Tankar om måttligt drickande efter uppehåll.

Hej på er i solen!

Dag 95 av 100 utan alkohol efter många år av missbruk, stolt! Nu en mer närvarande pappa, ångest borta, 20 kg lättare, blodtryck toppen, sover fantastiskt osv osv. Listan av fördelar är fantastisk och jag mår toppen:-) Har använt mitt "beroende" beteende och använt det i träning etc istället och det har fungerat fantastiskt bra. Mitt mål var som sagt 100 dagar för att senare försöka hitta ett normalt förhållande till alkohol. Jag är naturligtvis fullt medveten om att det är svårt och jag utesluter inte att sluta dricka för alltid men jag skulle verkligen vilja höra ifrån er som har lyckats förändra era vanor. Vad har hjälpt er att lyckas och vilka fallgropar har ni sett? Mycket tacksam för alla råd om hur ni lyckats?

Ta hand om varandra där ute!

Profile picture for user Kennie

Grattis till nyktra månader! Och vad härligt att du mår så bra.
Att noga tänka igenom vad man tycker är rimligt bruk och att direkt ta ett steg tillbaks med ny nykter period om man bryter mot det man bestämt sig för eller känner att man börjar längta efter alkohol igen tror jag på.
Och ha bestämt vad man gör om det blir svårt att bryta.

Profile picture for user Martinn

Jag är helt ny här och har kommit hit för att bryta en lång trend av ökad alkoholkonsumtion och alkoholistbeteenden.

Har läst på en hel del sista veckan och uppfattningen att en alkoholist aldrig kan dricka alkohol igen verkar stämma dåligt med verkligheten. Faktum är att behandlingsmodeller som skall leda till livslång nykterhet verkar ha skrämmande låg effektivitet. De fåtal som lyckas är bara att gratulera, övriga verkar hamna mer i ett ”on-off” läge?

Min plan är att i första läget vara helt nykter i en månad. Dels för att ”starta om” hjärnan och mina vanor och för att sänka min tolerans mot alkohol.

Sen sätta upp gränser hur många dagar per vecka jag får dricka alkohol och bara köpa hem exakt så mycket jag skall dricka. Bara öl och vin, och inga starkare sorter. Som tur är bor jag ensam och långt från pubar, så övriga frestelser är långt borta. Skulle jag känna att det glider mej ur händerna så blir det ny omstart (vilket säkert kommer ske)

Det kan tyckas naivt, men det verkar som den typen av kontrollerat drickande ger bättre överlevnad i alkoholism än att lova gud och hans änglar evig nykterhet..

Profile picture for user Fröken H

@Martinn hej på dig! Jag siktar också på att lära min hjärna vad begränsat alkoholintag innebär. Först en vit period som ska vara 12 veckor (inte helt 100 att jag kommer hålla just 12 veckor) och sen försöka mig på nån sorts kontrollerat drickande, jag påbörjade en kur med Naltrexon igår.

Profile picture for user Fröken H

@Happy2020 grattis till det du åstadkommit så långt! Jag kan inte annat än bli motiverad av dina framgångar. Men än är jag inte där. 6e vita dagen här, vilket i mitt fall inte är så ovanligt. Just ikväll hade jag nog druckit, "som alla andra", förutom att "alla andra" inte blir som jag när jag är full, tappar kontrollen, vill ha mer, blir personlighetsförändrad och riskerar att skada mig.

Profile picture for user Martinn

Hej!

Jag är osäker på vilken nivå man skall sikta på när man väl börjar? Antagligen är det dumt att sätta alltför snäva gränser. Jag har druckit vin mer eller mindre varje dag i minst 5 år, och senaste månaderna c:a två flaskor vin per kväll.

Det var 14 flaskor vin i veckan.. Kanske sikta på 2 flaskor i veckan som start? Men först 30 dagars total nykterhet.

Profile picture for user Fröken H

@Martinn jag vet inte. Ska man tänka totalmängder i veckan eller ska man tänka glas per tillfällen och sen bestämma antalet tillfällen? Börja med 1 tillfälle och sen ta det därifrån?
Mitt drickande har huvudsakligen varit helger, så en kväll som denna är en riktig utmaning.

