Kämpigt

Profile picture for user Jakten

(Uppdaterad)första inlägget skrevs den 19:e Oktober. Sista dryckesdag var 28 Sept 2020 kl 20:00.

19/10 2020: Idag klockan 20:00 så är det exakt tre veckor sedan jag drack den sista kaffekoppen (med vin) ensam i mitt nedsläckta garage!

Anledningen till den ”långa” nykterheten på hittills tre veckor beror på insikten att det jag sysslat med de senaste fyra åren inte har tagit mig framåt i livet överhuvudtaget samt en oro över hur jag ser ut inombords både fysiskt och psykiskt fick mig att googla ”sluta dricka alkohol” och hamnade på denna sida. Jag la upp en plan att kunna sluta men kom inte på annat än att ”bara” just det SLUTA. Jag bestämde mig att om jag klarar tre veckor så ska jag starta en tråd här, har följt många av er här på sidan utan att registrera mig och det har gett mig en styrka att fortsätta den nyktra vägen.

Jag har i mitt vuxna liv aldrig varit utan alkohol mer än en vecka. De senaste fyra åren har det utan att jag själv uppfattat vad som hänt eskalerat ordentligt. Har haft Lördag varje kväll och druckit 3-4 glas (kaffekoppar) vin + någon öl. Det läskiga är att jag trott att ingen har märkt något. Nu visade det sig att min närmsta vän frågade hur det ser ut med alkoholvanorna eftersom hen upptäckt att jag börjat dyka upp senare och senare på dagarna på jobbet.

All den tid som blev över och all förväntan på att pengar skulle göra en lycklig blev för mycket, jag började fylla tiden med alkohol, resor och roliga saker men det blev till slut tomt och jag full.

Man är bra på att lura sig själv i alkoholbranschen, kollade mitt kontoutdrag på alla inköp hos systembolaget de senaste 36 månaderna 161000:-

Googlingen som gjorde att jag hamnade här är jag enormt tacksam för. Helgerna har varit värst att uthärda men Måndagarna bland de bästa dagarna.
Har barn, ensam vårdnad och mycket att förlora! Nu räcker det! Resan har bara börjat och jag ska kämpa!

Inga ”allvarliga” konsekvenser har hänt mig ännu, det har varit nära några gånger men har som alltid klarat mig ur de knipor jag och flaskan har försatt mig i men för varje dag, särskilt de sista veckorna innan alkoholstoppet började bli farliga.

Har klarat tre veckor nu men jag sätter inget ”minsta” datum på hur länge jag ska vara nykter. Sätter jag ett datum så börjar det om det datumet igen med kanske fyra år till om jag överlever det. Poletten har trillat ner här och jag har förstått att total avhållsamhet livet ut är vad som krävs om det här ska gå.

Just nu är jag väldigt stolt över mina tre veckor, det var tufft men det börjar kännas bättre. Suget är där flera gånger /timme men det SKA och MÅSTE gå!

Profile picture for user Kaye

Bra jobbat med 3 veckor ?
Jag har ännu inte vågat kolla mitt kontoutdrag.
Men känner att jag kanske vågar det nu för 161000 blir nog svårt att slå?

Jag är inte riktigt där än. Där jag säger "aldrig mer!"
Hoppas att beslutet ska komma innefrån, mer "Jag vill inte dricka längre"
Känner att Annie Grace bok Tänka klart tog mig en bit närmare

Bra att du startat en egen tråd.
Skriv ner dina rädslor och sug så blir de lättare att hantera.
Kram⚘

Profile picture for user Andrahalvlek

Grattis till tre nyktra veckor! Det värsta har du bakom dig. Nu kan du lägga det mesta krutet på att skapa nya nyktra vanor. Vi måste uppleva livet som nyktra. Sen är det väldigt viktigt att aldrig glömma hur illa det varit. Och aldrig ta första glaset, för då sitter vi strax i fylleträsk igen.

Välkommen hit!

Kram ?

Profile picture for user Torn

Vad bra att du hittade hit. Känner igen det där med kaffekoppar i nedsläckt garage. Då är det liksom dags att fundera på vad sjutton man håller på med.? Försök att kika in här på forumet ofta. Bara läsa, eller skriva om vad du vill. Det är till stor hjälp.Jag börjar närma mig 10 månader nykter nu, och mår hur bra som helst. Jag satte inte heller något mål, utan körde på ”tills vidare” från dag 1. Jag tror det var bra, har sett allt för många som tar återfall när deras mål på 1 eller 3 månader är avklarade. För att fira liksom, ett väldigt dumt sätt att fira på.

Kämpa på nu, det här fixar du!

Profile picture for user Jakten

Tack för alla kommentarer, de värmer. Det har varit illa, så illa att ”normalmåendet” känts okej, då har det normala varit allmänt bakrusig, ofta sjuk och förkyld mm. Bland det värsta med det hela är att jag inte ens märkt det själv eller kunnat relatera till vad det handlat om, allt blev ”normalt”. Tiden har gått snabbt, otroligt snabbt. Åren känns som en grå massa.

Tror jag är i någon orienteringsfas och försöker lära känna mig själv igen.

Just nu mår jag väldigt bra fysiskt och tankarna är klarare men det finns mycket som kommer upp till ytan när man tänker efter. Lättare sagt än gjort är att inte ”ångra något” och tänka att ”det som inte dödar härdar” osv men jag känner att det är så otroligt skört. Idag hjälpte jag en kompis med lite praktiska göromål och fick en ”present” som jag vanligtvis hade uppskattat för några veckor sedan. Den ligger i garaget men ska få flytta till soptunnan imorgon.
Jag har ännu inte utsatt mig för sociala tillställningar eller berättat för så många vad jag går igenom nu samt att det inte heller är så mycket tillställningar i coronatider så där finns ju en risk i framtiden att börja fundera på. Hur det ska hanteras. Det slog mig nu att det ju är en klockren anledning att ”passa på” att sluta dricka när det sociala ”trycket” är mindre! Svårare att hantera sen när allt kanske startar om men fram tills dess så ska jag nog kanske med hjälp av er komma på någon idé för att kunna avböja och säga nej till mig själv.

Jo tre veckor var målet eller min ”alkospärr” på mobilen innan jag ville skriva något här, tänkte att om jag klarar det så ska jag satsa på livet och framtiden som nykter till 100%

Att skriva orden ”nykter till 100%” var svårt och känns enormt stort men det måste vara det självklara målet för mig att sträva efter, ett mål som uppnås hela tiden fram tills det inte gör det för då är nog livet förbi efter något år.

Är inte 40 år ännu och har förhoppningsvis 40 år till framför mig om jag sköter korten rätt nu, Max 5 om det fortsätter som innan stoppet. Är faktiskt ganska rädd.

Oj, kan knappt sluta skriva men tack för svaren. Känns bra !

