Sluta dricka - kamp mot psyke och vikt

Profile picture for user Farzan

Jag vet att jag dricker för mycket och att jag måste ändra det. Jag kan tyvärr dricka väldigt mycket utan att det ens märks och det utnyttjar jag. Jag är 48 år gammal och hade ett 15-årigt uppehåll från alkohol. För 2 år sedan tog mitt äktenskap slut (inte kopplat till alkoholen, eftersom jag inte drack, utan andra orsaker) .

Jag har använder alkohol som en flykt och den fungerar allt för bra för det. Jag kan dricka 3 liter vin en kväll och inte ens känns mig salongsberusad, jag känner mig inte heller bakis dagen efter. Min snittförbrukning är kanske 1 liter vin om dagen. Kan lätt klara av 5 dagar utan alkohol.

Problemet för mig är just detta, alkoholen har inte gett mig en massa negativt (än) men jag vet att förr eller senare slår det tillbaka,

Jag gör ett försök - i dag är dag 1. Min yngsta son tar studenten till sommaren. Vinets enda märkbara effekt är att jag gått upp i vikt så pass att jag inte får på mig min kostym. Mitt stora mål är att komma i kläderna till studenten, men det kräver att jag håller mig ifrån alkoholen.

Om den här tråden kan leva vidare så blir det en kombination av vikt och alkoholintag. Är 185+ cm och väger 112 kilo (i grunden rätt vältränad men det döljs väl bakom alkoholens extrakilon). Målet är att sluta med alkohol och hamna under 100 kg till sommaren :)

Profile picture for user Andrahalvlek

Det ska bli spännande att följa din nyktra resa! Det där med vikten blir en trevlig bonus.

Ökad tolerans är en varningsflagga. Även om du inte upplever dig full eller bakis så skadar du din kropp och hjärna. Jag tror att du kommer märka enorm skillnad.

Kram ?

Profile picture for user Farzan

Tack för välkomnandet 🙂

Jag skulle nog ha kallat gårdagen för dag 0 eftersom jag drack ett glas vin då. Idag får räknas som dag 1 så nu är det bara att kämpa på 💪

19 timmar utan alkohol och det känns bra än så länge. Tur att jag kan lägga fokus på mat och promenader annars skulle det bli svårare. Är ju bara början än så ingen större bedrift men varje dag kommer vara en seger.

Profile picture for user Andrahalvlek

I början tänkte jag så här högt för mig själv varje morgon när jag klev ur sängen: ”Idag är jag nykter”. Varje dag är superviktig den första tiden - varje nykter dag är värd att känna sig som en mallgroda över 🐸

Det är bra att du sysselsätter dig med kost och motion. Det blir väldigt många timmar ”över” när man slipper tänka på och planera inköp av alkohol, dricka alkohol och vara bakfull. Förvånande många timmar faktiskt.

Kram 🐘

Profile picture for user Pilla

Va bra att du skapat en egen tråd och att det är full fart redan,
Vill bara dela att jag gick programmet här på AH med rådgivare som har gett mig fint stöd i min resa.Har stor respekt för dig,15år!!
Du vet ju verkligen hur det ska gå till.Kanske jag ber dig om nåt råd nångång😊Om det känns ok?
Härligt att få en student till Sommaren.Det väcker känslor .
Kram Pilla

Profile picture for user Farzan

Tack Pilla, tyvärr går det sådär. Idag drack jag igen, inga mängder men ändå. Som tur är ska jag åka bort på söndag och vara borta 5 dagar. Under den resan är det helt omöjligt att dricka (jobb). Eftersom jag ska köra bil på söndag kan jag heller inte dricka på lördag.

Funderade först på att, skamsen som jag är, att bara strunta i att uppdatera tråden men jag inser att det här är enda stället jag kan vara ärlig. Klarade 2 dagar, nu en dags bakslag, sen 6 dagar av nödvändig nykterhet. Som sagt jag har klarat 15 år tidigare och jag tar gärna 15 år till. Jag ger gärna råd (men just nu känns det mest som att jag är i behov av råden :)

Min kära son förtjänar en far som inte är alkoholfet och som kommer i kostymen, så enkelt är det :)

Gick programmet på AH? Jag är så pass ny här att jag inte vet riktigt vad det innebär. Ska läsa på lite.

