Att bestämma sig

Profile picture for user Liten72

Det handlar om att verkligen bestämma sig. Jag har varit inne här och läst under lång tid, kommit till insikt om att jag inte hanterar alkohol speciellt bra. Jag måste anstränga mig för att inte dricka för mycket, annars går det överstyr. Känner också ganska väl till mina triggers, dricker oftast inte för mycket i andras sällskap, men finns alkohol tillgängligt och speciellt hemma så finns det inget stopp. Jag vill bara ha mer. Skammen är så stor att jag inte klarar detta såsom alla andra gör. Nu behöver jag bestämma mig, för det känns som om jag står vid ruinens kant. Vart kommer jag vara om ett år om detta fortsätter? Det är anledningen till att jag nu äntligen börjar skriva min egen tråd och inte bara läser i andras. Jag måste skriva här för min egen skull och för att jag ska komma ihåg. Att så här illa är det. Och att jag nu har bestämt mig. Äntligen. Jag är så trött på det här, och på den jag är nu. Nu börjar mitt nya liv.

Profile picture for user Kennie

Bra beslut! En av de stora fördelarna med att vara nykter är att slippa den där skammen. Att liksom kunna stå för vem man är och vad man gör utan att behöva mörka vissa sidor. Och ju längre tid man levt nykter desto mer inser man att man inte behöver alkohol för att njuta av livet. Styrka och tålamod till dig. Det är en process som tar tid, med svackor då man ifrågasätter sitt beslut, men i längden är det så värt det!

Profile picture for user Liten72

@Kennie tack för ditt svar. Jag är bara så ledsen just nu. Och känner mig så osäker om jag kommer att klara av det. Mitt självförakt är stort just nu. Att svika sig själv gång på gång är verkligen inget vidare för självkänslan. Men jag vet innerst inne att jag kan bättre. För att jag har bestämt mig på riktigt nu. Jag vill inte vara där jag är nu. Och jag ser det som livsavgörande att stoppa det här dåliga beteendet i tid, innan det blir katastrof.

Profile picture for user Amanda L

@Liten72 Du har kommit till insikt och tagit det första steget. Det är jättebra! Och du kommer att må bara bättre med tiden.
När man blivit beroende så tar den delen av hjärnan över den plats som ska ligga på den analytiska, ”kloka” delen av hjärnan. Det blir en kamp.
Du bestämmer dig för en sak, men beroendet bestämmer något annat några timmar senare. Det är den kampen som känns som om vi vacklar hit och dit, misslyckas, etc
Men det är inte du. Och du kan ta dig ur det.
Alkoholprogrammet här är bra, de rekommenderar tre månaders nykterhet till att börja med. Det kommer att försvaga berondet och göra dig starkare både i kropp och knopp. Det kan vara svårt i början, men ta hjälp här i trådarna!
Här kan allt ventileras.
Vill du veta mer om hjärnan så finns en hel bra i boken ”Tänka klart” av Annie Grace. Finns som pappersbok.
Även ”Skål tamejfan” hjälpte mig.
Och du, det där med skam har vi alla här släpat på. Men den försvinner och du kan gå rakryggad ut i världen igen. Lovar.❤️🥰

Profile picture for user Liten72

@Amanda L Tack för dina kloka ord. Jag har läst en hel del fakta och böcker, bland annat skål ta mig fan, men det har ändå inte riktigt ”gått in” förrän nu. Jag blir rörd över att du och många andra ger så mycket till oss som kämpar här på sidan. Ni är fantastiska! ❤️Och att du skrev ”det är inte du”. För det är så jag känner. Detta är inte jag. Just nu är jag trött, orkeslös, plufsig, orkar inte företa mig någonting på fritiden. All energi går till mitt jobb i en ansvarsfull chefsposition. Vart tog min energi och inre driv vägen? Samtidigt vet jag att det är bara jag som kan göra något åt detta , det är mitt eget ansvar ingen annans. Nu är jag på väg på min resa, 3 månaders nykterhet för att bryta mönstret. Inne på min första vecka!