Profile picture for user Inombords

Välkommen till forumet! Blir alldeles rörd av hur du verkar ta dig och din hälsa på största allvar. Visst är det fint med ett uppvaknade. Och tungt. Vill bara säga grattis till dina tre veckor! Och kämpa på! ?

Profile picture for user Rule74

Du har tagit rätt beslut! Ut från mörkret och bort från kaffekoppar med vin. Du och dina barn är värda bättre, som alla. Du har ett stort ansvar som ensamstående, och det kommer bara att bli bättre om du håller dig nykter! Suget kommer och suget går men din beslutsamhet består. Hm, var fick jag det ifrån - låter som en sån där klyschig sak man skrev i Vänner böckerna som liten :). Ha en bra dag och fortsätt sätta barnen, dig och hälsan främst. Bra jobbat med dina nyktra veckor!

Profile picture for user Jakten

Som svar på av Rule74

Ja, motivationen är i första hand barnen och att de ska få ha en mer ”närvarande” pappa. Har aldrig druckit framför dom eller varit berusad så att de sett (vad jag vet) men förmodligen har de märkt och känt av mitt mående och jag kan bara hoppas att de inte tagit skada av det. Och om de har gjort det så ska jag se till att det inte fortsätter, kan bara avvakta och se.

Vad jag märkt den senaste veckan är att dom kan kommentera att jag verkar gladare och piggare. Har bekräftat att så är fallet :) men inte sagt vad det beror på. De kanske själva sätter ett samband med mindre vinkartonger i garaget och mindre tomflaskor i påsarna men jag får säkert höra det i framtiden. De är väldigt öppna och har lätt för att prata om sina känslor och vågar framföra positiv och negativ kritik så sanningen kommer jag att få höra förr eller senare. När jag är stark nog så ska även de få höra sanningen och en förklaring eller i vart fall min berättelse om varför det sett ut så här men det finns egentligen inga ursäkter, bara att acceptera. Jag vet inte riktigt hur jag kunde släppa det så långt som det gick.

Jag är livrädd att lova saker jag inte kan hålla och skulle bli väldigt ledsen om jag redan nu berättade och lovade något och sedan sviker. Verkligen livrädd, -det skulle vara som att säga att jag väljer en ”bra” kväll och betalar priset med att begränsa min livstid till endast några år till. Vill ju se i framtiden om jag får några barnbarn och se vad det livet kan bjuda på :) Det är ju ett bra mål.

Det känns bra att skriva här, kan gå tillbaka och läsa hur jag tänkte nu och kanske bli påminna mig själv vilka val jag inte ska göra när marken börjar skaka.

Profile picture for user Mattan

Ett stort steg att börja skriva här. Neråt går vägen uppåt som Robban Broberg sjöng. Och du är på väg upp nu. Sen blir det lite bump på vägen men det ger styrka på sikt. Vi är många som hjälps åt här. Och det mår man också bra av att få göra. Kram

Profile picture for user Jakten

Ska kämpa mig igenom denna kväll också. Det går tungt nu och det känns som på liv och död nu: SKA INTE dricka FÅR INTE, VILL inte behöva, Kommer INTE, Kan inte.

Profile picture for user Rosa-Lie

Som svar på av Jakten

tack för att du delar med dig, Jag känner så igen mig, mina ungar är allt mellan 19-34. Det som får mig att må sämst är att jag under vår svåraste tid (ca 8 år) inte vågade stanna med dem och sörja, jag valde istället att vara den "glada starka mamman" som klarade allt... med "vinet" som hjälp då i smyg när de fått sitt, nu är det så att jag väljer vinet istället för dem. Jag är inte den mamman jag vill vara och det tycker inte de heller. Det är anledningen att jag är här , har läst era trådar sedan en vecka tillbaka, själv har jag avstått från daglig drickande sedan förra torsdagen, mått skit, som värsta influensan, men ska rida ut stormen. Jag vill ha tillbaka en värdig mamma roll. tack för din tråd lycka till! ska följa dig vidare. Kanske även jag till slut vågar ha en tråd. nu litar jag inte på mig själv.

Profile picture for user Jakten

Jag klarade gårdagen! Yes. Nu känns det bättre, försöker att identifiera mina tillfällen när suget kan komma och har hittat i vart fall två saker: när jag är ensam eller har tråkigt / inget att göra. Ska försöka tänka om och sysselsätta mig, igår åkte jag med bilen och lyssnade på musik för att distrahera mig.

Profile picture for user Andrahalvlek

Du gör helt rätt som firar varje nykter dag som en stor seger! Det är verkligen en STOR seger! Hela den första månaden och delvis även den andra är tuff som fan. Alla känslor åker berg- och dalbana, humöret är bitvis botten pga att hjärnans kemi inte stabiliserat sig, och man får plötsligt en massa extra tid att slå ihjäl samtidigt som man bara vill sova. Då är varje dag verkligen en stor seger ?

Keep up the good work!

Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Hungrig, Arg, Ledsen/lonely, Trött. Fyra typiska triggers. Åka bil var en perfekt sysselsättning!

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Då är det Fredag och Dag 25! Känns som en bra dag. Har planerat aktiviteter så att jag tvingas köra bil på kvällen samt kliva upp tidigt imorgon. Är extremt restriktiv socialt för tillfället och ”undviker” gamla invanda situationer. Har märkt att jag blir stressad när vänner ringer för jag är rädd att hamna i en situation där det blir svårt att tacka nej. Har vissa ”tillitsproblem” med mig själv :) Ska fundera hur jag ska lösa det långsiktigt men tills vidare och framåt gör jag som jag gjort i 25 dagar hittills!

Profile picture for user Torn

Grattis till 25 dagar! Smart att undvika sociala aktiviteter som förr innefattade alkohol nu i början.
Själv väntade jag till dag 41. Det var jobbigt och nervöst då med, men då hade jag tillräckligt med
"kött på benen" för att klara det, och det gick riktigt bra. Och som sagt, tänk inte för långt fram i tiden nu,
du tänker helt annorlunda då, och saker och ting löser sig. Dag för dag nu, tiden gör underverk. Men
kortsiktiga planer är bra, och att aktivera sig så mycket det går är jättebra. Sitta och stirra i väggen och
oroa sig för framtiden är det värsta man kan göra.

Ha det gött!

Profile picture for user Jakten

Som svar på av Torn

Du har nog rätt i att man inte ska tänka så långt in i framtiden det känns logiskt. Dag för dag är vad som gäller men jag längtar till den dag jag (kanske) inte behöver planera att aktivera mig själv för att undvika alkohol och situationerna på samma sätt. Förr eller senare så blir det nog så att det kommer sig naturligt att säga nej, och att säga nej till sig själv ”omedvetet”.
Det är åratal av invant beteende att jobba med här. Idag kommer det att fungera och det är aktiva och medvetna val (timme för timme) som gäller just nu.

