Sluta på egen hand

Profile picture for user Kaveldun

Som svar på av bo1995

Håller helt med. Och det där skrev jag för ett bra tag sedan. När jag var inne och kollade...Gjorde mitt första längre inlägg idag i en annan tråd. Och tror absolut att man behöver hjälp - sedan kan den hjälpen nog se ut på många olika sätt.

Profile picture for user Se klart

Tack för ditt inlägg i min tråd, och som jag skrev i hast, kände jag så väl igen mig, i allt.
Jag har tänkt på dig idag, också för att vi satt lika mål (3 månader om jag minns rätt) samt att vi kanske båda har tankar kring vad som är ”illa nog” för att sluta dricka. Särskilt om man sköter jobb, tar ansvar etc.
Det är ju verkligen en fråga, men något jag var mkt upptagen med de första 2-3 veckorna, kanske främst för att jag skulle ”utkristallisera mig” från andra, (inte så illa som det låter, utan ett sorts försvar)
Jag funderar inte mkt på det just nu, och inte för att jag har ngt svar.
Mitt fokus har blivit- och är- att vara nykter, en dag i taget.
Nu har det gått snart 7 veckor. Vilket är smått ofattbart. Det är INTE enkelt men det är sannerligen inte enkelt att dricka en flaska vin de flesta kvällarna, eller vakna och längta tlll dubbel Treo för att alls orka upp.
Mina morgnar betyder så mkt för mig nu.
Ju längre tiden har gått, ju mindre intresserad är jag av om jag är en si eller sån sorts alkohol-människa.
Kan inte förklara bättre, men mitt budskap är att lösa en dag i taget, att vänta med de stora frågorna (vet, jättesvårt), och inse att det allra största kanske ligger i just detta nu, och nu.
Skriv och läs mycket här, om det passar dig. Det har hjälpt mig mycket.
Det vecklar ut sig lite i taget, jag lovar, kram.

Profile picture for user Kaveldun

Som svar på av Se klart

...för gott råd. Att ta en dag i taget och se det stora i det lilla...det som pågår just nu. "Gör det enkelt" brukar väl folk i AA säga...
Jag kände också igen mig väldigt mkt i din tråd (!) både vad gäller livssituation (det som är gott ...vänner, roligt/krävande jobb) och förstås tankarna/kampen med alkoholen.
Nej - det ska gudarna veta att det inte är enkelt att dricka sig småfull eller rejält berusad tre ..fyra gånger i veckan. Och ovanpå själva berusningen/fyllan/bakfyllan/ångern....hålla skenet uppe. Stiga upp fastän tillvaron känns som grå aska och badda ansiktet och borsta tänderna och ta sig i tid till arbete och hålla möten. Och se ut som att man har koll på läget och INTE är en alkis...
Jag har nu varit nykter i 11 dagar och det var mkt längesedan........och jag känner redan en förändring i kroppen och knoppen. I nästa vecka ska jag resa bort och gå på jazzkonsert med människor som står mig nära....och jag vill inte dricka då! För varje dag som går så känns det som att ngt växer... (låter kanske fånigt eftersom det är så få dagar än..) men om jag drack nu så skulle jag ju få börja om på ruta ett....så känns det i alla fall. Och jag behöver känna/uppleva att jag kan lita på mig själv nu. Att jag kan fatta ett beslut ...och stå fast.
Jag försöker tänka att detta är ngt spännande....att få undersöka världen från ett annat håll. För mig är ju nykterheten det nya....och drickandet är slentrian...vardag..tristess.
Jag tänker ändå - hoppas - att jag slagit i en sorts botten. För mig var botten inte en dramatisk fylla eller ett stort gräl eller en uppenbar skada.Jag har inte heller människor i min närhet som dricker mkt - de dricker normalt. För mig var botten att vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år...dricka alldeles för mkt liksom i hemlighet och vakna svettig och olycklig och frågande inför hur i all världen det kunde bli såhär? Det trodde jag inte...i mig vildaste fantasi...när jag var ung.
Jag vill så oerhört gärna leva.....och leva gott. Inte stort - men gott- med mina nära och kära och vänner...och med musiken som jag älskar och naturen och djuren:-) (låter barnsligt det här...men med åldern är det ju det där självklara och enkla som är fantastiskt)....men alkoholen har långsamt fjärmat mig från allt detta ...och från mig själv.
Ibland får jag en inre bild av att jag är på ett stort nöjesfält...och att alkoholen är den där öronbedövande musiken som min barndoms nöjesfält dominerades av....och allt går runt runt och färgerna är bjärta.
Och så plötsligt släcker ngn ner strömmen och det blir tyst.....och man ser allt med andra ögon. Karusellen står still och man ser skräpet på marken....men också lite av den blå himlen och träden....ja verkligheten. Så kan jag uppleva den nykterhet som nu får en skymt av.
I dag kände jag mig så glad när jag gick en rask promenad på lunchen.
Jag förstår att detta inte kommer att bli enkelt men jag ska verkligen verkligen göra vad jag kan för att komma ur det trista ekorrhjul som alkoholen blivit ....
Tack för din respons och tack alla andra som skriver här.

Profile picture for user Andrahalvlek

Dag 12 som nykter och jag vill också känna tillit till mig själv, att jag klarar av att fullfölja det beslut jag har tagit.

Och jag är också nyfiken på hur resten av livet ska bli som nykter, jag är pepp på att samla på mig nyktra erfarenheter ?

Profile picture for user Kaveldun

Då är vi lika långt i vår nykterhet Andrahalvlek! Låt oss hålla nyfikenheten vid liv. För egen del tänker jag att det är nykterhet som gäller ....jag har ju redan testat att dricka ’lagom’ . Och vet ni hur det gick?
Ja - det vet väl alla här:-)
Kram och ha en fin fredag!

Profile picture for user Se klart

Vilket otroligt fint inlägg, ja gud som sirenerna tjutit i det inte så nyktra livet. Grattis till 12 dagar, och in i helg två med stormsteg.
Tänkte på det du skrev om fåfänga kring vikten, det må så vara (man upptäcker ständigt nya saker m sig själv) men att inte fylla depåerna i kroppen med socker, alkohol är min bästa kur för hy, hår, vikt. Sex kilo på lika många veckor gör det faktiskt lättare att hålla sig nykter.
Alla sätt är bra. Vissa dagar får drivkraft vara fåfänga, andra dagar är det drömmen om ett liv där en slipper skämmas! För det har åtminstone jag gjort. Över att en del av mitt liv legat helt i skugglandet. Och där har jag varit helt ensam.
Idag är det fredag, och en lite tuffare dag för oss som inte dricker.
Men jag har bytt bort mina rusiga fredagkvällar mot rosiga lördagsmorgnar. Bra bytt.
Önskar dig en fin dag!

Profile picture for user Vinäger

Skulle skriva ungefär detsamma om både den fina liknelsen med nöjesfältet och om olika motivationsfaktorer. Det spelar ju ingen roll varför vi är nyktra, huvudsaken att vi är det.

Hoppas att du får en fin helg!

Kram och välkommen hit som skribent. Läsare verkar du ha varit ett tag. Forumet är fantastiskt.

Profile picture for user Andrahalvlek

Dag 13 inleds idag och redan igår skrev jag en lista över de fördelar jag upplevt med nykterheten hittills. Inte ett dugg futtiga fördelar ? Och jag tänker utöka listan efterhand. Lyfta de positiva exemplen med nykterheten tror jag mycket på.

Vi fixar det här, vi kämpar ihop!

Profile picture for user Kaveldun

Den var fin att läsa - din lista.
Ja - att människor behöver varandra och att man tillsammans kan göra så mkt mer än vad man klarar av på egen hand - blir tydligt här.
Att vara alkis ( jag väljer att kalla mig det.. så trött på omskrivningar:-) är att vara ensam....
Ensam i ånger och i skam och på ngt sätt även när man dricker....ensam i det där laddade begäret. När övriga var nöjda...ville jag har mer - men det måste jag dölja.
Det är fint att kunna skriva öppet här. Och somna nykter.