Profile picture for user Mrx

Farzan, Va bra att du tagit tag i din alkoholkonsumtion och att du vill göra en förändring. Högst upp på sidan hittar du till AH "program". Där kan du få ytterligare hjälp och stöd. Va bra att du skriver ärligt och vågar uppdatera även om det inte går som du tänkt. Jag förstår din känsla för jag kände likadant själv i början. Det gamla ordspråket, ärlighet varar längst, gäller även här inne.. En dag i taget.
/Mrx

Profile picture for user Farzan

Moderator - Finns det möjlighet att ändra trådens namn? Den återspeglar egentligen inte hela min situation. Nytt namn som passar bättre "Hålla mig nykter minst 3 månader, kostymens ska passa och livet ska ljusna"

Profile picture for user Andrahalvlek

Om du anmäler din egen kommentar om namnändring så tar admin kontakt med dig.

För mig har nykterhetsarbetet handlat till 70 procent om vanor, 25 procent positivt tänk och 5 procent viljestyrka. Alla vanor förknippade med alkohol måste på något sätt förändras. Och sen behöver man utöva den nya vanan gång på gång på gång tills den sitter.

Jag kan rekommendera Craig Beck och Sober Leon på youtube. De har inspirerat mig jättemycket i mitt tänk. Jag delar deras åsikt att grunden till allt är kunskap om hur alkoholen påverkar oss, vilken misär den faktiskt skapar både för individer och samhälle.

Några dikeskörningar är väldigt vanligt - upp på hojjen igen och cykla vidare mot målet!

En sista sak. Lögner tillhör missbruket, ärlighet tillhör nykterheten. Tveka aldrig att skriva här på forumet även om det känns som att du har misslyckats. Är det några som verkligen har förståelse för hur svårt det är så det ju vi. Misstag gör alla, huvudsaken är att man lär sig något av dem.

Kram 🐘

Profile picture for user Farzan

Gjorde som du sade och anmälde mitt inlägg. Får se vad som händer. Precis som du säger så kan allt skita sig men här kan man i alla fall vara ärlig. Jag har dolt så mycket, så länge men här ska jag verkligen vara öppen med både medgång och motgång. "Små lögner" måste försvinna och övergå till fullständig öppenhet.

Det du skrev om vanor - jag var nere på stan och som på autopilot gick jag in och handlade vin. Svor efteråt men lik förbaskat drack jag av det :(

Profile picture for user Mrx

Dessa autopiloter som tar oss till ställen där vi egentligen inte ska vara. Vi människor styrs oftas av våra vanor oavsett om de är bra eller dåliga. Du har 15 års nykterhet i bagaget. Jag har aldig varit mer än stor konsument av alkhol men aldrig alkis. Jag borde kunna lära mig av dig. DU sitter på väldigt mycket bra egenskaper. Jag vet att det ändå kan bli fel i bland. Vi människor är sådana. Min autopilot har fått kicken men lurar ändå i vassen. Vad jag har lärt mig av livet är att öppenhet alltid vinner över små lögner.

Profile picture for user Farzan

Jag har 15 lätta år bakom mig, problemet kom efter en skilsmässa...från kvinnan jag levt med i 25 år. I samma veva flyttade äldsta sonen hemifrån. Jag hade en anledning att hålla mig nykter, för familjens skull. Nu måste jag vara nykter för min egen skull och det är så mycket svårare. Men, ett bakslag idag får jag omvandla till vinst kommande dagar.

Jag har aldrig sett mig som just alkis (även om jag nu förstått att det är precis det jag är, men det är bara här jag vågar erkänna det) men jag brukar säga att jag har beroendeproblematik. Börjar jag spela datorspel så spelar jag för mycket, är jag ute och fotograferar så går det över styr, sexberoende - ja tyvärr, dricker jag så....ja, gissa :)

Jag måste på något sätt ha något jag är beroende av, när jag var yngre så var det träning och åter träning, men nu? Sitter ensam i min lägenhet, ingen fru och barnen utflugna. Ensam och tycker synd om mig själv. Man får svart bälte i självömkan vill jag lova.

Profile picture for user Mrx

Jag har levet med min kvinna i 35 år. Tre barn som är vuxna har vi producerat. Alla tre barn har bra jobb och bra bostäder som de köpt för egna pengar. Vi har även barnbarn som är livets efterrätt. Min personlighet är som din. Jag blir lätt beroende av div grejer. Alltså inte narkotika men kanske spel, mat och absolut alkohol.

