Bättre sent än aldrig

Jag är inte beredd just nu att sluta med alkohol helt och hållet men vill begränsa det till fredag-lördag och dricka måttliga mängder. Det är möjligt att det inte kommer att fungera, precis som många skriver på forumet, men jag vill ändå ge det en chans.

Jag har läst på forumet i snart två veckor och tycker att det är väldigt motiverande. Under den tiden har jag också minskat mitt drickande. Totalt sätt har jag lyckats hålla mig inom normalkonsumtionens gränser som är mitt mål.

Jag har druckit alkohol varje dag under hela mitt vuxna liv med undantag för några vita veckor, månader och en hel sommar. Initiativen till de vita perioderna har min hustru tagit så jag har genomfört dem för husfridens skull. Själv har jag inte tyckt att jag har behövt någon vit period. Jag har heller inte betraktat mig som alkoholberoende utan bara någon som tycker om att dricka vin.

Jag har jobbat i reklambranschen som kanske är mer tolerant vad gäller alkohol än arbetslivet i övrigt. Det har kanske gjort det möjligt att dricka mycket och ändå fungera. (Jag jobbar fortfarande med reklam men numera hemifrån som egenföretagare.)

Under senare år har jag dock oftare blivit berusad på ett sätt som jag sällan blev förr. Det har påverkat sömnen framförallt. Jag vet inte om det är åldern som tar ut sin rätt – jag blir 63 om några månader.

De senaste åren har jag dessutom fuskat mig genom de vita perioderna genom att smygsupa vilket är pinsamt att behöva erkänna. Så jag är nog trots allt är beroende av alkohol.

Jag har en bra relation med min fru och familjen i övrigt. Hustrun dricker ytterst lite. Ett glas vin på fredag och lördag, sällan mer. Det underlättar för mig eftersom jag slipper snegla på hennes vinglas i alla fall.

Profile picture for user aeromagnus

Hej! Bra att du hittat hit. Vilka val du ska göra beror på dig själv. Kolla lite på fliken under fakta här så får du se vad alkoholen gör men det kanske du vet redan. Att dricka varje dag och smygdricka är ju ett vaneberoende så jag skulle nog säga att du har ett utvecklat beroende annars kunde man låta bli. Sedan köper jag oftast inte resonemanget att det är gott. Något som är extra gott blir just extra gott för att man inte använder det varje dag. Detta är min högst personliga åsikt. Ofta dricker man för att man har ett beroende och vill bli lite lurig.

Jag skulle skippa att dricka helt. Jag tänkte som du tar bara på helgen men man lyckas alltid tänja dessa gränmser lite extra. Du kommer må så mycket bättre och kunna göra saker och få bättre ekonomi.

Profile picture for user Sisyfos

Har tänkt som du. Och helgdricksndet har periodvis fungerat. Men jag tycker kanske att du skulle prova total nykterhet en period. Du skriver att sömnen påverkas. Bara att sömnkvaliteten blir bättre kommer att göra underverk för själen. Tänkte länge att helgdrickan var ett livselixir - nödvändigt, rogivande och uppiggande. Allt i ett. Men för mig är det bättre utan. Har inte heller lagt av helt utan dricker i sociala sammanhang. Det kanske känns som ett stort steg för dig, men det finns mycket att vinna på att 2 mån uppehåll till en början. Men annars all minskning bra och om du lyckas hålla det till helger så hinner kanske sömnen förbättras.

