"Change before you have to!"

Profile picture for user Vin Santo

"Change before you have to!" jepp, jag läste det för en tid sedan på en industribyggnad och meddelandet kröp kusligt nära mitt medvetande. Gör jag ingenting åt detta vindrickande, smygande, bortförklarande etc. kommer jag på sikt tappa min partner och min fina relation till mina barn, mina kompisar, mitt lilla företag för att inte tala om min hälsa. Är dock väldigt tveksam då jag försökt några gånger tidigare med lite blandat resultat...Känner att jag börjar med en helt vit period sen får vi utvärdera längs vägen. Har läst i mångas trådar men detta är mitt första inlägg. Jepp, resan har börjat :)

Profile picture for user Soffi

"Change before you have to!"
Så bra!
Ännu bättre att du tog det till dig och är här nu.
Här möter du värme, förståelse, pepp och tröst samt får massor av fina tips och råd från många i samma eller liknande situation.
Jag förstår din tveksamhet. Det är många som inte riktigt vet vad de vill.
Jag lovar dock att det finns ingen som ångrar att man i alla fall provar. Det finns mycket att vinna!

Skriv mera så får du snart många vänner på din resa!

Profile picture for user Se klart

Vi är några här som backat undan från stupets kant. Det går att bestämma sig för att bli nykter då med. Testa en tid, tre månader, och se hur du mår. Mina tre månader innebar så många fördelar att jag valde att sluta. Vi gör lite olika här, men vi bor under samma tak. ? Välkommen!

Profile picture for user Nios

Det första steget är taget. Själv har jag varit utan alkohol i 12 dagar nu och redan under denna korta tid så känner jag ett lugn som jag inte känt på många, många år.

Profile picture for user Vin Santo

Tack snälla för fina välkomnandet! Kul att ni bryr er och lägger tid på mitt inlägg :)
Mitt drickande har gått ifrån snobbigt och påläst vindrickande under mer än 20 års tid till sörplande i smyg till direkt ifrån vinboxen när ingen ser :( Tragiskt och så himla onödigt... Fyllt på vinförrådet i smyg så inte frun skall förstå hur många boxar som gått åt, kört liken till pappersinsamlingen i smyg. Nu på slutet har jag varit så ivrig att jag halsat en öl i bilen på väg hem ifrån bolaget och kastat ut burken innan jag nått hemmet...sjukt beteende!! Inte njutfullt, inte ens sugen på smaken av öl eller vin - ett sorts tvångsbeteende - sorgligt...
Känner mig bara dålig...
Men: Jag har varit nykter ett år tidigare (några år sedan) och mådde kanon så jag vet att det går. Min oro är jag kommer bli en sån där bitter gubbe som bara känner sig ofullständig utan alkoholen - jag vill verkligen inte känna att jag försakar något som är bra och längtar till - kommer inte bli hållbart för mig. Jag kommer läsa på, inte räkna dagar och peppa mig själv (och er andra på forumet) - förhoppningsvis når jag en punkt när det hela inte lockar längre - då är jag FRI :) Någon som känner igen sig och vill haka på? The more the merrier! Tack snälla för att ni läser!

Profile picture for user Soffi

"Min oro är jag kommer bli en sån där bitter gubbe som bara känner sig ofullständig utan alkoholen"
Jag känner igen mig!
Nej, inte för att jag ser någon risk att bli en gubbe, men jag har också försökt att bli nykter förut och då missade jag att jag måste jobba mer med mig själv och förändra beteenden.
Jag blev en sjukt stressad och utarbetad grinig tant som verkligen inte orkade mer utan vin och sprit.
Den här gången lägger jag mer fokus på att må bra och att hitta nya strategier för att hantera mig själv och livet.
Jag tror att jag behöver det för att bli fri på riktigt.

Profile picture for user Vin Santo

..Soffi :)
Jepp jag tror som du att hjärnan måste omprogrammeras när det gäller hur vi ser på alkohål - inte romantiserat utan som en dryck som skapar skit helt enkelt.
Kommer ihåg min enda lite längre nyktra period - då kände jag så och upplevde inte att jag avstod utan mer att jag verkligen var osugen på a. Vill dit igen - kanske vi kan göra sällskap? Nu kaffe och sen hundpromenad i snökaoset...

Profile picture for user Soffi

Nej. Någon promenad i snökaos hade jag inte lust med igår, jag satt framför brasan.
Men jag gör gärna sällskap på en vandring mot en förändring och nykterhet.

Kram!
PS. Du fick lite svar i min tråd. DS

Profile picture for user Vin Santo

Funderade så länge på detta igår kväll och listan kan göras otroligt lång såklart:
dyrt
man blir fet
trubbar av tänket
inneffektiv i allt man gör
tar bort effekterna av träning
man säger och gör saker man ångrar etc......