Profile picture for user Andrahalvlek

Om ungdomar brukar jag säga att det är viktigt att de anstränger sig för att bli anställningsbara. Göra bra val och göra bra ifrån sig både på utbildning och arbetsplatser, fylla på sitt cv och bli så attraktiva som de kan bli på arbetsmarknaden. För sin egen skull.

För oss lite äldre ofrivilliga singlar gäller att vi kämpar för att göra oss förhållandebara, det vill säga bli attraktiva för en presumtiv partner. (Och då menar jag lika mycket insida som utsida.) För vår egen skull.

Det om något är väl en motivation!? Må bra och göra bra val, ha hela hjärnkapaciteten tillgänglig, liksom känsloliv och självkänsla. Allt det som nykterheten innebär. För mig i alla fall.

Det ligger verkligen något i den gamla klyschan ”älska dig själv innan du kan älska någon annan.”

Kram 🐘

Profile picture for user Farzan

Som svar på av Mrx

Härligt att höra Mrx, jag har bra kontakt med mina barn. Min äldsta son bor granne med mig och min yngsta son bor hos sin mamma. Ett stort problem, som egentligen kanske blir positivt snarare än problem, är att jag tvingas flytta från staden där mina barn bor.

Jag kommer flytta till en mindre stad och bo i ett hus på min systers stora herrgård.

Jag är verkligen livrädd att lämna barnen men de är så stora att de säger saker som "Om du älskar någon så måste du våga släppa taget" "Vi har din rygg och kommer om du behöver". Jag lider av fruktansvärd separationsångest då både pappa, farmor, och 2 mostrar tog livet av sig. Jag har suttit med pistol i munnen och 3 andra försök. Det är så lätt att dölja den ångesten med alkohol även om jag vet att det inte hjälper ett dugg.

Profile picture for user Farzan

Som svar på av Andrahalvlek

Jag förstår vad du menar. Jag har extremt lätt att träffa kvinnor både i verkliga livet och på dejtingsiter. Det är ett av mina problem, förutom att jag är (aj vad ont det gör) alkis så är jag sexmissbrukare. Jag har extremt stor framgång på dejtingsiter. Mitt problem som jag skrev tidigare är att jag alltid är beroende av saker. Jag kämpar för att lösa det men just sex och alkohol-beroende är svårt att bryta.

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag har också varit beroende av den uppmärksamhet jag fått på dejtingsajter. Som kvinna är det nästan öppet mål. Men jag märkte att det gjorde mig till en person som jag egentligen inte är. Jag gick över gränser jag aldrig trodde att jag skulle gå över. Gjorde saker som egentligen stred mot mina värderingar. Begick våld på mig själv.

Kommunikationen på dejtingsajterna och de fysiska dejterna jag hade, som alltid slutade med sex, var väldigt tajt förknippat med alkoholen. Jag var glasklart beroende av både alkohol och dejtingsajter. Jag slutade med dejtingsajter samma dag som jag slutade dricka, för 13 månader sedan. Saknar ingetdera idag. Alls.

Om man är en uppmärksamhetsjunkie så är det här ett bättre forum att hänga på 😂 Är väldigt flitig på sociala medier också, men dejtandet och sexbiten har jag lagt helt på is ett tag. Viktigast först - vara nykter. Så tänkte jag varje dag det första halvåret. Så tänker jag fortfarande, men nu är det ingen kamp längre. Nu kämpar jag istället med kost och träning och att underhålla mitt inre lugn, som nykterheten gav mig men som ändå behöver lite kärlek.

Såg att du mått jättedåligt psykiskt. Du vet väl att alkoholen skapar ångesten? Sök på ”alkohol och hjärnan” på youtube. Själv har jag haft ångest och depressioner i många år, men jag har sluppit det helt sen jag blev nykter. Bara det är en anledning att sluta dricka! Aldrig mer. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Jag är benhård i mitt beslut.

Kram 🐘

Profile picture for user Farzan

Som svar på av Andrahalvlek

Så många bra ord att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Du är uppenbarligen kvinna och kvinnor har oftast bra framång i dejtandet. Jag tillhör en liten klick män som har oförskämt stor framgång online. Du skrev att du gjorde saker som gick emot dina värderingar och det kan jag känna igen så väl. Lite alkohol och en dejt och helt plötsligt har man hamnat i en situation man inte alls trivs i. Menar inte något olagligt men att man kanske pga alkoholen släppt efter för mycket.