Profile picture for user harrim

Jag tror att mitt problem är att jag vill bli full när jag har druckit över en viss mängd. Hur trist det än är så är det fyllan, berusningen, jag måste undvika. Att dricka på helgen innebär för mig inte att jag super mig full. Om det lyckas eller inte vet jag förstås inte. Jag vet att jag kan dricka ett par glas vin och sluta där. Det gör jag oftast på middagar och fester numera. Hemma däremot har det blivit en falska vin och mer därtill. Angående sömnen så har jag sovit jättebra ända sedan jag förändrade mitt drickande för snart två veckor sedan. Det är möjligt att det kommer att förändras men nu är det i alla fall bra och det är skönt att vakna upp helt utvilad.
Just nu tänker jag att jag har varit full mer än nödvändigt i mitt liv - det får räcka med det. Jag ska inte bli full någon mer gång. Jag är nu i alla fall på gång på denna resa som jag själv har valt att göra och inget som någon annan "tvingar" mig till.
Jag har heller inte stängt dörren för att vara helt nykter för all framtid. Det blir kanske så till sist. Vem vet.

Profile picture for user harrim

Det blev några fler glas än jag tänkte mig i helgen men ändå måttligt. Det är underbart att vakna upp utsövd och utan tryck bakom ögonen.

Profile picture for user harrim

Jag har varit skötsam i två veckor men nu börjar jag tumma på mina egna regler. Igår drack jag två glas medan jag lagade mat. Det var inget jag behövde utan mest för att jag brukade göra så. Jag får inte falla in i slentrianen igen även om det känns trevligt. Jag drack i och för sig inte mer än de två glasen vilket förstås var bra men jag hade tänkt att inte dricka något alls. Jag får inte tänka att jag har vilat upp mig så nu kan jag köra på som vanligt igen. Jag vill ju bryta mönstret.

Profile picture for user Valeria

Som svar på av aeromagnus

Nu har du klarat dig ett tag och börjar slappna av! Sänk inte garden och följ aeromagnus råd! Jag är tämligen misslyckad just nu, men det beror på tillfälliga och dåliga beslut, som åtminstone är medvetna. Passa dig för slentriandrickandet, säger jag som är likadan......!

Profile picture for user Sisyfos

Mitt drickande såg ut som ditt. Jag blev inte heller full, förrän mot slutet. Ganska sällan som det var riktigt olämpligt och det drabbade inte min familj nämnvärt trodde jag. Vill inte heller riktigt tänka på om de märkte att jag var påverkad. En halv flaska vin tyckte jag inte påverkade mig alls och det var oftast det som hann slinka ned medan familjen var vaken. Skulle jag dricka 1/2 flaska idag tror jag att jag åter skulle märka att det faktiskt är ganska mycket och att det påverkar. Familjen märkte kanske mer än vad jag vill tänka på.
Din fru har vid upprepade tillfällen föreslagit vita perioder. Om det bara är du som dricker, så tyder det på att hon ogillar ditt drickande. Det påverkar dig nog mer än du tror. I slutet när jag smygdrack mycket och försökte dölja att jag var lite berusad, så kunde jag notera att jag var mycket pratigare... Sa säkert inget klokt heller, och när jag märkte att jag "babblade" så kändes det lite pinsamt. Ingen skulle ju märka att jag började bli full. Tycker att du ska ta en ordentlig funderare och vara helt nykter hemma en period. Man får en lite annan syn på saken när man har lite perspektiv på det. Jag har inte stängt dörren helt. Men hemmadrickandet behöver jag faktiskt inte. Och det känns ganska skönt att vara nykter hemma. Då slipper jag också fundera över och bli besviken på att det blev en hel flaska istället för en halv.

Profile picture for user Rallan

Det är så lätt att slappna av när det börjar gå bra. Jag tror att det är många som faller igenom då. Det är bra att vara kvar på den här sidan och reflektera över vad man gör. Som du själv säger Harrim så är det ju inget du behöver. Bättre att låta bli då, nu släpper vi inte garden, det är nu den verkliga ronden börjar...

Profile picture for user harrim

Det är helt onödigt att sätt i sig ett par glas i smyg och jag vet egentligen inte varför jag gör det. Jag blir ju inte full på det utan snarare är det så att allt blir lite besvärligare. Mitt första mål har varit att inte dricka mig berusad mer och det har jag lyckats med, tycker jag. Det andra är att inte alls dricka söndag till torsdag. Det är det senare jag har tummat på. Tillbaka till helvita veckodagar är det som gäller.