Profile picture for user Torn

@Martinn Hej och välkommen hit! Jag har varit helt nykter i 15 månader nu och mår hur bra som helst. Jag vill inte dricka och är enbart glad för att slippa dricka. Jag tänkte bara förvarna dig om att jag har inte sett en enda person på det här forumet som har klarat av det du har i åtanke.😅 Om du vill ha en rimlig chans att kunna dricka ” kontrollerat” i framtiden så råder jag dig att vara helt nykter i minst 3 månader, helst längre och ta ett nytt beslut då. Men testa gärna med en månad, du kan bli den första som jag sett här som klarar det.

Lycka till!

Profile picture for user Charlie70

@Martinn och @Fröken H välkomna hit! Jag vill bara göra ett försök att nyansera Torns inlägg något. Vi är många här som har försökt dricka kontrollerat under många år men inte lyckats. Sedan finns det andra som har försökt bli 100 % nyktra, men det har inte fungerat, utan en kontrollerad konsumtion har fungerat bättre för dem. Tomen, Mrx, Vinäger och ett gäng till arbetar på ett kontrollerat drickande och de tycker att det fungerar bäst för dem som livet är just nu.

Jag tycker att det är bra som ni tänker, att ni inleder med en helt vit period om en till tre månader. Därefter kan man ta ett nytt beslut. Om det beslutet är att dricka kontrollerat då är det ert val och det finns inget som säger att det inte fungerar för er. Testa! Backa om det inte funkar, då får ni finna en annan strategi.

Glad påsk!

Profile picture for user Vinäger

Tack, Charlie!

Gick in och läste en snabbis bland alla nya och blev genast påmind om varför jag inte trivs här lika mycket längre. Alltså, min erfarenhet är att pepp och ödmjukhet inför allas resor och då främst ansträngningar till det bättre ger bäst resultat. Definitivt inte hånande lögner om att ingen lyckats förändra sitt drickande. Vi är många, bara så ni vet, Happy2020, Fröken H och Martinn. Därmed inte sagt att det är lätt, men rätt ska vara rätt...

Fortsätt att skriva, lova det. De som misslyckas försvinner alltför ofta, inte minst på grund av ovan beskrivna inlägg. Kvar blir de som lyckas, speciellt om de inte tar (så många) återfall. Men, som sagt, vi är några som envist hänger kvar, trots att vi inte lyckats fullt ut.

Kan vi inte uppnå det bästa, kan vi vara riktigt nöjda med det näst bästa. Sådetså.

Kram på er och välkomna hit. 💗

Profile picture for user Vinäger

Sorry om jag tog i. Är egentligen en ganska snäll och empatisk person. Dessutom konfliktundvikande. Men i det närmaste hånfulla inlägg gör mig galen. Oavsett vad de handlar om.

Kram på er

Profile picture for user Fröken H

@Vinäger tack! Jag vet inte var jag står i frågan just nu. 9 dagar vit. Jag mår så bra! Tror medicinen hjälper mot suget. Just nu inga tankar på kontrollerat drickande. Vi får se vad framtiden kommer med.

Profile picture for user Vinäger

Fröken H!

Alltså, är helt övertygad om att helvitt är det bästa. Det vittnar så många om. Jag också, som varit nykter långa perioder. Underbar känsla. Det nästa bästa alternativet träder nog bara in när helnyktert inte funkar, trots massor av försök.

Det känns viktigt att förtydliga detta.

Lycka till! 💗

Profile picture for user Torn

@ Vinäger Jag håller med dig Vinäger, att skriva att ”lova gud och hans änglar evig nykterhet” eller ” on- off” läge ” är det som gäller för dem som inte dricker alls är verkligen inte ok. Då kan man behöva få sig en tankeställare om hur svårt/ lätt det är att förändra sitt drickande. Härligt att det går så bra för dig nu förresten! 🤗 Du har verkligen fått kämpa länge för detta.

Kram

Profile picture for user Happy2020

Hej igen,

Hoppas ni har haft en härlig påsk!