Profile picture for user Amanda L

@Liten72 Å, så bra att du startat!
De första dagarna kan du få starkare sug, men om du fokuserar på något annat så brukar det försvinna rött snart. En promenad, städa en låda, ett pussel kan hjälpa.
Eller situps! Rörelse är bra på alla sätt.
Och glöm inte att skriva här. Så bra terapi. Jag hade aldrig klarat det utan AH!
Lycka till ❤️🙏🏻❤️🤗

Profile picture for user Liten72

@Amanda L Ser verkligen fram emot att få energi igen och hitta tillbaka. Det läskiga just nu är att jag faktiskt inte ens kommer ihåg när jag inte kände mig trött senast. Det känns långt tillbaka, så jag ska lägga lite tid på att fundera på när jag senast var den person som jag tror att jag är. Hur jag var förr och vill bli igen. Jag dricker oftast inte alkohol på veckorna, det är fredag och lördag som är min största utmaning och trigger. Så nu laddar jag för det! Har varit på jobbmiddag ikväll, inga pix att låta bli att dricka vin. Men tack för uppmaningen att se upp för suget! Jag vet att det kommer att komma!

Profile picture for user Liten72

Första veckan tuffar på! Kände en viss tristess i fredags kväll som jag kan tolka som sug, men vad härligt på lördag morgon! Kaffe, frukost och långpromenad på förmiddagen utan att vara seg och som tidigare komma igång riktigt förrän efter lunch. Samma på söndagen, kaffe med tidning och långpromenad och ändå ha massa tid över till annat. Det är såhär jag vill ha det! Jag vill verkligen påminna mig om att det är så mycket värt att må då här bra på helgen. Så ”Note to myself”: kom ihåg det nu när rösten i huvudet börjar mala om att det nog inte är så illa. Jämför då denna helgen men förra! Nu dags för vecka två, jag känner mig motiverad. Jag har bestämt mig.

Profile picture for user Amanda L

@Liten72 Låter som en toppenhelg!
När du glömmer, läs bara första inlägget på olika trådar här på forumet. Din egen men även andras…Då vet du varför livet är bättre utan alkohol…

Profile picture for user Liten72

@Amanda L Tack för pepp & jag ska absolut läsa förstainlägg! Om jag tycker det blir för svårt ska jag skriva ner dom 5 värsta minnena så ska jag nog bli påmind om varför jag gör detta och varför det är livsavgörande.

Profile picture for user zamiar_

Jag är inne på min 3 dag som nykter efter två hårda år av mängder med vin nästan varje kväll.. Jag sköter jobbet men denhär jävla skammen kan jag inte leva med längre.. min kropp fixar det inte min sambo och familj! Jag är himla sugen på ett glas vin eller vänta 5 kanske men det skulle inte hjälpa.. Jag är så rädd för livet utan alkohol! Är de konstigt? ♥️

Profile picture for user Amanda L

@zamiar_ Nej, många undrar hur det ska gå.. men det är ett bra liv som livet är, fast utan ångest och oro, och skam. Det mesta av detta skapas sv alkoholen. Skrivit ett inlägg till dig i din tråd på Vara alkoholfri…🥰

Profile picture for user Liten72

@zamiar Känner också oro för min hälsa. Men jag är snarare livrädd för hur livet ska bli om jag fortsätter att låta alkohol få grepp om mitt liv, snarare än tvärtom. Nu kämpar vi!

Profile picture for user Liten72

Nu gäller det att hänga i. Andra veckan och på konferens. Rosévinet lurar i det fina vädret. Men inte idag, för jag har bestämt mig. Även om jag inte brukar dricka för mycket i jobbsammanhang så vill jag absolut inte börja dividera med rösten i huvudet.

Profile picture for user Se klart

Bra där ⭐️ En dag i taget är en metod som funkat för mig, (länge nu) liksom att läsa och skriva här. Massor. Här finns så mycket erfarenhet och klokskap, kunskap och värme. Ta chansen när fönstret öppnat sig och du har chansen att ta klivet ut. Eller kanske snarare kliva in. Till sig själv, till ett mindre utsatt och blåsigt liv.
Det blir bra!

Profile picture for user Liten72

@Se klart tack🙏 Jag tror en dag i taget kommer fungera för mig också. I alla fall just nu, och jag läser mycket på AH. Så mycket klokt att ta till sig! Skriver tyvärr inte så mycket i andras trådar än. Har fullt upp med mig själv och känner inte att jag är i läge att kunna ge goda råd till andra. Inte än, men snart! Och jag vill verkligen ge mig själv chansen nu, känner mig riktigt taggad idag!