Profile picture for user harrim

Skönt att kunna gå upp före fem och känna sig pigg nog för att gå ut och titta på den röda månen. Det vara helt stjärnklart och stilla. Hur fint som helst. Vi somnade om och väcktes av klockan vid halv sju. Sömnig förstås men inte tung i huvudet.

Hela veckan har jag dock druckit mer än jag har planerat men ändå "måttligt" vilket jag ändå är nöjd över. Framförallt är jag glad över att jag har kunnat sluta dricka och känt att nu vill jag inte ha mer. Jag är på rätt väg och det är bara jag själv som väljer den.

Förresten så är jag en "vinnörd" men har bokat av alla prenumerationer på vinnyheter etc. Det känns väldigt befriande.

Profile picture for user Valeria

blir glad å både dina och mina vägnar att det funkar för dig. Jag har väldigt svårt att ta till mig inställningen att det inte går att lära sig att dricka måttligt. Till den som kämpar för att gå ner i vikt är ju inte rådet att sluta äta utan att förändra sina matvanor. Det måste rimligtvis vara detsamma med A

Profile picture for user harrim

Vi är ju alla olika. En del kan inte dricka överhuvudtaget medan andra har inte har några problem med måttlighet. Några av av oss bör i rimlighetens namn vara någonstans mitt emellan. En kompis sa en en gång: Man känner ju när man har druckit nog. Jag tänkte att det har då jag aldrig känt. Jag brukade ju dricka tills jag behövde sova. Oftast tog jag med mig ett glas till sängen för säkerhets skull.

Jag känner ännu inte att det är nog, det kommer jag kanske aldrig att göra, men nu bryter jag efter ett antal glas. Vem vet - kanske kan jag trots allt lära mig när jag druckit nog.

Profile picture for user harrim

Tja, det rullar på men jag dricker hela tiden mer än jag tänker att jag ska göra. I lördags blev det definitivt några glas för mycket även om jag övergick till vatten de sista timmarna. En del saker är trots allt bra. Jag dricker betydligt mindre än när jag började programmet. Jag lyckas med att bryta drickandet och övergå till att dricka vatten. Men jag dricker alltså mer än jag har planerat. Jag töjer på gränserna. Ett sätt vore att halvera gränsen så hamnar jag kanske där jag vill.
I natt hände en för mig en rolig sak. Jag vaknade vid tre-tiden och kunde inte somna om. Igår drack jag bara te så det var inte alkoholen som var på väg ur kroppen. Antagligen är det olika dead-lines som oroar mig för att de krockar med höstlovet då vi ska resa bort. Jag låg hur som helst en timme i sängen utan att kunna somna om. Till och från tänkte jag att jag kanske skulle gå upp och dricka ett glas whisky. Men jag stod emot. Till sist gick jag dock upp och drack ett glas vatten. Väl uppe stod jag med det urdruckna vattenglaset framför spritskåpet och tänkte: "Bara ett glas". Jag öppnade inte skåpet utan fyllde glaset med vatten satte mig vid datorn och jobbade lite och läste sedan här på forumet tills jag var trött nog att kunna somna om. Klockan var över fem och halv sju ringer klockan. Nu har jag en dag med för lite sömn framför mig men nykter och är faktiskt lite stolt också. Man får glädjas åt alla steg i rätt riktning.

Profile picture for user Valeria

Jag blir klart imponerad av din minskning och ännu mer av att du klarar av att ha A hemma! Det har jag inte haft på 10 år. Finns inte en chans att jag klarar det utan att dricka upp varenda droppe. Det är nog inte så illa med dig !

Profile picture for user harrim

Det var trevligt att dricka vin igår men tyvärr övergick jag inte till vatten mot slutet utan fortsatte med sprit och kom i säng väldigt sent. Så igår bröt jag med alla mina påbud: att inte dricka för mycket på en gång, att inte bli full och framförallt att inte dricka på vardagar. Att jag blev full är inget jag hänger upp mig på men jag är besviken på mig själv för att jag inte kan hålla mina egna löften.