Profile picture for user Kaveldun

....är en dum rubrik på den här tråden.
För jag kommer inte att klara det på egen hand.
Ska i alla fall försöka skriva lite här typ varje dag. Jag vill njuta av ’just nu’ ( när det känns ok) men förstår att jag också måste gräva lite i/minnas hur hopplös, trist, tung, skrämmande och förödande alkoholen är...,
Nu var det inte mer än ca två veckor sedan jag korkade igen...efter 10-15 år av problematiskt drickande. Så jag borde ju minnas...
Men bilden av ’det goda glaset’, avkopplingen, absolutionen är stark.
Jag känner inget sug nu....det har varit förvånansvärt lätt. Och ni ska veta att jag prövat hundra gånger ( minst) att hålla upp...
Det som jag tror är skillnaden nu är att jag - på riktigt - förstår att jag inte kan dricka.
Jag kan kalla mig alkis....om jag vill. Det är inte ett vackert ord men det betyder ju helt enkelt att alkohol är ett problem och att jag ofta - inte alltid - har problem med att sluta dricka. Så är det!
Få i min omgivning ( egentligen ingen) anar vidden av detta.
Jag har skött det ’snyggt’. Men inåt tror jag att det är precis samma skit, förfall, ångest, aska....som för alla andra.
Jag har varit mån om arbetet och mina vänner dricker måttligt...
Min pappa - som gick bort tidigt- drack problematiskt ....så jag har ärftligt påbrå....men min mamma - som levde länge och var den jag stod nära - var väldigt måttlig.
Jag har slarvat bort oändligt mycket tid på att vara bakfull, se fram emot att dricka och dricka i splendid isolation ..och med andra ( och då har jag...för det mesta....skött det)
Jag i dödstrött på detta dubbel-liv och den kamp det är att upprätthålla ett ’vanligt’ liv och samtidigt vara slut i kropp och själ...flera gånger i veckan av alkohol. Jag har köpt fina viner på systemet och tänkt att jag kan ta ett glas i min sköna stol...efter jobbet. Som den vuxna människa jag är.
Och druckit upp hela flaskan....:.
Detta lilla konststycke har jag upprepat ....om och om igen.
Varje gång med övertygelsen om att det ’goda glaset’ ändå ska vinna/infinna sig....
Det gjorde det typ aldrig!
Beroende slår ut hjärna och hjärta och sunt förnuft...
Nu har jag nått insikten om att jag inte kan mera. Livet blir aldrig bra/bättre om jag fortsätter dricka...
Allt jag vill göra - skriva, resa, umgås....grumlas och mister sin lyster och sin verkliga potential.
Och mest av allt vill jag bara ha lite ro - självrespekt - och den där första koppen kaffe ....med hopp om livet.

Profile picture for user Andrahalvlek

Att skriva här dagligen funkar som självterapi för mig. Jag tvingas sätta ord på vad jag tänker, tycker, känner. Pendlar i mina inlägg mellan nutid, framtid och dåtid - huller om buller.

Det som kommer fram i skrift just den dagen var det som behövde komma fram helt enkelt.

Att man sen får respons från andra, pepp och råd, sanningens ord, tröst, och grattis, berikar livet oerhört mycket. Att veta att jag inte är ensam om de här problemen, gör i alla fall mig mindre ensam.

Jag tänker mer och mer på alkoholen som en födoämnesallergi. Hade jag varit allergisk mot gluten eller laktos hade jag aldrig fortsatt äta/dricka sådana produkter. Och jag hade inte provat gång på gång ”nu är jag nog inte allergisk längre”.

Nej, jag hade förstås nyfiket hittat andra alternativ, lärt mig hur jag ska tänka/agera på kalas tex eftersom alla inte har kunskap om min allergi och därför inte har anpassat det man bjuder på efter det.

Kopierar den här kommentaren till min tråd också, för den känns som en viktig insikt även för mig i min nykterhet. En insikt som jag inte hade blivit varse om jag inte hade formulerat den i skrift just nu.

Profile picture for user Se klart

Det finns några rader i Kerstin Ekmans Knivkastarens kvinna (apropå utsatthet...)
Minns inte exakt. Men ibland dyker en av raderna upp i mitt huvud.

Ensamma mäktar vi inte läkningen.

Det är universellt, för alla människor. Vi måste hjälpas åt, annars hade människa inte överlevt som ras, eller idé.
Makes sense, för mig som varje dag skriver och läser här.
Det är helt avgörande för min möjlighet att hålla mig nykter.

.

Profile picture for user VaknaVacker

Tycker inte rubriken är dum. För jag har tänkt precis så. Men inser ju att jag behöver hjälp. Tagit hjälp av min familj och borde nog fixa kbt för att bygga om vägarna i hjärnan så det blir lättare att motstå alkoholen när suget slår till i ett sammanhang där det kanske hänt något som gör att jag är försvarslös pga ilska eller sorg.
Tack för dina funderingar. Kram?

Profile picture for user Kaveldun

....för era kommentarer/inlägg.
Betyder så mkt att jag får skriva här - och höra era tankar och åsikter!
Knivkastarens kvinna minns jag att jag blev väldigt berörd av.... att den var så hudlös.
I går läste jag ett stycke i PO Enquists Ett annat liv..... hur han plötsligt - efter ett pärlband av misslyckade behandlingar - känner att han ändå inte supit bort hjärnan...att han fortfarande kan skriva.
Om ni inte har läst den så gör det!
Han skildrar fallet, förfallet ....den långa/korta vägen ner i alkoholträsket/tristessen med sin stillsamma humor och skarpa blick.
Klok och skarp - men fullständigt maktlös mot alkoholen. Tills han en dag plötsligt får tillbaka viljan och motståndet.
Han beskriver det som ett mirakel.
Jag hoppas kanske inte på ett mirakel:-)...men jag hoppas att jag vågar stanna kvar i verkligheten och sluta blunda.
Nu - ut i naturen.
Ha en fin söndag

Profile picture for user Se klart

Ska genast läsa PO Enqvist som du tipsar om. Bara jag klarat av bokklubbens bok som jag ofta väntar med till sista veckan.
Hoppas du hade en skön söndag, och rimlig måndag. Starten på veckan är enklare nykter, for sure.
Åtminstone inga förväntningar på bombastiska roligheter. ?

Profile picture for user Se klart

Hej kaveldun, kikar in och säger hej och undrar hur du har det?
Hoppas bra! Jag ägnar förmiddagen åt sportlovs-barnvakt (utan sport) om man inte räknar logistiken att gå på museum med en 4, och 2-åring. Blir vilsamt med jobb i em.
Ha en fin dag! Kram.

Profile picture for user Kaveldun

Hej Se Klart

Loggar in och blir så glad över att se att din kommentar.
Jag har varit på resande fot och även haft gäster som stannade i nästan en vecka - och jag har inte tagit mig tid att logga in här.
Och det är dumt! Jag har flera gånger varit väldigt nära att dricka ...att bara ta ett glas och ’glömma’ varför jag fattade beslutet att vara nykter i tre månader.
Tror att det är fåfänga som hindrat mig - mer än något annat.
Jag vill inte dricka eftersom det påverkar min kropp så mkt.
Men själen?
Jag har liksom observerat/registrerat mina tankar utifrån ...och tankarna skrämmer mig. Hur nära jag är att glorifiera alkoholen och underskatta problemen.
Och detta att inte skriva här - inte ta hjälp . Det är också ett mönster.
Att kräva av mig själv att jag ska klara allt på egen hand. Att aldrig be om hjälp/ta hjälp.
I går åkte mina gäster och nu är jag här igen.
Jag behöver vara här - läsa, skriva, tänka. Ta del av era erfarenheter - och ta rygg på er.
Så dumt att inte fortsätta skriva....jag måste öva mig i att berätta hur det är - ups and downs...
Nu är det tisdag kväll - en vanlig kväll utan alkoholdimma....varken särskilt lycklig - eller olycklig.
Den är.

Profile picture for user svagis

Bra jobbat! Grattis till ditt nyktra liv!
Jag kan också vara lite sådär...dra mig undan....men numera så delar jag med mig härinne och det hjälper verkligen <3 Har längre än 10 veckors nykterhet nu med undantag för ett återfall som jag tog i söndags så det är bara några dagar bort, men konstigt nog känns det långt borta redan. Mitt nyktra liv har liksom "tagit över" märker jag och fördelarna med en nykter lite småtrist vanlig kväll har liksom blivit det nya normala i mitt liv. Det är så skönt!
Kram
svagis

Profile picture for user Se klart

Hej.
Så fint att hitta dig här, igen och tack för läsning och kloka tankar i min tråd.
För mig är detta, skrivande och formulerande viktigt för att hålla mig nykter. Det är min rehab-tid, att vara här en stund ett par/tre gånger varje dag. Eftersom jag plötsligen har mer tid på jobbet (undrar varför...) går jag ibland undan en stund och läser här.
På fredag har jag klarat två av tre månader så då måste jag börja tänka på strategin framåt,
Vad coolt att du inte druckit något trots resa och vänner på besök,
Starkt! Heja dig. ?

Profile picture for user Kaveldun

Hej!

När jag drack (ja, det var ju inte särskilt längesedan precis) så var det bästa upplägget att få vara ensam...
Jag har ett rikt socialt liv och vuxna barn (började dricka problematiskt efter att de flyttat hemifrån)
Men att komma hem en fredag - efter en intensiv arbetsvecka - och korka upp en flaska rött...det var underbart. Sedan gick flaskan åt lite för snabbt...det förvånade mig. Jag kände mig ju knappt berusad (ibland) och klockan kunde vara 21.05 ...typ. Den där förväntansfulla känslan av helg och frid....den var borta. Istället kom en krypande rastlöshet....jag började nyktra till. Ibland gick jag och la mig. Ngn gång gick jag ut - bor i stor stad och det var enkelt att ex gå till en lounge på ett hotel....där satt andra människor i fåtöljer och soffor - en och en - med ett glas. Inte ngt konstigt alls...ibland hade jag med mig en bok. Jag kunde ju vara en dam på resande fot...inget konstigt med det.
Dyrt vin.....i fina glas.
Och en glasbubbla över mitt huvud...ja, över hela mig. Det värsta som skulle kunnat ske just där och då var att ngn jag kände kom förbi. Det hände faktiskt aldrig. Staden är stor och mina vänner går inte på hotell och dricker vin ...
Så hela scenariot var min hemlighet.
Och så vakna dagen efter - med suddiga bilder i huvudet och noll glädje i kroppen...
Varför? Dett funderar jag mkt på. Varför har jag velat bedöva mig på detta sätt.
Jag vill inte leva det livet mera. Det finns andra spår i mitt liv....som är bra, rika...men jag kände hur vägen smalnade av...blev mörkare och mörkare. Hemlig.
Ge mig kraft att bryta detta (ja - jag kan till och med tänka mig att ta hjälp av en högre makt:-) Men den verkliga magin är väl just detta - att dela mina hemligheter med andra. Släppa in ljus och luft.
Jag vill dricka kaffe nu..... gärna termoskaffe på en bänk eller i skogen! Gärna med mina vänner - eller i en ensamhet som inte måste döljas.