En liten uppdatering här... 100 dagar nykter och i påsk har jag druckit måttligt ett par dagar. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan då allt gått "för" bra. Mitt gamla sug är helt borta och jag har inga problem med att dricka måttligt eller inte alls. Sömnen etc blev genast sämre av alkoholen och istället för ett sug efter alkohol fick jag ett sug efter att inte dricka:-) Jag kan varmt rekommendera att hålla sig vit minst 3 månader, jag har tidigare haft vita månader men det gav inte alls den här effekten på mig. Så kämpa på där ute, det finns hopp:-) Tror faktiskt att jag kör 100 dagar till istället för att dricka måttligt.

Profile picture for user Tofu

Jag pratade tidigt med en klinik som hjälper hela familjen inre bara den som är beroende. Tror inte man får hänvisa till källor som är vinstdrivande så gör inte det. Fick tipset att gå igenom ett test som skulle indikera på grad av problematik. Om man var långt gången så skulle det indikera på att 100% avhållsamhet var det bästa. Om man inte var det så menade denna person att det finns goda utsikter att kunna dricka kontrollerat igen. Att det finns bra behandlingar för det. Nå hon vill såklart sälja sitt men det låter ju logiskt i min värld.

Får man fråga vilka källor du tittat på när du kommit fram till att 100% avhållsamhet sällan är lyckosamt?

Jag satt precis och sa aldrig mer för den glada effekten av alkohol är enbart en timma. Man måste våga se hela linan ut och då ser jag ingen vacker bild. Kan hända har jag fel. Skulle vilja se forskning här. Var finns den att läsa?

Profile picture for user Martinn

Jag vill be om ursäkt för att mitt inlägg tidigare var både okunnigt och raljerande.

Bevisföringen är svag, jag hittar inga siffror på hur stor % som genomgår t.ex Minnesotamodellen som håller sej nyktra efteråt.
Säkert är det bättre att genomgå den behandlingen än att inte göra något.

Rent anekdotisk bevisföring är de personer som jag känner som genomgått den typen av behandling. Av dem är det en av tre som numera är helt nykter. En av dem är död.

Det är möjligt att han hade varit vid liv om det fanns en annan approach till behandling. Men jag får erkänna att jag är ute i ett område jag kan för lite om.

Profile picture for user Se klart

God middag,
Jag är inte mer långvarig besökare här än sedan förra januari. Så jag har inget att tillägga kring forumet förr i tiden.
Jag har verkligen insett att vägen till kontrollerat drickande ELLER att inte dricka alls, är högst individuell.
Det jag personligen erfarit är att ödmjukheten är stor här - men att vi är olika och uttrycker oss olika. Min erfarenhet är också att människor vill andra forummedlemmar väl- undantagslöst.
Men att som i exakt all kommunikation mellan människor så uttrycker vi oss utifrån vår egen kontext, det är inget konstigt utan vi fungerar så. Våra erfarenheter blir våra råd, kommentarer. Även om jag nästan ingenstans stött på så många människor som ständigt omvärderar sina tankar, åsikter.
Och eftersom vi är vuxna så uppfattar jag också att det bör finnas- och finns- utrymme för både tvärsäkerhet och tvekan.
Jag ryggar väldigt starkt för orden ”hånande lögner” som du skrev @vinäger. Jag kände att det mer än något annat jag läst sticker iväg som ett väldigt hårt omdöme.
Jag är ledsen att jag kapar denna tråd i en fråga som uppenbarligen är känslig för mig. Men det är hårda ord på en plats som jag till nu uppfattat som vänlig.
Jag har inte koll på forskning av varken det ena eller andra. Forumet- och jag själv- är min forskning.
Nu forskar jag vidare i min egen tråd och hoppas på fortsatt högt i tak och att hellre våga tycka, tänka och känna högt, snarare än att vara rädd för att skriva. Vänligen/Se klart.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Martinn Jag har heller inga siffror, men uppklarningsprocenten är tyvärr inget vidare. Det är ett väldigt starkt beroende. De siffror jag har läst är att 5-7 procent inom AA förblir nyktra över tid. Så kallat ”spontant alkoholstopp” har lite högre uppklarningsprocent (25-30 procent). Då bestämmer man sig själv för att nu får det vara nog, utan att genomgå någon direkt behandling. Att ta hjälp av detta forumet är då ett bra sätt. Att det går bättre då kan förstås bero på att missbruket inte har fortskridit så långt. Alkoholism är ju en progressiv sjukdom.