Profile picture for user Rallan

Bra att du reflekterar över dina beslut och ditt handlande, det är så man lär sig hur man vill ha det och vad man vill uppnå. Att falla och notera det som ett fall är en del av processen. Upp igen!

Profile picture for user harrim

Jag ska förändra mitt drickande. Det har jag redan gjort. Frågan är förstås vilka ramar jag ska hålla mig inom. Det kommer kanske inte att fungera att ha alkohol hemma men det har jag haft och inte känt att jag måste tömma flaskorna för det. Jag känner dock att det var lätt i början för att jag var motiverad. Nu börjar jag kanske bli lite självsäker och börjar tumma på reglerna. Om jag inte klarar av frestelsen till vardags så måste spriten ut.

Profile picture for user Valeria

det är så lätt att bli oförsiktig och släppa garden när det har gått bra ett tag. Som jag brukar säga till mig själv: Bli inte fööööör nöjd nu ! A är en slug fiende.....

Profile picture for user harrim

det är skönt att vakna nykter. Även om jag är trött och sömnig så har jag inte trycket i huvudet och kan se folk i ögonen. Jag fungerar och ingenting är egentligen besvärligt. När jag är bakfull eller har druckit så är allt så jobbigt. Jag förstår inte varför jag har gjort och fortfarande gör det så besvärligt för mig. Som om det inte är svårt nog att leva livet ändå. Behöver jag fler utmaningar?

Jag trappar successivt upp mitt drickande. Nu är jag tillbaka på ungefär hälften av min gamla alkoholkonsumtion. Jag måste vända det nu. Det är ingen bra trend. Men varför tycker jag inte att det positiva med att inte dricka inte räcker? Jag lurar mig förstås och tänker: Bara ett glas vin till maten. Vips så är den flaskan slut och så måste jag ha en fortsättning. Ofta har jag kunnat bryta drickandet och övergå till vatten men det blir svårare och svårare.

Jag är kanske bara ännu ett exempel på att det är total nykterhet som gäller. Vi får se. Fortsättning följer.

Profile picture for user Valeria

jag har visserligen abdikerat nu, men det är bara tillfälligt. Är så j-a nervös inför prövningar to - lö, men när detta är över så....Har en läkartid på må, tänker be om Naxtr.... eller vad det nu heter.

Profile picture for user harrim

Att ge upp är inget alternativ. Jag vet att jag inte kan fortsätta så som jag har gjort. Jag känner med er som måste hantera konferenser, kurser, after work, etc. Numera har jag bara ett och annat lunchmöte men då är det ramlösa eller lättöl som gäller. Det var värre förr. Jag önskar dig verkligen all lycka inför helgen men har inget konstruktivt råd att ge förutom att låta bli A.

Profile picture for user harrim

är inte särskilt upplyftande. Jag dricker för mycket både totalt och per gång. Nu har jag dock inte druckit något sedan i fredags. Imorgon reser vi bort till varmare trakter men det brukar inte bli något överdrivet drickande. Oftast bara några öl.

Även om det inte alls går så bra som jag hoppades så är detta lärorikt. Både att läsa andras inlägg och att iaktta mig själv och mina tankar och handlingar i samband med alkoholen. Jag kan bara konstatera hur fångad och kapad jag är (och har varit) av alkoholen.

Profile picture for user Valeria

Som svar på av harrim

är bra mycket bättre än innan, Harrim! Vi få ta ett steg i taget. Rom byggdes inte på en dag. Hade det varit enkelt för oss att hantera A hade vi aldrig skrivit här.