Jag hade 8000 likes på tinder som kille men det var ytterst få av dessa jag vågade träffa helt nykter. Salongsberusad blev ett sätt att umgås. Jag kunde träffa 7 eller fler kvinnor en vecka. Jag skyller framförallt på alkoholen men även på mitt sexberoende. Sexberoendet är bättre, inte under kontroll men alkoholen är den fight jag väljer att ta först eftersom den gör ondast.

Jag tror och hoppas att om jag får alkoholen under kontroll så kommer jag ha lättare att hantera sexberoendet.

Jag vet absolut att alkoholen skapar och förstärker ångest på sikt men lik förbaskat söker jag den tillfälliga lindringen. Min psykiska problematik kom däremot långt innan alkoholen. Har 15 år av psykisk ohälsa tyvärr :(

Profile picture for user Farzan

Hej. Drack tyvärr lite på förmiddagen på lördagen. Är på resa nu och har hållt mig helt nykter sedan lördagen, så snart är i alla fall 3 dagar nykter avklarade. Förutom ångest så har jag klarat mig helt utan abstinens än så länge. Håller tummarna för att det fortsätter så.

Är borta tom fredag kväll, så nästa helg blir första stora prövningen. Jag har ingen alkohol hemma så målet är att inte ta mig till systemet på lördagen. På så sätt blir även söndagen nykter. Vi alla får kämpa på 💪😊

Profile picture for user Kaffetanten88

Jag vill bara skänka en styrke kram. Jag har kämpat med ångest och depression sen tidiga tonåren. Så långt innan jag började med alkohol. Denna gången tog jag tag i både psyket och alkoholen. Mår mycket bättre. 3 månader nykter. Tagit all hjälp jag kan få. Om du vågar. Kan du inte be om hjälp från vården? Antabus för alkoholen kanske? Det har hjälpt mig massor att inte göra impuls köp av alkohol. Sen kanske prata med en läkare om psyket? Kanske du behöver få någon medicin, prata med någon? Jag vill verkligen inte trampa på några tår utan säger allt med välvilja och hoppas på allt gott för dig! Du har klarat 15 år! 😮 Du kan klarar 15 till!

Profile picture for user Farzan

Tack för kommentarerna. Just psyket har jag väldigt bra hjälp av en specialistläkare i psykoatrapi. Är helt öppen om allt med henne UTOM alkoholen. Jag måste pga självmordsförsöken komma in med ett läkarintyg om måendestatus till transportstyrelsen en gång om året för att få behålla körkortet. Har inte varit någon fara än men skulle man lägga till alkohol så blir det värre. Ska lägga till att jag aldrig kört påverkad, bilen rör jag inte dagen efter heller.

Du trampar absolut inte på några tår. All input är välkommen 😊

Kämpar på egen hand just nu. Drygt 4 dygn helt nykter. Inte minsta sug än. Hoppas verkligen att jag kan hålla i det även när jag kommer hem på fredag. Eller snarare hålla mig ifrån systemet på lördag.

Just nu när jag är borta så spenderas ledig tid med promenader och att tänka på att äta nyttigt. 20000 steg om dagen i snitt senast 4 dagarna till skillnad mot 2000 när jag var hemma och drack vin.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Farzan skrev:"20000 steg om dagen i snitt senast 4 dagarna till skillnad mot 2000 när jag var hemma och drack vin."

Wow! Jag snittar på 12.000 steg per dag, och 20.000 steg är verkligen svinbra! Bra för skallen också, så den får mycket syrefullt blod. Då läker man snabbare, tror jag.

Jag har träffat samma psykolog i 14 år. Har varit sjukskriven för utmattningsdepression två gånger, fick till slut diagnosen kronisk depression, äter SSRI sen 14 år tillbaka. Men jag har aldrig berättat för varken läkare eller psykolog hur mycket alkohol jag har druckit. Har alltid ljugit. Nu trappar jag ut SSRI, och har inte haft ångest eller haft skov av depression sen jag slutade dricka för drygt 13 månader sedan.

Kram 🐘

Profile picture for user Farzan

Andrahalvlek - 12000 steg är ju jättebra. Att jag går så mycket just nu är bara för att så fort jag får minsta tanke på alkohol så går jag 30 minuter rask promenad. Precis som du säger - jag tror också att man läker bättre när man jobbar igång kroppen.

