Stressmedicin

Profile picture for user Loppan

Jag har läst här från och till i flera år men bara skrivit några få gånger. Nu tar jag mod till mig och startar en tråd. Jag har fram tills för ca 5 år sedan haft ett okomplicerat förhållande till alkohol. Under en extremt stressig arbetsperiod började jag ”använda” alkohol på ett annat sätt än tidigare. Det blev medicin mot stress och oro och även bränsle när orken egentligen var slut. Jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom och var hemma heltid ett halvår och trappade sedan långsamt upp till heltid. Jag jobbar nu heltid sedan länge och har bytt jobb. Man skulle kunna tycka att allt är som innan jag blev sjuk och att förhållandet till alkohol också skulle vara som tidigare men det visade sig att det inte var så enkelt. Jag försöker återgå till en enligt mina mått ”okej” konsumtion men det är svårt. I stressiga perioder, när jag känner mig orolig eller nere tar jag till ”medicinen”. Det kanske är bättre att försöka ta en längre paus? Jag skulle bli så glad om någon känner igen sig och/eller har några tips till mig. ?

Profile picture for user Miomi

Gjorde precis som du! Alkohol för att varva ner och alkohol för att få energi...Efter tre perioder av sjukskrivning för utmattningsdepression så var alkoholen det största problemet...
Nu är jag nykter sedan nästan 14 månader och för 8 månader sedan kunde jag även fasa ut mina antidepressiva, som jag tagit i många år...
Jag önskar dig inte samma resa. Den varade i 15 år. Bra att du redan nu är medveten om att det är ett problem. Självmedicinering är ju tyvärr inget ovanligt, och ändå var det INGEN som frågade mig hur jag hade det med alkoholen. Inte ens när jag själv tog upp det fick jag något gehör för mina tankar...

Profile picture for user Loppan

Som svar på av Miomi

Tack Miomi för ditt svar! Det låter som att du har haft det tufft en lång tid. Så bra gjort att du hållit upp 15 månader. Jag känner mig stärkt av ditt svar att det är rätt av mig att ta detta på allvar nu. Precis som du berättar har ingen av de jag vågat berätta för hållit med mig. De har sagt att jag oroar mig för mycket (vilket i och för sig är sant) men i denna fråga är nog oron befogad ändå.

Profile picture for user Loppan

Igår läste jag Rosettes inlägg om att ta hand om sig själv. Jag fick fundera länge. Hur gör man för att ta hand om sig själv? Hur kan jag ge mig själv lugn? Så idag avbokade jag ett stort socialt sammanhang. Jag blir alltid så uppskruvad efter sånt och då är det så frestande att varva ner med vin. Istället gick jag och tränade. Nu sitter jag nyduschad, trött och lugn i soffan. Är det kanske så jag ska tänka? Inte ”hur ska jag göra för att inte dricka alkohol?” utan ”vad kan jag göra för att ge mig själv lugn?”

Profile picture for user Mrx

Jag tycker du gör en bra reflektion över hur man kan vända på tankarna och fokusera på det man mår bra av. Jag brukar också använda den strategin med bra resultat. Boka träningspass på tider som gör att det inte funkar att dricka alkohol. Då gör jag en insats för hälsan i dubbel bemärkelse och jag har en möjlighet att välja. Må bra eller må som jag förtjänar. En dag i taget ?

Profile picture for user Loppan

Jag har varit på julkonsert ikväll och la märke till att ALLA köpte något i baren innan konserten började. Det blev så tydligt att det var arrangörens plan. Man skulle komma en timme innan föreställningen började. Det tog 5 min att hänga in jackan och hitta platsen. Vad ska vi göra resterande 55 min? Köpa något i baren! Alla gjorde likadant. Vi också och jag tog alkoholfritt. Men om jag inte tänkt till innan hade det blivit vin av bara farten. Jag blev inte sugen så det är väl ingen fara egentligen men jag blev så irriterad. Det känns som om ”någon” försökt lura in mig på fel väg. Det är bäst att jag är på min vakt!