Framgångsreceptet är oerhört individuellt. Det sättet att sluta dricka som funkar för mig, kanske inte funkar för dig. Det här forumet är ett sätt att låta sig inspireras att hitta sin egen väg.

För egen del kan jag dock säga att det är tusen gånger lättare att avstå helt än att dricka ”lite”. Jag har försökt att dricka kontrollerat också. Orsaken är sannolikt att lite alkohol väcker mersug i mitt fall, precis som socker gör hos mig. Det är lättare att avstå helt från godis än att bara ta några bitar ur en skål. Och efter en tid är det ingen inre kamp längre för mig.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Martinn Det är lugnt, jag uppfattade det som om att du menade att all form av helnykterhet är i princip hopplös. Sedan tror jag att det krävs minst 3 månaders avhållsamhet från alkohol för att få uppleva tillräckligt med positiva saker för att kunna avgöra om man vill dricka ” normalt”. Det är vad jag har sett under min relativt korta tid här på forumet.(1,5 år) Uppehåll på 1-2 månader verkar inte räcka till, utan många faller snabbt tillbaka till hur det var innan tyvärr. Så det var ett tips i all välmening. 🤗

Ha det bra, och härligt att du har tagit tag i ditt drickande!

Profile picture for user Charlie70

Vi behöver verkligen alla här ta på ALLVAR att det finns OLIKA sätt att komma till rätta med sitt beroende. Jag kan faktiskt förstå Vinägers reaktion (om hånfull) när man som hon harvat med ett alkoholproblem år ut och år in och till sist inser att ett absolut alkoholförbud kommer att leda till att man kanske tar sig en riktigt DUNDERfylla som man sent kommer att glömma. I stället för att sjunka så lågt har Vinäger då funnit ett koncept som funkar för henne med kontrollerat drickande. Som gör att dunderfyllan håller sig borta. Det är flera med Vinäger som tillämpar detta och som det funkar för! Visst, de får anstränga sig för att kontrollera intaget men att ställa det mot att vara helnykter med risk för att hamna i flaskan med handsprit igen, då hade jag solkart valt Vinägers modell. Jag går inte heller fri utan kommer också att få anstränga mig i resten av mitt liv också som helnykter. Aldrig glömma.

När Torn då skriver att han minsann inte sett ett enda fall som lyckats kontrollera sitt drickande här på forumet kan provocera till och med mig - som är ljusår (känns det som) ifrån både det ena och det andra. Bara för att inlägget kan uppfattas så oinkännande och omedmänskligt.

Profile picture for user Torn

@Charlie70 Oj, vi skrev visst samtidigt. Jag menade såklart att under under min tid här har jag inte sett någon. Att det går att dricka kontrollerat vet jag ju mycket väl, och Vinäger, mrx och Tomen tex har ju provat långa helnyktra perioder och kämpat på länge och väl tills de till slut hittat ett sätt som fungerar bra. Alla är olika. Det jag tycker är tråkigt är att man aldrig får möjligheten att känna hur det känns ( minst tre månader, helst 6 månader) om man bara kör 1 månad. Men som sagt, alla är olika och gör som man vill, jag kan bara komma med tips som jag tror på. Om det uppfattas som ett hån, ja då ber jag om ursäkt för det.

Profile picture for user Se klart

Intention och reaktion
Alltså vad är intentionen när en skriver här? Att hjälpa varandra. Vi råder utifrån där vi är men i 99 av 100 fall med brasklappar om att det är väldigt personligt hur det är för var och en.
Att tolkas som hånfull skulle nog göra mig så ledsen att jag skulle sluta skriva här men det är jag det. Jag utgår från att mina inlägg tolkas med nån sorts inneboende välvilja så som svar och kommentarer formuleras här.
Håller själv verkligen inte med allt och alla men vill inte bidra till att människor blir rädda att skriva. Over and out.

