efter en riktigt dålig kväll där morgondagen blev läskigt otäck så bestämde jag mig att bryta 1 vecka. 1 vecka nykter och jag avbokade alla aktiviteter med vänner som jag hade mycket alkohol kopplat till. Jag grät, var så arg och frustrerad. Tyckte inte mitt liv var roligt och sov bara..

Men jag knäckte det. Mitt nästa mål nu är att bli nykterist

Kämpa på!

Leverjag

Xoxo, du kämpar på

Hur går det? Bra att du byter ut drickat mot A-fritt. Fortsätt så. Du behöver i alla fall 3-4 veckors nykterhet för att suget ska minska betydligt.

xoxo

Just nu var det ett tag sen jag drack alkolfritt som alternativ till vanlig alkohol, har mest druckit bubbelvatten på sistone. Antar att du syftar på mitt tips till holistic hur hen skulle klara att inte överstiga sin gräns när det var fest? :)
Men jag ska köpa hem lite alkoholfritt och pröva att köra på det nästa helg när fredagssuget kommer.
Igår drack jag lite, och jag är så nöjd för jag hällde ut det sista i mitt glas som jag kände att jag inte behövde och drack inte upp det sista som fanns i flaskan "bara för att". Gick och la mig nöjd efter det. idag drack jag en öl till lunch vilket var onödigt. Men, jag observerade ett väldigt starkt sug på en till efter det men stod emot det eftersom jag visste att inget bra skulle komma av två öl. Det kändes väldigt jobbigt först eftersom jag får ganska stark ångest om jag inte fortsätter dricka, men jag sa till mig själv att det är okej och ångesten kommer att gå över. Och efter en kvart i duschen hade den faktiskt gjort det!
Ikväll hade jag sen tidigare planerat att dricka men efter ångesten som kom efter ölen så känner jag bara näe, den alkoholen kommer inte att göra mig något gott alls. Kändes som en riktigt skön insikt. Och till jul ska det laddas upp ordentligt med bubbelvatten i olika smaker!
Hur går det för dig Leverjag? :)

xoxo

Fan vad bra kämpat med den första veckan! Att sova bort en del av suget tror jag är riktigt bra, om man vill säga.
Hur går det nu? Kom ihåg att nykterist är ett högt mål att sätta efter en veckas nykterhet. För de flesta funkar det bättre med små mål så att man får känslan av att man faktiskt klarar det och man riskerar inte att det känns övermäktigt och alldeles för tufft. Ett litet tips bara :)