Profile picture for user Sofia

Hej Loppan! Vad fint att få ta del av dina inlägg, i din första egna tråd! Vilken viktig process du är inne i just nu, det känns som att du kommer till kärnan av vad som har gjort att du har känt behovet av att dricka tidigare. Alkohol har varit ett sätt att hantera stress tidigare och du har då mer "medicinerat bort" symtomen, snarare än att behandla orsaken. Nu är du mer inne på att hitta en balans och vad DU mår bra av. Jättebra jobbat! Det kan ju ta rätt lång tid innan man ser sådana samband tydligt, t.ex. att vissa sociala sammanhang tar väldigt mycket energi. Nu fokuserar du på att ge dig själv lugn, en utmärkt väg framåt både när det gäller alkoholen och även för att livet i övrigt ska bli så behagligt som möjligt.
Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Loppan

Tack Sofia, det var en bra beskrivning! Du har rätt i att det tar tid att hitta samband, vad som tar energi och vad som ger energi, vad som stressar upp och vad som ger mig lugn. Det verkar även ta lång tid för mig att omsätta dessa insikter i praktiken. Att börja göra annorlunda och att på allvar prioritera mitt eget mående. Idag har jag bevisat för mig själv att jag är på rätt väg genom att planera in ett yoga-pass (som fyller på) efter att ha handlat julklappar (som tar energi). Så nu sitter jag här lugn och ”mjuk” med en mugg the. Alternativet kunde ha varit att jag fortsatt julstöket med att fara runt hemma, slå in julklapparna och fyllt på med glögg-energi.

Profile picture for user Loppan

Måste man berätta att man har alkoholfritt i glaset? Jag brukar inte göra någon stor sak av det utan bara välja något alkoholfritt alternativ i baren eller ta med mig ex alkoholfritt vin eller bubbel om det är en fest hemma hos någon. Om någon frågar vad jag dricker så säger jag det men inte annars. Idag fick jag reda på att några tyckt det var ”dålig stil” av mig att inte berätta att det var alkoholfritt bubbel i min flaska och de kommer inte bjuda mig fler gånger. Jag är väldigt ledsen och besviken! Samtidigt vill jag inte vara med dem om alkoholen är en så viktig del av gemenskapen. Hur gör ni?

Profile picture for user FinaLisa

Menar du verkligen att du bli utfryst för att du dricker a-fritt!!??
Vad är det för konstiga människor du umgås med..?
Har svårt att se dem som dina vänner om du ursäktar..☹️
Du är värd bättre än så???
Stå på dig, klart att det alltid är ok med a-fritt!
Trevlig helg ?
Kram ??

Profile picture for user Loppan

Tack FinaLisa för ditt svar och för att du backar mig! Det var första gången jag var hembjuden till någon i detta sällskap och jag hade hoppats så mycket på att de skulle bli mina vänner. Jag är inflyttad och försöker skaffa mig nya vänner här i staden. Jag var så glad över att vara inbjuden och hade det jättetrevligt! Deras ilska när de i efterhand fick reda på att jag druckit alkoholfritt gjorde mig osäker på om även andra skulle tycka att jag borde varit tydlig med att det var alkoholfritt i min flaska. Jag påstod inte att det var alkohol i och spelade inte påverkad eller så men de tyckte ändå att jag ljugit.
Nu ska jag försöka tänka att ”jag är värd bättre”. ?❤️

Profile picture for user Stormenlilla

Att någon ska bli sur?! Det låter helt absurt! Vad är det för dålig stil med att vilja gå på fest men inte dricka? Låter faktiskt som att det är väldigt konstiga människor om jag ska vara ärlig. Inga människor man vill vara med, för det är verkligen en jättekonstig sak att höra.

HEJA som gör bra val för dig själv och går på fest nykter. Vilken förebild! Självklart ska man inte behöva berätta för folk att det är alkoholfritt i sitt glas?? Var och en dricker vad dom vill. Vad är det som gör något till en lögn?

Du är värd bättre. Du är värd bra människor runt dig som firar dina bra val. ❤️

Profile picture for user Soffi

Läser många kloka tankar från dig i din tråd, det kommer att gå bra för dig!
Bla det här med att ta hand om sig själv, det har tagit väldigt lång tid för mig att förstå vad som menas (är nog faktiskt inte riktigt hemma i det än), men du har redan hittat vad du ska göra - jättebra!
Det enda som inte verkar klokt, utan tom helt uppåt väggarna idiotiskt, är att det finns folk som inte accepterar att man är nykter!? Helt makalöst! Undvik dem!

