Nu kommer oron, nu kommer alla lediga dagar med för mycket alkohol och ensamhet när han sover på morgonen.
Allt syre tar slut.
Att jag och hunden väntar betyder ingenting.
Ensam är inte lätt att vara :(

etanoldrift

Du är inte ensam om att känna oro inför helgerna som kommer..
Många känner sig ensamma. Visst är det märkligt, att man känner sig ensammare ibland när man är två, än när man har en "ensam" ensamhet..?
Kanske beror det på att man är "uppbunden" på ett sätt (eller tillåter sig själv att vara "låst") Jag upplevde det förra julen, när jag fortfarande bodde ihop med min alkoholist.
Jag ville egentligen inte bjuda hem någon, för han var mest klapp kanon hela dagarna, men barnen kunde jag ju inte hindra från att komma över.. Han satt och sölade med julmaten så jag skämdes.. Pladdrade och saggade så jag såg att barnen började titta på varandra med lite frågande blickar.. De hade planerat att sova över, men ångrade sig så jag fick skjutsa hem dem.
De röda dagar när alkoholen var slut, så sov han eller var "grinig" och rastlös.. Ett varningstecken som jag negligerade.. Och som idag får mig att minnas hur han kommer hem från bolaget, på strålande humör och ställer en vinflaska på bordet..(det är ju fortfarande helg..) Och sedan ett par öl i kylen.
Hur han raskt skruvar av korken, slår upp ett halvt glas(drygt) och säger sådär i förbifarten: "Jag ska bara ta en mun för och se att det är bra..." Den där ljudlösa sucken av lättnad, när han i princip kastar ner vinet i strupen och sväljer.. Och hur tonen efter det blir ljusare.. Sedan slår han upp ett glas till, "att smutta på" medan det lagas mat.. (kvällen blev en katastrof, eftersom han bunkrat upp med mer öl nere i källaren..) Och vinflaskan var tom på mindre än 3 timmar..
Kanske var det där jag egentligen bestämde mig.. Inte en sån jul till!
Ja, jag är ensam idag.. men inte inlåst! Jag behöver varken säga till eller redovisa vart jag ska eller vad jag gör! Jag behöver inte inte mötas av tjat om ditten och datten och sopa upp efter nåt knasigt fylleprojekt när jag kommer hem.
Jag behöver inte tjata om att "ta det lugnt" med alkoholen om vi ska bort.. Eller ta med någon som "grundvallat" lite och sedan sitter som på nålar för att få komma hem och korka upp..
Faktum är, att idag känner jag mig inte ens ensam <3
Sedan vet jag inte om du bor ihop den som dricker eller om ni är särbo´s.. Det senare har i alla fall den fördelen att man slipper en hel del förnedring när vettet gått ut där alkoholen gick in.
Jag har tänkt på det här med "ensamhetskänsla" som kan vara så stark, att man är beredd att stå ut med nästan vad som helst, för att slippa vara ensam.. För att slippa känna sig "oälskad" och ändå någonstans så vet man med förståndet, att den behandling man blir utsatt för, inte har någonting med "kärlek" att göra..
Jag hoppas att du kan göra något annat under julen Elisabet! Något som får dig att släppa tankarna på den som dricker för mycket.. Själv ska jag besöka ett av barnen och sedan gå i midnattsmässan.. Kanske tittar jag in i något av de alternativa julfirandena som ordnas.. Det brukar vara mycket värme och människor som gärna pratar bort en stund.. För EN bot mot ensamhet, är att man tar ett litet steg själv..