Profile picture for user Jakten

Kan nu konstatera att jag klarade dagen och kvällen. Det fysiska ”suget” är inte lika påtagligt längre men det Psykiska, ojojoj.

Det här kan nog jämföras med ett krig, idag vann jag ”kriget”. Imorgon ska jag också göra det.

Lär mig mycket om mig själv nu, varje dag och hela tiden. Ju mer jag planerar, desto mer tänker jag på det (A) och samtidigt ju mer jag tänker på det desto mer planerar hjärnan hur den ska lura sinnet om ni förstår vad jag menar?

Det är ändå skönt att tänka mycket och bli trött. Nu ska jag sova en Fredag kl 21:30 och imorgon kommer jag också ihåg vad jag tänkte.

Profile picture for user Jakten

Är nu påbörjad, sitter i ett älgtorn 15 mil hemifrån och väntar på älgen. Skogen är välgörande måste jag säga, vacker och brutal på samma gång, oavsett väder. Det är dessa stunder jag ska konservera i minnet som belöning för de tuffa stunderna som igår.

Profile picture for user Pilla

Jag har läst din tråd idag.
Välkommen till forumet.
Du har ju skrivit ett tag.Fri i 26 dagar ,så bra gjort!Och du känner belöning .Vilken härlig känsla.
Ville bara berätta att jag gjort forumets .....med hjälp av rådgivare.
Tänk att jag nu glömt vad det kallas.??..Det är iallafall ett program
man gör där man får stöd och tips.
Det passade mig i allafall,även om poletten inte trillade ner på en gång.Så gjorde den det efter ett tag.
Kram Pilla

Profile picture for user Jakten

Tack, har även läst din tråd och du har gjort en riktigt häftig resa! Bra jobbat ?
Ja 26 dagar är nu avklarade, denna dag var bra, har inte känt något ”värre” sug Idag. 26 dagar som varat i en evighet. Kan nog jämföras med 260 dagar i det andra tillståndet då tiden gick betydligt snabbare.

Har gjort några tester inför programmet om hälsa mm men inte påbörjat det. Läser mycket här på forumet och försöker uppdatera här så ofta jag kan.
Ser det som en stor belöning att skriva som nu att jag klarade dagen! Fortsätter på samma sätt imorgon ?

Profile picture for user Kennie

Många kloka tankar i din tråd. Du verkar ha helheten klar för dig och veta vad som är bästa vägen. Du skriver en del om det sociala, att du är rädd att få förslag på aktiviteter som brukar involvera alkohol. Vet inte om det är samma för dig, men jag kan i efterhand se att jag nästan sett det som mitt ansvar att se till att middagar och fester kommer igång genom att själv hoppa på partytåget och dra med alla. Har också insett att energin till att vara det där sociala navet inte riktigt har funnits, så då har jag fyllt på med vin för att orka. Även när det bara varit vardag har jag haft nån sorts press på att maxa njutningen i tillvaron hela tiden. Har nu börjat förlika mig med tanken att det är okej att ha lite tråkigt ibland. Och undan för undan märker jag en stillsam och frisk livsglädje som spirar. Snart sju månader in i nykterheten känns livet gladare, lugnare och så mycket hoppfullare. Lycka till på din väg!

Profile picture for user Jakten

Ja det är samma för mig, jag är eller har varit den spontana festfixaren helt enkelt. Jag har aldrig tackat nej till en öl eller två,tre osv. Det är mig man ringer om man vill prata och bolla idéer med.

Jag har även varit den som samlat / sammanfört folk från olika ”grupper” som förmodligen inte hade träffats annars. Ja så är det, det är något av en identitetskris detta nya nyktra men det verkar ordna sig.
Ikväll ska jag på middag som jag inte ville tacka nej till. Har ”förvarnat” att jag dricker alkoholfritt idag, helst Fanta. De personerna dricker ofta ”findrickare” så att säga, aldrig fulla men alltid finns det vin till hands. Det lustiga just nu 1 timme och 45 minuter innan middagen är att jag tycker att det ska bli spännande att dricka Fanta istället, inget sug och känner mig på riktigt nyfiken om maten kanske smakar lite godare nu när jag faktiskt ska njuta av den istället för att hela tiden tänka på att inte dricka för fort och för mycket.

Det är faktiskt en obefintlig risk att jag skulle falla för frestelsen idag.

Jo förresten, en annan faktor som gör att jag inte trillar dit idag var att mitt äldsta barn kommenterade att jag inte drack vin till maten varken i Fredags eller i Lördags eller förra helgen...
-De har märkt en skillnad vilket betyder att de även märkt hur det varit vilket jag var osäker på tidigare.
Jag replikerade inte mycket mer än att jag var less på Vin och Öl och att det ser godare ut med läsk och faktiskt ÄR det. Låter det bara vara så för nu.

Men jag tänker inte grubbla för mycket på om de ”tagit skada” eller ”farit illa” tror att det viktigaste är att de ser en faktisk förändring. Det ger mig ännu mer motivation.

Profile picture for user Jakten

Är nu avklarad med bravur. Vinet flödade för de övriga och jag fick hela 1,5 liters Fantan för mig själv! Kände lukten av bubbel och jag fick någon sorts ” flashback” som förflyttade mig till ett pantrum!? Av någon anledning så hamnade tankarna just i ett pantrum :)
Jag som inte pantade någonting utan kastade på olika väl valda returstationer.
-Det måste ju betyda något?

Har precis kommit hem och är nöjd och stolt. Fulla, i normala fall intelligenta människor blir ju ganska tröga när de dricker :) Spännande var det att se det från ett annat håll.

Nästa gång jag får ett sug eller börjar romantisera så ska jag tänka: ”smutsigt pantrum och gamla kladdiga ica påsar :)

Godnatt ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Lukten på Systembolaget är vidrig när man inte varit där på några månader ? Det har väl krossats för många flaskor i golvet för att stanken ska gå ur lokalerna.

Riktigt bra att dricka fanta ihop med fulla vänner. Men deras beteende kan vara väldigt avskräckande också ?

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Jag skrev Tidigare att de inte brukar bli fulla, jag har nog inte märkt det när jag förmodligen ledde promilleligan själv redan innan middagen. De drack ”normalt” för att vara dom men vad fort det går att se en skillnad på hur någon beter sig, intressant ? - ”full” är också en definition men rent kliniskt så är de nog inte körbara på morgonen och har en del ”symptom”. Jag ansåg tidigare att det var omöjligt att bli ”full” det fanns alltid plats för lite till.

Profile picture for user Jakten

Inget sug idag, Känner ett sällsynt lugn inombords trots att det varit en väldigt stressig dag. Det kanske är så här det ska kännas egentligen!? Vet inte om det har att göra med nykterheten eller att jag
börjar få någon sorts balans i ledningarna i skallen. Varken glad eller ledsen, bara lugn. Skön och märklig känsla hur som helst.