Profile picture for user Se klart

Vi är nog några stycken här. Att dricka ensam har jag också tyckt varit otroligt vilsamt och avkopplande. Sist i höstas så introducerar jag den nya vanan att handla halvflaskor (eh...) när min man var bortrest. Hade smarta strategier jobbade klart så ordentligt. Sen så.
Nånstans i den vevan kände jag så starkt att detta var en eskalerande sjukdom eller iaf något jag själv inte kunde styra.
Det blir mer kaffe nu, ibland är ensam det bästa sällskapet men precis som du skriver på ett helt annat sätt. Hejar på dig! Det där med högre makt funderar jag mycket över. Vissa fina dagar, med solen, kaffet eller ett glas alkoholfritt bubbel så tänker jag att det är kanske just nu som den högre makten pekar med ett vänligt finger. Allt detta är ditt.
Om du håller dig nykter.
Kram!

Profile picture for user candle

Som svar på av Kaveldun

Känner igen mig i känslan av att ha slösat bort så mycket tid och pengar.Som fått mig att må dåligt och försöka upprätthålla en fasad.Samt många sjukskrivningar för min del.Nu har jag skrivit in mig på programmet här.Spotta i nävarna och ta mig tbx till ett bra liv.

Profile picture for user Pilla

Som svar på av candle

Har läst ditt inlägg om att dricka ensam,det var väldigt ärligt skrivet.Och sorgligt.Jag är tacksam över att få läsa här och att vi delar med oss av våra hemligheter ,som gör att jag känner mig mindre ensam.Tack Kaveldun?från Pilla

Profile picture for user Kaveldun

...för responsen. Och för att ni kan relatera till det jag skriver.
Jag kan relatera till så mkt av det jag läser här!

Och precis som många av er lyfter så har även jag haft mkt svårt för att be om hjälp. Visa sårbarhet. Samtidigt är jag social och har många goda vänner. Men jag har alltid känt mig mer bekväm i rollen som den som stöttar och lyssnar...
Även i yrkeslivet har jag haft och har ansvar för många människor... och jag tror att jag upplevs som stabil.
Men det finns en stark..och för mig oväntad kraft i att ge upp ( för det är min känsla inför alkoholen nu...jag känner mig besegrad ...jag orkar inte mer...det funkar inte). Inse fakta! Och inse att nu är det JAG som ska lyssna...ta rygg.
Jag är inte experten här, inte särskilt klok heller...jag har ärligt talat betett mig riktigt korkat ...
Jag - som hade ngn sorts självbild ändå av att vara så bra på känslor och relationer.... lite komiskt.
Lyssnade på en podd där en ganska ung kvinna - under trettio - beskrev sin resa in i nykterhet. Och jag kunde krasst konstatera att hon förstått mkt mer än jag ....i ett så tidigt skede.
Jag menar inte att slå på mig själv...för det tror jag inte hjälper. Det finns faktiskt ngt rofyllt i att ge upp och tillåta mig att känna mig besegrad och undrande.
Det är inte lätt men jag har ändå många fina....små stunder....mellan rastlöshet, tillfälligt sug och lite rosa drömmar om det goda glaset.
Fint det du skrev "Se klart" om att alkoholen blir lite som den där kärleken man lämnade (eller blev lämnad av)....först gör det ont och upptar en så mkt....men efter ett tag bleknar bilden/minnena...längtan. Och inte sällan (även de gånger man blivit lämnad ) har man ju tänkt - vilken himla tur att han drog för vi passade ju inte så bra tillsammans...
En fin lördag önskar jag alla.

Profile picture for user Andrahalvlek

Vi har nog alla varit där i en relation, som plötsligt tar slut. Först känner man sig övergiven, arg och ledsen. Sen med facit i hand: ”Vilket tur att jag kom ur den relationen utan allt för hemska själsliga skador.”

Precis så ska jag tänka om alkoholen! Vilken tur att jag kom ur den relationen!

Man ska tydligen inte varken tänka eller uttrycka ”aldrig mer” utan hellre tänka ”idag väljer jag att vara nykter”, som en morgonrutin typ.

Man ska inte heller tänka eller uttrycka ”Jag ska inte dricka alkohol”. Det blir i så fall som när man säger: ”Tänk INTE på den rosa elefanten”. Vad tänker man på då?

Profile picture for user Kaveldun

Skriver några rader i min egen tråd. Det är söndag kväll - internationella kvinnodagen - och jag samlar ihop mig inför veckan.
’Gör det enkelt’ ....tror jag är ett mantra i AA. Och ’det viktiga först’.
Jag är ju fortfarande nynykter.
Jag försöker navigera i det dagliga livet och för mig är det en utmaning att - i denna ålder - öppna upp för ngt jag inte är så bra på. Att ta hjälp.
Jag är ju annars senior....vad gäller kompetens och erfarenhet - inom många områden.
Men här måste jag släppa det. Här är jag oerfaren. Att ’kapitulera’ betyder för mig att sluta tro att jag har alla svar inom mig.
Det utmanar min självbild en hel del ....det skaver och värker.
Men jag känner mig ändå glad och förväntansfull.

Profile picture for user Se klart

Tänk att vi kan få lära nytt trots denna seniora ålder :)
Att vara nybörjare är bland det värsta som finns (tycker jag) men i detta nynyktra liv är det ju det som krävs. Stå ut med att inte ha erfarenheten, som att gå på lina.
Att inte ha svaren? Ännu läskigare.
Tack för dina inlägg som jag känner igen mig i- men som också bidrar med mkt bra tankar kring vägen framåt. Det känns då mindre ensamt. Tack, och önskar dig en fin vecka.

Profile picture for user Andrahalvlek

Glad och förväntansfull bådar verkligen gott ?

Viktigast först - vara nykter!

Allt annat får lösa sig.

Kram ❤️

Profile picture for user Torn

Hej! Kul att det flyter på bra för dig!? Känner igen mig mycket i det du skriver. Tror jag vet vad du tänkte när du namngav din tråd. (Vet att det var länge sedan) Sluta på egen hand i den bemärkelsen att inte ta hjälp av ”proffs” eller sjukvård. Jag tänkte så i alla fall innan jag slutade. Men i samma stund som man började läsa här på forumet så tog man ju hjälp med att sluta?

Det där med att dricka ensam gjorde jag också ofta, eller ofta, mest hela tiden faktiskt. I bland satte jag mig med en kasse öl framför datorn och spelade dataspel, i timmar, tills ölen var slut.
Snacka om att fly bort från verkligheten?

Lycka till med den fortsatta kampen mot alkoholen!
Jag tror på dig!

Kram

Profile picture for user Kaveldun

....ja, det är mycket man skulle stå i - ensam. Dricka ensam och sluta dricka ensam.
Klara av - inte visa - inte falla igenom - kontrollera.
Inte särskilt klokt eller realistiskt - varken det ena eller andra.
Att vandra in i ett eskalerande drickande är ju att isolera sig. Människorna blir allt mindre viktiga - alkoholen är den lysande stjärnan och den man för en( inre ) dialog med. En dialog som i några korta timmar kanske känns storslagen och intressant (i bästa fall) och ofta bara bedövande. Och som dagen efter ter sig meningslös och dum...
Tack för att du tror på mig. Själv känner jag mig väldigt nynykter men jag vet att jag inte bör dricka - det är jag säker på. För mig finns egentligen inte ngn tanke på att lära mig dricka normalt (men förstår att det kan vara ett alternativ för andra förstås).
Jag vet också att jag behöver släppa in andra människor i denna resa...jag förstår det. Och det är fint att kunna göra det här. Kanske ska jag så småningom också göra det på andra sätt. Det är skört - och jag behöver ta det stilla och försiktigt.
Glad att somna nykter!

Profile picture for user VaknaVacker

Godmorgon!
Denna sida att dela tankar på och programmet här är till stor hjälp på resan?
Man är extremt ensam inuti när man dricker. Sorgligt?
Ha en finfin nykter dag?

Profile picture for user Kaveldun

....mellan fjällen. Nej - inte många fjäll här inte. Men en fin morgonpsalm.
Hur får man in lekfullheten och det sorglösa i det nyktra livet? Redan när jag skriver frågan så är det ju uppenbart att det inte fanns mkt av den varan kvar när jag drack...nu på slutet.
Att hitta tillbaka till den där känslan av ’lek’ som jag hade som barn och även ofta som ung och ibland även som vuxen. Att få ge sig hän i kreativitet ...utan att det ska ’bli något’....att ha vindlande samtal med vänner. I allt det där ligger en aspekt av att gå ur dig själv en aning, inte ha en sträng blick, lyfta lite från överjaget.
Det tror jag att alkoholen hjälpte mig med...i början. Men på senare tid blev det motsatsen ....en väg som smalnar av och som inte bara på sikt dödar inre organ utan också - just - det lekfulla, förmågan att avslappnat få vila.
Tisdag i dag - och det hjälper att skriva här. Tror och hoppas att det är preventivt ...att det är ett skydd mot att jag i eftermiddag ...efter en lång dag fylld med människor och möten ska känna att ....nu går jag in här och unnar mig ett glas rött. Det är jag väl värd ....värd en stund med lite mer fritt flygande tankar - och inre förlåtelse.
Men för att få in just det i mitt vardagsliv så kan jag inte dricka. Så är det för mig.

Profile picture for user Kaveldun

I dag var jag trött efter en dålig natt och på jobbet höll jag i flera ganska omfattande möten som involverade många och som var viktiga rent strategiskt. Hann inte äta så mkt lunch och vid halv fem kände jag mig mkt hungrig...och trött. Jag var nöjd med arbetet men ändå kom det över mig en stark känsla och lust att gå och sätta mig någonstans och dricka. Ngn skön miljö - där jag kan sitta ifred och som är acceptabel/trevlig att dricka i.....och släppa alla krav. Framförallt mina egna...(eller mina egna föreställningar om omvärldens krav) .
Vem kommer att få veta detta...dividerade jag. Jag dricker nu och sedan börjar jag om på min nyktra resa... Jag kände rent fysiskt hur kropp och huvud liksom kidnappades och hur mina tankar började gå ...som på räls..i gamla upptrampade banor... jag kände mig rastlös och radiostyrd. Jag gick in på ett alkoholfritt hak och beställde onyttig och kaloririk mat och åt....och då lättade det lite. Sedan skyndade jag mig hem. Väl hemma infann sig känslan av att vara räddad. Men också en oerhörd trötthet.
Nu ligger jag under filten och känner hur varje cell är trött....och denna kropp ville jag fylla med alkohol. I morgon bitti är det ett tidigt möte med många inblandade .... För några veckor sedan hade hällt i mig fem kanske sex glas vin och sedan hade jag gått hem, sovit dåligt - stigit upp tidigt och baddat ansiktet och hällt i mig kaffe och gått till jobbet...
Hur har jag orkat? Det är så mkt som snurrar i huvudet - min stora lojalitet mot arbetet - ett arbete som jag i grunden tycker är mkt meningsfullt men där jag samtidigt är i en roll som innebär väldigt mkt ansvar. Vill jag ha det så?
Vad vill jag egentligen?
Antagligen är det inte arbetet det är fel på....det är min inställning.
Hade inte väntat mig detta sug...men jag har ju inte varit nykter länge.
Orkar inte skriva så mkt mer - har inte några kloka slutsatser. Skönt att skriva av mig bara.
Den fria viljan är en fingerborg i världens hav...tror jag att Bodil Malmsten skrev...
Hade jag inte läst så mkt här (som ex att hunger är en farlig trigger...) så hade jag garanterat druckit mina glas.
Nu lyckades jag kravla mig upp i fingerborgen. En liten ranglig båt....men den blir mer stabil med tiden - hoppas jag.

Profile picture for user Se klart

Är bra att göra i en fingerborg.
Helt säkert kommer imorgon att vara en bättre dag för sortering av olika slags tankar. Skönt att du är hemma, vilsamt, och önskar dig en bättre natt.

Profile picture for user Andrahalvlek

Förstår verkligen din förvirring just nu, att du inte alls vet åt vilket håll du är på väg. Samtidigt som du blir rädd och orolig över hur snabbt suget nästan kan bli övermäktigt.

Läste i någon tråd om HALT:

H = hungrig
A = arg
L = ledsen
T = trött

Allt detta kan vara orsaker till att suget kommer starkt - mycket för att blodsockret är lågt också. Lite proviant i väskan kan vara bra, nötter och bars tex.

Sen tror jag att vissa situationer, då man är van att dricka, kan väcka starkt sug. Men de kan man ju välja att undvika om man känner sig instabil i början.

Så skönt att du lyckades surfa på suget ?

Profile picture for user Kaveldun

Godkväll.,,
Är lite dålig på att skriva i min egen tråd. Tycker att det är så fint att läsa andra trådar och svara på inlägg där.
Har i alla fall funderat lite över varför jag kallar mig Kaveldun. Det var bara ett namn som kom för mig men för mig är Kaveldun en växt med tusentals små fjädrar/frön - som kapslats in av av ett hårt skal.
Och så är det att vara alkis tycker jag. Kontroll och känslor.
Och en yta som inte visar det som finns under skalet.
Ska inte ta metaforen för långt... för jag tänkte inte alls så mkt/eller smart när jag valde namnet.
Men det är inte så dumt:-)

Profile picture for user Kaveldun

Stort tack för HALT Andrahalvlek ( tror att jag nämnde det i en annan tråd också)
Har hjälpt mig - väldigt konkret .
Inte minst detta att äta...att suget minskar då.

Profile picture for user Andrahalvlek

Ibland förstår man inte förrän efteråt varför man gjorde som man gjorde. Så var det kanske med ditt nick ?

För mig är kaveldun även robust och starkt och klarar mycket oväder, sida vid sida med gelikar ?

Profile picture for user Kaveldun

...Andrahalvlek ....ja kanske även robust? Hoppas på det.
Har alltid gillat själva ordet ...Kaveldun...kanske ska ta det som efternamn en vacker dag.
Och nu har jag med mig lite mellanmål som jag äter precis innan jag går hem från jobbet ( min farligaste tid....lite trött, hungrig..krogarna glittrar och glimmar och sjunger sirenernas sång..) Att vara någorlunda mätt dämpar mitt sug...
Tänk vad man lär sig...

Profile picture for user Kaveldun

Märker att jag (redan) börjar tycker bättre om människorna runtomkring mig. Har nog alltid varit social (eller social eremit... tycker om sällskap och har stort behov av ensamhet). Jag har ett arbete som behöver flyta på nu i coronatider (ja, det har ju alla i ngn mening). Men jag arbetar bl a med samhällsinformation och vi behöver ha en struktur för hur vi ska hålla i .. om många blir sjuka.
Och jag kände en så stark samhörighet med mina arbetskamrater i går. Naturligtvis ger detta läge ett känsla av samhörighet...men jag vet också att jag - när jag druckit/varit bakfull - haft lätt för att bli irriterad. Även om jag också är bra på att dölja det ...får ofta höra att jag är lugn osv Men inre och yttre världar kan ligga långt ifrån varandra när man är alkoholist.
Jag har ett större lugn - redan. Efter bara några veckors nykterhet. Och jag känner en tillfredsställelse i att fungera väl och vara mer pålitlig ( i meningen att jag litar på mig själv). Det gör faktiskt att jag kan sänka kraven en aning...för jag behöver inte överprestera för att kompensera.
Så tacksam över det. Och över alla fina människor runtomkring mig.

Profile picture for user Andrahalvlek

Lyssnade på Alkispodden idag och de pratade om skillnaden mellan storkonsument och alkoholist, och skillnaden mellan att vara alkoholfri och nykterist.

De kom nog fram till att en alkoholist har en besatthet i drickandet. Tänker alltid på när nästa tillfälle ges att just dricka. Och hindras man från att dricka av olika anledningar blir man en surgubbe. (Har ingenting med kön att göra.)

Minns att min pappa i perioder då han var alkoholfri var just en surgubbe. Som inte ville göra någonting mer än att sitta i sin tv-fåtölj. Inte bjuda till ett dugg, knappt svara på tilltal. Offerkoftan hade han svept många varv runt sig.

Den vanligaste konversationen mellan mina föräldrar som jag som barn och tonåring överhörde:
- Vad är det för fel nu då?
- Ingenting! *arg/irriterad* Sluta tjata!

Jag minns att jag varje gång tänkte ”Hur kan han svara ingenting, när det så uppenbart är något som är just fel?”

De sista åren tänkte jag att han nog var känslomässigt inkompetent - han visste verkligen inte vad som var fel, så han kunde inte svara något annat.

Kväll efter kväll, helg efter helg. Det var verkligen inte så konstigt att min pappa var nykter ytterst korta perioder i sitt vuxna liv. Det pratades om att han var så kallad periodare, men det var ju snarare återfall han tog gång på gång.

Och han var inte ens nykter i dessa korta perioder - han var bara tillfälligt alkoholfri, och det gjorde honom till en surgubbe.

Förlåt om jag frispejsar i din tråd ? Mitt inlägg har nog inte så mycket med ditt inlägg att göra egentligen. Jo, förresten. Nykterhet handlar mer om den mentala inställningen än just faktumet att man inte dricker alkohol. Och den mentala inställningen känner jag närvaro av i ditt inlägg ?

Kram ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Robust ihop med gelikar skrev jag ? Och det är vi härinne på forumet som är varandras gelikar. Tillsammans gör vi den här resan, vi är varandras stöttepelare, eller vasstrån om man så vill. För kaveldun växer väl bland vass? Eller är egentligen en typ av vass kanske?

Profile picture for user Se klart

Jag upplever också det du beskriver. Och min känsla av good enough är nog just att slippa överprestera.
Kan du förstå vilken (över) prestation att leverera (bra, är jag säker på!)på jobbet samtidigt som ett amissbruk ska upprätthållas? Begrunda. Krav som är orimliga och vi aldrig skulle förvänta oss av en medarbetare.
Strängheten i detta funderar jag mycket kring. Och snällheten- att låta bli, och få känna en ny sorts frid.
Kaveldun är ett mystiskt ord från min barndom. Vackra och stadiga!

Profile picture for user Kaveldun

Andrahalvlek ....så glad att du frispejsar i min tråd! Jag brer ju ut mig mer än lovligt i andras...
Och vilken stark berättelse om din pappa och dina föräldrar. Detta med att vara alkoholfri och sur och butter....och inte kunna gå vidare, bearbeta. Så svårt ändå! Det är ju jättesvårt för mig med fast jag tänker att jag lever i en tid då det varit mkt mer ok att prata om känslor...och jag har även tidigare i mitt liv gått i terapi. Ändå är detta så komplicerat..kanske för att det är så otroligt skamfyllt och därför ngt man döljer.
Och Se Klart ...jag har helt klart frispejsat i din tråd.
Jag tror jag hade kunnat lära mig ett nytt språk eller ett instrument på den tid jag lagt på att vara bakis och överprestera. Som att ha tre jobb. Och ändå aldrig få godkänt...
Men nu ska jag öva mkt på att godkänna mig själv. Det är helt ok att vara lite halvbra och medioker också:-) Det är ju verkligen inte människors prestationer som gör att man tycker om dem - alls! Varför då ha det förhållandet till sig själv.
Urborta dumt:-)
Ha en fin kväll , kram Kaveldun

Profile picture for user Andrahalvlek

Man ställer alltid större krav på sig själv än andra ? Jättedumt!

Så nu slutar vi med det ?

Kram ❤️

Profile picture for user Zerohero

Ny här. Har i perioder druckit alldeles för mycket, med minnesluckor och sårat mina närmaste rejält. Det blir bara värre och värre. Numera har jag även ångest som kommer av att jag dricker, men från början så dricker jag för att få hjärnan lugn och inte tänka alla tusen tankar jag begåvats med i hela livet. Det är inte känslorna som styrt mitt drickande utan det är mina tankar. Fast nu har det vänt och ångesten kommer oftare och oftare.

Börjar här och nu med att regga mig här.

Finns det en chans att skärpa till mig på egen hand?

Profile picture for user Li-Lo

Det låter som att den eventuella lindring du tidigare fått av alkohol nu ersatts av konsekvenser som är än värre. Tuff insikt. Så klokt av dig att söka stöd, det är ofta utmanande nog att göra livsstilsförändringar som att förändra sina alkoholvanor ofta innebär. Du undrar om det är möjligt att sluta/minska på egen hand, det är det! Det är då egna försök misslyckas som vård kan bli avgörande. Det finns olika sätt att ta sig ur ett problematiskt drickande.

Ett tips till dig är att starta en egen tråd (högst upp till höger på sidan), det ökar sannolikheten att du får svar och det blir enklare att följa just dig. Om du vill förståss!

Avslutar med att säga ett varmt välkommen till oss här inne.

Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user April

Har nått en gräns. Alkoholen har tagit över mitt liv men nu ska det bli ändring. Blir oerhört peppad av alla kloka och snälla saker som skrivs här! Skulle säkert behöva hjälp men skäms för mycket så kommer att köra själv och hitta stöd här i forumet.

Profile picture for user Kaveldun

Ni som är nya och skrivit i min tråd- varmt välkomna!
Bra idé att starta tråd och skriva. Och ni är såklart välkomna att skiva här också.
Ta också hand om er särskilt noga i dessa oroliga tider.
Vi som är alkoholister - eller dricker för mkt - dricker ju ofta på det mesta...,glädje, sorg, stress.
Jag gör det i alla fall .
Kaveldun

Profile picture for user Kaveldun

Ni som är nya och skrivit i min tråd- varmt välkomna!
Bra idé att starta tråd och skriva. Och ni är såklart välkomna att skiva här också.
Ta också hand om er särskilt noga i dessa oroliga tider.
Vi som är alkoholister - eller dricker för mkt - dricker ju ofta på det mesta...,glädje, sorg, stress.
Jag gör det i alla fall .
Kaveldun

Profile picture for user Se klart

... att dricka på, påminner du mig om Kaveldun.
Allt. Sorg, glädje. Fint, dåligt väder. Mellandåligt väder.
Corona-nyheter eller brist på nyheter.
Äkta kreativa människor de flesta av oss här.
Jag undviker att vara kreativ kring detta genom att försöka hålla vardag i dessa konstiga tider, då jag i annat fall sett det som ett legitimt skäl att dricka, varje kväll.
Idag sol!

Profile picture for user Se klart

Undrar hur min med-soldat i liv och nykterhet har det?
Hoppas ok. Jag gick en lång promenad igår och spanade efter dels tussilago (fanns många) och letade även efter Kaveldunen (heter det så?) som brukar växa i ett dike. De var på tillväxt. Hopp finnes.
Önskar att din arbetsvecka också närmar sig slut, och att du har lite vila att se fram emot.
Var rädd om dig.

Profile picture for user Kaveldun

...Se Klart!
Jag har jobbat nonstop och är inte så stolt över mig själv.
För två månader sedan hade jag varit det - men nu står jag liksom - med en liten del av mig själv - bredvid mig själv och registrerar ...ser att detta med ’lagom’ liksom inte finns.
Men blev så glad av att läsa dina inlägg om ’dysterhet’:-)
Tänker att för många av oss med alkoholproblem ...så kräver det mkt mer att lyfta det sköra ...och att jobba vettigt - än att vara soldater.

Profile picture for user Se klart

Kanske krävs det mer- och mindre, kan inte riktigt förklara, men ibland tror jag vi snurrar upp oss så hårt, att just hitta ett sätt att släppa taget- som inte inbegriper alkohol, vore något. Att söka efter.
Glad att mitt dystra inlägg kunde inspirera :) Och glad att se dig här, att du jobbar så mkt låter tufft. Lagom tycks inte vara vår expertis- vi som hänger här. Önskar dig en vilsam kväll. Kram.

Profile picture for user Kaveldun

Som svar på av Se klart

Lagom är inte min gren....och just nu finns det så mkt att springa på...som jag också ( till dels) måste springa på.
Har varit så nära att dricka dessa dagar ...haft otaliga resonemang i huvudet om att ’nu är jag ju värd’ - detta är extraordinärt osv
I helgen ska jag vara ledig och hemma ( jag har inte ö h kunnat vara hemma....inte alls unikt såklart och jag jobbar inte i vård - som såklart är stress på helt annan nivå)
Jag går också igång på att jobba...finns ett rus i det med.
Men det är inte hållbart.
Ibland tycker jag att människor i Coronatider ( mig själv inberäknad) blir som lackmuspapper) man stoppar ner dem i krisen och alla egenskaper/mönster förstoras.
Fast det låter så negativt ...menar inte att det bara är så förstås.
I helgen ska jag försöka gå in i mig själv och ta det mkt stillsamt.
Läsa och skriva här! Behöver det.

Profile picture for user Se klart

En tanke har dykt upp på senare tid (då jag varit så missnöjd med mig själv).
Att jag känner mig aldrig så ”nöjd” som när jag jobbat från tex 08-19/20/21 och kommer hem efter en sån dag. Makes u think.
Där nånstans i de krokarna finns möjligen svar på frågor som ev inte ens är ställda, men som du skriver handlar det väl om hållbarhet,
Väldigt glad och imponerad att du fixat dessa extrema veckor utan att dricka, och hoppas verkligen du får lite vila snart! Kram.

Profile picture for user Se klart

Hoppas din helg varit just så vilsam som du önskat och behövt.
Jag jobbar lite efter ledig helg och ser ut över en kaosig lägenhet, mkt olikt mig.. Jag tror det var du som skrev att arbetsgivare bör ha koll på överpresterande medarbetare (istället för tvärtom)
Kanske även gäller städning,
Så i detta fall är kanske stöket ett framsteg, ?
Sol i helgen, hoppas även hos dig!
Kram.

Profile picture for user Se klart

Jag samlar ihop helgen på olika vis och tittar in här och säger hej.
Har haft en slitsam vecka jobbwise och tänker att det har nog du också.
Hoppas du har det ok, vi saknar dig och dina fina inlägg. ?
Ps. Läste just klart PO Enquist som du föreslog, tack!

Profile picture for user Kaveldun

Hej!
Med stor skam är jag tillbaka här. Det jag skäms över är min frånvaro och att jag inte klarade av att hålla i det som jag tyckte att jag hade koll på - och de relationer jag ändå fick här - och som jag satte så väldigt stort värde på.
Istället för att vara här och arbeta med det viktigaste - jobbade jag på ( hårt) med annat - mitt jobb och att ta ansvar i en extrem situation .
Men jag hade absolut ett val.
Jag är åter nu och min syn på alkohol/nykterhet har inte förändrats ett dugg.

Profile picture for user Wasabi

Det är inget att skämmas för. Vi faller alla någon gång, eller flera gånger. Det tar ett tag av ”field research” - alltså återfall där man försöker dricka normalt eller bara skiter i att försöka - innan man blir nykter på riktigt. Jag kan inte säga att jag har druckit färdigt än, bara att jag inte tänker dricka just idag!

Profile picture for user Kaveldun

Till saken hör att jag verkligen vet att jag inte ska dricka. Jag har faktiskt aldrig - det senaste året - tänkt att det finns en annan väg.
Jag har också varit nykter och ’levererat’ under svåra omständigheter - nu.
Men efter veckor av hårt arbete - när jag blev ledig - föll jag igenom - och drack. Inte väldigt mkt - men tillräckligt för att det blev omöjligt för mig att skriva/söka hjälp - här.
Dumt såklart.
Ska söka hjälp här ( men också i AA tror jag) ....när jag faktiskt behöver det - och inte bara när jag är stark.
Det är just det som är så svårt / omöjligt för mig - att söka hjälp på riktigt.

Profile picture for user VaknaVacker

Du är så välkommen tillbaks, tänkt på dig!
Vi här vet verkligen hur svårt det är så du är i rätt sällskap. Har själv trasslat med alkoholen i många år.
Ibland undrar jag verkligen om det kan vara sant man måste nå sin egen personliga botten för att kunna sluta!! Vad tror du? Kram?

Profile picture for user Se klart

Du är tillbaka ?, eller allra bäst vore om du hade seglat iväg och kryssat vidare, nykter förstås.
Men som näst bäst alternativ är ju detta att du skriver här.
Det har verkligen varit extrema tider. Är fortfarande.
Men hur det än är med det. Så är jag nykter idag, och tror du med. ❤️

Profile picture for user Kaveldun

...att jag får komma tillbaka.
Och att du/ni säger välkommen.
Nej - det bästa hade inte varit att jag bara seglade vidare - nykter.
För det är helt enkelt inte möjligt - tror jag.
Jag har känt mig som en riktig svikare - och dålig människa - som bara försvann från detta fora. Jobbade alldeles för mkt och ramlade igenom ( inte i meningen att jag började dricka stora mängder alls - men jag drack - och det gav mig ingenting - bara skam och känslan av ’gammal vana’.
Och sedan tyckte jag inte att jag hade någon rätt att återvända hit.
Men nu är jag här. Inget gott föredöme men med precis samma bild av själva problematiken - och att just jag behöver sluta dricka - inte försöka finna ett sätt att dricka lagom.
Har också haft en så stark känsla av att jag lämnade alla goda kamrater - här. Och att jag inte kan återvända ( eftersom jag inte höll måttet).

Profile picture for user Andrahalvlek

Inte för att jag själv planerar det på något sätt, men återfall lär tillhöra arbetet med nykterheten. Påstår dom som vet. Och att inte ge upp helt då är starkt som fan!

Men det är väl just bristen på planering som gör att det kan ske kanske. Att man släpper garden för att man inte orkar hålla den uppe, och då börjar det viskas i örat.

Du är SÅ välkommen tillbaka ❤️

Profile picture for user Se klart

Det hade känts konstigt att inte säga hejdå, då hade jag traskat runt min skog och spanat lite på kaveldunen som tar lite fart nu, och hade undrat hur du hade det.
Det blev tomt utan dig.
Vad jag egentligen tänkte säga är att ”här behöver man väl aldrig skämmas för något, och det är viktigt att komma och gå precis som det passar”.
Jag TYCKER så. Men inser också att vi blir viktiga för varandra, och så måste det också få vara.
Du är viktig, klok och rolig!
Jag önskar mest att du inte skulle gått med något dåligt samvete. Vi är experter på dåligt samvete, som den ”genaste” vägen. Vi ska öva hela terminen på att inte ha det. ?
Kram.

Profile picture for user Torn

Jättebra att du skriver i din tråd hur läget ligger till, och som Se klart skriver, det finns inget att skämmas för, absolut ingenting. Man behöver ju inte skriva i andras trådar om man inte orkar, då är det viktigare att tänka på sig själv.
Det är ju det som gör det här forumet så bra, man får hjälp och stöttning av andra när man behöver det. Och man kan hjälpa och stötta andra om man vill/orkar.
Så, varmt välkommen tillbaka Kaveldun! ❤️

Kram

Profile picture for user Kaveldun

Torn, Se Klart, Andrahalvlek, VaknaVacker och Wasabi!
Tack för att ni skriver.
Ni ska veta att jag tänkt väldigt mycket på er/ detta forum - och känt skam och skuld ( att bara tystna sådär....mitt i ett väldigt viktigt samtal). Jag brukar tänka att jag är en ganska vänfast människa....men när jag väl hade passerat gränsen - och druckit - så kunde jag inte förmå mig.
Ja - expert på skuld - det är jag. Och dålig på att be om hjälp - visa svaghet - på riktigt - nog kan jag gnälla och klaga ibland - men att visa svaghet i meningen ’att verkligen be om hjälp’ - det sitter så långt inne.
Jag har haft en extraordinär arbetssituation ( och haft väldigt svårt för att släppa jobbet också när jag kunde vara ledig) och till slut så drack jag - bland vänner. Ingen visste att mitt mål är att vara nykter...bara jag....och plötsligt kändes det självklart att unna sig det där bubblande vinet.
Och hur var det att dricka då? Jo - en stunds vila - absolut. En stunds ansvarslöshet och befrielse från alla tankar.....Efter två glas kände jag den välbekanta känslan av ’nu vill jag ha mer...jag är inte nöjd’ ( ibland när jag varit nykter så kan ju tanken om att dricka lagom komma upp....men det är inte en väg för mig - det är helt uppenbart).
Och dagen efter .....den är trött och grå. Morgonen är kidnappad ( tyckte det var så fint ...det någon skrev att morgonen är de nyktras kvällar. Det är då vi känner livet i oss). Och så kände jag ju så starkt att jag är inne i något som jag inte styr över - det är skrämmande. Jag vill verkligen inte dricka mer - jag vill så oerhört gärna vara stabil i min nykterhet. Jag tror helt ärligt att det är det absolut viktigaste beslutet jag kan ta - och leva efter - för att resten av mitt liv ska bli så gott som jag vill att det ska vara.
Jag har hanterat många människors oro ...dessa veckor.
På ett sätt har dessa veckor varit lite som en skrattspegel - kring hur jag är - goda sidor och besvärliga sidor - svagheter. Jag har känt mig ’duktig’ och behövd ...och samtidigt värdelös ( att vakna efter att ha druckit). Detta schizofrena liv som är alkoholistens. Världar som inte går ihop.
Nu ska jag läsa era trådar. Jag vågar inte lova någonting ...men en dag i taget - det går. I dag ska jag läsa här. Och jag ska vara nykter. Funderar också på att söka någon annan typ av hjälp - vet inte riktigt vad/hur - AA kanske?
Ha en fin lördag!

Profile picture for user VaknaVacker

Tack för du berättar! Bara att ta nya tag ju fast det känns trist just nu?
Jag har då återerövrat mina kvällar... haha de är precis lika bra utan alkohol. Men mornarna är såå mycket bättre än förut ? Kram

Profile picture for user Charlie70

Välkommen åter till oss! Jag har också saknat dig märker jag även om uppehållet inte varit så länge. Det är en guppig väg att bli nykter. Jag har, precis som du beskriver, pendlat mellan känslan av prestationer som jag har "belönat" mig med alkohol och känslan av värdelöshet i bakfyllan/dagen-efter-känslan. Numera unnar jag mig en kick om dagen och det är första snusen. I natt har jag sovit jättemånga timmar igen. Nu sitter jag här med mitt te. Läser hos er och känner igen mig då och då. Du kommer att fixa detta!

Kram!

Profile picture for user Charlie70

Jag tänkte till från början den här gången. När jag började skriva här förra året tog jag samtidigt kontakt med beroendeklinik. Jag träffar en sköterska då och då. Får ta blodprov och så. Det var stor skam och ett stort steg att trava dit men inget jag ångrar. Jag behöver den backupen för att bibehålla nykterheten. Har också tagit steget och kontaktat AA. Det senare är en längre historia som jag beskriver i min tråd. Vet inte om min erfarenhet är representativ för AA. Men jag har inte gett upp dem än. Kanske bara var så att jag kom till en grupp som inte var rätt för mig.

