Jag behöver motivation

Profile picture for user Lycklig

Nu har jag gjort det, skapat ett inlog här, känner mig nervös och skyldig.
Jag behöver hjälp med motivation.
Jag mår bra, psykiskt och fysiskt, Jag har ett bra liv, bra ekonomi, bra jobb fina barn och många vänner.
Men jag dricker för mycket och för ofta. Detta har pågått ca 4 år, Jag har varit nykter ca 1 vecka 2 ggr de senaste 4 åren.
Jag har eget IT- företag så jag kan dricka på dagtid.
Mängderna har ökat det sista, kan dricka 2 flaskor vin utan att känna mig berusad. Min 13-åriga dotter har vid några tillfällen reagerat när hon sett mig dricka vin. Efter det smyger jag. Men jag förstår att det bara är en tidsfråga innan omgivningen börjar reagera. Detta är inte rätt mot min dotter hon skall inte behöva vara orolig.
Jag sover dåligt när jag druckit därför har jag börjat dricka på dagtid för att hinna nyktra till till kvällen, men resultatet har blivit att det ofta blir mer alkohol istället. Så det blir ändå minst ett par sömnlösa nätter per vecka. Jag har börjat få minnesluckor också.
Mitt företag går väldigt bra men jag känner själv att jag missar saker, glömmer saker och arbetar väldigt dåligt när jag druckit.
På natten och morgonen är jag väldigt motiverad att vara nykter, jag jobbar bra på förmiddagen. Men sen framåt eftermiddagen så kommer suget, och jag börjar förhandla med mig själv.
Jag behöver hjälp med motivation innan det skiter sig alldeles..

Profile picture for user IronWill

Motivation kommer inifrån.
Vad är din egen? Skriv den här!

Fördelar finns det gott om (bättre sömn, finare hy, smalarare, piggare, klarare, mindre ångest etc) men däremot måste du själv skaffa viljan och ev. hjälpen till att få bukt med problemet. Jag tror inte att du kan läsa andras förslag på motivation. Det måste vara viktigare för dig än glaset. Men du är ju något på spåret. Din dotter undrar. Vad händer om du fuckar upp en kundleverans. Antagligen kan problemet bli betydligt värre... det brukar inte bli bättre av sig själv hur som helst.

Om du bestämt dig att inte dricka idag så behöver du inte förhandla. Du måste inte sluta livet ut. Bara idag, och hoppa över en dag i taget.

Häng i

Profile picture for user Lycklig

Som svar på av IronWill

Tack för svar,
Idag går det "bra"... Det gör det alltid dagen efter det blivit för mycket och jag legat vaken en natt..
Och Ikväll ska jag dansa då är jag alltid nykter för annars går det dåligt.. Det är iof en bra motivation.. En period dansade jag 4 dagar i veckan för då kunde jag ej dricka..
När jag jobbade som anställd var jag tvungen att vara nykter så på ett sätt var det bättre men jag trivs med den arbetssituation jag har nu..
Det är så förhandlingen går till.. Jag tar ju bara ett glas vin när jag mår bra.. Jag är lycklig jag mår bra, Det är fint väder jag njuter..
Men nu slutar det med för många glas i smyg ..
En morgon hittade jag 3 halvfulla glas gömda på 3 olika ställen.. Och jag har tagit emot oväntade kunder full, och det känns som dom märker det.. Naturligtvis.. Allt annat är väl en lögn..
Det tragiska är att jag har varit nykterist nästan hela livet, jag var 45 år första gången jag var på systemet. Båda mina föräldrar är alkoholister, och jag hade bestämt mig för att jag aldrig skulle dricka när jag mådde dåligt och att mina barn aldrig skulle behöva se mig full..
Och nu är det så här när jag äntligen har fått ett riktigt bra liv.. :(

Profile picture for user Lycklig

Två år har gått sen jag skrev.
Situationen är ganska likartad.
Två skillnader.
1. Jag dricker mindre mängder (fortsatt för mycket), inget på dagtid, inga minnesluckor, blir inte berusad. Dricker inte när barnen (som nästan är vuxna) är i närheten, ingen har uttryckt någon oro sista året. Inte ens min särbo, men jag dricker mest när han ej är med.
2. Min kropp mår ej bra, jag känner mig sliten, svullen, är orolig speciellt för min lever. Jag mår ofta dåligt illamående, trött omotiverad dagarna efter jag druckit, sover dåligt.
Jag vill måste till att börja med ta en lång rejäl paus på flera månader.

