Here we go againe...

Profile picture for user EsterHanna

Ser ironiskt nog att jag varit medlem här i precis ett år... Ett år till av mitt liv har gått när allt kraschade... Mannen in på avgiftning och terapi i 3,5 månad. Jag sände pengar och drog runt allt här hemma. Kom hem. Kändes så där. Men gick bra tills efter 6 månader då söps det igen. Hittade honom med spritflaskorna i byxlinningen.

Försökte bryta men han ställde till sådant liv att jag valde att backa mycket för att få lugn och ro hemma pga dottern.
Han lovade såklart dyrt och heligt att inte supa. Ringde sin terapeut varje onsdag men tankarna har sakta förflyttats och jag har misstänkt att han dricker. Rastlösheten, personligheten byts och gör inget klart. Blir tveksam om han ens åkt i väg till jobb...
Jag har väntat... bidat tiden. Spelat ett spel. Vet att en dag kommer det spricka och då ska jag inte backa.

Vill åka till sitt hemland och ta "antabus" som piller i armen, finns det?
Bestämde helt plötsligt att åka en dag tidigare, tar ut 6000 kr på mitt kreditkort-jag hade kunnat vägra, varför får han ej betalt av killen han jobbar åt? Tänker långt bak i hjärnan att 6000 kr kostar det att bli fri...

Kompisen som alltid ställer upp,ordnar doktor-tid, privatsjukhus i covid-tider... I dag, kl 16 skulle han få sprutan i armen...
Kompisen ringde och berättade att han fått avboka, mannen super och där ryker 6000 kr igen.

Mannen ringer 18, hör att han druckit och jag säger att jag hör att han är full. Han nekar. Frågar om han varit hos doktorn men då lägger han på luren.

Pratar med besviken kompis och ber honom att inte hjälpa honom så han kan åka tillbaka hit. Sen börjar jag slänga och rensa-varför gör man alltid det? Alltid så börjar jag städa ut skåp, röja i ladan och städa askar osv...
Nu gäller det att ha stål i magen och hoppas de 6000 kr fort sups upp och att han inte nyktrar till nog för att ta sig hit igen. Sända in pappren och skiljas och sen meddela familj...som avgudar honom. Sorg.
Han kommer slåss för sitt liv när han är nykter nog för han kommer dö där nere.

Men nu räddar jag mig själv.

Gode gud gör så att detta går vägen nu! För så här orkar jag inte ha det mer!

Profile picture for user EsterHanna

Loggade in nu och såg att ni finns där...Tack för det. Inget från mannen i går, sovit dåligt. Nu ringde han-kl är 9 och han är redan full. Gråter. Ber om ursäkt. Jag beklagar och är lugn och icke anklagande. Finns liksom inget mer att ta i.... Bävar för att säga till dottern... Väntar lite till.

Profile picture for user Tröttiz

@EsterHanna
Varma tankar till dig. 💕
Han är totalt i träsket. Du har gjort mycket för honom. Man kan inte rädda någon annan men man kan rädda sig själv. Man kan göra mycket för andra men då den andres destruktiva leverne påverkar ens eget välmående så till den milda grad måste man säga stopp.
Mera jobbigt dock då det finns dotter med. 🌹
Gällande att städa och röja så kanske det är omedvetet att man liksom städar bort det förflutna för ens självbevarelsedrift.
Sköt om dig, och skriv gärna igen vad som händer. 💕
Du och jag skrev till varandra för ett år sen. Kan nämna att jag nuförtiden är singel, varit några månader.

Profile picture for user EsterHanna

@Tröttiz , Tack för ord!! Jag vet -har tänkt på dig då och då, undrar hur det gått men nu ser jag ju. Det betyder att du kom i från det som gjorde dig illa, skönt!

Jag har levt dag för dag, lite ytligt-bara väntat på att det hela ska falla igen. Han hade ett ordentligt återfall efter rehaben, efter det har jag misstänkt att han har druckit men inte kunnat ta på det. Det skapar ju ett inte trevligt förhållande och hela jag har ju varit skogsgalen i bland utan att veta varför riktigt...Men nu förstår jag. För det finns ingen rim och reson i en människa som är påverkad.
Är så trött, så trött... och han finns i min hjärna, är så skraj att han ska ta sig hit från hemlandet. Men tror han super upp pengarna nu. Jag kommer aldrig, aldrig gå tillbaka.

Profile picture for user EsterHanna

Mår bättre idag. Han ringde i går , full. Ångerfull. Var kort. Pratade med kompisen som nu med backat undan, besviken och arg så klart... Han ska säga till när pengarna är slut och mannen iom det nykter. Så kan jag prata med honom. Jag har sagt till mannen att alla hans saker osv finns kvar här, han kan fixa någon som hämtar (jag kan packa i hop) eller se till att han är nykter och presentabel om han ska hämta själv.
Han får inte komma hit och leva rövare. Punkt. Sur och la på luren.