Profile picture for user Se klart

Vet att jag har tänkt under tidens gång, att det vi pratade mycket om- den där vilan ”to die for” som vi inte fattade hur det skulle gå att leva utan. Att den kommer tillbaka så småningom fast på ett lite annat sätt. Det finns inga snabba vägar dit- som med alkoholen/ man måste hålla på med sina läxor, jag vet. Men vilan finns, den är inte borta med vinet.
Jag önskar verkligen att du kan befria dig från exakt allt som stavas i närheten av skuld eller skam. Är så tjatiga känslor i våra liv, försök göra slut som med en gift man som ändå aldrig håller några löften.
Du behöver din kraft- till dig. Viktigast! Kram.

Profile picture for user Kaveldun

Som svar på av Se klart

...blir nästan tårögd av era inlägg.
Och sant - skuld och skam - vad gör det för gott?
De känslorna gör mig ju bara självupptagen och ömsom passiv ömsom triggad till ngn sorts överprestation som inte gagnar någon - inte i det långa loppet i alla fall.
Jag tror på det du skriver om ’vilan’ Se Klart...att den kommer - fast i andra former - och jag hann ändå nudda vid det...som nykter.
Just nu vill jag sätta som mål att vara nykter i ett år. Men är det inte lite övermodigt ...när jag inte klarade mina tre månader?
Så jag börjar där. Börjar om. Tre månader.
Känner ändå att jag har med mig den nyktra perioden i bakfickan....erfarenheterna, samtalen här.
Jag har nu också sagt till vänner att jag ska hålla mig från alkoholen under en period ( skyllde på vikten). Till min man ( oäkta och vi bor inte tillsammans) och min bästa vän säger jag precis som det är. Det känns odramatiskt. Min man och jag har en tradition av att inte dricka alls....han drack för mycket som ung och är sedan länge - inte nykterist - men aktsam vad gäller alkohol. Själv var jag ju sen i starten - drack nästan inte alls innan jag fyllde 25 och började dricka problematiskt först när barnen flyttat hemifrån.
Solen skiner i dag och träden har slagit ut - några helt och andra står liksom och överväger... i den småkyliga luften med de små knopparna sprängfyllda av kraft.
Det är inte jag - sprängfylld av kraft:-)
Men inte motsatsen heller.
Jag vill så rysligt gärna fixa den här resan ....och känner mig - just nu - ganska glad och lugn.
Och tacksam över att ha tagit mig in här igen.
Ska försöka att hålla igång den här tråden nu.
En dag i taget.

Profile picture for user Kaveldun

Som svar på av Charlie70

...för konkreta råd.
Jag har börjat läsa din tråd nu med stor behållning!
AA verkar ju vara ngt väldigt bra - i grunden - som hjälper många. Sedan är det klart att det måste handlar om vilka människor man möter - och att man kan ha mer eller mindre tur där. Har en avlägsen vän som går på AA och hon säger att detta med att känna stark identifikation med medlemmarna i gruppen var viktigast för henne - i början, Efter ett tag tyckte hon att det spelade mindre roll - själva formen, samtalet, mötet ...var det viktiga.
Jag är lite rädd för att gå ...kanske rädd för att det inte ska ge ngt ( vad gör jag då?)
Men kanske bra att även kolla ngn beroendeklinik. Jag har ju aldrig druckit så att jag fått abstinens osv...och hade bra levervärden så sent som för ett halvår sedan.
Det jag skulle behöva är nog mer samtal ....kanske.

Profile picture for user Andrahalvlek

Du fick helt enkelt obalans mellan ge och få, input och outcome.

I vissa yrken är det bara ge, ge, ge hela dagarna och man får aldrig ens ett tack tillbaka. Det skapar obalans som man mår dåligt av.

Ett dåligt mående som vi historiskt har druckit vin på för att lindra. Och det funkade bra i många år, men det funkar inte längre. Det är ingen lösning längre. Tvärtom.

Då är det extra viktigt att fylla på med input i andra sammanhang - skratta, umgås med människor man älskar, träning, god och nyttig mat. Själv gillar jag yoga, mindfulness, naturen och körsång - underbar input!

En annan viktig input för mig är att jag behöver lära mig nya saker med jämna mellanrum. En föreläsning eller gå en kurs betyder jättemycket för min balans.

På det temat kan jag tipsa om Craig Beck på Youtube. Han har en kanal där han lär ut en hel massa om hur alkohol påverkar oss och hur vi ska klara av att låta bli och dricka ”gift” som han uttrycker det.

Sätt inte för höga krav. En månad i taget är lagom har jag kommit fram till - en månad går snabbt. Halvvägs mot min tredje månad nu, tjohej!

Och du är snart på din första månad igen, och du har ju redan tre nyktra månader i bagaget och har därför en massa positiva erfarenheter med dig.

Kram ❤️

Profile picture for user Kaveldun

Andrahalvlek....för konkreta och bra råd. Jag behöver dem och jag läser i era trådar nu och får så mkt tankar och inspiration. Och ser också vilket helvete alkoholen är - listig, falsk och stark ( är väl ett AA uttryck).
Men nej - tyvärr har jag inte några tre månaders nykterhet att falla tillbaka på. Jag kom inte så långt.
Sedan kan jag skylla på Corona och min arbetssituation ( alltså hur jag hanterade den ...den var/är absolut pressad ...men jag tänker att även ett pressat läge kan bli en drog för mig .....hade jag kommit längre i min nykterhet så tror - hoppas jag - att jag hade kunnat hantera det annorlunda).
Jag hade inte ett dramatiskt återfall i meningen mkt alkohol...det var mer ngn slags slentrianlösning på stress som jag tog till ....tillsammans med vänner ( som alla dricker mer normalt).
Men när man kommit så pass långt att man ser att alkoholen är skadlig ....att man inte kan dricka ( ja man ...är alltså jag:-) så är ju ett återfall ändå dramatiskt.
Jag är både besviken och liksom - förvånad - att jag föll igenom.
Och känner skam.
Men tänker också att det är självupptaget att vältra sig i det där..jag är ju som jag är . Och jag vill så gärna vidare. Hoppas att jag lär mig något ...det tror jag.
Solen skiner och jag känner mig ganska glad.
Det som slår mig när jag läser alla trådar är att ni här är sådana kämpar ( i ordets goda mening) och jag har stor respekt för er.
Kram!

Profile picture for user Vinäger

Så fint att du trots skuld och skam hittade hit igen. Förstår precis dina känslor. Själv har jag trillat många gånger på vägen, men ger aldrig upp hoppet. Tycker mig läsa detsamma hos dig. Det är aldrig för sent.

Lycka till!

Kram

Profile picture for user Se klart

Kom på en sak när jag funderade lite och det här är ju kanske inte en plats för de allra mest subtila sakerna men ändå. Jag kom på att jag blev så glad att du var tillbaka här, och inget allvarligt hade hänt, att jag mest pratat om hur glad jag blev för (typ) min egen skull. Som ett stort barn utan ngn vidare lyhördhet. Så helt mogen har jag inte blivit trots alkoholstopp...Det här är ju din tråd och för dig ? och vad du behöver.
Det jag ändå snappat upp är dina tankar om aa-möte. Jag kan inte så mkt om dem. Med funderade på om du gjort programmet här? Det kanske kan vara något? Kram och godnatt.

Profile picture for user Kaveldun

...det har jag inte - gjort programmet här. Men det var en bra idé - ska kolla upp det. Jag har någon sorts idé att AA skulle vara bra för mig ( handfast, man möts fysiskt, kokar kaffe....mindre chans/risk för att jag ska tänka, överanalysera...’sitta på mina händer’ ( mkt hjärna och lite verkstad). Och också någon sorts kapitulation ( vet att du haft svårt för det ordet Se Klart...men för mig handlar det nog ’bara’ om att jag vet att jag inte kan dricka men jag vet inte hur jag ska göra för att inte dricka). Sedan har jag ju hela livet haft svårt för alla typer av program, grupper ( från gruppgymnastik till scouterna) samtidigt som gemenskap ...när den är fri och tillåtande - slår det mesta.
Men den där kärringen -mot-strömmen-andan ( Bang i åminnelse...som ju oxå hade sina rundor med spriten minst sagt) verkar också gemensam för många av oss alkoholister.
Men jag ska börja med att kolla upp programmet här.
Nu - tidig morgon med kaffe. Jag ska snart ge mig av till jobbet. Jag måste vara närvarande rent fysiskt på arbetsplatsen ( största delen av tiden). Just nu skulle det vara skönt att jobba hemifrån ( men vet så väl efter många år som frilans..att det verkligen har sina utmaningar).
Jag ska andas och ta en dag i taget....hela världen håller ju andan just nu. Det är dramatik och paus på en och samma gång. Fara och stillhet. Gemenskap över hela världen och nationalism/stor ensamhet.
Här inne finns en omtanke - tack för tips om programmet.
Ha en fin måndag!

Profile picture for user Se klart

Jag har nog inte svårt för nånting längre, inte heller kapitulationen.. har haft mina vändor med den minst sagt skrattretande inställningen att vilja vara så ”individuell” när man slutat som en del av kollektivet alkisar 50+
Men inser att det inte är något att skämmas för det heller. Kanske tvärtom en god erfarenhet att slippa vara någon särskild alls. Ha en fin dag.