Jag försöker sluta med a för att jag vill vara en bättre äkta man men framförallt för att jag vill vara närvarande och vara ett föredöme för mina barn. Så enkelt är det! Och det gör mig så sjukt ledsen att inse att jag inte prioriterat detta hårdare och stått upp för mig (för dom?) mer. Prioriteringen känns så otroligt enkel - som att välja mellan Ferrari och Trabant - vem faan skulle välja Trabant?? Och lik väl har jag gjort det. Skämmigt, dåligt och mycket korkat av mig - nu vankas en ny tid!

Profile picture for user Illaute

Tycker inte du ska piska dig så hårt, du har ju tagit tag i det nu.
Bättre sent än aldrig. Bra lista du skrivit över negativa saker med alkohol. Bra att gå in och läsa nar man vacklar.
Psst...
Haha, om jag inte fick sälja bilen direkt så skulle jag lätt välja Trabant. Skulle känna mig så sjukt obekväm i en Ferrari.
Är nog mer en Trabantperson ;)

Profile picture for user Mr_Chivas

Välkommen hit!
Smygdrickandet är läskigt, skulle koppla in kupévärmaren i fruns bil och hittar en tom ölburk där.
Ska ta ett snack med henne ?
Minns i den, men jag vet att jag haft hennes bil förut.
Jag vill också vara mer närvarande för min familj.
Min fru frågade mig idag, hur länge jag inte hade druckit nu.
Jag svarade 2 veckor och hon var glad och sa att det märks en skillnad på mig.
Att jag är gladare och mer som jag var förut.
Gjorde mig mycket glad att höra!
Håll i din beslutsamhet, vi går mot bättre och ljusare tider!

Chivas

Profile picture for user Se klart

Läste din lista, med nackdelar med att dricka och den kan ju göras hur lång som helst.
Det allra viktigaste tycker jag är att man verkligen får chansen att leva. Utan massa filter av förljuget mys- eller kemisk ångest.
Eller vilken ångest som helst.
Livsglädje tycker jag är nykterhetens största vinst! Kram ?

Profile picture for user Vin Santo

Glad måndag alla! :)
Illaute: Jag tror du kunde vänja dig vid Ferrarin :)
Helgens funderingar:
1. Direkt en mycket bättre energi i familjen! Redan efter några dagar ren så märks skillnaden tydligt vilket är underbart men också riktigt skrämmande. Grabben följde med på långpromenad flera timmar för första gången på länge och vi pratade om framtiden och vad som händer efter studenten etc. Somnade tillsammans med lillen alla kvällarna och vi tittade lite på roliga videor och skrattade innan han somnade gott. Så fin känsla i kroppen hela helgen faktiskt vilket gör mig tacksam och ödmjuk.
2. Vet inte varför men jag har inte berättat att jag tagit ett uppehåll - vill inte göra så stor grej av det - eller är det så att jag inte vågar berätta för att det på något sätt skulle "förpliktiga"? Någon som känner igen detta?
3. Suget: Drack a-fri IPA till maten både fredag ochlördag medans frun drack vin. Fyllde på till frun flera gånger men kände inte tillstymmelse till sug - konstigt tycker jag. Kanske lite rosa moln stadiet...
Jepp, en mycket bra helg alltså!
Chivas: Underbar feedback ifrån frun - sug i dig och var glad :)

Profile picture for user Vin Santo

Se klart: Såg att du kommenterat medans jag skrev; Håller med dig helt. Känns lite som man tagit bort en vaxpropp fast ur sitt medvetande/vakenhet :)

Profile picture for user Mitti80

Visst känns det i hela kroppen när man kunnat vara med familjen under helgens timmar istället för planera date med alkohol. Känner igen det du skriver ??

Gillar trådens namn, har tänkt på det nån dag nu. Förändra sig innan man måste - väldigt sant och tänkvärt.

Hejjar på dig!

Profile picture for user Miss Mary Poppins

För mig har det varit givande att prata öppet om min nykterhet. Tagit det lite åt gången. Försöker att inte göra så stor sak av det, men är ärlig. Samtalen blir bättre varje gång. Mannen tycker han har verkligen inga problem (jag var jätte orolig för honom under hösten). Men genom att berätta varför jag är nykter, har jag lyckats att informera honom om saker jag lärt mig här ??? Han lyssnar gärna och kommenterar.

Så det kan vara ett sätt att närma saken. Att man säger att man sett en sak på YouTube och tappat suget på att dricka...

Hur du än gör, fortsätt skriva ner dina iakttagelser. Tycker om att läsa om din resa ???