Profile picture for user Draken

@Lycklig Hej!
Jag kände precis som du på slutet vad det gäller kroppen. Sliten, svullen och i olag liksom. Har varit nykter i 3 o en halv vecka och kroppen känns redan 100 ggr bättre!
Nu vill jag inte ens dricka för jag vill inte att kroppen ska bli så där igen. Jag fattar ju såklart att jag fortfarande är nedgången fysiskt, men ändå redan så mycket bättre!

Så här kommer:Pepp pepp pepp!!! Heja dig! 👊🏼

Profile picture for user Lycklig

Tack @Draken ,
Jag kanske borde skriva lite mer. Jag har en slags illusion där jag liksom tänker att jag har inte problem. Det är liksom fejk att jag går in här och läser registrerar.
Igår drack jag inget och sov så underbart gott i natt och mår så bra när jag vaknar. Har jobbat så bra idag. Och ändå blir jag sugen nu på kvällen när jag är trött.
Jag har registrerat i dryckeskalendern snart 3 veckor och ser redan konturer av ett mönster, när jag är trött så vill jag dricka för att orka fortsätta arbeta. Men det blir ofta inte bra, det blir några glas för mycket jag sover dåligt och sen mår jag dåligt när jag vaknar, lite halvt illamående och oinspirerad och jobbar dåligt. Plus att jag känner mig sliten och plufsig, men det blir ju bättre bara efter ett dygn å då är jag där igen.
Nu tänker jag låta bli ikväll iaf, jag lägger mig och läser skriver sover, jag vet att det lönar sig i morgon.
Jag har läst väldigt mycket vad alla andra skriver i många trådar genom åren men hittills inte kommenterat något.
Jag tycker ni är många som är väldigt duktiga på att uttrycka er och låter så kloka när ni skriver. Jag får så positiv bild av alla. Inte alls en bild som man tänker sig om någon som har alkoholproblem, och där tillbaka till illusionen, jag har inte problem, jag har koll, jag har kontroll.
Jag undrar lite om min lever, jag kanske inbillar mig för att jag är rädd. Känner mig svullen i magen speciellt under höger revbensbåge. Speciellt när jag äter lite för mycket kolhydrater eller fett. Speciellt dagen efter jag druckit lite för mycket. Någon som har svar?
Jag kontaktade min läkare nu. Jag har en autoimmun sjukdom som dock varit lugn sista åren. Länge sen jag var på kontroll. Nu la han in massa rutinprover däri ingår leverprover. Men jag vågar knappt ta dom ifall de är dåliga för jag vet inte vad jag ska svara ifall det blir frågor.

Profile picture for user TappadIgen

@Lycklig skrev:"Jag undrar lite om min lever, jag kanske inbillar mig för att jag är rädd. Känner mig svullen i magen speciellt under höger revbensbåge. Speciellt när jag äter lite för mycket kolhydrater eller fett. Speciellt dagen efter jag druckit lite för mycket. Någon som har svar?"

Jag tycker inte att du ska vara rädd, men ändå ta det på allvar. Att känna sig svullen och/eller öm under höger revbensbåge kan ha många orsaker. Många av orsakerna stammar från magen och om vi lämnar dem dithän och koncentrerar oss på endast lever och galla så kan ju gallsten vara en orsak och en annan att levern är förfettad och eller inflammerad. Då kan man känna symptomen ännu starkare efter att ha ätit fet mat eller druckit alkohol.