-Jo det har såklart med nykterheten att göra, det är ju det enda jag förändrat.

Ha en bra kväll

Profile picture for user Andrahalvlek

Som nyktra blir vi väldigt coola med tiden. Inte lika rastlösa och uppjagade. Någon uttryckte det ”Jag har blivit en sådan som jag har avundats”. Riktigt häftigt är det!

Kram ?

Profile picture for user Jakten

✔️

Inte mycket att skriva egentligen. Det känns ganska tomt just nu. Trist och dåligt väder, smittspridningen ökar, valet i USA, klimatet ja allt negativt kommer till mig just nu. Känner mig som en negativitetssvamp. Allt jag skriver blir också negativt men det får faktiskt vara så just nu...

Klarade dagen, får vara nöjd med det. Kan faktiskt inte vara glad varje dag för nykterheten men kanske imorgon.

”Man måste ha tråkigt för att kunna veta när man har kul”

God natt !

Profile picture for user Kennie

För mig har en del av utmaningen med nykterheten varit att acceptera att vissa dagar är tråkiga. Ibland är man lite låg. Tidigare har då vin varit en quick fix till lite tillfälligt välbefinnande, men den berg-och-dalbanan med att kontrollera berusning, kämpa med bakfyllor och planera för nästa tillfälle vill jag aldrig hoppa på igen. Då är nedstämdhet vissa dagar värt att stå ut med.

Profile picture for user Jakten

Kom på en sak! Om jag nu ändå måste hålla på med beroenden så har jag skaffat ett nytt:

-Har ett helt nytt beroende som jag tänker på hela tiden, som jag planerar för och som jag faktiskt smyger lite med. Det har på en månad gett mig positiva kickar, ett lugn, bättre hy, gått ner några kilon, bättre sömn. Den jättepositiva effekten har tyvärr avtagit lite nu så jag måste öka ”volymen” dag för dag tills effekten återkommer, lätt att man tillvänjs.

Mitt nya beroende är: nykterhet

Imorgon är det Fredag! Men...- jag bryr mig inte den här gången, viker inte ner mig en millimeter. Jag är ju beroende och det är svårt att sluta.

God natt

Profile picture for user Jakten

Lätt som en plätt!
Bra dag även om det var stressigt på jobbet och stressigt hemma bitvis. Trots allt så går det att hantera stressen på ett annat sätt nu, -visst det är jobbigt när det blir mycket men det bearbetas på ett enklare sätt och jag försöker att nöta in andra strategier i skallen varje gång jag känner eller tänker på att bedöva ångest eller stress med flaskan. Jag har börjat tänka att jag ska försöka välkomna stressen och utmana den istället när den dyker upp.

Alltså, jag vet inte varför jag inte testat nykterheten tidigare, vilken superkraft. På riktigt så känns det som att hjärnan går lite bättre sedan jag tog bort tillsatserna

Är även glad över att jag håller på att lära känna både mig själv och barnen på ett djupare plan, har pratat mycket med dom om allt möjligt och länge. Ej tagit upp något om alkohol eller så men bara ”varit” helt enkelt.

Tack för kommentarerna! Jag blir varm och glad av dessa, ska snart kommentera mer hos andra när jag känner att det är helt stabilt här för det måste jag faktiskt erkänna att jag inte riktigt gått i mål i tankebanorna ännu men det är på god väg.

Godnatt

Profile picture for user Jakten

Bra dag igen, känner inget sug och Mår bra både psykiskt och fysiskt.

Egentligen är det dag 34 då klockan passerat midnatt när detta skrivs. men en sådan uppdatering kommer imorgon kväll och jag vet att jag klarar även den dagen!

Godnatt

Profile picture for user Jakten

✔️ Ännu en dag och helg utan alkohol.

Löfte till mig själv:

-Ska aldrig glömma varför jag slutade dricka, ALDRIG... Måste påminnas ibland.

Profile picture for user Jakten

Mår bara så gott! Det måste vara något kemiskt i hjärnan som händer nu. Jag är faktiskt på gott humör nästan hela tiden. Visst grått och trist kan det ju vara emellanåt men jag kan inte komma ihåg en så här lång period utan Kraftig ångest..
haft en del mer eller mindre motgångar privat och på jobbet senaste veckorna men inget särskilt allvarligt egentligen.

Problem löses med ett enkelt ryck på axlarna och ett leende. Jo jag känner en glädje som är ovanligt stark och ihållande, underbara nykterhet!

Ha en bra natt!
Godnatt ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag är så glad för din skull ? Man blir mer chill som nykter helt enkelt. Man tar det mer som det kommer. Oroar sig inte så mycket innan. Någon skrev ”Jag har blivit en sådan som jag tidigare har varit avundsjuk på”, och bättre betyg kan man ju inte ge sig själv.

Det är svinbra att skriva om alla fördelar man märker med nykterheten här på forumet. Dels boostar det andra och dels har man möjlighet att gå tillbaka och läsa sin tråd, om man skulle få för sig i framtiden att det är en bra idé att ”dricka lite”. Det är det inte.

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Andrahalvlek!
Tack för ditt svar, ja det är så jag känner mig. Stabil, en gladare version av sig själv. Självkänslan har fått en boost av att värdesätta sig aktivt i 37 dagar ? jag värdesätter mig själv på ett annat sätt.
Har en bara en allmän lyckokänsla. Ska se hur länge den håller i sig, förhoppningsvis länge.

Suget är faktiskt borta och jag förbereder mig på just det: ”en öl skulle ju inte vara så farligt” men NEJ jag vet att jag skulle må väldigt bra ”där och då”
Så det blir inget av det, mitt mål är att kunna leva ett vanligt liv och inte dö i förtid! - på god väg

Ett tips till de som ska testa vara nyktra
Är att ta ett före och efter foto. Jag gjorde det och ser ca 7 år yngre ut. Det är positivt.

Profile picture for user Jakten

Trodde inte att jag skulle skriva ”dag38” när jag började här på forumet som nu även blivit mitt” happyland”. Det känns bra att dagarna går, lättare och lättare. Har varit i karantän pga (C19) utbrott på jobbet. Mår bra, inga symptom men testning imorgon.

Godnatt ???

Profile picture for user Jakten

Fredag... Bara glädje!
Inget sug efter andra drycker än Fanta.

Ha en bra kväll allihopa!

Profile picture for user Jakten

Ännu en helg som nykter. Bilkörning, druckit Fanta både gul och röd variant :)

Ska sova nu och vakna utvilad imorgon.
-Negativt PCR-test (covid) förövrigt, det var skönt att få det beskedet.

Sov så gott!

Profile picture for user Jakten

Tack ”andrahalvlek” men idag var det inte lätt. Det är nog när man får in ”flytet” som det blir högre risk.

