Hej på er!

Idag har jag inte druckit alkohol på en månad. Jag har funderat över att slut/dra ner rejält bra länge, men som ni säkert vet så kan ta det ta ett tag att gå från tanke till handling.

Min ambition i det långa loppet är inte nödvändigtvis att aldrig dricka mer (ha ha, jag vet hur det låter...), men det skulle lika väl kunna bli så.

Det hela tog sin början strax efter nyår. Jag hällde helt enkelt ut en hel platta öl, en kvarting whiskey och någon flaska med finare öl. Så var steget taget. Resan påbörjad.

Därefter så har jag druckit vid två tillfällen. Ytterst måttligt (jag dricker mig aldrig full, jag gillar inte att tappa kontrollen över mig själv). Men som sagt. Sedan en månad tillbaka inte en droppe.

Det känns bara så bra inombords.

Det finns ett antal anledningar så klart. Till att sluta. För stunden eller för gott. Jag har en hel lista i mobilen.

Det finns faktiskt bara en enda punkt som hamnar på negativa sidan av Att sluta dricka-listan i telefonen. Den punkten behöver jag inte redogöra för. Den känner ni till.

Men som rubriken antyder. Sedan jag började dricka när jag var 17,5 år så har jag aldrig slutat. Snarare har jag trappat upp allt mer med åren. Resan mot alkoholism är rätt festlig, stundtals.

Men nu så.

Planen är att återkomma då och då med lite rapporter och iakttagelser. Funderingar. Varför det blev som det blev. Om ni vill dela dem med mig?

Hur som helst så ska jag fortsätta med livet nu. På allvar. För så här närvarande har jag aldrig varit. Och det känns som skrivet väldigt, väldigt bra.

Kramen!

/P

@Pelleplutt
Hej o välkommen!
Du låter så härligt positiv, det är en bra inställning 👍
Du får fortsätta att skriva om din resa 🥰
Jag har varit a-fri en tid o precis idag vågat byta grupp o finns nu i det fortsatta livet! Gruppen heter något annat som just nu föll ur minnet!
🤗 Välkommenkram!

@majsan_nu Det ska jag kolla! Låter som en grupp att gå till när man vill upptäcka vad ett nykter liv mer kan bjuda på.

Tack för välkomnandet! Känns jättebra att bli sedd av människor som förstår.

@majsan_nu Just det. Angående positiv så är jag det. Men jag bär också på ett stort mörker. Men mer om det senare givet att det så klart haft en stor betydelse för min alkoholkonsumtion.

/P

@Pelleplutt Välkommen hit! Grattis till din nyktra månad och att det ska bli fler🥳. Bra strategi att ha sluta dricka lista med negativa konsekvenser i mobilen. Ser fram emot dina rapporter om hur det går och funderingar du har. Att sluta dricka har för mig inneburit att börja leva på riktigt och att kunna hantera både mot- och medgång utan att ta till alkohol. Jag har varit nykter drygt 4 månader och ett av mina bästa beslut i livet.

Ha det gott!🌷💕

@Pelleplutt
Så är det förstås, vi ör sammansatta av både ljus och mörker. Vi väljer ju lite själva vilken sida vi vill "odla" men vissa saker måste vi tyvärr tampas med vare man vill eller inte... Men de ljusa stråken har en alltid glädje av 🥰
Önskar dig allt det bästa o att du kommer att gilla att vara här 🤗

@vår2022 Tack! Jag känner mig väldigt välkommen. Här känns det som att alla är lika på något sätt. Fin känsla. Ganska annorlunda mot hur stora delar av internet i övrigt är.

Fyra månader - grattis! Bra kämpat. Hur känns det idag då? Ja, förutom att du kommit fram till att det är det bästa beslutet. Vilket jag köper utan omsvep! :-)

Nå. Jag nämnde en lista här ovan. Över bra orsaker till att inte dricka. Vi kan välja börja beta av den, till att börja med.

Högst upp, plats 1: Barnen.

Jag har två döttrar på nio och elva. När jag dricker brister mitt tålamod med dem ibland. Mitt engagemang tryter likaså. Har ingen energi över.

Till saken hör också att den äldre för cirka sex månader sedan fick diagnosen mellansvår ADHD. Varifrån hon kan ha fått den diagnosen är inte så svårt att ha en analys om. Jag bär nog på lätt men outredd ADHD själv.

Efter det permanenta stoppet har mitt tålamod med barnen höjts avsevärt. Särskilt den stora. Likaså lusten och energi att göra mer och fler saker med dem. Det är alltså en av de absolut bästa vinsterna så här långt. Det är också roligt att jag märker på stortjejen att hon själv blir mer harmonisk när jag orkar. :-D Gött!

Grunden i mitt utökande drickande kommer för övrigt när den yngsta föds för snart nio år sedan. Vi får ju barnen tätt och det blir väldigt intensivt. Jag tycker det är svårt och tufft ibland att vara pappa. Å då är trösten sällan långt borta. Ni fattar. Tänk va bra man är på hitta på anledningar att dricka.

Mvh /P

@Pelleplutt Barnen är verkligen en anledning till att sluta dricka. Att som du säger orka med bättre och ökat tålamod. Det kommer att belöna dig när de blir äldre, du slipper även dåligt samvete och ångest för att du drack och inte var tillgänglig för dem.