Profile picture for user Liten72

Menar inte att låta självisk när jag skriver att jag har fullt upp med mig själv, det är mer att jag fokuserar på mig för allt känns nytt och lite bräckligt. Samtidigt känns det bra och jag känner mig stark i mitt beslut. Igår på konferensen kändes det nästan som när jag var gravid. Jag smög omkring med ett glas bubbel utan att dricka, bytte senare mot bubbelvatten i glaset och ingen märkte något. Avvek lagom tidigt. Oj vad skönt att få gå och lägga sig! Vill inte prata med någon annan än min man och väldigt nära vänner om detta än. Och minns nu känslan av att jag gick upp på Yoga klockan 7, pigg och fräsch! Det var en liten fläkt av lycka som svepte förbi när jag var klar med passet. Mer av det här!

Profile picture for user Smillans

Jag har heller inte kommenterat så mycket i andra trådar, precis som du känner jag att jag är så uppe i mig, fokuserad på min resa. Och så får det väl vara ett tag känner jag. Vi skulle fokuserat på oss själva för länge sen. Hoppas du får en fin torsdag🌸

Profile picture for user Liten72

@Smillans du har rätt. Vi skulle fokuserat på oss själva för länge sedan! Nu får vi vara lite egotrippade! Jag har haft en riktigt bra vecka, men nu närmar sig min största trigger nämligen fredagskväll efter jobbveckan. Men jag är redo, ska bara ge svar på tal till rösten i huvudet och tänka på hur bra jag mådde förra helgen! Ha en fin helg!

Profile picture for user Liten72

Lördag eftermiddag och en riktig slö dag. Barnen hemma och så lycklig över att inte ha druckit någon som helst alkohol! Visst kände jag lite sug igår när jag kom hem, men det gick ganska snabbt över. Det som jag känner mig lite störd över är att maken tog några öl och även om det inte är några mängder så märker man ju typ redan efter 2 öl att han har druckit. Jag känner att jag blir rätt sur och lite avståndstagande, inte för att han tar några öl utan mer att jag tycker han blir lite jobbig att prata med. Jag ska prata med honom om det. Men jag mår så dåligt över att tänka på alla gånger vi har tagit 2-3 glas vin, inte mer, och jag har tänkt ”att detta är ju helt lugnt” men ändå måste våra barn ha märkt det. Inte full, men definitivt påverkad. Fy vilka dåliga förebilder vi har varit för våra barn när det gäller alkohol ☹️ det gör mig just nu rätt bedrövad. Barnen är i övre tonåren, på väg ut i sina liv och jag funderar allvarligt att ta en pratstund för att höra hur de tänker kring det här och för att be om förlåtelse helt enkelt. Dom är skötsamma och jag har aldrig uppfattat att någon av dem dricker speciellt mycket. Det enda jag tröstar mig med att helgdagar, jul, midsommar, studenter etc har varit i stort sett vita. Men fy för dessa helger hemma i TV soffan. Jag skäms. Men nu gäller fortsatt framåt!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Liten72 Jag tycker absolut att du ska ta den pratstunden. Mitt råd är att ta den i portioner. Inte ”nu ska vi prata ut”, utan mer ”hur tänker du kring att jag…” och sen får det bli så kort eller långt som passar där och då. Sen kan man ta upp tråden igen vid ett senare tillfälle.

Den första nyktra tiden är liksom överväldigande när man inser vad man gjort och inte gjort. Man måste landa i faktumet att gjort går inte att göra ogjort. Och att det enda vi kan göra är göra bättre. Vara bättre förebilder för våra barn. För barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör.

