Nu börjar jag om

Hej alla som jag känner sen innan och nya ansikten!

Gud vad jag kämpade, först med mitt måttliga drickande, sen att sluta helt. Inget av det har fungerat. Det har varit lite längre stopp, men alltid fyllt av riktigt jobbiga återfall. Jag är en klassisk dricker endast för mycket dom gånger jag dricker, vilket är mer sällan och kanske är anledningen till att jag lurat mig år Efter år att det kanske ska gå bättre den här gången.

Senaste månaden är det som att det kom en ordentligt stark övertygelse om att jag inte orkar försöka att inte dricka, jag tröttnade. Det ledde till några av dom värsta fyllorna jag haft. Med medföljande konsekvenser, som jag fortfarande inte vet om det kommer komma att spöka med mig för en lång framtid.

Det som ändrats idag, det är att jag inte skyller på mig själv, jag skyller på mitt alkoholmissbruk. Jag måste försöka leva med alla konsekvenser för det går inte att ändra, men jag måste sluta lura mig att det ska fungera. Det är klassiska ångesthålet jag ramlat ner i nu också och det tar ett tag innan men ens känner sig någorlunda som sig själv igen; det vet jag ju. Men jag önskar ingen den ångesten. Nu är det dags att börja om på riktigt, förhoppningsvis utan återfall.

All kärlek,
S

Profile picture for user Stormenlilla

Några dagar har passerat men ångesten ligger kvar som ett täcke. Jag vet ju att det ofta tar minst en vecka innan jag blir som vanligt igen. Kanske ännu längre denna gång när minnesförlusterna är grova och läskiga. Alla tänk om och vad hände och scenarion som spelas upp. Acceptansen är ju vad som är ens bästa vän, acceptera och välj att förändra framåt. Svårt när paniken och ångesten och skräckscenariot spelas upp och pockar på när man som bäst förbereder sig för att gå vidare.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Stormenlilla Välkommen tillbaka! Minns du att vi kämpade ihop våren 2020? Kan jag så kan du - men du måste verkligen bestämma dig inifrån och ut.

Min husgud Annie Craces recept på varaktig nykterhet:

1) Tro på att du klarar av att sluta dricka.

2) Fokusera på alla fördelar med nykterheten, minsta lilla pyttesak till och med.

3) Identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Gubbe i förorten Absolut! Tillhörde man festprissarna som stannade kvar och drack till the bitter end så tappar man absolut en del av sin identitet. Det känns ovant som sjutton i början, men man växer in i rollen.

Kram 🐘

Profile picture for user Vinäger

Lilla storm, längesedan sist. 💗 Ledsen för din skull, ångesten kan verkligen vara överjävlig. Glad ändå att du hittat tillbaka hit. Nu finns det bara en väg att gå, så här illa vill du inte må igen.

Kram kram

Profile picture for user Stormenlilla

Hej alla fina! Blir glad av att se att många jag hördes med i början är här.

Jag har gjort massor av försök, själv och med hjälp och det har gått ett tag tills jag tror att jag kan ta ett glas med en kompis eller kille och så vips har det blivit fullständigt kaos igen. Nu ska jag försöka hänga lite här inne och hoppas att jag kan klara mig den här gången.

Profile picture for user Kennie

Hej,
Fint att du tar nya tag. Finns det något du kan göra förebyggande? Någon situation att undvika, eller komma med rätt verktyg till? För om jag minns rätt är ditt problem inte att du dricker ofta, utan att det spårar ur ibland när du dricker? Själv kommer jag alltid beväpnad med alkoholfritt när jag träffar folk som jag tidigare druckit mycket med.

Profile picture for user Stormenlilla

@Kennie Tack ❤️
Ja exakt, så är mitt drickande. Kan gå ett tag men 9/10 gånger blir det kontrollförlust.
Ja som det ser ut nu måste jag undvika uteserveringar efter dagtid, barer, firanden - allt verkar lura mig till att kunna (vilja) ta ”ett glas som alla andra”. Jag vet inte hur många gånger, hur många år det ska ta till att förstå att det inte går men snart har jag ju saboterat saker jag verkligen bryr mig om. Så det är lite svårt att veta hur man ska gå tillväga förutom att bara träffa folk på dagtid och annars låsa in mig själv så jag inte får känsla.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Stormenlilla Välkommen tillbaka! Så länge man håller delvis fast vid den alloholromantiska bilden blir det svårt att sluta. Alkoholen är som en svekfull älskare som gång på gång sviker. Som får en att gå över gränser man inte vill gå över. Som gör att man mentalt begår våld på sig själv.

Bara du kan innerligt vilja bryta med den svekfulla älskaren. Bara du kan göra jobbet. Men jag kan lova dig att du tids nog kommer ut på andra sidan, mycket klokare.

Kram 🐘

Profile picture for user Stormenlilla

@Andrahalvlek Tack ❤️ Ja så är det verkligen, som jag försöker och trillar dit igen. Hoppas så innerligt att det här är gången det kommer att hålla i sig.

Jag vaknar idag och är fortfarande så mentalt slut att jag knappt kan komma ur sängen. Så här kan jag nog inte minnas att det varit någon gång innan. Det känns som att det inte ens är lönt att prata om skammen, att behöva oroa sig för allt man sagt när man varit den andra personen. Eller oron för att partnern inte ska komma över om man blir föremål för skvaller i denna lilla plats. Eller att jag knappt vågar gå utanför dörren. Det är riktigt sjukligt att utsätta mig för detta och ändå verkar det år efter år så svårt att få stopp på.

Ni alla vet ju hur skräcken tar över, större eller mindre. Jag tror jag åkt på den största skräcken hittills just nu och skakar av ångestkänslorna. Låt det här få bli starten på mitt nya liv. Jag hoppas att jag kan se tillbaka på det här om ett år och tänka att jag klarade mig ur den värsta av hålorna.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Stormenlilla Annie Grace tillhör mina husgudar. Det här är hennes framgångsrecept:

1) Tro på att du klarar av att sluta dricka.
2) Fokusera på varje liten fördel med alkoholfriheten.
3) Identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.

Just nu känns du lite svajig redan på punkt ett. Räta på ryggen, höj blicken och bestäm dig inifrån och ut: Nu är det fan nog! Du skulle aldrig acceptera om någon stod och sparkade på dig, då skulle du bli skitförbannad och säga ifrån på skarpen. Den typen av ilska och känsla ska du använda mot alkoholdjävulen, som tyvärr bor inuti dig. Stick och brinn din lilla jävel, jag klarar mig utan dig!

Kolla in Craig Beck på youtube, det är nog den nivån av inlärning du orkar med just nu. Du måste hjärntvätta dig med nyktra fakta så att även ditt undermedvetna påverkas. Så länge det finns en liten del i dig som tycker/tror att det är mysigt att dricka, så riskerar du att ta återfall. För varje återfall får din självkänsla en törn, du förlorar förmågan att tro på att du klarar av det.

Just därför ska man inte ta lätt på återfall. Rent fysiskt händer inte så mycket men mentalt kan det vara katastrof. Min pappa tog tex så många återfall att han till slut slutade tro på att han klarade av att sluta dricka och inte börja igen. Han dog med söndertrasad lever vid 61 års ålder.

Jag har passerat tre år som nykter, och det tillhör de bästa beslut jag har tagit i mitt liv.

Kram 🐘

Profile picture for user Stormenlilla

@Andrahalvlek
Ja du har rätt, det är lite svajigt för att jag bevisar hela tiden att jag inte kan lita på mig själv. Just nu när det är så färskt så känner jag mig så nedslagen också. Det känns väldigt likt en botten som är nådd nu och jag hoppas att det är så. Det är verkligen acceptansen som inte verkar infinna sig hos mig och jag tycker att jag jobbar med det här på så många sätt redan. Kollat på hans youtube tidigare och läst böcker men inte riktigt satt sig men för den delen kommer jag inte att ge upp. Men det är ohyggligt ledsamt att höra om din pappa ❤️

Jag är så glad för din skull, minns ju att vi började lite ihop. Det är så fint att se att det har gått för det är ju sånt jag och andra inspireras av.

Profile picture for user Kennie

Jag tänker att en betydelsefull detalj kan vara att inte använda ordet hoppas om din ambition att sluta dricka. Hoppas signalerar att resultatet beror på variabler vi inte kan påverka. Som vädret. Drickandet kan vi påverka med rätt verktyg. Så det gäller att hitta vad som ger dig makt att styra. Kan du analysera vad som händer när du bestämmer dig för att dricka? Får du någon förvarning, tex något tankemönster som börjar snurra? När skulle du kunna sätta stopp?

Profile picture for user Stormenlilla

@Kennie Jo absolut.. jag är nog mer bara nedslagen nu så orden reflekterar lite psyket.
Det brukar vara att det gått några veckor och är helg, gärna i kombination med fint väder eller att jag blivit så uttråkad av att inte vistas på bar länge/kunna umgås som dom flesta andra gör. Att tankarna börjar komma av att vilja kunna följa med vänner på något glas i någon trevlig miljö, viljan att kunna ”vara som alla andra”. Det är svårt att veta när jag skulle kunna sätta stopp mer än att inte tillåta mig vara i någon form av social miljö där alkohol finns.. Just nu pendlar jag ju i otrolig skam, sorg och ilska också då det bara gått några dagar sen senaste katastrofen så det är kanske med dimmigt huvud jag försöker tänka ut något också..

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag tror precis som @Kennie att ordvalet är viktigt. Kanske och hoppas måste ersättas med ska och vill. Och man måste bestämma sig inifrån och ut.

Lista plus och minus. Både med att dricka alkohol och över att vara alkoholfri. Sätt ord på vad du tänker och känner.

Kram 🐘

Profile picture for user Stormenlilla

@Andrahalvlek Ja ni har såklart rätt. Jag får ändra till det. Kram ❤️

Idag är det 3 dagar och hjärndimman är kvar. Jag har bestämt mig att jag ska börja med 90 dagar, bryta ner det så som jag gjort en gång förut och inte lyckats göra om förens nu. Nu har jag bestämt att jag inte vill må såhär längre. Jag som alltid går promenader har inte klarat av det på två dagar, ingen meditation heller. Så mitt mål idag blir 10 min meditation och 30 min promenad.

Profile picture for user Stormenlilla

En vecka sen jag drack idag/imorgon. Är fortfarande riktigt avskräckt och har inga romantiserande tankar som knackar på. Hjärnan börjar sakteligen bli av med hjärndimma men det är en bit kvar tills normal funktion.

Den här veckan har varit några steg inom acceptans men det verkar absolut vara det som är det allra svåraste eftersom att jag gått igenom både stadier av sorg och ilska över det här i veckan. Kämpar på.

Kram till er

Profile picture for user Andrahalvlek

@Stormenlilla Hur har helgen varit? Helgerna är värst i början. Minns fredagarna. ”Vad fan gör man på en fredag om man inte dricker alkohol?” Kan skratta åt det idag.

Fredagkvällar njuter jag allra mest i badkaret, struntar i planerad läggtid utan lägger mig när jag är trött, vilket oftast är ungefär samma tid (22-22.30). Njuter av att ha sovmorgon framför mig, även om jag brukar vakna 8-8.30. Dricker kaffe och äter ostfrallor halvliggande i sängen, ibland somnar jag om en stund senare på fm. Ligger där i sängen och funderar ”hmm, vad ska jag hitta på idag?” Ofta är ju något redan bestämt, men de dagarna jag inte har något planerat försöker jag verkligen utgå från lusten.

Kram 🐘

Profile picture for user Geggan

Vill bara hålla med: du klarar det! Nu har du bestämt dig. Du är klar över du helt enkelt inte kan dricka. Har man väl supit på sig ett beroende så går det inte tillbaka. Men det är fullt möjligt att leva ett underbart liv utan att dricka. Att slippa oro och malande tvivel och skamkänslor. Att fylla dagarna av med bra saker istället för att älta om när och var och hur jag skall dricka. Jag har nu varit nykter 1 1/2 år och att dricka igen finns inte på kartan. Forumet och ett riktigt vasst pannben har gjort det möjligt. Trots många nyktra perioder och otaliga återfall så är detta nu på riktigt. Önskar dig en bra dag! 🐳

Profile picture for user Stormenlilla

Hej kompisar!

@andrahalvlek Helgen gick fint, inget sug på alkohol. Gjorde mysiga saker och njöt av att inte vara bakis. Det är så skönt att man just går och lägger sig tidigt på helgerna som du skriver om, det är en sån uppsida med nykterhet. Man får så mycket mer vila och helg!

@geggan tack för dina stärkande ord, det är verkligen fint att höra att det hänt för dig och att få höra sånt stärker ju tron om att det ska kunna gå att bli av med glorifieringen man har dragit på sig.

Nu har det gått två veckor men det är nu det börjar, den vanliga kampen. Det är kring den här tiden som jag börjar romantisera igen, vilja ”ha kul” och sabba måendet igen.. Några kollegor skulle ut och dricka vin idag men jag ska inte med. Jag vet ju vad det innebär och hur svårt det är att stå emot när jag börjat glömma senaste dåliga fyllan. Det är så jäkla tråkigt bara att jag behöver undvika situationer för att det inte går att sätta mig i dom för tillfället.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Stormenlilla Ha tålamod. Den första tiden är det allra bäst att avstå från frestelser - men nu är inte alltid. Det kommer en tid då du glatt kan hänga på och helt naturligt välja alkoholfritt.

Lista alla fyllesynder du kan komma på. (För dig själv, inte här. Om du inte vill förstås.) När alkoholdjävulen börjar viska ”lite, bara idag” så ska du tyst i huvudet ryta ”NEJ, minns du…”

Det är tufft i början, men du klarar det. Fortsätt fokusera på alla fördelar med nykterheten 🤗

Kram 🐘

Profile picture for user Stormenlilla

@Andrahalvlek Tack bästa du! Jag hoppas verkligen att det lugnar sig snart, så jobbigt att vara i den där dragningen. Ja fy.. det borde stoppat mig förr - alla mina pinsamma händelser. Jag kämpar på, en helg i taget 💜

Profile picture for user Stormenlilla

Tre veckor imorgon. Det är inte mycket men känns mycket, ytterligare en helg att gå igenom men känner inte något sug på att dricka just den här helgen. Jag har tänkt mycket på midsommar och hjärnan börjar redan luras.. ”du är ju inte ute på något ställe, det är ju där det brukar gå snett”, ”du blir aldrig full med familj”. Jag försöker frenetisk motarbeta med att tänka på hur det kommer att bli ringar (läs strömmar) på vattnet om jag får för mig att det ska gå bra igen.. jag vill också verkligen hålla löftet till mig själv om dom första 90 dagarna. Det ska gå bra, jag kämpar på.

❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Stormenlilla Grattis till tre nyktra veckor! Minns min första midsommarfest. Hade med mig min grapefruktdrink i 1,5-liters flaska. Inget smyg med nykterheten där. De andra gästerna tittade på mig med blicken ”ja, ja, du börjar snart dricka igen”. Blev lite sporrade av det - jag skulle minsann visa dem!

Nu ser jag fram emot min tredje nyktra midsommar. Denna gång helt utan fest, det blir valpmys och kissepauser istället.

Kram 🐘

Profile picture for user Stormenlilla

@Andrahalvlek tack snälla!

Skönt att du varit öppen med det och väldigt imponerande att du bara kört på. Väldigt glad för din skull! Det låter väldigt fint med valpmys.

Ännu en helg har passerat och jag är väldigt glad över att även denna varit nykter. En helg i taget för mig.

Kram

Profile picture for user Sisyfos

Ja, jag tror att det är en bra strategi, den som AndraHalvlek hade, att ha med sig nåt man bestämt sig för att dricka. Vet inte hur du känner för alkoholfritt, men det finns många bra alternativ nu förtiden för oss som inte gillar läsk. Jag tror som du att det blir ringar på vattnet om du väljer alkohol nu, så tänk ut en strategi för midsommar. Jag upplevde det. Inte så besvärligt att välja alkoholfritt, men man måste vara bestämd i det valet. Trötthet under kvällen kan säkert bidra till att man vacklar i beslutet. Och kom ihåg att den där romantiserade bilden av att alkohol skulle tillföra något är mer en illusion. Ge nykterheten mer tid och du får kanske uppleva att bli hög på livet på riktigt. Det finns inte mycket som slår det. Att vila på riktigt, att delta på riktigt, att inte bli seg och oföretagsam.
Lycka till på midsommar!

Profile picture for user Andrahalvlek

@benmar Tack för att du puffade upp den här tråden. Hur går det för dig @stormenlilla? Skriv oavsett. Minns du att vi slutade ihop? Jag har varit nykter i 3,5 år nu. Kan jag så kan du!

Kram 🐘

Profile picture for user Marcus77

Hej andrahalvlek och stormenlilla mfl. Länge sen jag var här inne nu. Du ska ha cred för att du kämpar stormenlilla ❤️ vi alla här inne vet hur svårt det kan vara. Och grattis till 3,5 år andrahalvlek 👍 vi började också nästan samtidigt med nykterheten 🙂 jag har nu varit nykter i 3 år och en månad 🙂 det som gjorde att jag slutade dricka (för att repetera) var att jag kände att jag hade nått botten (grov rattfylla) - DÅ när jag blev stoppad av polisen så kände jag en väldig mäktig känsla och ett stort TACK inom mig, det var som om allt gift gick ur kroppen och en stor sten ramlade ur ryggsäcken. Dagen efter var jag dock rädd att händelsen inte skulle vara tillräcklig för att få mig att sluta dricka, men typ andra dagen kände jag att jag hade nått BOTTEN och då behövde jag inte ens ta något beslut om att sluta dricka - jag VILLE helt enkelt INTE. Sen ska man ha i åtanke att det inte är någon självklarhet att man som nykter alkoholist just idag är nykter, återfall kan givetvis komma men jag hoppas jag slipper det. Jag tror att man själsligt känner när man har fått nog. Men man ska vara glad för varje nykter dag som går och njuta av bilder, dofter, människor m.m. som man inte förut såg 🙂

Profile picture for user Stormenlilla

Hej fina ni,

Vad härligt att ni skriver på här, det är skönt att veta att det går. Grattis till er båda, 3+ år är så stort!

Jag har trillat flera gånger sen sist och gav lite upp tanken på att sluta tillslut. Idag tänkte jag dock på forumet och kände att jag ändå skulle in och kika för att påminna mig att även om det känts svårt för mig att känna att jag kommer lyckas, så måste jag läsa att det ju faktiskt går.

Är så glad att jag har en partner som stannar vid min sida men jag vill inte utsätta mig mer för det här om det går, inte honom heller. Jag har haft en hel del bottnar, men ingen som skakat mig tillräckligt för att sluta så jag hpppas att jag kan göra det nu utan att det ska bli så jävligt.

Tack för att ni finns där ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Stormenlilla Fina du, så fint att du har en partner vid din sida ❤️ Då blir det kanske inte lika mycket utekvällar för dig?

Det påstås att det är svårt att sluta dricka om man inte upplever att drickandet får svåra konsekvenser. En del slutar inte dricka förrän de har supit bort jobb, hem och familj typ. Men så långt behöver man verkligen inte gå, man kan sluta betydligt tidigare.

Vilka konsekvenser får drickandet för dig?

För egen del blev jag väldigt rädd. Jag blev rädd för att sluta som min pappa, som dog av leversvikt vid 64 års ålder. Han nådde bottens botten för oss båda. Drickandet avancerar efterhand - och det går bara utför.

Tre saker fick mig att känna ”nu fan är det nog.” 1) Min tolerans hade ökat så pass att en flaska vin knappt märktes på mig, och enstaka gånger drack jag nästan en bib en fredagkväll. Då blev jag apkalas. 2) Jag fick allt oftare minnesluckor. Kunde inte komma ihåg hur jag kom hem och i säng. Och tydligen hade jag gått, stått, pratat, men jag kom inte ihåg någonting. 3) Jag började kräkas som en fjortis, både på kvällen och morgonen efter. En gång i sömnen i sängen 😱 Det var som om min kropp skrek till mig: ”Du förgiftar mig.”

Hur har ditt drickande utvecklats över tid?

Kram 🐘

Profile picture for user Marcus77

@Andrahalvlek Givetvis ser botten olika ut för oss alla, vilken tur att du nådde botten innan nåt allvarligare hände.

Det är sant det du skriver: Drickandet avancerar efterhand - och det går bara utför. Frågan är bara NÄR det tar stopp. Det låter hemskt men så är sanningen.