Profile picture for user harrim

Jag har varit inne och läst några gånger under resan och det har stärkt mig. Jag får mycket stöd av forumet även om jag själv inte är särskilt aktiv med kommentarer. Alkoholmässigt gick resan bra, ungefär som förväntat med några öl om dagen och aldrig fler än två åt gången. Jag överraskade mig själv med att beställa en smoothie vid ett par tillfällen istället för öl så något har i alla fall hänt. Men det blir totalt sett en hel del alkohol även om jag aldrig blev berusad. Nåja, nu har jag inte druckit något alls på fem dagar även om jag var väldigt sugen på rött vin till pastan härom dagen. Vinet får vänta till helgen, åtminstone.

Profile picture for user harrim

Jag vaknade vid tvåtiden i natt och kunde inte somna om. Jobbprojekt malde i huvudet. Jag låg kvar i sängen och försökte somna om. Det har jag lyckats ganska bra med sedan jag förändrade mitt drickande men i natt gick jag upp och drack två glas whisky. Det var inte ens trevligt vilket är mitt minne att det brukade vara. Som vanligt så förlorade jag bara på det. Även om jag ligger vaken någon timme så somnar jag till sist men om jag dricker så tar det också tid och så har jag alkoholen att ta itu med. Det är bara att konstatera att alkoholen inte fungerar som medicin, inte längre i alla fall. Hoppas att jag minns det till nästa gång.

Profile picture for user Leverjag

Fattar inte att du försöker trappa ner. Är du beroende eller inte? Kanske låter hårt men att dricka mitt i natten för att sova är ju inte helt sunt. Att du vågar ha sånt hemma! Jag skulle i dagsläget åka dit direkt det vart jobbigt och stort sug. Du kanske kan, men inte jag, längre. Du sover bättre om du ät utan lönge. Prova med motion, varmt bad eller avslappningsövningar innan du ska sova. vet hur det är när jobb snurrar i skallen. Ibland kanske vi får låta det bli en natt med mindre sömn. Vi behöver inte heller sova lika lönge nör vi blir äldre...

Men jag önskar dig fortsatt god resa på din kamp mot måttligheten!

Profile picture for user Sisyfos

Vet att vi har olika mål och det tar nog en löngre tids nykterhet för att se vilka fördelar det faktiskt har att inte dricka o vilka nackdelar en så hög måttlig konsumtion har. Önskar att du ville prova.

Profile picture for user Valeria

Vill nog ta Harrim i försvar ändå, det heter "förändra sitt drickande" och jag tycker att han har kommit en god bit på vägen.
Jag tycker att vi ska stötta varandra i de vägar vi har valt. Jag vet att de flesta på forumet tycker att man ska lägga ner A helt, men det funkar inte för alla. Jag anser att det är viktigt att stötta Harrim i den slutsats han drog efter att ha druckit mitt i natten, istället för att bara skriva "varför lägger du inte ner?"

Profile picture for user harrim

Jag vaknade i natt av att regnet piskade mot rutorna. Jag kunde inte somna om. Diverse jobbproblem malde i huvudet. Tyvärr är det inget jag kan göra åt det mitt i natten. Ibland kan jag jobba istället för att sova. Härom natten stormade det vilket också rubbade sömnen och jag hoppades att inget allvarligt skulle blåsa sönder. Det gjorde det inte heller - bara en vindskiva som hade bräckts. Förutom min sömnlösa natt med whisky så har jag haft ett par ytterligare utan alkohol. Även det här forumet skaver en del. Det är nog bäst att inte skriva om alkohol här. Jag förstår att det provocerar och stör de som har är medberoende och de som kämpar med att inte dricka alls. Man borde kanske byta rubrik på Förändra sitt drickande.