Profile picture for user Loppan

Tack Stormenlilla för att du hejar på mig! Förebild? Är det sant att du tänker så? ? Tack! Jag blev så knäckt men nu tycker jag också att det var konstigt gjort av dem.
Det är en helt annan alkoholkultur här i staden än där jag bodde innan och det gör mig osäker ibland. Där bjöd vi hem varandra spontant på fika, här tar man en spontan aw. Där betydde en fika på stan att man drack kaffe och åt en kaka, här har caféerna alkohol och fika på stan blir oftast någon lättare mat och vin. Det är ju förstås bara att göra sina egna val tänker ni säkert och det är det ju, men jag tycker att man får vara på sin vakt överallt. När jag var hos frisören senast kom hon glädjestrålande emot mig och frågade om jag ville ha ”lite viiiiiiiiiin?!” Va, sa jag, och tänkte att hon måste skoja. Men det gjorde hon inte. Vi har börjat bjuda på vin! Eh, jag tar gärna kaffe som vanligt, om du har...? Sjukt konstigt att sitta där med foliepaket med starkt luktande färg i håret och dricka vin tycker jag men det är tydligen vanligt här.
Hälsningar en lantis som försöker bli city-pingla ? det går sådär ?

Profile picture for user Loppan

Nu har jag efter moget övervägande bestämt mig för att sluta helt med alkohol. Det var en föreläsning på youtube som fick mig att bestämma mig. Jag vill gärna dela med mig av den till er och hoppas att den ger er något. Den heter ”Hur påverkar alkohol hjärnan? Finns det nya behandlingsmetoder mot beroende?” Hans vetenskapliga beskrivning av kopplingen i hjärnan mellan stress och alkoholkonsumtion fick mig att inse att jag spelat ett högt spel när jag strävat efter måttlig men ändå fortsatt alkoholkonsumtion.

Profile picture for user Andrahalvlek

Den ska jag kolla in ikväll ?

Beroendepersonlighet som jag är så går jag förstås all-in, även vad det gäller att vara nykter ?

Dag 18 som nykter och jag är flitig på forumet och lyssnar på Alkispodden varje dag! Nu ska jag botanisera på youtube också ?

Lycka till nu! Skriv här varje dag, det funkar som självterapi. Man tvingas sätta ord på vad man tänker och känner. Och man får pepp och stöd och del av en gemenskap ❤️

Profile picture for user Loppan

Nu har det gått en vecka sedan jag bestämde mig för att sluta helt med alkohol. Fyra av dessa sju dagar har min man druckit vin. Varför skriver jag det, tänker jag nu. Det skulle ju handla om MIN konsumtion. Kanske för att han erbjudit mig dessa fyra dagar och jag har tackat nej. Jag kan inte låta bli att tänka på hur många av dessa gånger jag hade tackat ja om jag fortfarande haft målet måttlig konsumtion och om jag varit nöjd när jag summerade veckan.
Det har gått lättare än förväntat och det är jag glad och tacksam för. Igår bjöd vi 12 pers på middag, enbart nära och kära. Några drack vin, några inte. Jag drack Loka och det var ingen som kommenterade det över huvud taget. Det känns som en befrielse efter några trista erfarenheter med bekanta som ifrågasatt mig när jag druckit alkoholfritt. Familj och goda vänner låter mig dricka vad jag vill utan att behöva förklara något. ?

Profile picture for user Loppan

Andra veckan gick inte lika lätt. Den gick faktiskt inte alls som jag planerat. Inga stora mängder men jag hade ju bestämt mig för att avstå helt. Jag försöker analysera vad som hände men blir mest ledsen och besviken på mig själv. Jag har visserligen känt mig stressad på jobbet men inte på långa vägar så farligt stressad som jag klarat av att hantera förut. Jag har prioriterat träning och haft med mig lunchlådor så check på mina strategier men det räckte inte. Jag kan se att det kommer att bli väldigt svårt för mig att stå emot när maken dricker vin. Om jag fått bestämma så skulle vi såklart inte haft någon alkohol hemma men det snacket har vi haft och så kommer det inte att bli så jag måste klara detta ändå. Nu ska jag gå och träna och försöka fokusera på att ta en dag i taget och inte ge upp.

Profile picture for user Andrahalvlek

Otroligt ledsamt att din man inte vill stötta dig i detta beslut. Men det är ju ditt beslut, och inte hans beslut förstås.

Dina svårigheter beror nog på att du har en kamp i din hjärna. Du vill låta bli att dricka, men samtidigt känner du begär efter det. Två viljor som drar åt olika håll.

