Vad är bäst, sluta tvärt eller trappa ner?
Tänker att många säger SLUTA TVÄRT!! Men min oro är rädslan för att det ska bli skadligt för kroppen där och då? Förstår självklart att ett missbruk av alkohol i längden är farligare MEN det jag undrar är följande :
Druckit ca 1 flaska vin varje dag under typ 2 års tid.
För att dra det till det värsta, kan man dö av delirium tremens om man drabbas av det?!
Min motivation till att sluta med alkohol är 100% men det som gör mig rädd & inte tar tag i det är att drabbas av något allvarligt pga att sluta tvärt…
Att stå emot suget&ångesten och andra abstinenser TROR jag att jag kan hantera då jag även innan mina alkoholproblem haft stor problem med ångest & beroende, exempelvis slutat röka, tagit mig ur ett beroende av oxynorm. Dömande kommentarer osv undanbeds, vill enbart ha fakta & egna upplevelser & tips.
Heja oss alla som försöker ta oss ur ifrån detta 🌸

Hej! Vilka viktiga funderingar, klokt av dig att ventilera dem här. Det låter som att du har massor av resurser och erfarenheter för att göra även den här förändringen, och det är bra att du är uppmärksam på just abstinens.

Hur mycket och hur länge en behöver ha druckit för att få farliga abstinensbesvär är individuellt. Även om det fungerat för vissa så är vår erfarenhet att nedtrappning är vansklig och att återfallsrisken är väldigt stor. Därför brukar vi alltid rekommendera att sluta tvärt, men hålla koll på sina abstinenssymptom och söka vård om det behövs. Här finns en lista på symtom att hålla utkik efter, som är tecken på att abstinensen kan vara farlig: https://alkoholhjalpen.se/akut

Ofta går det bra att ta hand om själv, men som sagt, det är viktigt att ta det säkra före det osäkra och söka vård om en är orolig. Det går också att ringa en beroendemottagning/beroendeakut anonymt och rådfråga, de är experter på just detta. Skriv gärna och uppdatera om hur det går och vad du tänker!