Lagade en gryta idag, En av ingredienserna var Rödvin!!!
Tänkte: -”ähh ingen fara, jag hämtar från garaget”
Men det finns inget i garaget för det är kastat sedan flera veckor.

Började då ”leta” och kom på att jag ”ju visst har en liten gömma”..
(Alltså, trodde inte att jag var så avancerad)

Hittade gömman, funderade på att ta hälften till mig och hälften till grytan. Det slutade med allt till vasken.

Måste säga att det kändes väldigt märkligt att hälla ut vinet utan att grytan ens skulle få sitt men det var det mest rättvisa jag kunde komma på just då.

”Vinet, kokt eller ej kommer inte in i min kropp sa jag till mig själv”

Obehagligt kan jag sammanfatta det med. Svårt att känna tillit till sig själv, måste strida med valen heeela tiden.

Det finns inga fler ”gömmor” nu.

Dagens insikter:
1. Den här prövningen klarade jag.
2. Vara beredd
3. Aldrig släppa garden
4. Inte försöka förhandla med sig själv inte tänka tanken att förhandla.
5. Långt från ”färdig”.

Går all in på att jag ska fixa detta!

Puuuh, god natt

Profile picture for user Andrahalvlek

Kloka insikter! Nä, aldrig släppa garden. Men det blir lättare och lättare med tiden. Så länge man låter bli att ta första glaset. Aldrig första glaset.

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Andrahalvlek, du har helt rätt: inte ta första glaset!
Det dyker upp oväntade prövningar ibland som t.ex recept osv. Det är så små saker som triggar igång skallen.

Profile picture for user Jakten

Det är alltså 6 veckor och 3,5timmar sedan sista ”glaset”! Jag firar milstolpar här. Jag kan recensera denna första tid som lång men samtidigt snabb, en del av livet där man lär känna sig själv och andra omkring sig på ett annat sätt men främst så har det varit en tid där jag funderat mer på mig själv, mina val jag gjort eller inte gjort. Har mest bara accepterat, kämpat, gnällt av mig när det varit jobbigt och bra här på forumet att skriva mina tankar. Gråtit några skvättar för saker jag gjort på fyllan och inte kan få ogjort .försonats med mig själv och börjat vänja mig med den Nya livsstilen.
Min vision och mål är att jag ska fira ett helt års nykterhet här på forumet tillsammans med er. Efter det ska jag satsa på ett till och det ska gå av bara farten. Igår var det nära Och idag var det långt ifrån. Bara att acceptera det också. Jag är rädd om mig själv och vill vara en bra förälder som är närvarande på alla plan, vilket jag är. Jag är nu själv den förälder jag önskade att jag hade när jag var på väg i tonåren men utan alkohol vilket jag är stolt över.

Oj vad mycket som bubblade ur nu, jag är faktiskt stolt över den stora framgången när jag tog mig ända hit. Går mot målet med året det kommer att gå men det blir nog några hinder på vägen. Hanterar dom när de dyker upp.

De kroppsliga fördelarna jag fått är:
Lugnare mage, nästan synliga magrutor (ser mer än en iallafall) :)

Känner mig friskare och starkare.
Bättre hy (ser yngre ut)
Allmänt bättre hy
Och en högre energinivå.
Känner mig stabilare trots vissa dalar men det här ska gå vägen!

Tack än en gång till er som kommenterat, det är så värdefullt och känslan av att inte vara ensam i detta är så värdefull!

Tack och hoppas att ni alla här får en bra natt!

Godnatt

Profile picture for user Andrahalvlek

Blir så glad för din skull. Du har verkligen bestämt dig. Och du har gjort det allra bästa valet för dig själv och dina barn. Att vara en närvarande förälder fysiskt och mentalt just i tonåren tror jag är väldigt viktigt. Allra helst om det stormar lite. Mina föräldrar var helt frånvarande, mest mentalt, pga min pappas drickande och det påverkar mig än idag negativt. När jag tänker tillbaka vill jag bara ta den där kaxiga vilsna tonårsbruden i famnen och trösta henne.

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Tung dag, allt har gått väl, och jag är nykter. Jag har verkligen bestämt mig och ligger i ett lågintensivt krig med en elak diktator (min hjärna) som försöker säga mig att ”det inte är så farligt”! ”Baaaaara en” denna inre dialog är det nog bara att acceptera och sedan svälta ut, törsta ihjäl den helt enkelt. Har lite svårt det här med att relatera till gudar och djävular men jag tror att min slemmiga, lismande motståndare brukar kallas något i stil med ”alkoholhjävulen” -den jäveln göre sig icke besvär med resekompis till alkoholhelvetet fler gånger!!!

Det kommer säkert många fler matchen mot ”henom” jag vet hur jag ska hantera den falska lilla skiten när hen dyker upp. Får hoppas att den dagen den dyker upp i form av en flaska med starkt innehåll så har jag en full tändsticksask i jackan så jag kan säga: ”burn in alkoholhell Alkoholjävuls-f*c*k*e*r .whitout me!”

Typ så, godnatt ?‍♂️??‍♂️➕?

Profile picture for user Andrahalvlek

Tänk dig att alkoholdjävulen i din skalle sitter fast i en igenspikad trälåda. Nu gäller det att svälta ut hen. Ropen och protesterna kommer med tiden att bli både glesare och svagare. Bra kämpat!

Kram ?

Profile picture for user Torn

Det är väldigt många som får en dipp runt dag 50 har jag märkt. Jag hade också det. Jag tror det är pga att man då började tänka lite för långt fram i tiden mot vad man är redo för. ”Aldrig mer alkohol” tankar ter sig skrämmande då. Det gäller att inte tänka ”aldrig mer”, för det är ju inte hugget i sten. Du kan dricka om du vill i framtiden.

Bra kämpat!

Profile picture for user Jakten

Andrahalvlek: bra idé! Men för att vara säker så ska jag istället visualisera att jag lär mig svetsa i rostfritt och svetsar en liten Ask åt honom utan lucka. Ska även vaddera och ljudisolera asken så att det inte hörs exakt vad som sägs, bättre om jag bara hör ett litet ”gormande” ljud så blir det kanske inte så mycket dialog heller :)
Kan bli så stickigt med en trälåda i skallen :)

Passar även på att sätta lite gullfiber där inne så att det kliar om han eller hen inte ligger helt stilla och håller tyst ?

Gillar ändå symboliken.

Ropen låter lite så här: ” du har ju gjort det bra, jag har ett vintips till just dig”, ”-men hörru öppna lådan nu, jag har en idé” ”trodde vi var kompisar” osv.

Tänker lite så att det var en tjurig liten rackare med alldeles för mycket att säga till om.

Nackdelen är att det piper vid flygplatskontrollerna men får väl säga att det är en gammal krigsskada för det är ju sant även om kriget pågår dagligen.