Profile picture for user Li-Lo

Du är viktig för forumet. Jag hoppas ditt "skavsår" inte hindrar dig från din resa här.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Sisyfos

Ja, jag håller med Li-Lo. Du är viktig för forumet och det finns verkligen en poäng i att vi är olika och utmanar varandra på olika sätt. Jag är ju heller inte helt nykter men har valt en annan väg än du och visst är det ibland svårt att skriva här att man väljer att dricka, särskilt när det inte fungerar riktigt som planerat. Men jag tror att det är bra att olika vägar får komma fram här och då har du en viktig roll att spela. Jag kommer att fortsätta att önska att du testar en längre periods nykterhet, inte för att det ska skava eller för att du ska känna dig misslyckad eller otillräcklig, utan för att jag tror att det är bra för att få lite perspektiv och inte minst tror jag det har hälsovinster för sömn och annat. Men annars hoppas jag att du fortsätter att skriva både när det går bra och när det inte går bra. Det är en process att få ordning på drickandet, att förstå sig själv och vilka fällor man faller i och det är bra att skriva om det här på forumet. Men jag ska ärligt erkänna att jag också blev lite provocerad när andra tyckte att jag skulle lägga ner drickandet helt. Tror dock att man kan använda den irritationen för att bli mer klar själv över sina val. Därför hoppas jag att du fortsätter att skriva även om dina erfarenheter av alkoholen. Det är så starkt av dig att beskriva när det inte hår så bra!

Profile picture for user Leverjag

Fint Sisyfos och klokt. Håller med. Tror bara att många här som haft flera återfall och sett många människor menar väl och försöker ge goda råd, för att det är så otroligt få som lyckas dricka måttligt efter att man väl fått problem. Skriv på och dela din resa och process om inte annat för din egen skull!

Hejar på dig och hoppas verkligen du lyckas Harrim

Profile picture for user harrim

Nu är det två månader sedan jag började förändra mitt drickande. Jag har många gånger känt mig misslyckad men när jag nu summerar resultatet så här långt så är det ändå glädjande. Jag har halverat min konsumtion. Jag har även haft en hel del helt nyktra dagar vilket jag inte hade haft innan. Jag är inte nöjd utan ska försöka minska på alkoholen ytterligare och framförallt inte falla tillbaka till det gamla mönstret

Profile picture for user Andreas

Bra jobbat! Jag har med minskat min konsumption drastiskt, nästan druckit lika mycket på 7 veckor som ja drack på 1 kväll innan. Men man får passa sig så man som du säger inte faller tillbaka i gamla spår. Aldrig slappna av o tänka de e lungt.

Profile picture for user harrim

Tyvärr har jag inte fått ner drickandet till din sunda nivå men jag jobbar på det. Jag läste någonstans att de strörsta riskerna att falla tillbaka är i 3 månadersintervallerna. Jag vet inte ifall det stämmer men jag ska vara extra mycket på min vakt den kommande månaden. Att falla tillbaka i det gamla mönstret vore en katastrof.

Profile picture for user harrim

Jag var ensam hemma igår och lite vin till maten framför teven kunde väl inte skada. Och det hade det heller inte gjort ifall jag hade stannat vid lite vin. Det blev mer som en gammal normal kväll. Jag förstår inte hur jag kunde dricka så mycket kväll efter kväll. Jag har känt mig bakfull hela dagen. Det är i och för sig positivt att jag har varit bakfull för då har jag i alla fall fått ner den toleranströskeln. Aldrig mer ska jag dricka så mycket men jag måste hitta på något när jag är ensam hemma. Eller bara inte öppna en flaska vin. Nu blir det flera helvita dagar hur som helst.

Profile picture for user Sisyfos

Ja, där har du helt klart nackdelen med att dra ned :-). Vilken bakfylla! Som i gamla tider. Och den blandade känslan av att må dåligt och att vara lite glad för att kroppen protesterar. Ja, mitt drickande har ju liksom ditt bestått i lite dåligs vanor.. När sambon är borta, när alla har somnat och nästan varje kväll till sist. För mig har det varit viktigt att se över drickandet och vanor för att förstå mig själv och kunna göra riktiga val. Så även om det blev för mycket igår, så får du tänka att du är lite klokare och att du bara blir bättre och bättre på att välja.