Skönt ändå att du haft samma psykolog så länge. Jag har haft en otrolig mängd olika läkare och psykologer. Det är först senaste året jag har träffat en och samma läkare. Skönt att inte berätta om sin historia för varje ny person.

Jag väldigt medveten om att så länge jag dricker finns det inte en chans att jag kan börja må bättre mentalt. Jag har så många saker framför mig som motiverar mig nu. Dels de förbaskade kostymbyxorna jag ska komma i till sonens student, dels planera min flytt i sommar. Lustigt om det är ett par byxor som blev moroten som fick mig att sluta dricka, jag hoppas 😊

Profile picture for user Kaffetanten88

Wow 20000 steg. Det gjorde jag nog när jag jobbade som mest och sprang efter jobbet. Det var ett tag sen. Jag ligger nog på 10000-12000. 🤣

Jag har än så länge GAD och kronisk depression som diagnoser. Utreds än så blir nog fler. Men är piggare nu och mår bättre. Alkoholen är en bra start för dig. Som du sa. Du kommer inte kunna må bättre så länge du dricker. ❤

Profile picture for user Andrahalvlek

@Farzan skrev:" Lustigt om det är ett par byxor som blev moroten som fick mig att sluta dricka"

Någonting blir droppen! Jag använder också byxor som måttstock i min del 2 i nykterhetsarbetet, där jag fokuserar på kost och motion. Minus 9 kg sen januari - två storlekar mindre på mina promenadbyxor!

Du ska få några tips av mig som du kan behöva just nu:

1) Lista en topp 5 över fyllesynder mentalt i skallen som du kan drämma i skallen på alkoholdjävulen när han börjar viska ”lite dricka är du värd, så farligt är det inte”.
2) Googla på ”alkohol och hjärnan” och lär dig ALLT om hur alkoholen påverkar hjärnans kemi. Och sen repeterar du tills du kan rabbla det i sömnen. Kunskap är makt, och ditt undermedvetna behöver hjärntvättas.
3) Sök på Craig Beck och Sober Leon på youtube och bli inspirerad.
4) Lista alla fördelar du märker med nykterheten efterhand och höj dem till skyarna.
5) Lova dig själv varje morgon ”Idag ska jag vara nykter”. En enda dag kan du lova dig själv.

Kram 🐘

Profile picture for user Kaffetanten88

Apropå fyllesynder fick jag en påminnelse för någon vecka sen när sambon skulle visa en video ifrån i sommras på vår bortgångne hund. Man hör mig fyllesjunga i bakgrunden. Det om något får en att vilja vara nykter ett tag till. Så ja nummer 1 är bra. De andra med. I början är en dag i taget väldigt viktigt!

Profile picture for user Farzan

Tack för tipsen, ska ta till mig dom 🙂

Nu är 7 dagar prick passerade sedan sista glaset vin. Jag kom hem sent igår kväll och var nervös för hur det skulle kännas idag. Jag var och handlade mat på förmiddagen och passerade systembolaget samtidigt som det öppnade och folk gick in. Jag kände inte minsta lust att gå in!! Så skönt 😊

Ställde mig på vågen i morse och blev glatt överraskad. För 10 dagar sedan vägde jag mig och vägde då 112 kg (drygt 185 cm). Nu 10 dagar senare, varav 7 dagar utan alkohol, en massa promenader och väldigt nyttig, kalorisnål mat så stannade vågen på 106 kilo. 6 kilo ner på 10 dagar kändes otroligt bra och fick mig verkligen att vilja fortsätta. Behöver gå ner ca 6 kilo till för att komma i byxorna och helt plötsligt känns det möjligt att nå det målet på 2.5 månader 💪

Profile picture for user Farzan

Eftermiddagen har varit kämpig. Kraftig ångest (min sjukdom, inte abstinens) och lite lätt tjafs med barnen.

Hade jag haft alkohol hemma hade jag nog druckit vid det här tillfället. Är så nöjd med att jag inte handlade hem något att dricka i förmiddags. Nu är jag automatiskt nykter både ikväll och imorgon.