Profile picture for user Vin Santo

Jag tänker bara att det kan vara lite avdramatiserat att helt enkelt bara låta det hela fadea ut liksom.
Undermedvetet är jag väl rädd för att misslyckas och stå till svars om jag har gjort utfästelser så du har en stark poäng i det du skriver dock :)
Min nykterhet känns annorlunda denna gång; jag räknar inte dagar, känner mig inte duktig, funderar inte på hur länge jag skall hålla upp osv. Jag försöker bara just nu leva mer optimalt jför att kunna få ut mer av livet totalt sätt.
Just nu är det lätt att hålla upp och jag vet att det kommer prövningar och jag har ingen aning om jag klarar de prövningarna längre fram - vi får helt enkelt se men jag kommer njuta av detta under tiden.
Jag trodde innan att jag var fysiskt beroende av a men det verkar inte vara så - ju mer jag tänker på det hela och det faktum att jag inte har någon abstinens gör att jag tror jag mest druckit av slentrian, tristess och gammal dålig vana. När jag nu ser det höga priset jag betalt för detta tror jag faktiskt att jag kanske kan bryta den vanan - det är ju inte ens lustfyllt utan mer ett "tvång" att dricka. Jag skall försöka ersätta den tid jag slösat bort med bätre vanor och till slut kanske hela a grejjen har fadeat iväg? Det är i alla fall min målbild och dröm. Naiv? Kanske men så är det :)

Profile picture for user Mr_Chivas

Morsning, det låter som om du kommit en bra bit på vägen!!
Underbart att höra! Jag har nu själv passerat mina två veckor med ett par dagar.
Jag har slutat räknat dom, känner inte att jag behöver göra det längre. Jag har inte mått så bra som
jag gör justnu på läääänge, saker och ting tar fart i livet och kring familjen.
Jag har varit en sån idiot att jag inte kunde se vad jag missat innan och hur jag kunde göra så mot min familj! :-(
Suget har kommit till och från, men det känns som om det kommer oftast när jag anser jag varit "duktig". Uträttat eller gjort saker som egentligen skall vara en självklarhet.
När det har varit en bra dag så känner jag att jag vill belöna mig själv en drink av något slag, konstigt egentligen.
Jag har blivit en mycket mer positiv person både privat och profesionellt, jag har fått tillbaka mitt engagemang i företaget och har äntligen kommit igång att börja med webshoppen som legat på hyllan ett par år och som bara varit massa prat innan.
Ska ut med en kompis på torsdag och äta och dricka, hans tur att betala notan denna gång.
Han blev klart förvånad över att jag tar bilen dit, men den är en perfekt ursäkt för att inte kunna dricka.
Beslutat att sluta dricka är ett av dom bästa jag gjort på mycket länge. Har inte satt någon gräns för hur länge jag inte ska dricka, för jag känner hur livrädd jag är för att ens försöka.
Själv dricker jag ingen alkoholfri öl eller vin heller. Det smakar för mig inte likadant om man tar bort alkoholen.
Redbull får bli mitt fredags substitut i whisky glas, kanske en isbit också.
Bara på dessa två veckor har jag sparat en heldel pengar, och det märks i plånboken.

Håll fast vid ditt beslut Vin Santo!
Det lönar sig på alla sätt

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Tycker du har tänkt till. Finns inga rätt och fel. Det är din resa ❤

Själv pratar jag lite om nykterhet varje dag. Idag berättade till sonen bara i parentes att "jag sov så tungt så hörde inte klockan. Måste vara pga att jag slutat dricka. Helt fantastiskt!". Sedan sa inget mer. Men genom att berätta till folk så samlar jag på målvakter. Nu kan jag absolut inte dricka på flera dagar, så som jag skryter ??

Det är starkt av dig att göra så mycket själv. Imponerade ❤ Du kan vara riktigt stolt över dig själv ?????

Profile picture for user Vin Santo

Tycker inte att jag gör någonting alls och imponerande känns det inte men tack för fina ord - gulligt av dig :)
Chivas: Känner också att jag fått lite mer engagemang i företagandet :)
Bygger du webshopar till andra eller står du i begrepp att sälja egna fysiska varor? Har själv funderat på att dra igång en webshop och pratat lite löst om vilken sorts produkter. Känner att det skulle vara jättekul med en starkt specialiserad shop med litet men djupt sortiment. Vi får se om det blir något :)
Tröttnar du på Redbull får du testa fintonic med massor av pressad citron och is - riktigt gott!!
Du är på rätt väg - håll i, håll ut (..och håll avstånd..)! Ha det bäst alla!

Profile picture for user Mr_Chivas

Hej, hoppas du kämpar på...
Idag fick lilltjejen ett riktigt
"Hissy fit", my GOD, det var det värsta hon haft! Vet ej varför, men så är det väl. Extremt glad över att jag inte druckit när detta kom, är ganska säker på att jag hanterade mitt COOL mycket bättre än om jag hade druckit. Jag är inte våldsam, men det var ett tillfälle att verkligen vara närvarande i. För hennes skull, min egen också såklart.
Dagarna springer iväg, hinner inte tänka så mycket på drickat längre i samma utsträckning som tidigare.
Jag saknar det inte alls!
Webshoppen är till företaget, ska börja sälja datorer och tillbehör.
Shoppen bygger jag själv, sena kvällar och tidiga mornar.
Inte så svårt när man väl börjat pilla i det.
One.com har en ganska simpel men kraftful webshop dom erbjuder sina kunder, jag började testa ecwid. Dom har en gratis shop med där du kan ha 10 produkter max. Sen testade jag one.com för att labba lite och känna på. Enklare än man tror att komma igång. One.com har också betalning med kreditkort i sin shop. Detta projekt har fått mig att få bättre focus, men även få tillbaka mål och vision.
Jag tror det är en bra idé, webshopen skulle kunna få dig att tänka på annat och inte drickat.
Och bygga upp hopp igen för framtiden är inte fel.
Jag har fått tillbaks min framtidsvision och känner mig mer målinriktad efter jag slutat dricka!

Hör av dig om du vill bolla idéer angående en eventuell webshop åt dig!

Kram allihopa

Profile picture for user Tröttiz

"Change before you have to" är något som jag som anhörig befinner mig bredvid. Min pojkvän är där, men jag undrar om han gör det, alltså "Change before you have to". Hoppas ju på det bästa. ?

Han har en dotter men jag kan bara stå bredvid då han går ner sig, kanske för all framtid spolierar sin relation med henne. Att detta elände med alkohol går före relationen till barn. Så ledsamt. Så jävla ledsamt. ? Så fin man och fin tjej som går miste om sin pappa. Håller tummar och tår att det kommer på rätt. ? Ber till någon gud.

Profile picture for user Vin Santo

Tack för tipsen Chivas - skall kolla One.com - kortbetalning känns ju strålande!
Tröttiz: Så himla trist att läsa och jag tror dessvärre att den situationen är vanlig i samhället. Jag har egentligen ingen kunskap om hur saker fungerar med vården etc. men finns det möjlighet att kontakta vården för "tvångsbehandling" eller så? Jag tänker att får din kille en kortare nykter period så är han kanske mer mottaglig för dialog kring dottern etc. Han skulle nog tacka dig längre fram att du tog tag i det hela nu när han är pacificerad så att säga - livet går ju inte i repris och relationen till dottern är sannolikt viktig för honom...
Jag har inte känt sug efter a sedan jag började hålla upp utan nästan mer känt någon sorts avsmak men så igår - ifrån "no where": BAMM Mega sug efter öl! Blev nästan kallsvettig och tendens till yr och kände verkligen att om jag haft öl hemma så hade sviten varit bruten... Väl hemma käkade vi och det blev lite bättre men sen fick jag åka iväg och handla snacks, godis, a-fri öl, tonic, Loka etc. och efter att jag tagit några godisbitar så försvann suget. Aatagligen kombo av hunger och låg på socker nu när jag inte dricker a. Tänker att jag delar med mig detta för ibland kan nog a-suget misstolkas av hjärnan? Någon annan med erfarenhet av detta?
Ta hand om er därute!

Profile picture for user Mr_Chivas

Som svar på av Vin Santo

Tjena!
Jag vet faktiskt inte, men det kan nog vara så att hjärnan trixar med oss efter uppehåll.
Jag brukade läsa en bok tidigare när jag slutade röka första gången.
"Äntligen icke rökare" av Allen Carr.
En väldigt bra bok, boken uppmanar dig inte direkt till att sluta, inte heller presenterar den skräck exempel på vad som händer och hur farligt det är, det vet alla redan. Istället hjälper boken till att förstå varför vi röker, och varför det är så svårt att sluta.
När jag var stressad, så rökte jag alltid som en borstbindare. Jag kände mig lugnare, hade rökt bort 10-15 minuter.. Kaffe och en cigg.
Men puls ökade direkt, smartklockan visade att pulsen ökade, men jag kände mig lugn.
Hjärnan blev lurad att tro att jag var lugn men kroppen visade motsatsen.
Så jag tror att abstinensen klart kan lura huvudet.
Ät godis eller vad som helst som tar död på suget. Kommer nog vara en kort period ändå misstänker jag. Du kan promenera bort det på golfrundan ⛳

Stay strong ?
Du är på god väg att lyckas!

Profile picture for user Soffi

A-suget misstolkas definitivt av våra hjärnor. Vi har ju lärt den att alkohol hjälper mot ALLT. Glad - drick. Ledsen - drick. Stressad - drick. Hungrig - drick.
Många här pratar om HALT. Stanna upp vid sug och känn efter en gång till. Kanske är du Hungrig - Arg - Ledsen - Trött?

Du kämpar bra!
Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Av Allen Carr lyssnar jag på just nu, som insomningsljudbok. Ställer sovtimern på 30 min och lyssnar aktivt, då släpps inte andra tankar in, och somnar oftast inom den tiden. Svinbra daglig repetetion av nyktra argument, har ett antal alkisböcker som jag turas om att ha som insomningsljudböcker. Min hörförståelse på engelska har som en bonus utvecklats enormt det senast året.

Kram ?

Profile picture for user Nios

Andrahalvlek. Tack för tipset med Allen Carr, ska ladda ner den. Jag gör precis likadant. En halvtimme med ljudboken funkar otroligt bra!