Profile picture for user harrim

Jag vaknade innan väckarklockan ringde och kände mig tung i huvudet. Tjock och mörk men inte bakfull för jag drack inget igår och inte dagen innan heller. Trots den tunga känslan i huvudet blev jag förstås glad och lättad över att inte dessutom vara bakfull. Även tunga dagar är lättare att genomlida utan alkoholens biverkningar. Det är fredag idag men jag hoppar kanske alkoholen även om fredag är en tillåten dag för mig.

Profile picture for user harrim

Det blev vin med hustrun i fredags och lördags men inga mängder så det känns bra. Mitt primära mål är inte att sluta dricka utan att få ner den totala konsumtionen till en rimlig nivå och att inte dricka mig redlös när jag dricker. Jag närmar mig 3 månader i programmet och mitt drickande har förändrats mycket. Jag är inte där jag vill vara än men jag kommer nog dit. Om det inte går så ska jag sluta dricka helt och hållet - det är både ett hot och ett löfte.

Många saker har förändrats nästan av sig själv känns det som. Förr kunde jag smygsupa vid datorn, smyga i mig ett glas eller två innan middagen, passa på att ta ett extra glas när jag var ute i köket, osv. Allt sådant har jag slutat med. Och när vinflaskan är slut lyckas jag ofta med att inte öppna en till utan istället rida ut suget med att ta ett äpple eller en apelsin istället. Jag lyckas dock inte alltid, tyvärr. Suget finns också kvar så det är något jag fortfarande kämpar med och jag räknar med att det kommer att vara kvar länge till. Men jag ger inte upp.

Profile picture for user Valeria

Som svar på av Zorro

Detta låter ju jättebra! Är säker på att du kommer att lyckas. För mig går det också bra. Glömde faktiskt att ta antabus i måndags och har inte ens funderat över A under veckan. Ska på ett jobbevent i morgon och känner mig trygg inför tanken på att klara att vara måttlig

Profile picture for user Zorro

Alkohol fungerar aldrig som medicin, harrim. Åtminstone högst tillfälligt. Jag är nu på dag 12 nykter och vet inte om jag någonsin sovit så bra som nu. Nästan för bra, eftersom det är otroligt svårt att komma upp på morgonen. Känns som jag har 100 timmars sömn att ta igen och att sömn i "dimman" inte varit någon sömn att ha.
Ställer mig i kön av de som önskar att du ville prova.

Profile picture for user harrim

Jag har varit med i programmet i drygt tre månader. Det har gått förvånansvärt bra faktiskt. Jag vet inte när jag hade så här låg alkoholkonsumtion senast. Någon gång i tjugoårsåldern antagligen. Totalt sett dricker jag fortfarande mer än jag vill göra och jag har blivit full ett antal gånger, men jag jobbar på det. Det är hur som helst underbart att vakna upp nykter de allra flesta mornarna. Tre månader är en lång tid och ingen tid alls om man ser tillbaka. Nu får jag ta itu med nästa tre månaders etapp för det gäller att inte falla tillbaka.

Profile picture for user Sisyfos

Visst känns det skönt! Jag tycker att man ska vara nöjd med det man åstadkommit. Allt går alltid att göra lite bättre, men då har man också ett mål för framtiden. Det är bra att du finns här med en annan väg än många andra.,en väg som verkar fungera. Tycker att man kan se en förändring hos dig nu jämfört med när du började skriva. Och för mig är det en pågående process detta.

Profile picture for user harrim

Det har inte varit något särskilt att rapportera. Vi har haft fullt upp hela julen. Det har blivit alkohol varje dag. Inget supande men mer än jag tänkte mig. Det har även varit flera saker att glädja dig åt, som att jag har lyckats bryta drickandet genom att äta några apelsiner istället. En kväll övergick jag till vatten medan de övriga fortsatte med whisky. Igår hade vi gäster och jag drack några glas vin bara. Sådana saker hade inte hänt för ett år sedan. Ikväll ska vi fira nyår med ett par familjer men det blir nog en måttlig tillställning mer fokuserad på fest och mat än att dricka. Efter nyår ska jag återgå till modellen innan jul, dvs flera dagar i veckan utan alkohol och möjligen vin till helgen. Jag ser faktiskt fram emot det.