Profile picture for user Tofu

Kapar tråden lite för har svårt att veta var jag borde skriva istället nu när frågan lyfts. Hoppas det känns ok?

Jag tänker att det är väldigt bra att det blir en debatt här. Att det finns olika infallsvinklar. Själv blir jag ödmjuk och fattar hur klurig denna sjukdom är. Verkar ju inte finnas en rak väg precis... Får mer och mer respekt och höjer min egen vaksamhet på mig själv. Man får plocka russinen ur kakan och testa sig fram helt enkelt.

Själv har jag nog tagit rygg på en del här inne (utan att tala om vilka) som jag tänker liknar mig och blir samtidigt intresserad när någon känner/tycker tvärt om. Mer än en gång har jag fått en spark rakt frammåt när någon tyckt tvärt emot. Skitjobbigt för då måste jag rannsaka mig själv men nyttigt!

Denna fråga skrämmer mig lite. Gällande om jag skulle kunna dricka med måtta eller inte. Den rädslan väcks på nytt när det blir en debatt. Tänker att i mitt fall finns det nog en mening med det som inte nödvändigtvis behöver gälla andra.

Det finns väl minst 2 vägar här. Total avhållsamhet eller begränsa intag. För mig blir det tydligt vad spåren innebär i och med denna debatt. Är därför tacksam att de som sagt sitt gjort det för det berikar.

En tanke dock mer gällande forumet som helhet.
Kanske är det bra om vi alla är tydliga med när vi vill ha input och när vi inte vill ha det. Vilka frågor som kanske tom blir för känsliga gällande sin egen tråd? Det är inte alltid man vill ha folks åsikter utan känner att man mer behöver stöd - hurra på rop. Det är ju synd om folk känner att de måste hoppa av för det blir för hårt gällande en viss fråga eller kanske tom period. Kanske läge för någonsorts formalia gällande detta? Har inga bra svar men detta är en tanke som kommer upp? Lika så andra hållet. Hade inte jag fått de där tvärt emot reaktionerna vid vissa tillfällen så hade jag inte varit där jag är nu. Därmed hoppas jag att även den sorten fortsätter för dem som känner att man behöver det. Frågan är väl bara hur detta görs på rätt sätt för alla? Hur man fixar till formalian?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart skrev:"Jag ryggar väldigt starkt för orden ”hånande lögner” som du skrev @vinäger. Jag kände att det mer än något annat jag läst sticker iväg som ett väldigt hårt omdöme."

Jag kan bara hålla med @Se klart om att jag hoppade till rejält över den kommentaren. Ingenting jag har läst på forumet fallet under det epitetet. Vem har tolkningsföreträde? Avsändaren eller mottagaren? Jag tycker i alla fall att det här forumet till 99,9 procent är fyllt med omtanke och välvilja.

Jag kan också hålla med @Torn om att det är synd att inte fler försöker vara helnyktra en längre tid (3-6 mån) för att ta ett mer grundat beslut för framtiden. Jag tror själv inte på att någon som har varit mentalt besatt av alkohol någonsin kan dricka ”normalt” igen. Jag tror själv att väldigt många som dricker alkohol egentligen faller under epitetet problemdrickare. En del gör något åt det, men de flesta gör det inte.

Det är lite konstigt att det är problematiskt att förespråka helnykterhet på ett forum för personer med alkoholproblem. Men det är okej, man får tycka olika utan att för den sakens skull bli anklagad för att skriva ”hånande lögner”.

Kram 🐘

Profile picture for user IronWill

Jag närmar mig tre år som spiknykter och ångrar inte det valet för egen del. Skriver inte så ofta längre då alkohol knappt förekommer i mina tankar längre. Får ett ryck och kollar in ibland. Men det känns för mig i hela kroppen att om jag börjar igen så kommer det ta ca 1-2 månader innan jag är ung på samma nivå som innan jag slutade. För mig känns det lika säkert som att solen går upp i morgon. Min gissning är att det beror lite på varför man hamnade där man hamnade om man kan klara av en hyggligt normal konsumtion, eller inte, efter ett längre uppehåll. Men en sak jag är säker på är att båda vägarna kräver konstant vaksamhet under en längre period. Sänka garden oavsett om man går på ”lagom” eller inget leder antagligen runt till ”Gå” igen. Men man kan nog lyckas med det mesta man verkligen bestämt sig för (inom rimliga gränser :).
Lycka till!