Profile picture for user Vin Santo

Tack för alla kommentarer och kloka ord :)
Chivas: Jepp, planen är mycket golf i år - pratade faktiskt med sonen i helgen att han och jag skall åka på golfresa till Spanien i höst (om coronan tillåter...)
Soffi: Ja, jag tror mig börja se lite av mitt eget mönster och som jag skrev tidigare är hunger och lättja mina motståndare. Jag dricker inte för att bedöva tråkiga upplevelser tidigare i livet eller för att döva psykosomatiska besvär eller så och kanske gör det saker och ting enklare för mig? Är dock väldigt luststyrd och har låg "tröskel". Exempel: Klockan är 9 på morgonen och jag skall duscha och går förbi kylskåpet. Kollar in och där står en kall starköl. Har inte tänkt på a alls men tar den direkt och sveper den - sen går jag in och duschar?!?!?
Inte speciellt sugen, sannolikt hungrig då jag ännu inte ätit frukost men erkänn att det är ett sjukt beteende?
Helgen har varit fin men känner att jag blir lite irriterad på frun då hon går på mig för att jag inte fixat vin till henne - som om det vore min livsuppgift? VIsst, det är jag som oftast ser till att vi har a hemma men om hon nu ser att jag tar tag min situation borde hon väl tycka det är bra och inte ge mig bannor? Jag har inte gjort någon sak av att jag tagit en paus ifrån a men hon har ju märkt hur mycket bättre jag/vi mått tillsammans den senaste tiden...
Jag kommer ihåg ifrån min tidigare nyktra period att det blev lite av en prövning i vår relation och kanske behöver jag gräva lite där för att se om det finns ouppklarade saker att ta tag i - kanske det är en del av roten till mitt drickande trots allt??
Forumet skapar tankar och hjälper mig mycket just nu - tack alla för detta :)
Keep it up!

Profile picture for user Andrahalvlek

Säg det till henne. Jag skulle inte gått på bolaget åt någon annan om jag själv inte dricker. Jag har knappt lust att gå dit om jag skulle ha gäster. De kan dricka samma som jag eller ta med egen alkohol.

Kram ?

Profile picture for user Tröttiz

Usch Andrahalvlek, det har jag gjort ... Köpt alkohol till en som dricker, för husfridens skull.
Så dåligt samvete. ? Samtidigt var jag orolig för konsekvenser för min del om jag inte gjorde det ...

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag förstår att man gör det. Men jag tycker att man ska låta bli, för att freda sin egen integritet. Men det är kanske lätt för mig att uttrycka. Egentligen kastar jag sten i glashus. Jag vet ju precis efter 24 års samboskap hur det är att göra saker för husfridens skull, även om det innebar att jag begick våld på mina egna övertygelser. Men det slutade i separation till slut.

Kram ?

Profile picture for user Mr_Chivas

Som svar på av Vin Santo

Absolut tycker jag hon kan köpa sitt eget vin om hon nu vill ha det.
Hon kanske inte riktigt förstår hur mycket du kämpar för att stå emot alkoholen, skulle hon veta det skulle hon
kanske det inte skulle vara din uppgift längre.
Jag hade som vana att alltid gå att handla, fick alltid en chans att sneaka in och ta ett par bira på puben, öl med hög alkoholhalt så man inte behöver vara kvar så länge, jag skulle ju bara handla. Var det innan 18 kunde jag stanna till på bolaget innan, sjukt beteende egentligen. Jag har alltid varit den som köpt ciggaretter till min fru, fastän jag inte längre röker själv, hon tycker att det är ok att skicka mig att handla dom åt henne. Men jag tycker inte det är ok, jag tycker inte om hur illa hon luktar när hon rökt inte heller tycker jag om att hon luktar så illa när hon är med vår dotter. Jag har börjat nu att tänka om, jag köper en ciggaretter åt henne, bara inte dom hon vill ha! Tar ett annat märke, sämre kvalité och säger att hennes märke var slut.
Om en vecka eller så kommer hon att handla sina egna ciggaretter tror jag, för om jag gör kommer det bli fel! ;-)
Kanske kan det vara ett ypperligt tillfälle ett ta upp det med frun, säga att du känner att du mår så mycket bättre när ni är tillsammans utan alkohol och ser gärna att alkoholen tar en paus i er relation. Personligen tycker jag inte att det är för mycket begärt. Du har kommit väldigt långt i ditt resonemang kring alkoholen och varför du drack så jag tror att du kommer gå igenom detta alldeles utmärkt.
Att våga erkänna brister och lära från dem är en av de viktigaste egenskaperna för att lyckas tror jag.

Fortsätt din resa framåt!