Jag blockat honom på telefon och vill inte avblocka...drar på det. Skönt, hade aldrig gjort så förut.
Tog med dottern, min kloka, fina tonåring ut på restaurang. Sa som det var. Hon blev inte förvånad och sa "Mamma, jag önskar dig en riktig man, inte en sådan som du måste säga till." Hon syftar på den stressade mannen som inte kunde sitta sitta still på min mammas födelsedagsmiddag utan måste gå och köpa en kaffe... konstigt att någon hade ställt ett glas öl bredvid kaffekoppen när jag kom in för att se vart han tog vägen..

Dessutom sa hon att hon inte märkt något på honom under de 6 år vi bott i hopa...Utom en gång när han sov i soffan, glömde spisen och hon fick väcka honom och han sa att hennes katt snart skulle dö...Katten är 22 år men mannen är så snäll annars och säger bara sådant när han är full.
Tänk att jag har lyckats undanhålla så mycket för henne, alla gånger han legat drängfull här hemma, mist jobb osv osv... Men det har kostat på.

Jag pysslar här hemma. Gör fint. Boar! Rensar! Skriver lista på saker som måste göras före vintern och saker som kan vänta... Det blir lite terapi att skriva här, sänder en varm tanke till alla er som kämpar! Stay strong!

Profile picture for user Tröttiz

@EsterHanna
Ja. 🤗 Boa in dig du inför ditt kommande kapitel i livet. Pyssla om dig själv på olika sätt. Gör som jag häromdagen. Kör till exempel spa. 😊 Ansiktsmask, fotbad och manikyr.

Det var faktiskt han som tog initiativet och som drog sig undan.
Jag var frustrerad över det till max, men sen så började jag se förhållandet från sidan, jag fick perspektiv. Har anpassat mig och varit alltför snäll. Kom fram till att han nog gjorde mig en tjänst, som förhållandet sett ut ville jag ju inte vara i. Klart att jag varit ledsen, och frustrerad bland annat över då hjärta och förnuft går åt olika håll.
Och trött. Men samtidigt en slags sinnesro att "bara" ha sig själv. Många tankar och känslor i omlopp.

Någon gång har jag varit ledsen över att det gick som det gick, men då försöker jag tänka på kloka ord av min kompis : ett sunt förhållande bygger ett vi utan att rasera ett jag.
Kram. 💕

Profile picture for user EsterHanna

@Tröttiz , jag förstår! Kan ju vara så att du mentalt och omedvetet började stärka dig själv och se saken så som den faktiskt var...Och att han backade undan från det, för i dina ögon såg han sig själv... Och det är ju inte så bekvämt alltid. Loss kom du i alla fall. Ska ta det där med SPA på allvar! Kan behöva skrubba lite;)

Har sådan energi. Kom som ett brev på posten..
Åkt till tippen, klippt gräset, börjat måla om kökstaket...

Mannen ringde såklart direkt när jag blockat av. Tror han var full men kunde prata. Jag var tydlig. Jättetydlig. Rak och lugn och snäll.
Han började prata om ekonomin, förra gången när jag "gav med mig" var det just det som "skrämde" mig, han ville ha 100.000 kr i kontanter för allt han bidragit med här hemma... Gud. Snacka om att inte ha självinsikt. Jag har själv stått för hus och hem 80% av tiden, dessutom finansierat hans liv på behandlingshem...

Nåväl, jag sa att det finns inte på världskartan-han borde skämmas-vi har äktenskapsförord så mitt hem har han inte rätt till. Meddelade det till honom och sa att isf får du dra det till rätten. Sa även att han supit bort detta äktenskapet med, kanske det är tillräckligt för att sluta dricka. Han svarade "kanske"... Ja, vad säger man. Min mamma säger att mot "alkoholister och spädbarn står man maktlös" och kan bara hålla med.
Kramar till er alla!

Profile picture for user Tröttiz

@EsterHanna
Ja,, maktlös är man. Men man kan ju inte fatta beslut för någon annan, frustrerande, utan bara vara bredvid då någon har ett destruktivt leverne.

Det här med självinsikt har jag också märkt av, har med sjukdomen att göra. Vi lever minsann i olika världar.

Det här med som du säger att i mina ögon såg han sig själv, jag har inte sett det så. Jag har berättat om mina upplevelser om drickandet för honom, så kanske det stämmer. Att jag ser tillvaron och honom så... Kanske han delvis gled undan för någon gång har han sagt att jag har varit med om alltför mycket med honom. 🤔 Istället för att prata känslor och tankar kanske det är lättare, eller snarare mindre jobbigt att dra sig undan. Jag är ju också himla tråkig som nästan inte dricker/ druckit så det fanns ju säkert flera skäl ...

Han har nyligen fått dom för rattfylleri. Han har en hög sådana ... 🤯 För väl att det inte hänt något tokigt. Men inte gör ju det att han slutar dricka. 😔 Han har bara verkat sur över att han åkt fast. Hoppas verkligen inte att han drar ner någon annan i fallet om han kör igen.