Kram 🐘

Profile picture for user Liten72

En vecka till har passerat. Känner mig fortfarande bestämd i mitt beslut. Det går bra och jag känner ingen lust att dricka alkohol. Idag när jag åkte hem från jobbet kom en snabb flash om fredagsvinet, men det gick snabbt över. Går väldigt bra med något alkoholfritt i glaset. Däremot känner jag mig lättretlig och sur, kanske är det något slags tecken på sug ändå. Även om det inte triggar mig att dricka. Jag ser till att boka in andra saker också, ikväll blir det bio. Har pratat med ett av barnen om alkohol och försökte försiktigt komma in på hur hen har uppfattat det hemma. Hen såg inget som helst problem och tyckte inte jag behövde be om ursäkt. Vi har fin och nära kontakt och har varit igenom lite tuffa tider tillsammans, så jag tror hen vågar vara ärlig, men säker kan jag inte vara. Oavsett så påverkar det inte mitt beslut och jag tänker inte låta rösten i huvudet intala mig att det inte är så farligt. Jag har bestämt mig. Punkt. Ser fram emot att vakna utvilad och pigg imorgon bitti.

Profile picture for user Amanda L

@Liten72 Arg, sur, trött. Allt möjligt sådant kommer efter alkoholstoppet. Men det är en process och det går över och blir bara bättre.
Jättefint att du kämpar på. Så värt det!❤️❤️❤️

Profile picture for user Liten72

Onsdag kväll och hemma igen efter några tuffa jobbdagar på bortaplan. Dagarna går. Fortfarande vresig hemmavid, och väldigt trött. Ännu ingen ny energi i sikte. Jag kämpar på. Nöjd ändå med mitt bestämda beslut att bryta den negativa spiralen, att jag backade från det som kändes som stupet. Imorgon ska jag ta mig an min första löprunda på ett bra tag! Det ska bli intressant.

Profile picture for user Liten72

Inatt drömde jag att jag blev full på jobbet. Jag sluddrade och försökte förklara att jag inte hade druckit någon alkohol. För det hade jag inte men ingen trodde mig och paniken var total. Jag vaknade och kände lugnet komma. Lördagsmorgon, pigg och absolut ingen alkohol igår heller. Igår kände jag inte något sug trots fredagskväll. Fortfarande bestämd!

Profile picture for user Liten72

Imorse när jag åkte till jobbet kom ett litet lyckorus farande i kroppen, jag kände lycka över att jag mår rätt bra. Solen sken, morgonen var härlig! Efter det blev jag så känslosam för att jag kände den här känslan. Och tacksam. Jag är mitt i livet och jag kan själv bestämma hur jag vill att mitt liv ska se ut framöver. Idag är det 1 månad och 9 dagar sedan jag bestämde mig för att jag ville vara något annat än där jag var och det känns fortfarande så bra! Heja mig!

Profile picture for user Liten72

@Fia L heja dig också, detta fixar vi! Och 10 dagar är ju jättebra! Att sysselsätta sig med annat som man tycker om tycker jag funkar, och att verkligen uppskatta helgmornar. Det har hjälpt mig. Kram

Profile picture for user vår2022

@Liten72 Vilken härlig läsning med lyckan du kände, att det berörde dig och tacksamheten💕. Kan känna igen det och idag vid en jämförelse med när jag drack, är det svårt att förstå hur mycket alkoholen förpestade och gjorde mitt liv så destruktivt. Att ha blivit nykter och lämnat alkoholen är en befrielse. Det är som ett nytt liv med bl.a. glädje, närhet i relationer, trygghet, balans och hopp. Man är kaptenen i sitt liv och bestämmer vilken kurs livet ska ha😁.

Ha en fin lördag!❤️

Profile picture for user Liten72

@PA hej och vad glad jag blev för att du tittar in i min tråd och frågar hur det går! Allt rullar på väldigt bra, jag har även orkat ta tag i kost och hälsa med ny motivation. Till och med börjat springa lite igen! Jag tycker att tröttheten har gett med sig en del, och jag känner lite ny energi äntligen! Små steg framåt. Att inte dricka alkohol på helgen (som var då jag framförallt drack alkohol tidigare) har blivit en vana och det blir lättare för varje vecka att skippa. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har känt någon fredag efter jobbet att jag gärna skulle ta ett glas vin till middagen. Men icke! Jag är fast besluten att fortsätta på min resa och det är nu snart 2 månader sedan jag bestämde mig. Vill inte tänka längre än 3 månader just nu, jag tar en vecka i taget fram tills dess. Så skönt att inte just nu tänka längre än så. Men en sak vet jag och det är att jag inte vill hamna där jag var, det finns inte på kartan. Ha det fint och tack för att du bryr dig, det värmer och stöttar verkligen!