Profile picture for user Sisyfos

Jag tänker att ursprungsfrågan är intressant att diskutera. Går det att begränsa? vilka fallgropar finns?
Som Torn, Happy och många andra förespråkar så tror jag också verkligen att det är bra att inleda med en längre nykter period för att veta hur det är utan.
När jag slutade förra gången för 5 år sedan drack jag i sociala sammanhang. Det gick bra! Sen inträffade en jobbig period i mitt liv och då återgick jag gradvis till gamla ovanor. En fallgrop som jag ser det är att inte reflektera över drickandet. Att ha drickandet som en vana och då är det lätt att gradvis öka mängden.
En annan fallgrop är dåligt mående, trötthet, stress. När man börjar medicinera med alkohol är det farligt.
Sen gäller det nog också att hålla sig under gränsen till riskbruk. Det är inga stora mängder man får dricka per vecka. Och inga stora mängder på en gång.
Jag är nykter nu sen 7 månader men drack en snaps till påskmaten. För mig funkar det bra att begränsa. Men jag tror att vi kanske är olika där vi som finns härinne. Jag får ingen kick av alkohol, men jag tror att det finns andra som får det och då har svårare att hålla en måttlig konsumtion när man väl börjar.
Under de 5 år som följde min nyktra period har jag trasslat fram och tillbaka. Begränsat, druckit socialt och smygdruckit.
Jag tänker att jag kan dricka nån gång då och då om jag vill i sociala sammanhang enligt de rekommendationer som finns (färre än tre glas). Vanedrickande t.ex. varje helg funkar inte för mig utan en jäkla massa räknande och energi och ska jag vara ärlig så är det rätt obegripligt nu när man har varit nykter ett tag att man vill dricka varje helg. Man är bra mycket piggare utan. Men en sån kommentar ska ju också ses i sammanhanget att jag var så less när jag slutade, less på att gång på gång hamna i att dricka för mycket.
Men ibland skulle jag önska att fler vände på det och frågade sig Varför ska jag dricka? Istället för varför ska jag inte dricka? Det är svårt för mig nu att hitta goda argument för att jag ska dricka.

Profile picture for user Vinäger

Vet inte vad jag ska säga...

Reagerade precis som Charlie starkt på meningen att ingen lyckats (vilket ju inte är sant) men kanske ännu värre på den skrattande emojin.

Precis lika mycket som jag reagerar när någon säger att alla psykiska besvär beror på alkohol (ja, jag vet att de förvärras...) eller att inga mediciner ska användas när man ska försöka bli nykter .

Att ingen någonsin kan ta det första glaset, att en gång beroende är lika med alltid beroende är också tvärsäkra uttalanden jag blir illa till mods av.

Det är nyanserna jag vill åt.

Vill knappt själv skriva ibland om mina strategier/mitt nuvarande liv för att jag är rädd att trigga någon, men precis som ni skriver ska vi alla samsas här.

Har gråtit hela kvällen för detta. Ber om ursäkt för att det blev så här. Kunde aldrig tänka att det skulle anses som ett otroligt påhopp. Vill bara att ni ska veta detta.

Torn, du behöver inte sluta skriva, känner nog att det är jag som ska det. Håller mig till min tråd om jag känner för att kommentera djupare igen.

Happy2020, från djupet av mitt hjärta önskar jag att din tråd skulle ha fått börja på ett helt annat sätt. Kanske admin kan ta bort en del inlägg... För mig är det ett önskemål - för din skull.

