Hjälp till stöd

Profile picture for user Annixen

Hej!
Bakgrund:
Min far på 77 år, har varit periodare sedan urminnes tider. När mamma levde så hölls hans alkoholkonsumption i schack. Han har genomgått Alfta behandlingshem (12 stegsprogrammet) via jobbet på 90 talet inkl antabus och internat. Då var han nära skrumplever, enl tester. 12 stegsprogrammet gillade han inte alls och han hatade antabus. Han förlorade körkortet 2017 under 1 år och fick då alkolås i bilen. Han bor i en väldigt liten ort och skäms enormt för sitt beroende, han säger själv att han inte kan stå emot suget. Han har låtit montera ur alkolåset när han fick körkortet åter. Han har vägrat hjälp i olika former och alltid sagt att han ska fixa detta på egen hand efter varje incident eller en extra jobbig period. Eftersom mamma gick bort 2016 och hans dotter (jag) bor 100 mil ifrån honom, så finns inte särskilt mkt stöd att få i den lilla by där han bor. Han har supit så fort jag har lämnat honom och åkt hem. Det har hänt massor av saker under dessa fylleperioder, med fallolyckor, brutna ben mm. Jag har gjort flera anmälningar till soc på honom men soc bara ringer och kollar av med honom och då säger han att "allt är fint och under kontroll". Till mig ifrågasätter han "varför ska han leva?", "Vad har han att leva för?" I förrgår var han knappt kontaktbar och hade vänt på dygnet. Då åkte jag och hämtade ner honom till mig, och han får bo hos mig under vintern. Han klarar av att vara nykter om han har sällskap. Jag vill att han ska få hjälp för alkoholsuget via läkemedlet Campral, samtalsterapi, samt få hjälp med sin sorg och kroniska depression efter mammas död.
Han är just nu i ett dåligt skick med kraftiga tremours mm, men han vill äntligen få hjälp från sjukvården!!

Min fråga;
Nu befinner sig han i en annan region än där han är skriven.
Idag ringde han vårdcentralen här där jag bor, och sedan dess har vårdcentralen ringt upp honom 3 gånger för att göra det svårt för honom att välja denna regions vård.
(Men han åker ju inte hem förrän till våren, och att få hjälp här där han inte känner någon gör det lättare för honom.)
Tillslut fick han en tid 8/12, (om 1 månad).
Vilka krav kan han ställa på vården här?
Har de rätt att neka honom vård här i länet där han inte är skriven?

Känns om detta är en fråga på liv och död, för han håller inte ihop så länge till.
Han har dessutom hjärtsvikt och andra hälsobekymmer.

Profile picture for user Rosette

Hej Annixen,

Du har startat en tråd här där du berättar om din 77årige far som haft alkoholproblem många år. Det har varit mycket frustration kring att han inte tagit emot hjälp, du har gjort så mycket för att påverka och känt ett stort ansvar som inneburit mycket energi och kraft från dig. Det låter tufft minst sagt.

Nu kommer han under en tid bo hos dig och har viljan att ta emot hjälp, du vill såklart hjälpa honom att ta emot den och så kanske det känns som du blir lite motarbetad när vården ger honom en tid om en månad. Han ska kunna få hjälp där han är nu, kanske vore det bra om han tillfälligt listades om, ex via 1177 eller att vända sig direkt till den vårdgivare som är aktuell. Ibland finns det några olika alternativ till hjälp att få och en idé är att testa flera för att se vart han fortast får hjälp. Mår han mycket fysiskt dåligt och det kan vara risk för abstinens går det att åka in akut.

För dig, mitt i allt detta, vad har du för stöd omkring dig? Det låter som att detta verkligen tagit och fortsätter ta på dina krafter, vad kan du göra för att ta hand om dig?

Fortsätt skriva här, om du vill, ibland behöver en skriva flera gånger för att en tråd ska få fart!

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet