Sociala livet

Hej,
Jag är ny här och vill börja ta tag i mitt drickande.
Mitt problem är att jag kan inte sluta när jag väl har börjat och att jag har märkt att jag planerar mitt liv kring alkoholen.
Bokar ex. aldrig in något på söndagar för då vet jag att jag kommer vara bakfull.

När jag och mina vänner ses blir det oftast att man tar några glas vin/öl. Vi gör liksom inget annat känns det som.
Hur kommer det bli om jag lägger av? Kommer mina vänner sluta höra av sig? Vad ska vi göra istället? Kommer folk tycka jag är tråkig?
Detta är några funderingar som jag har.

Vad har ni för tips på hur man behåller fokus på att sluta?
Älskar att dricka men det har blivit för mycket nu.

Profile picture for user Fröken H

@Ellinor.1 välkommen hit! Det är ett jättestort steg att du skriver här. Jag väntade nästan för länge.
Du kan ju börja med att bestämma dig för en vit månad. Tänk dig 4 söndagar fyllda med aktiviteter istället för dagar du kastar bort för att du är bakis.
Berätta för vännerna att du kör en hälsoperiod. Ingen alkohol på 4 veckor. Vet du vad jag tror? Jag tror att iaf 1 av dina vänner kommer haka på!
Detta var min andra vita helg. Mitt liv har vänt på 2 veckor till nåt så mycket bättre. Jag grät i 2 dagar när jag bestämde mig för mitt 12 veckors stopp. Nu när jag blickar tillbaka hade jag velat ha kunnat sagt till mig själv att det inte finns nåt att gråta om. Livet blir så mycket bättre utan alkohol.
Efter stoppet har jag insett vilken konstant ångest jag gick runt med i maggropen.
Ta beslutet idag. 4 veckor. Omvärdera under dina 4 veckor hur du kommer göra sen.
Du klarar detta!

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Just den fragan, vad ska vi gora i stallet skaver hos mig ocksa. Men oavsett vad svaret ar sa ar det for mig inget alternativ att fortsatta dricka sa frekvent och mycket som jag gor i mitt sociala liv. Jag far helt enkelt hitta andra saker att engagera mig i, det kommer garanterat bli mer ensamt. Men jag kommer anda ma battre, sa jag far sta ut. Sen tanker jag att man hittar andra sammanhang, andra kompisar. Men att sluta dricka blir, nog iaf for mig, som att gora slut med en lang och trogen van. Vi har haft sa forbannnat kul ihop, men det har ocksa blivit mycket smarta. For mycket smarta den senaste tiden, sa darfor kommer jag folja Froken H:s rad och borja med ett totalbreak iaf en manad. Hejar pa dig!

Profile picture for user Ellinor.1

@Fröken H Tack för ditt stöd. Jag har bestämt mig för att ta ditt råd och börja med en vit månad. Jag har kört vita månader några gånger förut utan problem, men hamnar alltid tillbaka där jag slutade när de är över.
Dricker inte under veckorna, men när helgen kommer då kan jag verkligen hälla i mig.
Kanske kan jag hålla mig längre än en månad denna gång:)

Tror även jag måste prata med min man. Han dricker så sällan och jag skäms verkligen för att behöva berätta att jag har problem.

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian hejar på dig med! Vi kör tillsammans:)
Du har nog rätt gällande att man kanske får andra sammanhang och nytt umgänge. Ibland känner jag alkohol är det enda som jag och mina vänner har gemensamt. Vi har liksom i princip aldrig umgås utan att alkohol finns med i bilden. Tragiskt egentligen

Profile picture for user Fröken H

@Ellinor.1 har du kört vit månad och det inte har funkat så kör 12 veckor. Klar till runt midsommar.
Ta snacket med din man när du rett ut inom dig hur du ska göra. Det finns väl inget där just nu som du genast måste ta hand om? Fokusera helt på dig själv nu, på dina behov och vad du kommer må bäst av. Steg 1 är en vit period. Sen om det är 4, 6, 10 eller 12 veckor är sak samma just nu. Kör en vecka åt gången bara och det enda du behöver fokusera på är att idag kommer du inte dricka.

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Jag vet, men problemet ar att jag har javligt roligt pa fyllan, tills det slar over. Och det gor det ofta. Minnesluckor, trillar, gor bort mig. Det blir for ofta for mycket. Ska satsa pa mer utomhusaktiviteter, och lasa mer.
Jag har aldrig tidigare gjort en vit manad. Knappast en vit vecka sedan tonarn. Hog tid, med andra ord.

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian ja samma här. Kan liksom inte sluta när jag väl har börjat. Minnesluckor varje helg.
Vad har du tänkt för utomhusaktiviteter? Behöver tips på sånt jag med, vad man kan hitta på istället för att gå på stan och dricka öl.

Profile picture for user Ellinor.1

@Fröken H tack, ska börja med en vit period från idag. Sen får vi se hur lång det blir, börjar med en månad.
Egentligen det jag vill är att även hitta redskapen till kontroll. Jag vill kunna träffa en vän och ta ETT glas vin för att sedan kunna åka hem eller hitta på något annat.
Mitt problem är att det aldrig blir ett glas utan snarare 10, vaknar upp dagen efter med hål i plånboken och minnesluckor.

Profile picture for user Fröken H

@Ellinor.1 yes känner igen mig. Hål i huvudet och i plånboken. 🤪
Träffade du mitt fulla jag skulle du aldrig tro att jag är mitt nyktra jag och vice versa. Det är 2 helt olika personer med helt olika värderingar.
Bra! Jag stöttar dig helt och fullt.
Fokusera på att må bra. Du kanske upptäcker helt nya saker, hoppas du kan få lite tips här.
Du är så värd att ta tag i detta! Heja dig! 👊👊👊⚘⚘⚘

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Samma. Fruktansvart. Minnesluckorna ar nog det jag skams mest over, det som skrammer mig mest. Hur mycket kolkar jag i mig nar hjaranan stanger ner? En javla massa. Har du funderat pa att ringa Alkohollinjen?
Jag var en gang i tiden ratt hyfsad pa att springa, sa ska forsoka ta tag i det igen. Inget extremt, 5-6km tre ganger i veckan kanske. Eller tva. Eller bara bara en podcastpromenad. Vet inte hur/ar du bor men kanske finns mottionsslingor eller liknande? Eller bara en park. Eller sa plocka bara en kul destination i naromradet och ga/spring dit och tillbaka. Ger bra endorfiner.

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Ja, minnesluckor är verkligen läskiga. Bortglömda konversationer som ger mig sån fruktansvärd ångest när de kommer på tal och man inte minns ett dugg av vad man sagt.

Jag har inte ringt Alkohollinjen, har du? Hjälpte det? Vad fick du för stöd?

Springa och träna var ett stort intresse innan pandemin. Sen har det hamnat på hyllan. Det var ett bra förslag, ska kanske damma av springskorna jag med:) bor i Sthlm så det finns gott om spår och parker.
Kanske finns det en bra podd om just hjälp med alkohol? Vet du?

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Korde ihop sig pa jobb idag, sa fick aldrig tillfalle att ringa Men! Pa kvallen hade jag tre vanner over. Tva av dem delade pa en flaska vin, och alla drack ett par ol. Utom jag. Inte en droppe. En dag i taget, men det kandes som ett bra avstamp. Hoppas du haft en fin dag.

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Vad starkt av dig! Ett steg i rätt riktning. Ville de veta varför?
Jag pratade med en vän igår om hur jag känner med mitt drickande. Vännen var förstående, vilket känns väldigt skönt.

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Ja, jag skyllde pa andra dagens bakfylla efter lordagens kaosfylla. Accepterades tills vi kom till restaurangen da en i sallskapet slentrianbestallde en ol till mig trots jag innan sagt att jag inte skulle dricka. Rorde inte olen utan bestallde en cola istallet. Sa han som bestallde drack 'min' ol ocksa. Jag tog notan for att vissa att jag uppskattade sallskapet, aven om jag var nykter.

Hur narmade du dig samtalet? Tycker din kompis ocksa att ni dricker for mycket?

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Shit, vad starkt att kunna gå på restaurang utan att dricka något när alla andra gör det. Vet inte om jag skulle klara av det.
Min kompis fattade. Vi var båda bakfulla efter helgens middag när vi pratade. Jag sa som det var, att jag behöver en vit period + lära mig att dricka som en normal vuxen människa, utan att nästan dö av alkoholförgiftning på kuppen varenda gång.

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Da tycker jag att din insats var annu battre an min. Ett sadant arligt erkannande ar jag inte redo att ge i min krets. Mina vanner tror ju nu att detta bara var ett undantag, att jag inte drack just ikvall. Men jag vill ju ha det sa har mycket oftare. I och med att jag gillar att vara full ser jag inte heller poangen in tva ol en vardagskvall, ger mig inget. Sa da vill jag hellre lara mig att avsta det helt for att inte gora det till en vana, vilket det i nulaget ar.

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Jag tänkte innan att om någon av mina vänner skulle öppna upp sig till mig om det, så skulle jag inte vara dömande. Och det gick ju bra:) Men sen vet man ju inte vad folk säger bakom ryggen på en såklart. Men orkar inte bry mig. Hellre att folk förstår hur det ligger än att det blir grupptryck om att dricka öl efter öl efter öl när man ska ses.
Jag gjorde första steget i alkoholprogrammet idag också. Har hört att kbt är jättebra redskap till att börja tänka annorlunda kring saker.
Hoppas det funkar! Vad har du för mål?

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Du tanker helt riktigt, enligt mig. Huvudsaken ar att du gor nagot du mar bra av, sen kan dem val tycka och tanka vad dem vill om det. Den enda jag har berattat for ar min fru, men vi bor langt ifran varandra pga jobb. Vilket ar en orsak till att jag dricker for mycket, for ofta. Men jag maste sluta anvanda det som ursakt och bortforklaring
Jag ska gora det steget snarast, har skaffat inloggning. Tror det ar viktigt for mig att gora konkreta saker for att komma till bukt med mitt drickande.
Mal ja,... det ar en bra fraga. Jag vill dricka mindre och har sagt att jag ska ha en vit manad. Sa da far jag valj borja med det. Problemet ar nasta gang det ar fest, efter den manaden. Redan orolig for hur jag kommer hantera det med tanke pa att mitt umgange ocksa dricker alldeles for mycket. Men kanner ocksa att jag far ta den striden nar jag kommer dit. Antingen gar jag inte pa festen, eller sa gar jag men dricker bara ol (bestammer mig for ett maxtal), ingen sprit eller vin. Att ga helt nykter kommer inte funka. Hur tanker du kring mal?

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Håller med. Det kommer bli det svåraste, mitt umgänge dricker också för mkt.
Mitt mål är att få kontroll. Att sätta strikta regler för mig själv. Men sen å andra sidan vet jag inte hur det blir efter den vita perioden, det kanske funkar så bra att jag fortsätter.

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Litar inte langre pa mig sjalv runt alkohol, det ar den bistra sanningen. Tror inte jag ar kapabel till att satta ett maxtal och halla det, iaf inte i nulaget. Som du sager sa hoppas jag borja med en vit period, och ta det darifran.

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Kan inte det heller i dagsläget. Jag hoppas kunna skärpa mig efter ha gått klart alkoholprogrammet.
Förr kunde jag. Drack aldrig mer efter midnatt p.g.a onödigt, tog uppehåll på 1 timme om jag kände mig för onykter m.m. Men klarar inte sånt längre tyvärr

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Hej! Som jag skrev nagonstans ar min fru och jag ofrivilliga sarbos pga jobb. Nu bor jag hos henne i tre veckor. Har bertattat for henne att jag vill sluta dricka/seriost trappa ner, sa vi avstar alkohol tillsammans nar jag ar har. Sa darfor ar jag utanfor farozonen, om an tillfalligt. Nar jag sen aker tillbaka till mitt "hem" ar det en helt annan situation. Da kommer jag behova mer hjalp, sa tanker att jag avvaktar med att ringa tills dess da det blir mer aktuellt da.

Hur var din helg?

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Förstår! Skönt ändå med 3 veckor som är safe för dig.
Min helg var bra, fixat mycket i trädgården och hållit mig undan alkohol.
Köpte några alkoholfria öl som smakade minst lika bra till middagen i lördags:) Riktigt stolt över mig själv och så skönt att inte vara bakfull igår.

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Hej,

Hur gar det for dig?

Jag ar tillbaka pa min arbetsort och darmed direkt i farozonen. Kanner redan hur det drar i oltarmen. Pa lordag har jag varit helt alkoholfir i en manad, men det var som sagt enkelt da nastan tre av dem var med min fru. Nu pa lordag ar det dessutom fest, med samma folk, i samma lagenhet dar det sparade ur fullstandgt for en manad sedan vilket foranledde min nyktra period. Det ar en avskedstillstallning med folk jag tycker om, sa vill verkligen ga men kan inte tillatta mig att bli for full. Kommer dricka, men ingen starksprit, bara ol. Kommer bli ett oerhort svart prov, men jag maste klara av det.