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Ibland behöver vi tur 💚🙏
Jag har en strikt regel, som är att jag inte ska in till systembolaget. Så jag har inte heller något hemma. Som tur är 🥰

Har du alltid haft ångest eller har det börjat nyligen. Jag kunde få panikångest tidigare, även när jag sov. Men allt är borta nu när jag varit nykter sedan början av året. Så tacksam 🙏💚 Hoppas din också försvinner iaf lite ❤

Kram 🌸💚🌸💚🌸

Profile picture for user Andrahalvlek

@Farzan Grattis till första nyktra veckan och -6 kg! 🥳🥳🥳🥳 Sannerligen en rivstart på ditt nya nyktra och hälsosamma liv. Tänk på att inte ösa på allt för mycket bara, det är lätt hänt att tappa sugen efter ett tag annars. Vi alkisar är verkligen all-in på allt, och en del av den mentala nyktra resan handlar om att stanna upp, reflektera, låta saker bero, öva sitt tålamod. Det där all-in-livet sliter ut oss - och där har alkoholen funkat som både startgas och bränsle. Utan den behöver vi tid att landa och känna in att vi faktiskt är trötta och behöver prioritera.

Kram 🐘

Profile picture for user Kaffetanten88

Grattis till 6 kg. Ja det är bra det där med att inte ha något hemma. 😊

Ångest är inte roligt. Jag brukar försöka intala mig själv att det inte kommer hjälpa med alkoholen. Bara en kort stund. Sen kommer alkoholen i längden bara göra så ångesten blir värre. Ju längre jag är nykter ju mindre ångest kommer jag ha. Lite som en morot för att hålla mig nykter så länge som möjligt. ❤ Alkoholen liksom föder ångest.

Du får gärna läsa i min tråd hur det var för mig i början av nykterheten. Jag var till och med in på psykakuten. Så dåligt jag mådde. Var fruktansvärt. Vet hur hemskt det är med ångest.

Har du någon medicin du kan ta mot ångesten? Vid behov?

Profile picture for user Farzan

Tack för svaren 😊

Min ångest har jag haft i över 15 år. Det är därför jag inte druckit under den perioden. Har diagnosen svår återkommande depression så jag har bra kontakt med psykiatrin. Jag har vid flera tillfällen varit inlagd på psykiatrins slutenvård. Tyvärr hjälper inte alltid medicinen. Efter skilsmässan för 2 år sedan började jag "medicinera" mig med alkoholen. I början kändes det bra men det gick snabbt utför. Min sjukdom får jag tyvärr leva med men jag kan åtminstone försöka hålla mig ifrån alkoholen.

@andrahalvlek
Jag kan verkligen hålla med dig om den där all-in känslan. Jag går ut hårt bara för att fokusera på annat. Jag ska försöka lägga mig på en mer normal nivå så snart jag känner att kampen mot alkoholen går lättare 😊

Profile picture for user Farzan

Jag håller på att räkna på hur mycket kalorier jag fått i mig via mitt drickande. 1 liter vin, som var det jag drack per dag i snitt, innehåller 750 kalorier. På ett år blir det hela 273750 kalorier. Ett kilo fett innehåller energi motsvarande 7000 kalorier.

Mitt drickande innehöll alltså energi motsvarande drygt 39 kilo fett/år. Förutom det så blev min kost sämre/onyttigare och min motion sämre/obefintlig när jag drack. Jag förstår verkligen varför jag blivit rundare.

För mig är det viktigt att hitta något konkret att ta på för att ha motivationen att sluta dricka.

8 dagar och 20 timmar sedan sista glaset vin. Det har gått förvånansvärt bra men jag känner samtidigt att alkoholsuget ligger och lurar runt hörnet hela tiden.

Profile picture for user Farzan

10 dagar och 11 timmar sedan sista glaset vin.

Allt har gått över förväntan men idag i det fina vädret så kom de farliga tankarna krypande "Åh vad gott det vore med ett glas vin i vårsolen". Som om jag bara skulle nöja mig med ett glas? Skulle jag köpa hem så skulle jag dricka upp. Alkoholdjävulen sitter och försöker lura en titt som tätt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Farzan Börja inte förhandla! Ryt ”NEJ” direkt och påminn sen alkoholdjävulen om några riktigt vidriga fyllesynder, eller saker/personer du har försummat pga drickandet. Tankar är bara tankar, och de lyfter aldrig glaset till munnen. Tankarna klingar av med tiden. Du är van vid att förknippa solsken med vin. Nu ska du vänja dig vid att göra andra saker när solen skiner, omprogrammera hjärnan ☀️

Kram 🐘

Profile picture for user Farzan

@Andrahalvlek ja, jag förknippar verkligen sol med vin. Jobbar stenhårt på att bryta det. Försöker vara ute i naturen och njuta av solen istället för att sitta på uteplatsen med ett vinglas.