Kram. 🌺

Härligt att läsa att du har sån energi. 😄

Profile picture for user EsterHanna

Full som en kastrull skriker mannen som ett barn. Inte vackert. Arg, ledsen, förtvivlad och panikslagen. När jag står fast hotar han med " att ringa mina föräldrar". Gick en promenad och sen ringde min 82-åriga mamma och berättade då allt inkl varför. Medans vi pratade började mannen ringa henne. Jag sa att just nu är det ingen ide att prata i och med att han är onykter så hon blockade honom.

Hade ALDRIG klarat detta om han varit kvar i landet. Betydligt lättare nu när han finns på avstånd. Men så hemsk denna sjukdom är, så fruktansvärd.

Profile picture for user EsterHanna

@Tröttiz, Tack Tröttiz, du vet ju att jag drog den här valsen för precis ett år sedan... Men nu släpper jag inte-är inte ledsen, kan känna sorg för honom men jag har redan gått vidare för länge sedan. Har omedvetet bara väntat på rätt tillfälle. När han tog ut pengarna från kreditkortet sa jag ingenting-tänkte bara stilla att nu...Han åkte utan bråk, för att han ville-jag är hemma på torsdag igen... mmm...eller hur? Har fått blocka honom på både messenger och sms... Otrevlig och full, gapar och skriker.

Profile picture for user Tröttiz

@EsterHanna
Eländes elände ... Vilket jäkla kaos. 😔
Du behöver allt stöd för att komma ur det där. Ha bilder framför dig hur du vill ha ditt liv. Vad är värdefullt för dig. 💕

Själv undrar jag hur få sömn nu, har som tryck över bröstkorgen, är väldigt trött men får ingen ro ... 🙄

Profile picture for user EsterHanna

Ibland är det bra och ibland sämre. Mannen kanske börjar förstå men han pendlar igenom alla "moode"... Elak-ska ta hunden-jag saknar dig-hoppfullhet-till uppgivenhet. Han ringer konstant.
Snäll på dagen-elak fram på em/kväll... Full då så klart.

Kom på i går att jag behöver ju faktiskt inte vara hans papperskorg. Ska blocka honom i längre perioder.
Har berättat för vänner som jag träffat och för familj. Njuter av mitt hem och min lilla stengård.

Denna ro, byter jag aldrig bort. Mest orolig att han ska komma hit. Vara som en osalig ande och supa runt här , i vår omgivning. Hoppas pengarna är slut snart... så länge de finns så dricker han och hoppas han dricker upp de alla. Kommer märka när han börjar tigga mer.
Måste få i väg hans saker till hemlandet. Rädd han ska komma hit när jag är på jobbet.

Jag har börjat sälja saker för att få i hopa till hålet i kreditkortet...Förhoppningsvis för sista gången!

Profile picture for user EsterHanna

Mannen kom tillbaka till slut men bor hos någon kompis. Han börjar förstå att skilsmässan är ett faktum och för första gången (behöver) han inte ljuga. "Jag ringer dig när jag nyktrat till" säger han... Det låter som det är en lättnad-han led mer förut när han inte "fick" dricka.
Tanken slår mig att han vill inte sluta, det är därför det inte går... Han vill inte!

Ringer när han är full och är otrevlig men nekar... Han var bara arg-inte full.... Jo, tjena!
Har inte så mkt energi som i början... Trött. Seg. Och Ledsen.
Har precis börjat jobba men skulle behöva en semester....
Kram på er alla!

Profile picture for user Azalea

God morgon 😍
Jag är inte inne här så mycket längre då jag hamnade i en helt annan sits och det ibland blir lite tungt.
Men är så glad för att du kommit ifatt dig själv och tagit klivet in i din nya framtid. 👌
Det är en berg o dal bana som du kommer att gå igenom med sorg, ilska trötthet och däremellan glädje och stolthet över att du tar kontrollen tillbaka över ditt liv och ditt välmående.
Tröttheten är inte konstig att du känner då ditt inre går på högvarv så glöm inte att unna dig stunder då du helt lägger bort tankar på honom och det som du går igenom.
Skäm bort dig med lite hemmaspa, en bok eller titta på en romantisk komedi och njut av vackra sommarkvällar.

Stor kram 🧡 Azalea

Profile picture for user EsterHanna

Det är över nu känns det som. Har jag tillfrisknat nu?
Mannen har i veckan gjort allt för att det ska bli vi igen...hotat, bönat, bett och gråtigt. Förtvivlan och dödsångest.
Idag hämtade han mycket av sina saker och verktyg. Smal. Glåmig. Vet inte om han var helt nykter eller inte. Snäll.
Han grät i mina armar. Jag stod bergfast kvar. Gå till AA, sa jag. Hitta gud, bli troende eller dö. Han vill inte. Han vill inte sluta dricka. Han vill inte leva men orkar inte dö. Jag kände ingenting när han åkte förutom lite lättnad.