Den goda nyheten är ju att den stora majoriteten av dessa åkommor är reversibla eller botbara. Jag tror säker inte att det är någon fara, men det kan vara en god idé att åtminstone till du vet orsaken försöka att se om dina levnadsvanor ett tag till att börja med. Oavsett vilket kommer det ju inte att skada. I första hand så gäller det ju alkoholkonsumtion och i andra hand gäller det att inte äta allt för fett och undvika socker.

Vad tänker du om att hålla dig nykter ett tag för att sedan ta det där blodprovet?

Profile picture for user Lycklig

Tack för svar @TappadIgen
Jag vill hålla mig nykter minst 3 månader som första mål. Jag har gång på gång bestämt mig de sista 2 åren, men det längsta jag lyckats med är 11 dagar i februari 2020. Jag kan inte riktigt få 100 procentig motivation det håller bara några dagar max.
Jag har inte sagt till någon person att jag har problem. Min yngsta dotter reagerade några gånger för över ett år sedan men efter det har jag i princip aldrig druckit när hon är i närheten. Min kille har fällt en kommentar någon gång, men jag tror faktiskt att ingen i min omgivning anar hur illa det är. Jag vet ju själv när det gäller min mor att hon hade säkert druckit för mycket i över 10 år när vi barn började fatta och först då började vi reflektera över de tecken hon visat innan.

Profile picture for user Lycklig

Godmorgon!
Jag önskar det fanns en gillaknapp som jag kunde trycka på allt bra jag läser.
Jag njuter av morgonkaffe nu. Har varit nykter 2 dagar och njuter av att vakna och må bra. Men det behöver bli längre en ett par tre dagar. Jag behöver verkligen långsiktig motivation. Det är när jag blir trött och när det är fina soliga kvällar som jag vill ha "lite vin"

Jag handlar på ett sätt så väldigt bakvänt. Båda mina föräldrar är alkoholister. Jag var i över 20 år medberoende i en dysfunktionell relation inte med alkoholmissbruk men andra missbruk spel mm. Jag har i många år haft ångestproblematik och mått väldigt dåligt. När jag till slut separerade gick jag i olika sorter av terapi i flera år. Men nu mår jag väldigt bra jag är Lycklig.

Jag har varit absolutist i 25 år fram till jag började må bra och livet började vara snällt mot mig. I ungdomen var det mycket fest, då fanns det inget stopp och jag mådde väldigt dåligt så jag bestämde mig för att aldrig dricka när jag mår dåligt och aldrig dricka när mina barn är i närheten.

När jag började må riktigt bra och få ett roligt liv då började jag dricka vin bubbel lite öl. Så jag förknippar det med att må bra vara lycklig.

Jag har nu druckit nästan varje dag i 6 år. Periodvis upp till 2 flaskor vin på en kväll men oftast 4-6 glas. Och nu börjar ju kroppen ta stryk jag sover dåligt, mår illa på morgonen och arbetar dåligt. Så nu måste en förändring till. Men det är ju en typ betingelse som Pavlos hundar. Jag har haft så mycket roligt de sista åren efter ett väldigt jobbigt liv innan.

Egentligen är jag så medveten om konsekvenserna och ändå gör jag så här. Min mor har alkoholdemens och bor på ett demensboende hon känner ej igen oss barn. Jag trycker i mig B1 vitaminer varje dag för att motverka. Far är periodare och spelmissbrukare han har katastrofal ekonomi. Jag har stenkoll bra jobb bra lön eget företag.

Det jag har problem med förutom nu alkohol är fortfarande medberoende, jag vårdar föräldrar, vänner ett av barnen , roddar reder ut deras ekonomi, kontrollerar. Där skulle jag verkligen behöva släppa taget och tänka mer på mig själv.

Profile picture for user Nykter2021

Godmorgon @Lycklig

Att komma hit och skriva , formulera och strukturera som du gör nu är ett sätt att tänka mer på dig själv. Kroppen har sagt ifrån och någonstans finns en vilja till förändring. Jag kan känna igen en del (min far var spelmissbrukare av stora mått) men varje människa är unik. Att stå emot första tiden har för mig varit ett heltidsarbete - nu skördar jag frukt av god nattsömn och mindre oro. Önskar dig det samma!