Profile picture for user harrim

Jag hade en riktigt trevlig nyårsafton med god mat och dryck. Det var ett måttligt drickande men desto mer samtal kring bordet så vi höll på att missa tolvslaget. Idag har jag dock feber och är genomförkyld. Jag får kurera det med te med honung och lägga klart julpusslet.

Profile picture for user farmor

Förkylningen hjälper dej att vara nykter, eller hur? Många lediga dagar är inte så enkelt att hantera. Jag känner väl igen mej. Måttlighetsdrickande men inte helt nykter. Hm...vad är måttlighetsdrickare? Kan det vara en benämning som lurar en själv?

Profile picture for user harrim

Begreppet måttlighet är svårt att luta sig emot. Måttlighet betyder ofta bara att man inte dricker mer än de övriga och om de andra dricker mycket så kan man själv också göra det. Så var det var när jag var ung. Jag var inte fullast eller drack mest av alla så det var väl OK. Fast det berodde kanske på vilket sällskap jag hade valt. Numera har jag lite andra normer att gå efter som väl är. Självklart kan man ifrågasätta ifall det finns något måttlighetsdrickande eller om det bara är drickande i större eller mindre omfattning.

Det har blivit alkohol i stort sett varje dag under julledigheten. Även om det inte har varit några överdrifter så känns det inte bra. Vad som känns bra är att jag ser fram emot vardagen. Jag kan inte påstå att jag har tyckt så tidigare. Eller rättare sagt jag har inte ens tänkt tanken tidigare utan bara fortsatt att konsumera alkohol. Det var inte någon skillnad på ledighet eller inte.

Hur det nu än är med allt så börjar jag om med betydligt bättre förutsättningar än för fyra månader när jag började det här programmet. Jag dricker på det hela taget mycket mindre och jag smygsuper inte alls. Det jag har druckit har jag druckit öppet. Förr fick jag i mig ett antal glas i lönndom dessutom.

Profile picture for user farmor

Känner som du, att vardagen välkomnas som en möjlighet att bryta vanor och rutiner. Det är en massa vardagar innan påsk. Innan dess har vi förhoppningsvis brutit alkoholmönstret. Att aldrig smygdricka är också ett bra steg. Du har verkligen tagit flera bra beslut som du lyckats följa.

Profile picture for user harrim

Det är nog en månad sedan jag var inne på forumet. Efter julledigheten har det blivit uppryckning men jag dricker ju. Jag har min "måttlighetsranson" som jag försöker att hålla mig inom. Det går ibland, ibland inte. En stor skillnad mot förr är att jag är mycket mer medveten om mitt drickande. Jag bokför varje dag hur mycket jag dricker. Jag tror att det bidrar till att jag dricker mindre. Jag smygsuper inte heller som jag gjorde förr. Forumet har hjälpt mig mycket att komma dit jag är men jag vet inte vad jag ska skriva. "Igår drack jag bara tre glas" kan vara provocerande när andra försöker låta bli helt och hållet. Det är en kamp med alkoholen (och mycket annat också) men jag kan inte återgå till mina gamla mönster så det är bara att kämpa på.

Profile picture for user träningstanten52

Jag läser det du skriver och en del av oss vill inte sluta helt........bla jag. Jag har insett att jag inte kan handskas med alkoholen och att det har blivit problem för mig i mitt liv men jag har också insett att jag inte vill vara utan vin till maten , som sällskap osv
Nu letar jag nya vägar och har anmält mig till vinprovning i maj, tänker omskola mig!
Ska dricka två glas vin nästa onsdag på krogen med en god vän och två glas vin och ett litet glas öl på min födelsedagsmiddag.......men sen blir det stopp igen.
Jag behöver mer tid för reflektioner i nyktert tillstånd. Ha en bra vecka vit eller röd!