Har tänt ljus. Betalat 900 kr och ansökt digitalt om skilsmässa. Gått med hundarna. Massor med plats i skåp och garderober...Andas från magen igen. Jag byter aldrig bort detta lugn jag känner nu. Aldrig i hela mitt liv.
Tack gode gud att detta är över!

Profile picture for user Backen123

Åh som jag känner igen din känsla, den är gudomlig. Att bli fri, att andas med magen, slippa oro och ångest hemma. För mig blev det ett Men, det var svårt att stänga av tankarna på honom, vad han gör, hur han mår osv. Jag fick sån ångest ibland men jag vågade vara i den efter tips härifrån. Det går över men ibland blev längtan efter oss braiga stark, så sorgligt nästan som att mista nån genom döden, han är borta den där fina personen. Men för var dag kommer styrkan och glädjen tillbaka och vi vet att vi vill aldrig tillbaka dit vi va ❤

Profile picture for user EsterHanna

Hej mina fina vänner-det känns som jag "känner" er och är så tacksam för era rader!!! Det betyder mycket. Mannen ringer och ringer, messar och ringer. Elak, arg och utan reson i bland, snäll, ödmjuk och ledsen i bland. Energin tar tvärslut efter samtal med honom. Han ger sig icke, ska ha mig tillbaka, vill bo med oss och ska göra allt för att det ska lyckas. Varje dag får jag förklara att det aldrig kommer hända.
Vet snart inte vad jag ska göra med alla dessa samtal. Att få honom att se att jag försökt 1000 gånger, att jag ställt upp med ALLT, ekonomiskt och känslomässigt är lönlöst. Detta är mitt fel. Jag har ändrats, jag har träffat någon ny, jag har bara väntat på att han ska trilla dit så jag kan "sparka ut honom som en hund"...
Jag backar INTE, men det tar på mig. Trött. Blir helt dränerad....
Efter alla hot sa jag tillslut: Ja men gör det då! Ta hunden! Riv ut köket! Ta tvättmaskinen-jag struntar i vad du gör men hit flyttar du inte in igen... Sen var det inte aktuellt att hota mer....om det.
HUR i hela världen kan en sådan snäll människa bli så här? Obegripligt!
När ska jag få lugn och ro?
Han har ingen fast adress numera-hur gör man då? Vill inte han ska stå skriven här efter skilsmässan gått igenom....
Kram till er alla som kämpar där ute!!

Profile picture for user Morgonsol

Starkt o bra gjort av dig !!
Jättetufft för dig. Märks vilket spår han kör på nu. När han inte kan få den respons han önskar gör han det värsta han kan ta till : smutskastar dig så du ska vekna. Stå emot!! Sjukdomen är så stark i honom nu. O tror inte han får ett uppvaknande pga/ om ni skulle flytta ihop ! Det där är önsketänk. Han har inte kommit nånvart i sitt tillfrisknande än . Styrka till dig ! Du är mer klarsynt än han

Profile picture for user Morgonsol

Blir det för dränerande ska du nog överväga att blocka honom. Min erfarenhet är att det hälls mer bränsle på den eld som härjar när man uppehåller honom med att ha kontakt. Han är så inne i sin sjukdom . Bränner bara energin för er båda två. Men vet hur svårt det är. Kram till dig !!

Profile picture for user EsterHanna

@Morgonsol Tack, det där behövde jag höra... Får plocka fram minnen på en del av situationer som hänt när det blir för jobbigt. Jag blockerar i omgångar men blockerar av när jag känner mig stark för det, mest så han inte bara ska dyka upp här. Du har helt rätt i att han inte tillfrisknat ett dugg trots rehab, terapeuter och terapi... Han kör på. I går skulle han ta livet av sig, sen stämma mig på pengar och nu var det hot som: Snart kommer du få en riktigt överraskning....
Får munsår och huvudverk... blir stressad av honom. När allt är klart med skilsmässan så tänker jag säga stopp, annars ringer jag polisen. Orkar inte ha det så här längre... Tack igen Morgonsol, för ditt pepp!!

Profile picture for user EsterHanna

Godmorgon, har inte förstått hur jag levt i pause fören nu... Låtit saker förfalla, nu har jag sugit tag i det hela och tagit tillbaka mitt hem. Mannen ringde 8 ggr i går. Nu har de kompisar han jobbade med också försvunnit, de söp för mycket enligt honom. Jo tjena.
Han ringer min familj, härjar och gråter. Ingen hjälper honom, ingen ställer upp skriker han.
Vet inte vad jag ska göra, han är vuxen men vägrar ta ansvar för sig själv. Hans saker står packade men han hämtar inte. Han bor typ i kunders hus men det är ju bara frågan om när de säger tack och hej. När han inte levererar jobb.
Nu ska han åka uppåt landet och bo i skogen (min brors sommarstuga) säger han. Han går runt här när jag jobbar. Såg spår men visste inte. Men nu blev han svartsjuk på en sak och sa att han varit inne i huset. Hunden hjälper ju inte här. Nu är det att börja låsa...
Har sjukskrivit mig några dagar...