Så här ska det gå till:

Steg 1: ? ?.
Steg 2: ?+?=⬜️
Steg 3: ◻️+?+?
Steg 4: låta dagarna gå så förvandlas ? till en liten ? i sin lilla låda.
Steg 5: Göra saker som ? inte skulle gilla att göra om han var utanför asken som att träna eller jogga och äta nyttig mat.
Steg 6: ? Njuta av livet som det är
Steg 7: Acceptera att man har en liten imaginär låda av rostfritt i skallen, -det är inget konstigt med det egentligen då det är många som har stålplattor i sina ben efter diverse skador osv, det piper för dom också på flygplatsen :)

Tror att det kan fungera, ska testa tanken :)

Ha det gott

Profile picture for user Jakten

Torn: Jag tror att man slappnar av när det gått bra ett tag. Det är som farligast när man vet att man klarat sig den första tiden har jag nu förstått.
Beredskap varje dag är vad som gäller och försöka tänka rätt, se mitt förra exempel ska testa tänka så.

Har läst mycket i din tråd och ser att du lyckats väldigt bra! Du är en förebild och jag ser att det är möjligt att ta sig vidare.
En vacker dag flyttar jag också över till ”vidare livet” men det ligger många månader fram i tiden, har allt gått bra och midsommar passerat obemärkt så är jag där i Augusti.

Ha det gott

Profile picture for user Jakten

Det fungerade fint idag, man måste tänka annorlunda nu när förhandlingarna faktiskt sker med en själv, och den dryga jobbiga tjatiga versionen av sig själv. (I vanliga fall så är jag en bra förhandlare som är expert på att hitta ”win win situationer”-men den andre förhandlaren säger ju bara att han fokuserar på ”vin vin situationer” och det är ju inte samma sak. Vi kan liksom inte mötas och komma till ett avslut.

Jag har därför beslutat att han (?) får bo i lilla lådan tills jag bestämmer mig för att återuppta förhandlingen. Det kan dröja väldigt länge för den där lilla skiten fullkomligt suger energi och är bara så irriterande. En liten rackare till energitjuv är han och jag vet att om jag går med på det minsta av hans krav så blir livet svårare och kortare.

Nu är det sömn som gäller. Som sagt dagen gick bra, nya utmaningar imorgon

Profile picture for user Jakten

Lite låg idag faktiskt, Inget sug efter alkohol åtminstone vilket ju är positivt. Det har som blivit vardag det här med nykterhet och jag får tyvärr inte den glädje boost som jag hade efter ca 4 veckor utan. Jag börjar förstå att den ”akuta fasen” är över och jag mest glider med just nu. Vilket så klart är mer än väl godkänt för att vara mig! Har inga extraordinära förväntningar heller att livet ska bli ”fantastiskt” utan det handlar nu mer om att finna sig tillrätta med min livsstilsförändring.

Är dock väldigt glad att nykterheten kom lägligt nu när pandemin tar fart igen, är verkligen inte sugen att ställa mig i kö på Systembolaget för att jag måste bunkra, inte heller gå på någon pub. Tror att det är många som får det tufft nu med alla begränsningar. När det drog igång i våras så drack jag mer och mer i ensamhet och sen smög jag med det allt oftare. Tänker på de ”hemmajobbare” som kan ta till kaffekoppstricket hur lätt som helst. -Skönt att jag inte är där nu men ni som är det. Hoppas ni googlar på att sluta dricka alkohol i pandemin och hittar hit. Här finns andra i samma sits att prata med.

Det går bra när man väl bestämmer sig eller när det inte finns andra alternativ.

Godnatt!

Profile picture for user Andrahalvlek

En del tycker att det blir tufft efter den första nyktra ”smekmånaden”. Att man lätt glömmer bort hur illa det var. Man får inte längre samma kick av att faktiskt klara av att vara nykter. Då är risken stor för återfall, när minnet falnat för mycket. Så det gäller att vara lite extra vaksam på om alkoholdjävulen börjar viska ”lite vin är du värd”.

Du har många fler fördelar att hämta hem med nykterheten! Har du märkt av hur känslorna blivit starkare och mer genuina än? Men det kommer kanske ännu senare ?

Kram ?

Profile picture for user Missty

Som svar på av Jakten

Som tipps, i recept där det ska vara vin med kan man med fördel byta ut vinet mot en ( vill förtydliga här: läs ordet mindre som det skulle vara skrivet med versaler ?) mindre mängd vinäger för att få en syrlighet till rätten och inga samvetskval behöver du ha heller. Nu är jag inte säker på att en kock skulle hålla med mig i att det går lika bra med vinäger ( istället för selleri ?), men jag använder mig av det och funkar fint ?.

Profile picture for user Jakten

Ännu en Fredag. Andrahalvlek- Ja nog har jag under de här dagarna fått känna på både upp och nergångar, kraftiga sådana :) men de där kickarna uteblir just nu men det gör ingenting. Jag vet att kroppen och knoppen mår mycket bättre ändå nu när alkoholjävulen bor i ett rostfritt fängelse (lådan).. senaste veckorna har känts ganska grå men samtidigt har det varit ganska skönt.

Jag har alltid mycket känslor inombords som alltid måste ut hur som helst så visst. En skillnad är att humöret är jämnare mellan topparna och dalarna, skämtar mycket mer och kan glädjas lite mer åt vardagliga händelser än vad jag gjorde tidigare. Jag är nöjd med ”uppoffringen” och nu är det min livsstil eller nä det är mitt nya liv där jag får vara mig ofiltrerad hela tiden. Jag hoppas på mer aha-upplevelser men den som väntar på något gott.

Blir fortfarande stolt och varje dag jag klarat en till dag utan alkohol och nu är jag uppe i 46 vilket känns fantastiskt bra
Blir glad av forumet och att det finns de som svarar.

Ha en bra resterande fredagkväll och ta hand om er!

Missty: jag ska testa en liten mängd vinäger nästa gång så jag slipper fundera, tack för tipset

Profile picture for user Jakten

Det går bra, dag 47 är snart slut. Gillar ändå den ”grå” och den, en ”aningen” stabilare versionen av mig själv. Inte helt fel det här.

Profile picture for user Jakten

48 Gick bra, nu är klockan 01:08 på Dag 49. Den ska börja med att sovas på so far so good!

Godnatt

Profile picture for user Jakten

48 Gick bra, nu är klockan 01:08 på Dag 49. Den ska börja med att sovas på so far so good!

Godnatt

Profile picture for user Jakten

Dag 49 gick bra. Nu är kl 00:26 det blev Dag 50 och om 19 timmar och 34 minuter kan jag fira att det är 50 dygn sedan sedan sista kaffekoppen med vin!
Ser inget stopp på nykterheten, jag ska inte kapitulera, vill aldrig gå in på den väg jag var nära att hamna på.

Känner att det värsta varit, lärt mig hantera grå vardagen och väntar på ännu mer positiva effekter, jag tror att de kommer :)

7 Veckor! =Skönt

Är glad och nöjd ? det här kommer att bli bättre och bättre. Börjar känna det nu. Stabil och bestämd med glimten i ögat ? .