Systembolaget och vårdcentralen ligger i princip vägg i vägg där jag bor. Jag var påväg till vårdcentralen för blodtrycksmätning (går till samma sköterska var 3:e vecka) när suget på vin blev som störst idag.

Det första sköterskan säger när jag kommer in är att jag ser mycket piggare och gladare ut och hon undrar om något hänt (hon vet inte om mina alkoholproblem). Sen hade mitt blodtryck sjunkit rejält sedan förra mätningen. När jag lämnade vårdcentralen efter det berömmet och bättre blodtryck så var sugen på vinet borta - jag är på rätt väg 😊

Profile picture for user Farzan

Jag har tyvärr fått lite motgång. Jag föll tillbaka (förhoppningsvis tillfälligt). Jag var så nöjd, mitt blodtryck hade blivit mycket bättre. Jag har gått ner från 112 till 104 kilo. Sen får jag en mental motgång...

Jag har tyvärr haft problem med ett ganska extremt självskadebeteende så när jag började må riktigt dåligt kändes det som att jag hade 3 alternativ.
1 Bli inlagd på psyk och därmed riskera mitt körkort.
2 skada mig själv, med stor risk för mitt liv.
3 Dämpa ångest genom alkohol.

Jag valde alkoholen men jag verkligen önskar att jag kunde hitta ett fjärde, hälsosammare alternativ. Enda trösten är att jag inte druckit i närheten så mycket som jag brukar i liknande situationer.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Farzan Lätt hänt. Misstag gör alla, huvudsaken är att man lär sig av dem. Om du mår så dåligt att du antingen vill skada dig eller behöver åka till psykakuten så behöver du nog läkarhjälp för ditt psykiska mående. Alkoholen gör bara ditt psykiska mående sämre. Det känns bättre en kort stund men sen kommer ångesten tillbaka etter värre. Tyvärr. Upp på hojjen igen och cykla vidare mot målet!

Kram 🐘

Profile picture for user Farzan

@Andrahalvlek Jag har en massa hjälp mot mitt mående. Jag har en krisplan som jag byggt tillsammans med min läkare. Det psykiska är hyfsat under kontroll, eller snarare så har jag god hjälp. Träffar läkare eller kurator varje vecka samt så har jag boendestöd och kontaktperson 2 gånger i veckan pga mitt självskadebeteende. Jag har mer hjälp än många andra med psykiska problem. Å andra sidan har jag blivit hämtad av polisen 4 gånger och spenderat totalt 6 månader på slutenpsyk pga kraftigt självskadande och självmordstankar de senaste 3 åren. Det har varit helt utan alkohol i bilden.

Däremot så har jag varit på god väg till ett bättre mående. Klarade 13 dagar utan alkohol och gick ner 7 kilo på den tiden. Nu ska jag ta mig i kragen och fortsätta kampen mot mående och vikt genom att fortsätta mitt uppehåll med alkohol (vill helst säga stop men kallar det uppehåll just nu).

Något positivt: vikten är 104 kilo nu, start 112 så 8 kilo ner på 3 veckor :)
Jag är ju både arbetslös och sjukskriven. Promenader är min medicin så jag går mellan 20 och 30-tusen steg om dagen samtidigt som jag styrt om kosten. Jag har fått låg dos blodtrycksmedicin men blodtrycket har gått från skyhöga 170/110 till 130/70. Saker händer i kroppen och det gör mig mindre sugen på alkohol även om jag inte kan hålla mig borta helt.

Profile picture for user Farzan

@Andrahalvlek
Tack. Jag gör så gott jag kan även om det innebär mindre motgångar. Det är ganska tufft att ha 2 stora fighter att ta samtidigt. Det psykiska min stora livshotande kamp. Alkoholen kommer i andra hand. Den kampen är däremot inte på något sätt bortprioriterad. Jag måste hitta ett läge när jag är tillräckligt stabil psykiskt för att ta kampen mot alkohol.

Tar gärna hjälp och tankar från personer med svår psykisk problematiskt som inte har sin grund i alkohol.