Profile picture for user EsterHanna

Jag skriver så jag inte ska glömma. Jag ber honom sluta sända "jag saknar dig" - meddelanden hela tiden, ringa och messa. Han ömsom hotar, klandrar och skyller till och med hans eget drickande på mig...Om jag hade tagit ett glas vin hade han sluppit smyga. Jag vet, jag hör det själv.
Nu sa han att han kommer explodera av sorg och saknad om två, tre dagar och han hoppas att jag besöker hans grav.
Jag håller fast vid min sak. Han slängde ut sig själv. Jag bara stängde dörren. Har sänt en lista med kommunens nummer till ekonomiskt bistånd och missbruksenheten samt hans samtalskontakt på VC.
Men detta tar på mig...det tär...

Profile picture for user Backen123

Att skriva för att inte glömma är bra, orden gör verkan i sig. Så otroligt stressande för dig att han inte ger sig, kan du åka iväg en helg och vila? Sova hos nån du är trygg med en natt, tror du behöver få sänka garden lite och andas 🙏 när man är mitt upp i det där så känns det så maktlöst, minns när exet for omkring här på byn som en osaklig ande, störde mig inte direkt så men bodde i vårt hus och ställde till det för sig. Håller tummarna att ditt ex backar omgående och far till den där sommarstugan. Olustigt att han är i ditt hem när du inte är hemma. Kram och ett tips från mig, när allt blev övermäktigt bad jag om hjälp från högre makt, släppte taget och kunde inte göra mer just då, det funkade för mig 🙋‍♀️

Profile picture for user EsterHanna

@Backen123 , Tack för dina ord...Bra ide om att åka i väg. Ja, detta är oerhört jobbigt. Han vägrar skriva på skilsmässopapprena med och då är det 6 mån betänketid fast vi inte har barn tillsammans... Helt sjukt!

Han är som ett barn. Skriker, hotar och messar... Han har ingen stolthet kvar, förnuft och verkar ha tappat alla gränser. Totalt gränslös. Jag försöker ta en dag i taget, och jag kommer som du, be till högre makter att han börjar titta inåt och se sin egen del i det hela.... Trodde inte det var så illa som det är. Önskar att han åker hem till sina föräldrar igen för då blir han nog kvar där... Jag är så glad att läsa att det har löst sig för dig:) Kram och fin dag!

Profile picture for user EsterHanna

Herre Gud vilket drama det är... Han ringer, skriker och beter sig... Ringer min familj och mina vänner så de får blocka honom. Ringer mig om och om igen om jag inte svarar... Just nu ringde han för 8:e gången idag och har andnöd och kan inte andas. Säger att då ringer jag ambulans, då börjar han gapa och skrika och vill flytta hem.
Hur mycket ska man orka?
Tror det var Backen123 som skrev till mig att det är svårt att sitta still i båten när det stormar runt alkoholisten men dina ord upprepade sig i mitt huvud när han har andnöd i telefonen....
Blir tokig snart!!
Han vägrar skriva på skilsmässopapper och delgivning så 6 månaders väntan före skilsmässan går igenom.
Nu bor han i en husvagn med en supar-kompis 15 min härifrån.
Ge mig styrka-hur ska jag klara detta?

Profile picture for user Tofu

@EsterHanna Vilket överförmynderi. Hade ingen aning om 6 mån gäller även om man inte har barn. Skumt!

Låter onekligen superjobbigt. Ibland tänker jag att vid vissa tillfällen borde man kosta på sig själv. Skulle det gå om du flyttar istället under de 6 månaderna och då mer eller mindre blockar honom? Ett fint ställe som inger lugn. Du måste ju inte tala om vart du flyttar tänker jag om hela situationen gått överstyr 🧘‍♀️.

Profile picture for user Tofu

@EsterHanna Vilket överförmynderi. Hade ingen aning om 6 mån gäller även om man inte har barn. Skumt!

Låter onekligen superjobbigt. Ibland tänker jag att vid vissa tillfällen borde man kosta på sig själv. Skulle det gå om du flyttar istället under de 6 månaderna och då mer eller mindre blockar honom? Ett fint ställe som inger lugn. Du måste ju inte tala om vart du flyttar tänker jag om hela situationen gått överstyr 🧘‍♀️.

Profile picture for user EsterHanna

@Tofu , tack för ditt svar... Visste inte heller , känns inte så kul alls. Nu har han köpt bil med, han har inget körkort... Nej , jag kan inte flytta. Bor på en liten idyll som inger lugn redan :) men framförallt har jag en massa djur, jobb och barn i skola... Så det vill jag inte. Han kan dessutom inte sköta min bostad. Vi skrev äktenskapsförord (tack o lov) så mitt hem har jag kvar.
Jobbigt att han ringer MINA vänner och familj... helt sjukt.
Tror han hade druckit i går... Helt galen var han. Suck.