Profile picture for user Se klart

Sätter helst inte min fot där, i början var det nästan mindre problematiskt men ju mer jag inser att alkoholen tvingat mig att ta tag i (jo jag är tacksam över det) men ju mindre vill jag gå på Systembolaget. Lika lite som jag vill gå in i en affär med barnarbetare. Mår illa av dessa överlastade kärror med flak, flaskor. Känns patetiskt att se folk packa in märkliga boxar som heter typ ”gosa”. Gosar inte med en bib ej heller någon som druckit en halva.
Säg nej bara. Som du skrev är det knappast din livsuppgift- du verkar ha annat, bättre, att stå i! Kram.

Profile picture for user Vin Santo

Tror dock att ni kanske missförstod mig lite... Jag har inget problem med att min fru eller vem som helst ibland njuter av vin ibland, känner bara att hon kanske inte skall ta för givet att jag ser till att det hela handlas in och bli sur när det inte görs - det är ju bara att se till själv att det handlas in.
Jag har läst mycket här på forumet kring partnerns beteende när man skall försöka sluta och jag har nog en annan inställning där än de flesta här:
För mig är det viktigt att mitt drickande inte spiller över och blir någon annans begränsning eller fundering. Jag känner att jag vill sluta och det räcker - andra människor får göra som dom vill. Söker de min uppfattning eller råd berättar jag gärna vad jag tycker men jag är noggrann med att detta är mitt problem och jag reder ut det utan att begränsa andra. Jag förstår att jag är skör men alkohol kommer alltid att finnas runt om mig och alla andra så det är lika bra att förhålla sig till det tänker jag. Igår kom dottern på besök och käkade och det blev ett par glas vin för hon och frun framför brasan medans jag tog en "ginger beer" (tips härinne ifrån) - jättemysigt. Boxen står kall och god i kylskåpet och det får den gärna göra för min del just nu iallafall - känns bra att kunna se den där och tänka "nej, inte idag iallafall..." HA det fint alla!

Profile picture for user Tröttiz

Vin Santo. Hälsningar från "andra sidan" ? För min partner får jag dricka, "jag som kan" så att säga. Dock har jag dragit ner på det rejält då jag sett de följder alkohol har.

Skulle inte förvåna mig om jag blir nykterist snart, emellanåt har jag sådan avsmak mot alkohol ...

Ha det fint!

?

Profile picture for user Se klart

Jag har inga problem alls med att andra i min närhet- som kan- njuter av sin fredags-GT, vin eller en öl. Min man dricker mindre sedan jag slutat så ibland kan jag t om vara ”jamen klart du ska ta ett glas vin om du känner för det”
Jag slutade röka för 25 år sedan men tycker fortfarande om när det luktar lite rök. Knäppt men sant.
Jag menade mest att jag själv inte vill gå på systemet!
Kram.

Profile picture for user Vin Santo

Blir en del lyssnande på musik när jag är ute och går och det är konstigt hur gamla låtar man hört ofta helt ändrar innebörd när man själv ändrar livsfas :)
Lyssnar just nu på B.B King "The thrill is gone" och Pink Floyds "Yet another movie" och de känns nu skrivna direkt till en alkis som mig själv. Ha en trevlig helg alla!

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag har en hel låtlista på det temat. Här får du två: ”I shall be released” med Jeff Buckley och ”When the party is over” med Billie Eilish.

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Är en av de artister jag lyssnar mest på just nu, hon skriver om droger, missbruk men inte så uttalat.
Hon är en av vår tids största poeter tycker jag.
Hennes senaste album Norman Fucking Rockwell kan man börja med, låten The Greatest kan jag börja gråta av. Grattis ni som har henne kvar att upptäcka ?

Profile picture for user Se klart

Tycker jag också sjunger rakt in i den svajiga kärnan vissa dagar.
Still, For you, Truth, Poetic.
Vackra och starka, som vi!

Profile picture for user Vin Santo

Tack för tipsen alla!
Jepp, allt rullar på bra Chivas - helgen har varit fin med många familjeaktiviteter. Känner att jag konsumerar godsaker i mängder dock... det får bli denna veckas projekt att få ner det suget :)
Fortfarande väldigt trött men sover som en stock vilket är underbart!
Kriga på kompis!

Profile picture for user Mr_Chivas

Hej Santo, hoppas att allt är väl och att du kämpar på?!
Här är inget nytt, fortfarande inte en enda droppa men kan säga att suget har kommit upp oftare än tidigare.
Nu kan jag till ibland fundera på att gå och handla eller stanna till på Puben och ta en öl.
Känner en klar oro över om jag skulle göra det att jag skulle trilla dit igen.
Vet inte om suget försvinner helt eller ej bara man är stark nog att orka hålla upp längre.
Jag kommer inte ge mig, jag ska inte dricka. Jag mår bra av att inte dricka det känner jag.
Men jag skulle vilja ha en "tillflyktsort", alkoholen var bra där. Få släppa allt för ett tag.

Ny vecka nya tag!