Kärlek och respekt till er alla. 💗

Kram kram

Profile picture for user Sattva

God morgon!
Hamnade i tråden igår kväll. Tycker ingen ska sluta skriva. Ibland blir det fel. Alla inblandade har gett sin sida o ingen har menat något illa.
Tror som många, att det är olika från individ till individ. Jag gick privat hos en alkoholterapeut för ett par år sedan o fick göra en screening. Massor av frågor. Jag blev sedan utifrån det diagnosticerad (hon fick sätta diagnoser). Minns inte diagnosen exakt, men gravt beroende. Med rekommendationen att sluta dricka helt. Vilket alltså tog mig typ 2 år att genomföra...Och jag känner djupt inne nu efter 3 mån nykter att det är det enda rätta för mig.
Så jag tror verkligen att det är väldigt individuellt.

Profile picture for user Li-Lo

Hullerombuller och knakikvadrat!

Vad det nu betyder. Hej och välkommen Happy2020!

Din tråd fick sannerligen en rivstart, något slog an i många.
Så tillbaka till dig Happy2020, om du skulle lyfta något av allt ovan skrivet som kan bli av vikt för dig nu, vad är det?
Russinen i kakan....
Berätta om du vill.

Allt gott Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Miss Mary Poppins

@Happy2020
Så glad för att du hittat balans och goda vanor. Det du skrev om att sömnen försämras direkt, var det lika illa som innan nykterhet?
Jag är livrädd att direkt hamna i alla problem som jag hade tidigare, men det verkar osannolikt. Hur känner du nu?
🌸💚🌸💚🌸

Profile picture for user Pianisten

Intressant tråd.. Trist att det ofta blir dessa två läger, men, men. Ska inte riva i såret mer som verkar utagerats men förstår inte heller riktigt @Torn's mening, "har inte sett någon... ...men vet mycket väl att X personer hittat ett sätt som fungerar"... Jag väljer också att allas intentioner är goda här, det är helt naturligt att man vill hjälpa andra med den lösningen man själv hittat.

Tillbaka till din tråd @Happy2020. Jag är också en av dem som hittat ett sätt att dricka normalt igen efter flera års missbruk/riskbruk/problemdrickande, vad man nu vill kalla det. Finns de som säger att det finns kategorier, nån typ av gräns mellan "fysiskt beroende" och, nånting lättare, typ. Mycket möjligt. Har aldrig läst nån forskning om det dock men är alltid öppen för ny kunskap. Jag har varit på nivå "smygdruckit dricksglas med sprit i källaren för att klara av dagen"

Läste att du "använt ditt beroende-beteende för träning" istället. Toppen. Brukar vara mitt första tips. (Min tråd heter "Snart träning igen") Det var väl 75% det som gjorde att jag klarade det, jag fick ett nytt intresse helt enkelt, en ny glädje och mening i livet. Den har också skapat den balans jag behöver på hormonella nivån. Höjer mig när jag är nere. Ger lugn när jag är uppe. (Fick diagnos Bipolär typ 2 i höstas).
Dock har jag aldrig genomgått en så lång nykterhet som du gjort nu, 100 dgr. Har du upplevt tiden som väldigt tuff? Fortfarande saknar A mycket? Eller vad är din största anledning till att ta upp den igen?
Min anledning från början var nog att jag inte var beredd att känna mig hindrad och avstå vissa tillställningar och umgängen som betyder mycket för mig, där alkohol är med i bilden. Lite lustigt så blev det nått annat med tiden. Nuförtiden är min konsumtion 2-3 glas hemma med min fru och familj under fredag ibland även lördag och jag uppskattar de där få glasen. Med tiden märker jag att de där tillfällena jag inte ville avstå förr, där de ofta blir lite fler glas, de betyder mindre och mindre. Att vara "full" är nått jag inte tycker om längre.
Om jag skall försöka banta ner det till någonting så tror jag att om man vill fortsätta dricka kontrollerat så måste man hitta något annat i livet som betyder mer, som kan stå för huvudsaken av din glädje. Alkoholen får vara en sekundär njutning och ha liten betydelse. En sån sak som träning, om man hittar sin grej, fyller den funktionen väldigt bra också för om man sätter mål med den så motverkas dem av alkohol och blir mindre intressant. Så blev det för mig.