Profile picture for user Backen123

Och det är så lika, min bodde också I husvagn nu sista månaden innan han flyttade hem till norr. Vi har också 6 mån betänketid, 11 sept är det över 🙏 jag lyckades också med ett underskrivet äktenskapsförord, så fritidshus och mitt företag kommer han inte åt. Vi följer så lika varann vi här, vi som kämpar, peppat och som till slut sagt stopp, själen orkar inte mer till slut, vi måste vila. Jag minns hur jag bara kände hur jag gick sönder i kaoset. Det kommer en tid sen för läkning, håll ut nu bara tills han backar. För köper man en bil utan körkort, ringer dina nära och kära och gör bort sig så borde skammen komma ikapp och han kryper in i nån grotta, tills ett under sker 🙏

Profile picture for user Tröttiz

@Backen123 @EsterHanna
Jag kunde inte stå emot utan svarade nyligen då mitt ex ringde. 🙈 Full som en spruta. Svarade flera gånger till och med. Men gav absolut inget. Bara svammel över världens elände, mänsklighetens kolaps. Ena stunden var jag tråkig och menlös, andra stunden klok och härlig till att även jag ska se mig själv i spegeln, att jag är falsk... Han åkte dit för rattfylleri, men enligt honom var "blårockarna" övernitiska. Alltid någon annans fel. Sjuka människor gör sjuka saker. Förnuftet finns inte. Det vet vi.

Varför gör man sånt här? 🤯 Svarar, och finns till hands. Sånt som absolut INTE tillför något. De lever i sin värld... 🙄

Sedan kom jag att föra inre dialog med mig själv, och har dissat åtminstone 5 samtal efter det. Yei! Känns som en milstolpe. Men "svarafingret" har allt velat svara. Suck.

All styrka. 💕

Profile picture for user EsterHanna

@Backen123, Ja, det är en tröst att läsa om andra i samma situation-man tror ju att man är ensam i kaoset när det pågår... Han kom i går när jag var hemma tidigare från jobbet. Kan inte avgöra om han dricker eller inte, han ser förfärlig ut, verkligen. Han sörjer, gråter och kan inte sova. Pratade med honom om detta att ringa mina vänner och gamla föräldrar typ 8-9 gånger i rad. Han menar att han har ingen, alla vänder honom ryggen och vad har jag sagt om honom.. Inget "Vad har jag gjort", ingen självreflexion. Han tänker inte skriva papper så får också vänta i 6 månader... Fy! Kan inte fatta att det är så. Han är ju även skriven här....
Nåväl, tog med ännu mer av alla grejjer han har i uthus osv så kan städa och röja lite till. Börjar bli kompis med dom på tippen... Haha!
Jag känner att jag har kommit över lycko-ruset att vara "fri", det tar på mig , detta kaos han skapar. Är trött. Och låg.
Backen123, har följt dig - du har kommit ett snäpp längre än mig men historien är ändå lika. Mitt företag och min lilla gård kommer han inte åt genom äktenskapsförord. Tack gode gud för det pappret.
Ta hand om er!

Profile picture for user EsterHanna

@Tröttiz Ja det är inte lätt. Allt det du nämner handlar ju om arbete med sig själv. Att kunna sätta gränser. Alla har vi olika medel sätt för det. Tror att om man klarar ett litet steg så är nästa steg lite större.. Hejja dig!

Profile picture for user EsterHanna

@Backen123 6 dagar kvar! För dig alltså:))) Själv får jag vänta till 25 februari. Jag sliter på. Röjer. Tömmer. Målar taket. Träffade vänner igår. Förvånade och sorgsna miner, han var ju så fin , så snäll... Ni gifte er ju nyss.... Varför får jag dåligt samvete? Precis som att jag skäms för jag inte "såg", skulle veta bättre, skulle ha märkt det... Ja, skäms och drar mig att berätta för vissa.
Mannen elak, jobbig och hotar när han är påverkad. Tyst och förtvivlad annars. Han förstår inte alls varför jag överger honom, han är ju sjuk och jag ska -i egenskap av hans fru-hjälpa honom. Han tror att jag träffat någon ny, han verkar tro att det är den sista gångens "misstag" som gör att jag sagt stopp. Förstår inte att det är alla dom andra tusen gångerna som liksom lett fram till mitt beslut. Sista gången var "inte första återfallet men det sista" för min del. Han kan inte förstå det hela alls... Undrar om han spelar eller om förnekelsen hör sjukdomen till....

Profile picture for user EsterHanna

Har skrivit till en jurist nu... Hur är det möjligt att man ska stå ut med 6 månaders terror för att han, min missbrukare-inte vill skriva på skilsmässan?
Han ringer morgon och kväll, gråter, är hotfull och sen ber om ursäkt. Jag blir bara helt slut av det hela. Han kommer hit när jag är på jobbet och går runt i min bostad. Han är skriven här , så det har han också rätt till säger han.
I dag sa han att han också att han skulle ta min hund med sig. Jag äger hunden men han anser att han har rätt i hunden. Han är påverkad, kör bil utan körkort...Ska ta regnr nästa gång och filma när han kör. Ringa polisen. Orkar inte detta! Vad ska man göra, hur ska man stå ut?

