Första försök till förändring

Jag tror inte min historia skiljer sej så mycket från er andras, men jag berättar den gärna.

Har nog alltid haft ett problematiskt drickande ända sen högskoletiden då det ärligt talat var ett sanslöst festande fem år i rad. Idag är jag 46 år och frånskild pappa till två döttrar som bor hos mej varannan vecka.

Jag tror jag hade hamnat på denna punkten förr eller senare, men pandemin har accelererat farten. Jag inser att det som kontrollerar mitt drickande är den sociala pressen. Jag dricker inte en droppe under de veckor mina döttrar är här. Men de andra veckorna har spårat ur pga allt hemarbete.

Efter skilsmässan drack jag inget i veckorna men efter hand så har det luckrats upp. De senaste åren har jag inte haft en enda helt alkoholfri dag på barnfria kvällar. I vanliga fall var vardagskonsumtionen mycket noga uträknad för att jag inte skulle få problem med körkort och jobb, men hela det har fallit eftersom jag ändå bara sitter hemma och glor i en dator. Den sociala pressen är borta. Nu går det lätt ner två flaskor vin en vanlig vardag.

Profile picture for user Martinn

Jag inser att jag måste själv styra över min alkoholkonsumtion, inte att den skall vara styrd av om jag ”kommer undan” med det.

Om några år kommer mina döttrar att ha flyttat hemifrån, och då försvinner den delen av den sociala kontrollen.

Sen finns det andra beteenden jag har som känns som alkoholistbeteenden. Som att jag är väldigt måttlig när jag är ute och dricker öl med kompisar, för att sedan gå hem och halsa en vinare. Har väldigt svårt att sluta när jag väl börjat.

Profile picture for user Martinn

Idag kom flickorna hit och jag påbörjar en nykter vecka, känns skönt. Förra veckan var brutal och jag blev på sätt och vis avslöjad av barnens mamma när hon dök upp en morgon för att hämta en kvarglömd gympapåse. Det hade jag ju inte räknat med.

Det är konstigt att man är väldigt klarsynt i nyktert tillstånd och vet att det inte går att fortsätta så här. Men sen åker barnen och det blir så förtvivlat tyst. Känns som jag måste lära mej vad vanligt folk gör när de är ensamma?

Alkohol gör att tiden går så fort. Vips så är klockan 2 på natten.

Profile picture for user Se klart

Hej!
Välkommen hit. Verkligen klokt att börja skriva här. Och främst, att du ser alla tecken (som för oss som dricker för mycket brukar vara ”svårtydda”) Att orka stanna upp och vara i den insikten är värd mycket. Att komma till rätta med drickandet handlar ju mycket om det. Orka stanna upp, stå ut (till en början).
Att skriva till någon de första dagarna här är lite knepigt, det känns så viktigt att det blir rätt och inte så problematiskt.
Mitt bästa råd är att läsa och skriva mycket här. Att klura på om det finns något intresse eller hobby som går att väcka liv i? Jag började odla-som besatt.
Och att ta en dag i taget! Tålamod och styrka kommer här 🌸

Profile picture for user Martinn

Tack för välkomnandet 😊

Det är mycket som framstår som fullständigt knäppt när man skriver ner det. Som att jag köpte en högkvalitativ alkometer för att kunna optimera vardagssupandet. Det är förvånande hur mycket man kan dricka på en kväll och ändå köra bil dagen efter.

Ofta drick/drack jag mest på måndagen när barnen lämnats över. Sen var nästa dag ett mörker av sömnbrist och bakfylla. Vilket sen triggade att man var tvungen att ta en öl innan man ens hängt av sej ytterkläderna när man kom hem.

När barnen var mindre hände det att jag drack vin på helgen efter de somnat. En gång måste jag tappat kontrollen, för när jag nästa morgon skulle köra min dotter och två kompisar (som sovit över) till hästhoppning blåste jag 0.8 promille. Om jag inte skulle avslöja min alkoholism var jag tvungen att köra ändå. Efter den gången har jag inte druckit när barnen är här.

Jag behöver helt klart något att göra på de ensamma veckorna. Måste klura på vad det kan vara. Har inte haft en enda helnykter barnlös kväll på iaf 4-5 år

Profile picture for user Se klart

Ja det brukar lösa sig, först finns massor av tid, själv behöver jag vila mycket mer som nykter- men har samtidigt mycket högre energi.
Ja, sen rullar livet på med massa bra innehåll. Knäppa saker är väl underrubriken på detta forum. Skönt att skratta åt (kanske inte att köra barn då) men också att kunna vara ärlig.
Fanns en tråd här som hette ”mina värsta minnen” det var dramatisk läsning.
Ta rygg på några som är ungefär där du är, och dra varandra!