Godnatt

Profile picture for user Andrahalvlek

Lyssnade på ett kapitel i boken ”The Alcohol experiment” igår som handlade om just tristess. Annie Grace menar att forskning visat att missbrukare har en större tendens att känna just den känslan, att allt är grått och trist. Och att alkohol tar väck den känslan för en stund.

Hon sa också att tristess har funnit sen urminnes tider. Många stora verk är sprungna ur just tristess. Bland annat Einstein var hårt drabbad tydligen. Om våra barn säger vi ju ofta ”det är bra att ha tråkigt ibland, då föds kreativiteten”. I vårt samhälle är vi urusla på att hantera tristess, det finns ju alltid något att göra.

Ser man det grå och tråkiga som en viktig del i tillfrisknandet går det lite lättare. Allt man övar på blir man bättre på.

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Ja du har så rätt angående tristessen. Det är allmänt lite grått och tråkigt nu men jag mår bra i det. Kreativ är jag till naturen och kommer kunna hantera tristessen. Det kommer att bli bättre och bättre nu, det känns så..

Jag tänker klart i alla fall och mår bra i kroppen och psykiskt. Det är en bra period just nu.

Inser också att det är en ganska lång väg att gå innan allt känns 100%. 51 dagar är ett stort steg och det kommer att fortsätt så. Det finns inget slutdatum för mig.

Godnatt

Profile picture for user Jakten

Tänker testa att tänka mindre på alkohol en period. Just nu känns det som att jag tänker mer på eländet när jag loggar in här på forumet än vad jag gör den övriga tiden. Nästan så att jag ”tvingar” mig själv att ”känna efter”. Tar en liten paus på en vecka och ser hur det går.
Ser forumet som ett ”forum” och dagbok där det går att ”pysa” ur tankar, det har ju fungerat bra! Tack till er som svarat, jag återkommer.

Ska försöka ”insupa” den grå vardagen och verkligheten och försöka uppskatta den ett tag och tänka positiva glada tankar istället för att analysera mig själv.

”Får se hur det går” - var jag på väg att skriva men jag SKA tänka och KOMMER att tänka:

Det kommer att gå bra!

Ha en bra dag och på återseende

Profile picture for user Kennie

Ibland känner jag också att jag ägnar mycket tankemöda åt mitt icke-drickande. Skulle vilja landa i att det blir så självklart att jag inte behöver göra så mycket för att hålla igång det... Ska bli intressant att läsa din utvärdering nästa vecka.

Profile picture for user TappadIgen

Jakten och Kennie: Jag misstänker väl att det måste finnas någon balans. Det är alltid bra att utvärdera och reflektera, men man kanske inte behöver göra det hela tiden. När man förändrar sitt beteende så är det ju bra att ta fram sina funderingar till ytan och granska dem för att kanske bättre kunna handskas med dem när man är på väg mot gamla fotspår. Det kan ju ta tid innan allt faller naturligt utan att behöver ägna någon tankekraft åt det. Kanske det aldrig händer.

Men till dess är väl det man kan göra att försöka finna en balans man själv är nöjd med. Att kunna vara reflekterande utan att vara besatt. Känner ni att ni tänker på det för mycket kanske det är bäst att släppa det lite. Så vida det inte blir nödvändigt igen.

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag tänker numer i princip bara på mitt icke-drickande när jag kikar in här. Det är ändå viktigt för mig att läsa och skriva här varje dag, för att påminna mig. Jag tror inte att jag har hoppat över en dag på dessa 9 månader. Jag behöver påminnas - och det gör jag varje gång jag läser om andra som kämpar. Steget mellan framgång och katastrof är minimalt.

Men jag kikar ”bara” in här 2-3 gg/dag nu ? Betydligt mindre än tidigare. Jag är flitig på alla typer av sociala medier, och det här är bara en ”hållplats” av många som jag scannar av regelbundet flera gånger per dag. Jag är dessutom en ”skrivande människa”. Jag gillar att kommunicera via skrift. Tal också.

Det här forumet ska användas precis som man själv vill. Det är ett stöd för varje enskild individ, även om kollektivet och gemenskapen förstås är viktigt. Jag tycker till exempel att det är jättetrevligt när ”gamlingar” på forumet kikar in och skriver en hälsning.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Jag övade mycket i början på att inte tänka på alkohol. Och sen även på att inte tänka på min nykterhet heller.

Jag tog inte åt mig av alla råd att läsa/titta på YouTube så mycket som möjligt. Jag ville inte lägga mer tid på alkohol öht.

Nu tänker jag väldigt sällan på alkohol. Tänker inte heller så mycket på att jag är nykter. Snart 3 månader.

Tristess och tid finns det gott om även här. Men jag tränar, går i skogen och målar. Och tittar på TV-serier.

Håll i, håll ut. ??

Profile picture for user TappadIgen

Andrahalvlek och kvinna 38: Ni är ju också bra exempel på att balansen kan vara olika från person till person. Man får ju finna den själv helt enkelt. :)

Profile picture for user Jakten

Nej! Jag väljer att återfalla hit istället. Det har blivit en trygg plats.
Skriver av mig så mycket jag orkar nu.
För två dagar sedan var det ”så enkelt”, ”så självklart”, ”så bra”.. Skrämmande att det var så enkelt att känna sig ”färdig”. Jag är inte färdig. Ska inte och har inte men det är nära.

Nu bryter jag min ”karantän” från forumet och erkänner för mig själv att jag tänker på alkohol väldigt mycket mer än jag vill erkänna för mig själv.

Måste hålla mig till planen, Fredagar är de värsta dagarna som finns!

Jag säger NEJ! Har kämpat i 53 dagar, fortsätter med det.

Profile picture for user Andrahalvlek

NEJ! Börja inte förhandla. Lista topp 5 över fyllesynder. Kallas avskräckande terapi ? Jag tror att forumet är bra för att skriva av sig och påminnas. Det är inte farligt att tänka på alkohol, så länge man tänker att man INTE ska dricka. I våra tidigare liv har vi ägnat alldeles för mycket tid åt att tänka på att/hur/när vi ska dricka. Många timmar har det blivit.

Motivation, ork och förmåga går upp och ner. Det är okej. Här och nu. Okej, okej, okej.

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Andra halvlek:
Att lista mina topp 5, var en bra strategi.
Avskräckande terapi på riktigt. ska tänka på det nästa gång.

Nu klarade jag ännu en Fredag och det känns bra.

Det är skört men det här måste fungera, det SKA fungera

God natt

Profile picture for user Kennie

Absolut bra att avskräcka sig med alkoholrelaterade synder, men också bra att tänka på det positiva man upplever med att vara nykter. Du har skrivit mycket positivt i din tråd, hur du har ork och närvaro med barnen, att de sagt att du verkar gladare, hur du själv känner mer balans i humöret och mer vardagsglädje. Jag får ibland en svacka och känner mig låg och saknar alkoholen som guldkant. Men de svackorna är så mycket lättare att ta sig igenom än vad det var att navigera genom toppar och dalar i ett tilltagande alkoholberoende... Tror du vet vad jag menar...

Profile picture for user Charlie70

Det ÄR svårt att hålla nykterheten. Jag kände mig väldigt skör länge. Suget avtar i styrka med tiden. Det blir naturligt att göra andra grejer och det underlättar och blir lättare och lättare. Men, det var inte förrän efter 6 månader som jag kände att jag trillade över en väldigt hög kant där jag på andra sidan kunde känna att det nyktra livet verkligen ÄR mitt nya normala. Har mycket sällan sug efter 6 månader men helt som bortblåst är det inte. inte ännu. Tiden arbetar för oss och vi behöver hålla i och hålla ut.

Kram!

Profile picture for user Jakten

Kennie:
Du har helt rätt i att försöka att tänka positivt är A och O för att klara detta, det hjälper mycket att påminna sig om fördelarna och allt positiva med nykterheten men det blir vissa gånger (som igår) otroligt svårt för mig att se att fördelarna med nykterheten väger över nackdelarna. Då måste det finnas en strategi och i det långsiktiga tänket så har jag allt att vinna på nykterheten, i det kortsiktiga så har jag även extremt mycket att förlora på att jaga rätt på en flaska.

Men det är något som händer i hjärnan, inbyggd stress eller liknande, invanda mönster eller vad man nu ska kalla det som gör att all logik och allt som heter strategi känns avlägset. Då blir det nästan som en panikkänsla i kroppen och i det läget så blev det bra att tänka på de värsta topp 5.
Generellt tror jag mer på att inte gräva ner sig i det förgångna (skuld & skam) utan att tänka så mycket framåt & positivt som möjligt, det som varit har ju varit.
Men som sagt när den där känslan kommer... Ja det är skört och gick bra
Tack för påminnelsen igår! -Det hjälpte faktiskt.

Charlie70: ”Hålla i och hålla ut” är något man hör mycket på nyheterna nu för tiden och det är verkligen en användbar mening både på pandemier och beroende.

Man skulle även kunna säga: Hålla i och hälla ut”

Triggern igår var alkoholfri öl, skrämmande.. Ska hålla mig borta från det substitutet, fungerar inte i nuläget.

Idag är jag väldigt glad att jag höll i och höll ut.

Hoppas att ni får en fortsatt bra kväll

Profile picture for user Andrahalvlek

Vi lär oss hela tiden. Vi måste ta reda på vilka som är våra triggers. Försöka undvika att hamna där - och ha en plan B om vi ändå hamnar där. För varje nykter vecka så blir det glesare mellan sugen, och de blir dessutom svagare. Mitt motto är också enkelt i all sin enkelhet. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Om jag hamnar i en jobbig situation kan jag låta mitt intellekt ta kommandot - och inte ta första glaset, hur starkt jag än vill det just då. Jag hoppas det i alla fall. Har inte känt överjävligt sug alls på dessa snart 10 månader faktiskt. Har konstigt nog inte varit riktig nära återfall en enda gång.

Jag tänker att jag ska göra som jag tidigare har gjort med ångest. Min ångest vill att jag ska undvika vissa situationer för att slippa må dåligt. Mitt intellekt vet att ångesten bara blir värre om jag undviker. Så jag utsätter mig och utsätter mig och utsätter mig. Och jag dör inte. Ångesten klingar av efterhand, försvinner till slut. Jag vet det. Med mitt intellekt vet jag det.

Kram ?

Profile picture for user Jakten

Inget sug alls idag. Otroligt trött istället. Tror att man kan känna sig utmattad av suget och stressen den medför? Tröttheten går ju att hantera. Glad att det gick bra denna helg.

Profile picture for user Jakten

56 Gick bra, nu är klockan över 00 och det är nu nr 57. Tittar i backspegeln och gläds över det svåraste men bästa NEJ jag sagt åt mig själv i helgen. Vet att det kan komma fler sådana dagar men ”ett nej är alltid ett nej” och jag väljer att tro att det ska bli lättare i framtiden.

Längtar till det och ska njuta av varenda nykter dag nu och framöver

Profile picture for user Jakten

Det kommer att gå bra idag, inget sug vilket följer mönstret i min logg. Riskfaktorn är ensamhet och invanda mönster när det blir helg. Jag förbereder mig mentalt redan nu på att hantera Fredag och Lördag och lägga upp en plan på aktiviteter så att risken minimeras.
Känns som att jag ältar saker nu men jag blir verkligen rädd när jag tänker på hur nära det var i helgen.

”Ska inte, vill inte, kommer inte”

Det ska gå fortsatt bra!

Profile picture for user Smygdrickarn

Bra jobbat och grymt kämpat hittills!
För mig fungerar inte heller något som helst alkoholfritt som ens påminner en alkoholhaltig dryck, utan tvärtom så det som fungerade bäst på mig sist då jag bröt banden med skiten, det var verkligen att gå all in på funlight, mjölk, proteinshakes och allt annat. Kämpa på!

Profile picture for user Kaye

Vad olika det är?
För mig var suget värst i veckorna efter en dag på jobbet.
Sökte avslappning, nedvarvning.
Helgerna ( förutom de 2 första) var lättare, då var jag ledig.

Du kommer att klara helgen galant?
Kram⚘

Profile picture for user Jakten

Jag tror att helgen kommer att gå bra. Har bestämt mig för aktiviteter som innefattar mil med bil .och sista chansen att få skjuta en älg innan säsongen är slut. Kämpa och njut när det är lugnt

Godnatt vänner

Profile picture for user Jakten

Är avklarad med bravur! Imorgon (Fredag) kommer jag att vara trött, ska jobba hårt imorgon. Blir ingen soffa alls utan en lång joggingtur på kvällen. Måste köra dit med bil så då är suget som bortblåst..
ska kämpa vidare.

Smygdrickarn: ska köpa lite proteinshakes imorgon (bra idé)
Kanske även köper någon bar (choklad) för sockret :)

Ha en bra kväll

Profile picture for user Jakten

Gick fint! Planering och aktivering fungerar även på Fredagar.

God natt

Profile picture for user Jakten

Kl 20:00 för att vara exakt så firar jag två månaders nykterhet. Det känns otroligt skönt, det har varit en kamp med många tuffa dagar och många enklare.
Känner mig starkare för var dag som går men tänker ändå inte slappna av fler gånger och tro att ”jag är färdig”.
Hemligheten (för mig) är att jag blir aldrig färdig, ställs för ett val varje dag.
Egentligen firar jag att jag lyckats välja för mig rätt varje dag i två månader.