Profile picture for user Nora81

Man ska inte stå ut, det går inte att stå ut i det som människa.
Kan du kontakta polisen? Om du gör det när han är full så tar de väl honom på en LOB?
Jag känner verkligen med dig. Man blir sjuk av att bli utsatt för stressen tillslut.
Jag anmälde tillslut honom för ofredande för jag orkade inte längre.
Hoppas du får möjlighet till att vila upp dig någorlunda eller små stunder av vila iallafall.
Sök stöd hos socialtjänsten. Det är ju psykiskt våld du blir utsatt för.
Han är väldigt sjuk, en fara för både sig själv och andra. Har du funderat över att göra en orosanmälan till socialtjänsten?

Profile picture for user EsterHanna

@Nora81 Tack för svar! Ja, vill inte bli sjuk av stress :(
Orosanmälan till socialtjänsten har jag funderat på. Ofredande , det är nog det jag får gå på. Gör en polisanmälan snart. Orkar inte med honom... Tack Nora!

Profile picture for user Backen123

Men så jobbigt! Ja men nån juridisk hjälp måste du kunna få, nån att bolla med. Det känns som polisen skulle kunna svara på många av frågorna.
Just dessa fyllkörningar är totalt obegripligt, mitt ex gjorde lika. Jag ringde polisen när mitt ex skickade suicid sms till mig, dom var jättebra att prata med och lotsade till nån samordningskontakt av något slag, dom for ur och plockade in honom under en lpt, behöll honom en hel vecka, så det verkade som det fanns att ta på. Tänk om det vore ett alternativ, för ditt ex gör ju besynnerliga saker

Profile picture for user Tröttiz

@Backen123
Dessa fyllkörningar är obehagliga, kan ju gå riktigt illa. Det gör mitt ex med - utan körkort. 🙄
Får jag reda på han kör igen ringer jag polis, att han inte drar ner sig själv och andra. 😔

Profile picture for user EsterHanna

Nu har jag bokat tid med en jurist... Har fattat det som att bodelning går att göra även före betänketiden går ut.... Bättre låta annan person ta i det. Mannen fortsätter ringa, messa och kräva videotjatt på Messenger. Svarar aldrig där. I går lät han mindre onykter. Och därmed lättare att prata med. Jag står fast-han vägrar ta det till sig. Detta är en fas, jag är hans fru, han kommer kämpa, vi behöver ta en paus bara osv....

Han lägger det utanför sig själv, kanske för att inte bryta i hopa helt.
Jag vill gärna ha mandat för att han inte kan gå in i huset osv, enligt honom kan han det iom att han står skriven här.
Skönt med beslutet om juristen.
Vilken ja mardröm...

Profile picture for user Nora81

@EsterHanna det låter fruktansvärt tufft.
Så bra att du tagit hjälp av en jurist.
Det är förmodligen hans förnekelse som du skriver. Verkligheten tränger på för honom och konsekvenserna är så stora att det inte går att förneka snart eller så fortsätter han förvränga verkligheten i sin sjukdom.
Kan du på något sätt minska kontakten med honom så att du får en chans att vila/ hämta kraft? Tänker på det du skriver att du står fast och upprepar det du tidigare sagt och backar så hjälper du kanske honom mer och dig själv. Han förstår att du inte finns där och du slipper lägga din energi hans förnekelse och istället kan lägga den på dig själv istället.
Min terapeut sa att han är en vuxen människa och kan ta ansvar själv. Han har satt prioriterat sig och det är dags att du också gör det.
Ta hand om dig och var rädd om dig. ♥️

Profile picture for user EsterHanna

@Nora81 Tack Nora för din input... Ja, jag försöker. Blockar långa perioder men blir orolig att han ska dyka upp ist då. Men nu hände något i går. Han skrev på Messenger typ" Har du slutat älska mig sådär, bara på en sekund?!!!" och arg gubbe.
Svarade för en gångs skull , " Nej, det har tagit lång tid. Långsamt. Gång efter gång har du svikligt mig genom att dricka. En dag hade jag inget mer att ge och nu är det tomt."
Inte ett enda ljud på 15 timmar. Så skönt!
Fyllt bilen igen. Tippen.... Herregud vad jag röjer. Så skönt. Önskar alla en fridfull helg där ute!

Profile picture for user Nora81

@EsterHanna ja, gud, ja förstår att det du skrev till honom gjorde honom tyst. Det är starka ord som är svåra att förvränga för sig själv.
Det måste vara skönt att svara och få ur dig precis det du känner också.
I mitt fall var det just den känslan jag hade och mina sanningar som jag tillslut kände att jag behövde få ur mig som bröt ner hans förnekelse och han kunde sätta sig in vad jag kände ( det har han berättat själv).
Han är på ett behandlingshem idag.
Hoppas din helg blir lugnare och att du får rå om dig själv.