Profile picture for user Loppan

Dag 26
Ny tideräkning igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Dag 26 utan felsteg är nytt rekord så alltid något i alla fall. För 26 dagar sedan berättade jag allt för min man om hur dåligt jag mår av alkohol och han lovade stötta mig. Det har verkligen underlättat för mig att inte ha något hemma. Nu har han köpt hem igen och jag känner mig superstressad och ledsen för detta. Är det någon som känner igen sig i att vilja sluta men ha en partner som vill fortsätta? Jag har läst mycket i forumet och tycker alla verkar ha partners som är väldigt måna om att den som har problem ska sluta. Min man tycker att äsch så farligt är det väl inte.

Profile picture for user Amanda L

@Loppan Min parner vill fortsätta dricka, dock måttligt. Eftersom jag inte får sug av det så glr det inte så mycket. Men eftersom du inte känner så borde han ta hänsyn till dig. Försök prata med honom igen och förklara hur du känner. Att det är farligt för DIG.
Så länge det känns så borde han stötta dig…

Profile picture for user Loppan

@Amanda L Tack för ditt svar! Nu känner jag mig mindre ensam! Fint att din partner kan dricka måttligt utan att det påverkar dig. Bra att veta att det går! Jag blev faktiskt inte det minsta sugen ikväll heller vilket var lite av en aha-upplevelse. Det är mest tanken på att ha en öppnad Bib hemma som stressar mig. Han har också haft en hög konsumtion och har varit sugen dessa veckor vi pausat medans jag mest varit glad och lättad.

Profile picture for user Amanda L

@Loppan Då är det säkert så att han själv har ett beroende. Det sögs att man måste ha nått sin egen personliga botten innan det går att sluta, man måste vilja själv. Trots det kan det ändå vara bra att du säger att det handlar om att han själv är beroende. Svårigheten med att vara två är att den ena kan vilja dra ner den andra, det ör ju ”enklare” om båda dricker.
När beroendet i hjärnan styr så är det tyvärr alkoholen som sitter i förarsätet, före partner, familj, allt.
Kanske kan du ändå fortsätta DIN väg. Att skippa alkoholen. Försöka tänka bort vinboxen (. Den får ej vara synlig iaf). Det är såklart jobbigare att göra det själv, men det är det bästa du kan göra för dig själv,
Du kanske också kan ringa alkohol linjen som har mer erfarenhet av liknande problem. Du kan vara anonym. Du är säkert inte ensam!
Ge inte upp! ❤️🙏🏻❤️

Profile picture for user Amanda L

Ps Är han en sån som kan tänkas lyssna på en bok, så är Skål tamejfan en som ger väldugt bra insikter och som passar killar. Den är bra även för dig och för anhöriga att lyssna på ifall han menar att han inte är beroende. (Den får samma effekt ändå…).

Profile picture for user Loppan

Funderar över mina känslor. Igår när jag skulle lägga mig gick jag in i köket och där stod Bib:en på golvet under bänken. Jag tänkte på att Amanda L skrivit till mig om att inte ha den synlig så jag skulle bara skjuta in den lite med foten. Men jag råkade (?!) ge den en rejäl spark! 🤣 Min känsla när jag såg den var inte ”åh mums” utan mer ”du ditt j*a gift”. Idag har jag skrattat för mig själv när jag tänkt på det men nu kommer lite andra tankar. Det är som att lockelsen helt är borta och tanken och synen på lådan bara väcker ilska. Jag känner hur självförtroendet sakta växer och kanske vågar jag tro på att jag kommer lyckas sluta helt nu. Varför skulle jag nånsin vilja ha det där liksom? Tankar och känslor kan såklart växla men jag vet iallafall att jag är beredd att kämpa när det behövs. Trevlig fredag!

Profile picture for user Amanda L

@Loppan Haha, va bra att du gav den en rejäl känga! Det kändes säkert bra!
Nån kvinna här har börjat med boxning istället. Kanske ett bra sätt att bli av med en del adrenalin. Jag har för dålig axel tyvärr, men tröstar mig med styrketräning. Också skönt!
Och, nej, klart du inte ska bli slav under alkoholen, tror du kan göra mycket roligare saker!
Ha en fin kväll. Så härligt att sitta på balkongen dessa dagar. ⛱️❤️

Profile picture for user Loppan

Nu har jag fått input som jag inte var beredd på. Är jag även anhörig till någon som har problem? Det var ett nytt perspektiv. Läser i anhörigprogrammet och känner inte igen mig i det katastrofala drickandet som beskrivs men ett och annat känner jag igen. Som att jag ser tecknen tidigt på att han kommer att ta. Jag har inte riktigt sett det som att han har problem eftersom han inte verkar få några som helst negativa konsekvenser. Men han har minst lika hög konsumtion som jag hade. Nu dricker han för fjärde kvällen i rad och Bib:en är snart slut.