Profile picture for user Vin Santo

Kul att höra ifrån dig :)
Fan det där låter inte så bra kompis - lite som att du undermedvetet "förbereder" dig på att du skall testa försiktigt igen...
Nu är det ju såklart olika men för egen del så trillade jag dit lite så när jag tog uppehåll för några år sedan. Tänker att du kanske skulle testa något som gör att alkoholen inte känns så lockande? Själv kör jag "The alcohole experiment" (tips ifrån forumet) och där får man mycket tänkvärd info som gör att många faktiskt omvärderar a och håller uppe för att det helt enkelt inte lockar längre. Googla och gå med - gratis, 30 dagar och utvärdera sedan :)
Det är så lätt att glömma hur det var och att man bagatelliserar risken att det hela eskalerar igen. Ta bara inte den där ölen ännu - låt det gå ett tag till - du är stark Chivas - och smart - det utläser jag ifrån dina inlägg!
Keep it up!

Profile picture for user Mr_Chivas

Som svar på av Vin Santo

Känns det, som om att mitt undermedvetna intalar mig att jag har läget under kontroll. Att bara ta en öl eller två är inget att oroa sig för.
Försöker hitta alternativa sätt att varva ned på, samtidigt som jag älskar att jobba. Stannade till på puben idag på väg till posten, tog en kopp kaffe och kände faktiskt inget sug att ta en öl heller. Jag tänker inte ta några risker nu.
Snart dags för kvällens sagostund och mysa. Ska kolla det där med Alcohol experiment, tack för tipset!
Hur är allt själv? Och hur mår alla andra kämpar här inne?

?

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är inte du som vill dricka egentligen, det är alkoholdjävulen som bor i din skalle som börjat viska i ditt öra ”en öl eller två är inte farligt”. Hen vill ha sin drog.

Blir viskandet högljutt kan man ryta tillbaka ”NEJ, jag ska INTE dricka!” Det bör man göra innan förhandlandet påbörjas ens. Börjar man leka med tanken är återfallet nära.

Annars kan man bemöta alkoholdjävulen som en jobbig kollega: ”Jaha, du tänker så men nu gör vi ändå som jag har bestämt”.

Till slut tystnar hen, isolerad och instängd utan vatten och bröd ens tynar hen bort. Men endast lite alkohol gör att hen piggar på sig rejält och börjar tjata ännu mer.

Stunden på puben kan ju vara mysig ändå, med alkoholfritt i glaset/muggen. Stunden och sällskapet kan man behålla.

Kram ?

Profile picture for user Mr_Chivas

Har varit tuffa månader, både med att sluta dricka och jobbat mycket. Har haft mycket att ta igen, och nu känner väl kroppen att den vill göra detsamma.
Lite febrig, ont i leder och och allmänt trött i kroppen. Typiskt en kommande förkylning, förhoppningsvis så studsar jag upp på benen igen om ett par dagar.
Suget att dricka och tankar kring det har upphört. Passerar puben utan ens en tanke på att jag precis gått förbi den.
Väldigt skönt.
Jag kommer på mig ibland att fundera på varför jag slutade dricka, det var ju inte så svårt att sluta när allt kommer kring. Jag försöker påminna mig själv vad det var som fick mig att ta beslutet, jag har ett problem med den även om det inte känns så ibland. Men att friska upp minnet är inte dumt tror, rannsaka sig själv och vara ärlig om det.
Hur går det för dig? Kämpar du vidare du med?

Mors

Profile picture for user Vin Santo

Verkar verkligen som du kommit långt på din resa riktigt snabbt :)
Jo det känns bra här med faktiskt - lite sug ibland men jag är så glad för att jag känner att jag förändrats som person till det bättre - gillar mig själv mycket mer :)
Krya på dig kompis och håll dig på den inslagna vägen!

Profile picture for user Mr_Chivas

Som svar på av Vin Santo

Jag håller med dig, men visst är det så.
Jag har helt plötsligt börjat tycka om den person jag är. Känner att jag börjar bli mitt forna jag igen.
Var precis iväg och testade mig för Covid, så nu bara avvakta på svar.
Jag är inte någon sängliggandes person i normala fall, mer upp och kör och kämpar på. Ska saker och ting förändras kan jag ändra på det också. Ligger mest i sängen och jobbar nu, och dottern och frugan passar upp mig..?
Skönt att höra att det går bra för dig och att du kämpar vidare. Vi kommer aldrig ångra detta beslut...

Profile picture for user Mr_Chivas

Hoppas allt är väl?!
Det var ett tag sedan du skrev något, skriv en rad så vi att du är ok!

Chivas

Profile picture for user Vin Santo

Jo, det känns bra på många sätt. Håller mig nykter och är inte sugen på a - tänker inte så mycket på det faktiskt.
Känner att min kreativitet fått en rejäl kick framåt och jag förkovrar mig i en massa ämnen just nu - lyssnar på föreläsningar, sätter mig in i intressanta områden och "utvecklas". Detta känns jättekul och inspirerande! Har även kommit igång med golfen ordentligt och förbereder mig för en rolig säsong med mycket spel och social samvaro.
Har dock lite smolk i bägaren och det gäller min relation till min fru som känns trist. Känner inte direkt den där glädjen och retar mig en del på henne sätt. Precis som man ser relationen i ett nytt ljus och detta nya ljus känns inte så fördelaktigt om man säger så. Barnen har också börjat reagera på hur hon agerar så det har varit lite dålig stämning hemma :( Jepp, man skall inte beklaga sig.... Skriver en liten hälsning i din tråd med! Keep it up!!