Profile picture for user EsterHanna

I morse när jag vaknade hade jag 58 missade samtal på sms och Messenger. Samt ett självmordsmeddelande. Tänker polisanmäla detta. Måste ta reda på vart han bor.... Känner mig sjukt otrygg.
Detta är helt galet och jag undrar om detta verkligen händer?

Profile picture for user Li-Lo

Hej EsterHanna

Tittar in för att säga tack för att du synliggör det som många med dig går igenom och så vill jag säga att du är klok som anmäler till polisen.

Vi finns här
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user EsterHanna

Hej, tack för ni finns och för ni stöttar. Jag ringde polis, de noterar och ska hålla utkik efter hans bil. De tipsade även om att jag kunde kontakta tingsrätten och få ett kortvarigt beslut fram till skilsmässan att han inte har tillträde till huset.
Mannen blockade jag. Tyst en halv dag , i går ringde han på kvällen och gråter och beklagar sig. Alla har vänt honom ryggen, bråkat med föräldrar, bilen gått sönder OCH han måste betala HYRA! Det anklagade han mig för, jag försökte synliggöra att jag stått själv med alla räkningar jämt och BOENDEKOSTNADER! Han fattar inte, säger ja men jag lagade ju mat! Herregud!
Det som räddar mig, det är att gå in här och läsa vad jag skrivit tillbaka i tiden, det gör jag när jag "börjar tycka lite synd om" slår till... Oumbärligt!
Jag önskar han åker hem till sitt hemland-men det har han inga planer på...ännu.

Profile picture for user EsterHanna

Nykter man ringer. Han har inga pengar, det är anledningen till nykterheten. Och såklart underbar. Med självinsikt och förståelse. Ber mig att ge honom ett litet hopp, ett enda litet, litet hopp för framtiden. Känner att detta är svårt att ta det sista hoppet från någon. Säger att han får inget från mig, jag kan inte ge något löfte alls mer, jag vill inte mer... Han tolkar min sekund av tystnad som att jag tvekar och jag måste trycka på att jag menar allvar. Det är som att behöva vrida om kniven ... Outhärdligt! Sörjer.
Går in på gymmet. Kör styrkelyft så det svartnar för ögonen. Nu känns det bättre. Min frid byter jag aldrig ut igen!

Profile picture for user Backen123

Ja det gör ont, vi är ju inte sjuka så vår empati och medkänsla ställer till det. En bra sak någon sa till mig, ett års nykterhet isär icke boende under samma tak, för att sen kunna mötas på nytt om kärleken fortfarande finns kvar. Skönt att kunna säga det så och då kunna lägga våra händer hos en högre makt. För inom mig (oss) så drömmer man så mycket om detta tillfrisknade så det blir lite vilsamt för oss anhöriga också.
För mig har det där året gått snart, och för oss gick det inte, sjukdomen är för svår och jag valde att inte sitta under samma tak och det är jag väldigt glad för idag 🙏 då slapp jag kasta bort den tiden

Profile picture for user EsterHanna

Tack Backen! Tänkte på dig den 11 september-då gick er skilsmässa igenom eller hur? Ja, det är en bra regel men vet inte om jag vill ge honom ett hopp om ett år. Har inte koll på om han dricker eller inte... Och vill inte bo under samma tak, vill inte släppa efter inför min dotter. Hon bor hemma . hon ska se en stark mamma som INTE försätter sig själv eller henne i en risk. Han har mycket att ordna, jobb, pengar', körkort....
Vågar inte säga till honom att jag står kvar här och väntar...fast han ber mig om det. Snälla, vänta på mig-jag måste fixa mitt liv. Du är det enda i mitt liv som betytt något osv... Hur kan man säga så när man har ett barn dessutom?
Samma tak är helt uteslutet men jag är rädd för att det hela är för sent. Faktiskt. När jag sätter ner foten är det stop. Men gud vad ont det gör och vad svårt det är.

Profile picture for user Backen123

Jag vet vart du är, även om kärleken är död så finns ju drömmen kvar där du är. Det är en sorg och en kris att ta hand om, du gör det bra och är klok inför din dotter, fast jag vet hur ont det gör i en när den beroendesjuke visar sin sårbara sida, som sagt vi är friska dom är sjuka och där ligger svårigheten att säga nej i att hjälpa mer

Profile picture for user EsterHanna

@Backen123 , precis så är det-precis där är jag nu. Har plöjt på, igenom allt-tror inte jag fällt en enda tår. Har inte fått chans att sörja alls... Nu ringer min a och är drängfull. När jag inte svarar ringer han dottern. Hon sätter på högtalaren och han kan knappt prata. Hjälper henne avsluta samtalet och sedan blocka honom. Vi pratar om det sen...
Fy, vet inte hur jag ska bli av med detta-nya brev med delgivning ang skilsmässan kommer. Men han skriver inte på ett endaste papper....