Förutom att det är mitt bästa beslut har jag lärt känna mig själv bättre. Jag jobbar med mig själv och får tillgång till mina äkta känslor och behov som inte bedövas med alkohol. Jag känner mig lugnare, mer harmonisk och med mer livsglädje. Mina relationer till mina närmaste är mycket bättre, bråk med maken pga alkohol existerar inte längre (när min verklighet förvrängdes och blev ångestladdad efter för mycket alkohol). Jag tycker att min nya nyktra livsstil är spännande och roligt att utforska. Reflektera över varför jag drack i vissa situationer, vad som fattades. Livet är helt enkelt ett liv värt att leva nu för mig😁

@vår2022 Det där med att utforska livet är en intressant aspekt! Det har jag inte tänkt på, inte på det sättet. Men du har helt rätt. Bara detta med att alltid vara pigg. Eller att kunna ta bilen och köra iväg på olika saker när helst man vill. Att i varje given sekund ha ork för att ta tag i något, som i sin tur leder till någonting annat. Och att man finns där mitt i allt, väldigt närvarande. Ja, det är nog att utforska livet på allvar.

@Pelleplutt Då jag intar perspektivet och tankar på att det är intressant att utforska det nyktra livet, får inte negativa tankar på att det är grått och tråkigt att inte kunna dricka vin och sätt guldkant på tillvaron plats hos mig. Jag får ingen saknad av det. Jag sätter guldkant på min tillvaro genom att vara nyfiken på hur ett nyktert liv är och jag gillar det🌟

@Pelleplutt
Du resonerar så klokt tycker jag när det gäller dina barn, varför det blivit som det blev... Att barnen mår bättre när du mår bättre o orkar lite mer. Kämpigt förstås med diagnoser men alkoholen tillför sbsolut ingenting. Tvärtom o det har du ju upptäckt nu.
Din egen diagnos - är det något du behöver ta tag i ? Nu när du fått lite koll på vad som hjälper dina tjejer...
Blir spännande att följa din resa 🥰
Ha en fin dag 🤗

@vår2022 Bra tankar! Den första nyktra tiden kändes tråkig i enlighet med vad du skriver om ”avsaknad av guldkant”. Jag kände att allt blev lite tristare och kunde till och med tänka ”hur ska jag avnjuta den här musiken igen utan att känna den glädje som alkoholen gav”. Men detta klingade av snabbt, tack och lov! Plötsligt en dag fick jag åter den där fina känslan inombords utan alkohol samtidigt som favoritlåten spelades! Riktigt wow-känsla!

När jag läser runt här börjar jag förstå vilka olika roller alkoholen tycks ha spelat för människor. Intressant.

@Pelleplutt Ja, håller med! Det var en skön upptäckt att det inte krävs alkohol för att känna sväng, lust att dansa och sjunga och digga musik. Musik ger dopaminkickar utan att dricka😁. Även träning och promenader i skog och mark ger dessa kickar och det ger så mycket mer effekt i kropp och knopp som nykter.

@vår2022 Ajemän! Jag började springa för åtta år sedan, men först nu kan jag verkligen ta tag i träningen på allvar. För en av alla dessa punkter på min egen "Alla positiva saker med att sluta dricka"-lista är just en viktnedgång. Färre kilon, snabbare tider och mer energi. Gott så!

Snart stundar ännu en morgon där jag mår finfint. :-D

Natti!

/P

God morgon och välkommen hit,
Forumet är toppklass så mycket bra här. Själv är jag nykter sedan 793 dagar såg jag på appen idag. Forum-metoden. Det blir faktiskt bara bättre och bättre, hela tiden och på så många olika plan. Det är en ynnest att få uppleva. Jag ”bor” i Det vidare livet- men tittar in här då och då.
Ta en dag i taget/ OCH- notera alla fördelar, så är du en bra bit påväg.
Kram 😽

@Se klart Tusen tack! Jag har så många tankar om detta, men inte jättemånga att bolla med. Men ni finns här, och det känns jättebra!!

Mitt stora huvudbry just nu är hur jag ska klara av första större sociala tillställningen utan att dricka. Inte för att jag är blyg. Inte för att jag lockas att dricka av att titta på andra som gör det. Det jobbiga ligger i att jag tycker att det blir så galet många intryck på en och samma gång. Alkoholen har tidigare hjälpt mig att skärma av dem. Å så har jag fungerar i detta sammanhang.

Får väl köra min vanliga exitstrategi: mååånga toabesök. :-D

Kram!

@Se klart Men du! 793 dagar är ju jättebra ju! En god bit över två år. Åh va roligt att det fortfarande blir bättre och bättre. Det är ju något jag varit lite rädd för. Att det en dag inte ska kännas så toppen längre. Bra grå, tråkig vardag igen. Skönt att höra. Det tar jag med mig!

Angående sociala sammanhang är det för övrigt så att jag känner att jag behöver en strategi INFÖR detta. Att jag inte ger upp och t.ex. köper alkohol för att värma inför detta. När jag väl är på plats och bestämt mig så kör jag på. Det svåra är att inte släppa taget innan och kapitulera. Så det kanske är så att man ska jobba fram en strategi där?

Sedan tänker jag att x antal sociala sammanhang utan alkohol kommer vara mycket stärkande. Bara jag lyckas så vet jag att "det fungerar". Hur konstigt det än låter... :-O