Profile picture for user Martinn

Tack 😊

Jag bara kastade mej ut och skrev! Skall börja läsa lite också 😊

Jag vill ju helst inte behöva sluta med alkohol fullständigt utan vara som alla andra som är nöjda efter något glas vin och sen kan gå och lägga sej. Jag sitter uppe tills ögonen går i kors.

Profile picture for user Martinn

Tänker jag kan ha det lite som en offentlig men anonym dagbok

Somnade igår kväll nykter efter sju dagars vinorgie. Det är jäkligt obehagligt, hjärtat slog så hårt att jag kunde höra det utanför kroppen. Svettiga lakan. Abstinens helt enkelt.

Idag känns det bättre och jag och flickorna är ute i fina vädret. Det stora testet kommer på måndag då jag blir ensam igen. Just nu känns det helt solklart att jag skall hålla mej nykter, men jag vet också att ett sugs byggs upp.

Profile picture for user Kennie

Bra att du har ett mål. Suget kan ju byggas upp, men du hinner också samla motivation att låta bli. Det är sju dagar du behöver kämpa, en i taget, sen är barnen tillbaks. Det klarar du!

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Välkommen in till värmen ❤

Klarar du 7 dagar utan A så är du grym 💪💚 Då tar du måndagen som på köpet. På måndag är systembolaget stängd. Så släng det du har hemma. På morgonen är viljestyrkan som starkast. Planera och bunkra med goda saker du kan unna dig. Det går men du behöver en plan 💪💚💪💚💪

Profile picture for user Martinn

Tack 😊

Vi åkte till mina gamla föräldrar på påskafton och då delade vi tre på en flaska vin till lammet. Så totalnyktert blev det ju inte, men väldigt lite. Spelade lite kort och sen gick vi och lade oss. Hade inget sug på mer.

Idag åker barnen till sin mamma och huset är tomt på alkohol.

Såklart att jag lyckats dricka mej till någon form av beroende, men det ser kanske lite annorlunda ut. När den sociala koden kräver det så dricker jag inget eller väldigt lite. Är inte uppväxt med hög alkoholkonsumtion eller missbruk.

En del har nog att göra med ensamhet och tristess. Och lite av en lättnad. Även om jag älskar mina barn enormt så är det som att vara en serviceperson 24/7 när de är här. Förutom att hålla hemmet flytande så är det skjutsande till handboll, ridning, badminton, gym, kompisar. Sära på de värsta syskonbråken. Man känner sej helt färdig när de åker..

Men det är ingen ursäkt för att dricka sej full. Ett glas vin hade ju räckt. Denna ensamma veckan blir helnykter

Profile picture for user MrsWB

@Martinn

Lycka till! Det här klarar du! Vi är jämngamla och i vår ålder borde man ju veta bättre.... eller inte;-). Precis klarat en nykter påsk - första sedan tonåren....Känner mig som en grymt bra mamma;-)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Martinn skrev:"En del har nog att göra med ensamhet och tristess. Och lite av en lättnad."

Nu ska du hitta andra sätt att vila 😍 Och en ny eller nygammal hobby kan vara bra att skramla liv i. Kan rekommendera hittaut.nu annars, som är en av mina hobbies. Relationer till dina egna föräldrar, syskon, gamla vänner kan man blåsa liv i också. Sysselsätt dig omväxlande med vila.

Kram 🐘

Profile picture for user Martinn

Så har barnen åkt och jag skall alltså ha min första helnyktra kväll ensam på flera år!

Tänkte lite över det och i början var det snarare en happening och något jag planerade dagar i förväg. Köpte något gott vin och en god köttbit i köttdisken. Favoritmusik på hög volym. En kväll enbart för mej.

Hur det kunde gå från det till att dricka två flaskor dåligt vin varenda kväll barnen inte var här, är en gåta.

Iaf, istället för att korka upp så rev jag en vägg som jag lovat min äldsta dotter i lång tid (hon vill ha nytt rum). Så nu står jag i damm och bråte. Känns bra.

Känns som det är dags att ta tag i jobbet också. Har jobbat på samma ställe i 22 år och har fullständigt tappat arbetsglädjen. Sen blev det väl inte bättre av att jag var bakfull heller.

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Drömmen att få riva sönder en vägg 😱🥰 Hade det funnits onödiga väggar här så hade de säkert försvunnit under mina två första veckor. Istället har jag varit tvungen att springa allt längre och snabbare för att få ur mig frustrationen.
Jag behöver nog också en projekt 🤔😅💚