Profile picture for user Mr_Chivas

Som svar på av Vin Santo

Skönt att höra att du kämpar på ändå fastän det är tufft hemma.
Jag upplever samma sak tyvärr där hemma. Jag kände för ett par veckor in i nykterheten att många gånger jag drack gjorde jag det för att glömma hennes gnäll. Vet att detta inte är ett forum där det ska diskuteras för att lösas. Men jag är rädd för att hon är en av anledningarna till att jag druckit, iallafall vara en bidragande faktor. Jag lägger inte någon som helst skuld på henne för mitt drickande, det valet var helt och hållet mitt. Men jag vet att jag tryckt ned dom känslorna jag haft angående hennes attityd och inställning med a-.
Jag anser mig själv som en ganska glad och positiv person med en inställning att löser sig bara man kämpar.
Hennes attityd är mer av den negativa sorten, hon har en benägenhet att alltid på ett eller ett annat sätt få saker och ting till att det inte blir gjort utan henne eller att det är upp till henne.
I tjaffs hemma målar hon ofta upp sig som offret.
Nykterheten har fått mig att tänka mer på hur hon tänker och resonerar.
2 månader har gått och jag är inte nått klokare. Försöker tänka ut om det är jag som får henne att agera som hon gör eller vad det kan vara.
Hursomhelst, kämpa på så ska jag göra det samma.

Profile picture for user Vin Santo

Kan helt relatera till ditt inlägg Chivas.
För mitt välmående är det så viktigt att man (läs hon) ibland visar lite uppskattning, att man har utrymme att ha en dålig dag och att vi har en hjärtlig attityd inom familjen. Jag upplever nu ( i nykterheten) att hon hela tiden sätter sig själv först - sitt mående, sina önskningar, sitt sätt etc. och det känns inte riktigt bra.
Min fru kämpar även med efterdyningar ifrån en sjukdom för många år sedan (frisk nu men ff "hjärntrött") så hon har såklart mindre marginaler än vi andra men ändå. Kanske är jag självisk men det skulle betyda mycket om hon någon gång satte någon annan först och tonade ner sina egna behov lite...
Svårt också att prata om saker med henne då hon då blir trött och har svårt att hålla tråden - leder till att det blir svårt att lösa små/stora problem i vardagen. Nåväl, jag har ju också bidragit med skit pga mitt drickande så jag bär med mig mitt dåliga samvete och ser mig verkligen inte som en perfekt man :(

Profile picture for user Vin Santo

@Mr_Chivas
Hej kompis!
Har läst dina inlägg i din tråd - sjukt bra jobbat och stort grattis till fortsatt bra mående :)
Själv hackade systemet lite och jag kunde inte logga in här förrän precis nu ...nån bugg eller något - därav inga kommentarer ifrån min sida.
Livet är fortsatt nyktert men i helgen var det nära - en nära anhörig till mig gick bort efter vi vakat i flera dygn och efteråt åkte de närmaste till vårt gemensamma fritidshus för prat, vin och brasa. Då kände jag verkligen att några glas rödvin kunde vara på sin plats men jag höll mig till a-fri öl och vatten och det kändes också bra.
En grej som jag uppskattar sååå mycket i min nykterhet är att gå och lägga sig klar i knoppen - ofta lyssnar jag på en guidad meditation då och det är helt underbart :) Funkar absolut inte om man är påverkad.
Nåväl, hur går det med frun? Börjar ni hitta tillbaka eller börja en "ensamhetskänsla" sprida sig när ni är med varandra? Själv har det varit tufft senaste tiden och jag har funderat lite ytligt på hur det skulle vara att leva själv. Men just idag känns det faktiskt bättre än vanligt - kanske för att vi inte setts på några dagar...
Håll i Chivas - may the force be with you :)

Profile picture for user Mr_Chivas

@Vin Santo Ohhh, skönt att höra ifrån dig! Var orolig ett tag ska jag säga över dig! Jag beklagar sorgen min vän, otroligt starkt av dig att stå emot när det är som värst! Situationen hemma är som den är tyvärr, mycket av de bråk vi har haft eller har, har nog varit mycket pga av mitt arbete/drickande/dåligt samvete med mer, listan är lång.
Jag betar av alla saker som jag vet jag borde gjort tidigare, eliminera alla problem orsakade av mig, inte bara pga av alkohol även andra saker. När korset är av ryggen, så får vi se hur situationen ser ut.
Skönt att höra att du kämpar på. Ska ge mig på att beta av ett gammalt trams med FK ikväll så det är löst också.

Var rädda om er!!