Profile picture for user Amanda L

@Loppan En man rekommenderas att dricka max 14 enheter i veckan och max 4 på en kväll tex.
En enhet i vin är 10-12 cl. Det betyder alltså max 48 cl på en kväll.
Och en Bib innehåller cirka 26-28 glas Bör räcka typ två veckor…
Så, ja, din sambo verkar ha ett problem med alkohol.
Det svåra är ju att han måste vilja ta itu med det, annars funkar det inte. Men kanske värt att prata om det?
alkoholintag brukar ju eskalera och dessutom påverkas hela kroppen på olika sätt. Hjärna, inre organ, ork. Om han tycker att han klarar att dricka så mycket, så är det ju en tidsfråga innan det ändå blir konsekvenser.

Profile picture for user Loppan

En månad! Helt utan snedsteg. Och det har gått ganska enkelt. Efter alla dessa år av försök att minska, pausa eller sluta går det bra nu. Jag vet inte riktigt varför men min tacksamhet är oändlig. Jag fick panik när maken köpte hem igen för att jag trodde inte att jag skulle klara av att låta bli. Men det klarade jag. Det var inte ens särskilt svårt. Och att se honom dricka och påverkas bara förstärkte min övertygelse att jag vill aldrig mer ha. Man blir inte supercharmig efter några glas, det bara känns så. Jag sover gott och känner mig mer som en sån jag vill vara. Det är mina största vinster hittills. Men ni som kommit längre vittnar ju om ännu fler fördelar så jag har mycket att se fram emot!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Loppan Varmt grattis till 1:a nyktra månaden! 🥳🥳🥳 Det är tusen gånger lättare att avstå helt än att försöka dricka kontrollerat. Man behöver hålla koll på en enda sak: Ta aldrig första glaset. Det första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Loppan Grattis till en månad!🥳. Kan bara instämma, det är tusen gånger lättare att avstå helt än att försöka dricka måttligt. Man behöver bara fokusera på en sak, att inte dricka. Det tar en enorm energi och tid att planera när, var och hur man ska dricka, samt att det, för mig, alltid gick åt skogen med måttligt. Jag kan inte hantera drickandet, tar jag ett glas vill jag bara ha mer och där försvinner det logiska konsekvenstänkandet i beroendehjärnan. Jag kan vittna om endast fördelar med att vara nykter. Jag har gett mig själv en ny chans till att ha det livet som jag önskar och vill leva. Jag bestämmer nu, inte alkoholen. Så fortsätt som du gör för det blir bara bättre och bättre ju längre tid man är nykter. Man får balans, njuter av det lilla och kan hantera motgångar. Jag älskar att vara nykter😁

Ha det gott, fortsätt som du gör för du gör det så bra!🌞❤️

Profile picture for user Loppan

@vår2022 andrahalvlek och Amanda L. Tusen tack för grattis! Det verkar vara tusen gånger lättare att avstå än att vara måttlig för mig också. Ibland när jag varit sugen har jag ätit middag och väntat ett par timmar och så har suget gått över. Då tänker jag att om jag hade druckit något till middagen så hade jag fortfarande varit sugen nu. Det går inte över för att jag tar lite utan jag blir bara mer sugen. Idag märkte jag att jag blivit mer stresstålig också. Det gör mig verkligen glad och hoppfull eftersom att dricka för att varva ner efter en stressig dag har varit ingången till den situation jag sitter i nu.

Profile picture for user vår2022

@Loppan Ja, helt klart att nykterheten bidragit till att jag är mycket mer chill nu. Olika utmaningar blir lättare att hantera och inte så mycket worst case scenario längre😂. Jag kan tänka ett steg i taget, vara mer uthållig och tänka att det kommer att lösa sig, det kommer att bli bra. Att trösta och lugna ned sig själv. Tänker att hjärnan stressas av att man fyller kroppen med alkohol, först känner man lugn, men sedan kommer stressen i hjärnan pga alkoholen. Ju längre man är nykter får hjärnan återhämtning och balans igen.

Ha det gott!❤️