Profile picture for user Ellinor.1

Hej @Christian
Vad roligt att du skrev:) Det går bra för mig, jag har kört nästan helt alkoholfritt i en månad nu med undantag för en folköl ibland till maten.
Ikväll var vi bjudna på middag med vänner, och jag höll mig till 2 glas vin under hela kvällen. Kände egentligen inte alls något sug, men ville se hur jag klarade det. Och det gick bra! Så sjukt nöjd att jag klarade att hålla mig måttlig:)

Hur gick det för dig på festen ikväll?

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1 Hej,

Bra jobbat pa middagen, var stolt! Jotack, lite liknande for mig. Hade det inte varit for att det var en avskedsfest hade jag hallt mig helt nykter, kande inte heller nagot sug, inget behov alls att dricka. Men det blev nog runt tre-fyra ol under fem och en halv timme. Blev inte full, ingen bakfylla idag. Kompisarna undrade varfor jag inte gick pa som jag brukade, och dem var sjalva rejalt berusade, och jag sa att jag varit nykter i en manad och ville ta det lugnt. Det accepterades. Ingen bakfylla idag, medan dem ar helt forstorde. Pratade direkt efter festen, och nu igen imorse, med min fru och det kandes sa bra att inte trillat ditt igar. Nu fortsatter jag pa inslagen linje, inga onodiga veckool etc och bra mycket mindre alkohol ocksa nar det ar fest.

Ska tillaggas att jag ar lite av en smyg-socialrokare sa rokte nog tre ciggaretter. Inte bra, men bra mycket battre an minnesluckor och brak med frun pga for mycket sprit. Roker du?

Allt gott!

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Grymt ju! Och skönt att dina vänner accepterade och inte försökte hetsa dig.
Det skulle kännas som att kasta bort hela den vita månaden om vi hade blivit packade i helgen, håller du inte med?:) Hejja oss! 😃
Ska också skippa onödiga veckoöl, alkoholfria funkar lika bra om det skulle vara så.

Hur kände du på festen när alla blev så berusade? Var det jobbigt att vara ensam nykter? Jag avskyr att umgås med fulla människor när man själv inte är det (även om det är mina vänner), tänk att man blir lika jobbig själv när man dricker 😂

Jag röker inte, men håller med att några cigg är bättre än minnesluckor!
Och så skönt att inte vakna bakis!

Profile picture for user Christian

@Ellinor.1

Hej,

Angaende din fraga, jag hade definitivt mindre roligt an jag brukade da jag drack for mycket. En lite sorglig insikt, men bygger saklart pa det som du sager; att vara nykter med fulla manniskor ar ratt jobbigt/trakigt. Samtidigt var det nyttigt att se att, igen om du sager, jag brukade vara likadan om inte varre nar jag var full.

Igar var det min tvaars-dag pa jobbet vilket saklart firades... Jag drack ol, en cigg, och en 2cl shot. Blev full men tappade inte kontrollen, inga minnesluckor. Dock lite bakis idag. Inte nojd med mig sjalv, men inte heller for hard mot mig sjalv da jag gjort min vita manad och tanken ar att nu lara mig att dricka med matta. Det ar olyckligt att umganget har bygger sa oerhort mycket pa en osund alkoholkultur, men det ar upp till mig att lara mig att hantera det.

Hur gar det for dig?

Profile picture for user Emma1976

@Ellinor.1
Sträck på dig att du vågar erkänna att du dricker för mycket.
Din man vet nog redan. Han går med ångest, känslan av att inte kunna göra dig lycklig.
Min man har börjat ta tag i livet.
Efter 2 veckor är han sur, går in i sig själv och säger att jag är onormal som nästan aldrig dricker.
Snäser och fräser.
Jag hoppas att han tar sig igenom denna fas. Jag anar att hans beroende var/är större än jag anat.
Att stå bredvid är som att långsamt brytas ner och krossas.
Må framtiden ge mig något positivt
Heja heja dig!!!

Profile picture for user Ellinor.1

@Christian Även om du drack på festen så hade du det hela i bakhuvudet hela tiden och behöll kontrollen. Tycker inte du ska vara hård mot dig själv, det var ju jättebra!
Har du berättat för någon mer än din fru?

Jag har druckit vin under två tillfällen hittills, men väldigt måttligt. Verkligen försökt tänka på att inte köra på som jag brukade. Härom veckan tog jag bilen till en middag, funkade utmärkt med alkoholfritt och jag hade inte så tråkigt som jag var orolig för innan. Fortfarande jätteskönt att vakna pigg dagen efter!