Profile picture for user Lycklig

Gokväll, :)
Har hålla mig sysselsatt telefon mat med barn, fick gäster. Väldigt sugen på "ett" glas vin dock. Står en flaska här som min särbo lämnat. Känns som jag inte har någon vilja att låta bli men jag gör det ikväll igen, bara för att, känns som rena turen, känner ingen motivation över huvud taget.

Profile picture for user Majaela

Godkväll @Lycklig !
Att låta bli A när man har det framför ögonen är svårt.
Jag var tvungen att bestämma mig för att låta bli en exakt period då hela vårt hus är fullt med alkohol, (liksom fritidshuset) Jag kommer inte undan utan var tvungen att hitta motivationen djupt inom mig.
Har klarat två månader och SKA, klara tre sen fortsätter jag kanske bara för att jag gillar vad jag har upptäckt i välmående under denna period. Jag var väl ungefär som dig innan iaf nära en flaska till 1,5 i värsta fall per dag. Dock mkt sällan synligt påverkad . Känner igen fixande och ordnande och stort ansvar samt känner igen en molande värk under hö revben och ångesten det medförde som lätt botades med mer alkohol, men snart efter att det lämnat kroppen blev det bara värre.
Känner igen smygandet för tonåring som tyvärr gjorde att det eskalerade för mig då jag ofta ofta fick hälla i mig ett glas snabbt för att undgå upptäckt .
Hoppas du hittar din motivation . 🌹
Kram

Profile picture for user Lycklig

Tack att du skriver@Majaela
Torsdag gick bra , inte en tanke, höll mig sysselsatt med flytt åt en vän..
Idag fick jag en rejäl dipp.. Har inte varit så ledsen på många år.. Smärtsamt, men tänker att det borde ej ha något med Alkohol att göra.. Jag brukar ej vara ledsen nu för tiden.. blev bättre framåt kvällen..
Sen kom en vän på besök och nu har jag druckit några glas vin,, ingen överkonsumtion men ändå.. Suck

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Lycklig!

Känner igen mig i mycket av vad du skriver. Har varit nykter 13 dagar i dag med hjälp av antabus . Behövde den hjälpen och nu funkar det bra.

Ok...det blev inte som du ville idag gällande alkoholen..men idag dippade du... och då är det ju så lätt att dricka på det...men imorgon är en ny dag ... och även om du känner dig tung och ångerfylld när du vaknar så är det ändå en ny dag...om du behöver vila hela dagen så gör det...el ngt som du tycker om för din skull ngt som inte är kravfyllt.

Godnatt och kram t dig 😋

Profile picture for user Lycklig

Beundrar dig @Varafrisk
Imorgon kväll ska jag jobba så då är det lugnt tänker på annat.. och när jag kommer hem har det ändå ändrat sig lite nu.. Jag var INTE beredd på en sådan här dipp.. helt ärligt var det många år sedan det kändes så här mörkt.. Det är ingen ursäkt.. faktiskt inte ens en orsak.. Bara ett konstaterande..

Profile picture for user Nykter2021

@Lycklig Ny dag och nya möjligheter.
Bara att minska mängden är framsteg! Att vara medveten är framsteg!
Ingen människa är den andra lik och jag hoppas att du kommer ur din dipp. Du kommer att hitta ditt sätt och din väg.
Jag kan känna igen lite hos dig, bra jobb, koll på ekonomin och styr på barnen. Kommer från ett hem med ett omfattande spelmissbruk vilket präglat mig en hel del. Nu tänker jag att det är upp till oss i mogen ålder att forma resten av våra liv och med det innefattas att ta hand om sig själv innan man tar hand om andra.
Jag hejar på dig! Du kan göra det!

Profile picture for user Lycklig

@Nykter2021
Blir så glad för alla som bryr sig.. :)
Just hemkommen från jobb och ska upp tidigt så ikväll är det lugnt, inte hunnit tänka. Men det ska inte behöva vara så jag löser det.. Dock bra för kroppen.. Och imorgon är det söndag..