Profile picture for user Kaveldun

Trött ikväll men ingen längtan efter alkohol alls. Bara efter ro och efter lite mer ledig tid. Våren har varit närvarande i dag ....utanför fönstret och på lunchpromenaden. Jag köpte en röd kappa ( i en av alla affärer som upphör nu) och sneakers på vägen hem. Fortfarande lite skör men lugn. Allt får gå - det får bli som det blir. Så länge jag är nykter är jag ju den jag är. Det är jag nöjd med.
Mitt nyktra jag lunkar på...jag har en känsla i magen som liksom är samma ...som när jag var 12 eller 20 eller 32. Jag kommer ihåg hur jag tänkte då och jag tänker lite på samma sätt nu:-) Samma humor ( lite mer utvecklad kanske:-) , samma osäkerhet, samma känsla av att stå lite utanför allt ( men nu tänker jag att väl nästan alla känner så?).
När jag dricker går volymen upp och kontakten med det finmaskiga går förlorad. Vad är det för vila egentligen...att tappa kontakten?
En fin kväll önskar jag er alla här inne.
?

Profile picture for user Andrahalvlek

Fick lite liknande känsla för ett tag sedan. Jag är absolut inte blyg och försiktig, jag tar för mig. Tar gärna ansvar och styr upp.

Nykter är jag noga med att läsa in och läsa av min omgivning, både allt som sägs och det som tycks men inte sägs.

Jag bjuder handgripligen in till diskussion - säg vad du tycker nu istället för att gnälla senare. På ett snällt sätt förstås - får ofta höra att jag faktiskt ”ser” alla.

Onykter tappar jag den lyhördheten totalt. Jag blir helt uppslukad av mig själv - att höras och synas. Blind och döv för andra omkring mig.

Vem vill vara sån egentligen? Inte jag. Inte längre.

Känslan av att vara utanför tror jag att precis alla kan skriva under på.

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Två tecken på en bra måndag.
Jag lyssnade på senaste avsnittet av Alkispodden ikväll, med Clara Diesen, och tänkte på dig. Jag tyckte om det avsnittet, och de pratade om det nästintill revolutionära (i hennes mindset) att erkänna sig troende. Jag är, ungefär som hon uppvuxen i en miljö utan religiösa inslag så även för mig har det sökandet tagit sina egna vägar. Har även mkt diskussioner med min aktivt ateistiska mamma om detta.
Varför jag tänkte på dig var hennes goda erfarenheter av AA. Ett lyssningsvärt program. Jag vill också ha röd kappa och nya sneakers. Där jag bor nu finns inget att köpa utom mat, vilket lett till astronomiska summors köp av frön och trädgårdsgrejer...
Att tappa kontakten med insidan. Det är nästan en våldshandling mot sig själv. Men man kan också höra insidan knyppla ihop sina lösa trådar om man vågar vara lite tyst.
En dag till nu. Så skönt!

Profile picture for user Kaveldun

Sitter i den gamla vackra fåtölj som jag ärvt av min mamma och har mitt kaffe på ett litet rangligt bord med snidade ben ( mammas).
Det är en hörn i mitt vardagsrum som jag ofta sitter i - läser, äter. Här känner jag mig bekväm och har liksom kontakt med historien.
Andrahalvlek ...ja, vi känner igen oss i varandra. Det är ( äntligen:-) så skönt att inte vara unik. Och ju äldre jag blir ju mer ser jag att vi alla hör samman ( även de som inte dricker får vara med på ett hörn..)
Så Klart - även jag lyssnade på det avsnittet av Alkispodden och tyckte om det...Min mamma var också ateist ( och undervisade i religion!)
Hon var samtidigt god vän med flera präster och lät sig begravas av en....men betonade med viss kraft...in i det sista att hon inte var troende.
Jag tror på att det finns ngt - kalla det gudomligt - inom oss alla och att något som handlar om synergier uppstår när människor möts och öppnar sig. Låter som en riktigt dålig roman kanske, eller självhjälpsbok. Förr i tiden brukade jag säga att jag inte tror på gud men på KG Hammar....och jag tycker att han kan verbalisera en tror jag känner igen mig i.
Drömde om alkohol i natt..jag var på ngt sorts hotel/bar med andra människor. Först beställde jag inte vin ( i stora glas), sedan beställde jag ändå...men drack inte. Tror att mitt undermedvetna har mkt jobb i dessa dagar....bearbeta..hinna ikapp.
När jag läser i era trådar och andra där nykterheten varat lite längre så tycker jag att j ser ett mönster. Först är det ett stort avstånd..sedan kommer en period av köpslående...och kanske bara lite...osv och därefter känns det - i några trådar - som att en ro infinner sig. Den medvetne och den undermedvetne skakar hand - lägger ner argumentationen.
Men den där nyktra soldaten ( som du beskrev så fint Se Klart) ...hon måste vakta. Men verkar göra det alltmer avspänt ( om än ständigt) och i civila kläder.
Ha en fin dag! ??

Profile picture for user Kaveldun

...och läste mitt inlägg och roligt att jag kallar Se klart för Så klart!
Ingen blir väl någonsin helt klar..,i denna gren.
Men din tråd andas rejäl förflyttning...

Profile picture for user Se klart

Min mamma lever ännu och har bokat en vän/präst till sin begravning men tycker om möjligt att prästen inte behöver nämna gud...vi har en pågående och ganska spännande diskussion. Saknar henne i denna tid av karantän för mammor.
Så Klart- det är ju Petter och väldigt långt från mitt naturliga habitat ha har. Å andra sidan befinner jag mig i den nyktra halvan av livet, något överraskande. Så vem vet.
Din morgon. Skönt med kaffe och lugn. Skaka hand var en bra analys. Ja man måste liksom bli vän med nykterheten och så småningom se den som den räddningsflotte den nog är, för oss som inte kan dricka lagom. Ha en finfin dag!

Profile picture for user Kaveldun

...ska försöka skriva en rad i min egen tråd varje dag.
Så många fina trådar här...
Lite sen morgon i fåtöljen...i dag jobbar jag hemifrån och det är skönt ( kanske för att jag varit mkt fysiskt på jobbet sista tiden).
Samlar styrka från er som varit nyktra lite längre...
Jag vet sedan länge att det är nykterhet och inte dricka lagom som gäller för mig. Jag vet också att jag är alkoholist ( och i det lägger jag nog egentligen bara betydelsen att ha ett problematiskt förhållande till alkoholen) och jag vet att jag mkt hellre vill leva lite tråkigt, odramatiskt men i kontakt med mig själv - sådan jag är på gott och ont - än i den där snurren med alkohol, mycket jobb, ’roliga’ sammanhang, kickar och motsatsen....
Jag vet inte riktigt än hur det kommer att gå och precis hur jag ska göra....
Tänker att tid och att ’stå ut’ med lite långtråkighet, småtrötta dagar osv är en nyckel. Och att ngt händer med en ...om man får var nykter en längre tid. Jag ser/hör det när jag läser här...
Ha en fin dag

Profile picture for user Andrahalvlek

Minns inte exakta ordalydelsen men ungefär så här skrev någon klok person: ”Alkoholen tar ifrån oss möjligheten att känna oss nöjda med det vardagliga”.

Och det tror jag är sant. Efter tio veckor är jag generellt mycket nöjdare med mitt liv, även i dessa coronatider. Förvånar mig själv oerhört mycket.

Och jag vet att du snart kommer att känna en liknande nöjdhet med ditt liv, inklusive ups and downs.

Ha tillit för att det blir så ?

Profile picture for user Torn

Hej Kaveldun, hoppas din dag har varit fin hittills! Jag skrev ett inlägg till dig i morse som skulle ha hamnat här
i din tråd, men den hamnade visst i Se Klarts tråd ser jag nu.?
Jag får skylla på morgontrötthet.
Ha det bra!

Profile picture for user Kaveldun

...för kommentarer och råd!
Jag tar rygg på er och det där med att alkoholen tar ifrån en möjligheten att vara nöjd med det man har ...det tänker jag är väldigt sant. Dagen efter för många glas kunde jag rent bokstavligt känna hur nöjd-hormonerna liksom rann ur kroppen .. Bakfyllan gör en inte bara trött och seg utan också orolig och benägen att se det som felas snarare än det som duger...
Och självrespekten som man försöker fiska upp ur grumliga vatten.
Se klart nämnde detta med att inte minnas varför man grälade...
Det har jag också varit med om. Förfärligt. Att överhuvudtaget gräla med alkohol i kroppen ( och den sämsta konfliktlösning man kan tänka sig). Och att dagen efter inte minnas ett ord!
Det hände inte många gånger ..men ändå. Efter det tror jag att detta med att dricka ensam tog fart.
Men jag fortsatte dricka.
I dag - nöjd med min ( korta men ändå) nykterhet.
Solen skiner....världen kämpar på och jag tar hand om mig.
Ta hand om er!

Profile picture for user Rosa76

av den sanna glädjen och lyckokänslan när man är på botten av drickandet. Jag tycker mest att jag gick runt i ett vakuum på dagarna, man gjorde allt som förväntades att göra men utan känsla för något. När kvällen började närma sig vaknade man sakteliga till liv igen...Kan fortfarande inte riktigt fatta eller acceptera att jag hamnade där, så djupt och destruktivt. Kram Rosa