Medberoende?

Profile picture for user Samsung50

Han ska gå och hämta ett paket, kommer tillbaka efter lång tid. Har inte druckit.
Tog en öl, behövde ta ett jobbsammanhang.
Ringer inget svar. Telefonen var på ljudlöst.
Kommer hem sent och berusad efter jobbet, inte svarat i telefon. Säger inte ett ljud. Dagen efter tyst hela dagen inte ett ljud eller ber om ursäkt. Efter några dagar allt som vanlig igen. Har en mysig dag med familjen. Ska gå och hämta ett paket, kommer tillbaka efter lång tid. Inte druckit, nej var förbi bilen och fixade lite.
Dricker inte varje dag men så fort det ges möjlighet. Helger kommer hem med en full systempåse. Mat, nej det har han inte funderat över.
Flera år går. Allt på rutin och repeat. Det enda som skiljer är att stunderna på ölhaket blir längre och påsen på fredagar blir tyngre.
Jag har också börjat dricka från den där påsen, ett sätt att mötas och ha trevligt ihop. Tills det blir bråk. Vem tar hand om barnen.
Pratar inte med varandra på flera dagar. Han frågar inte ens om vad som är fel.
Blir arg på barnen när han inte svara i telefon eller kommer hem. Varför arg. Varför inte bara sluta bry sig vad han gör.

Profile picture for user Kennie

Hej, vilken svår situation.. Har du någon vän eller släkting som kan stötta dig? För hans del är det enklast att undvika allt som skaver, att dricka istället för att ta tag i problemet. Men du behöver inte dricka med honom. Vill du leva med honom? Hur påverkar hans drickande barnen? Ta hand om er.

Profile picture for user Samsung50

@Kennie Har börjat prata med familj och en vän. Dock endast berättat en liten del av allt som händer. Man skäms ju också själv hur man har det och vad man släppt igenom för beteende i många år. Nu när jag ser mer klarsynt över hela situationen inser jag att detta med alkohol har kanske varit ett problem under hela relationen fats jag inte förstått det. Jag har trott det varit andra orsaker bakom lögner, att han försvinner och inte svarar i telefon etc.
Jag både vill och inte vill. Vill ha en familj men inte under dessa omständigheter. Blir tydligare också under semester och lov då jag ser framför mig tid och aktiviteter med familjen men blir bara pannkaka. Han har inte planer om familjeaktiviteter utan sitter i soffan eller ligger i sängen och tittar på telefon eller film hela dagarna. Barnen är så stora nu så de märker av att han dricker och att vi bråkar om det.
Jag har tagit beslut om att inte dricka med honom eller barnen. Har tänkt sluta helt under en period för att bli piggare och mer klarsynt, börja träna gå ner i vikt och må bättre. Kanske det kan påverka honom att också vilja bli mer hälsosam.

Profile picture for user Samsung50

@bella70 barnen tas om hand. Han är väl en sk fungerande alkoholist. Som inte dricker varje dag. Har jobb, bil etc men dricker för mycket som går ut över familjen och hälsan men fungerar ändå pga att jag täcker upp och sköter hem och barn och aktiviteter. Men finns en elefant i rummet som gör att ingen riktigt mår bra. Även om det också finns bra stunder. Känner att han lever ett dubbelliv där han levt familjeliv när det passar honom och sticker iväg och dricker när det passar honom. Han är nog väldigt nöjd med situationen.

Profile picture for user Samsung50

Jag kan också lägga till att i all kommunikation och bråk om drickande så har han aldrig medgivit att han dricker för mycket eller har alkoholproblem. För två år sedan efter att jag hittat att han druckit öl efter han hämtade barnen från dagis blev det en stor sak och första gången jag insåg att han drack på ett osunt sätt. Då gick han med på att dra ner drickandet men att sluta helt fanns inte på hans karta.

Profile picture for user Kennie

Ja, svår situation. Du och barnen kanske skulle ha det bättre om ni bodde själva och träffar honom vid begränsade tillfällen med krav på att han då är nykter. Så kan du och barnen få ha en trygg hemmamiljö och fina ledigheter som inte blir pannkaka. Du har en möjlighet att ge barnen ett stabilt hem utan fylla. Han verkar ändå inte delta i familjelivet, så varför inte ta steget fullt ut och flytta isär. Kan du prata med honom när han är nykter och förklara läget? Utgå från det du ser och upplever och vad du drar för slutsatser av det och vad som är oacceptabelt för dig. Om han försöker få det till att han inte har problem så får det stå för honom.

Profile picture for user bella70

I det fall jag haft nära mig så ser jag också hur det påverkade den andra föräldern- Barnen blir lätt lidande av det du utsätts för.. stressen och oron

Tror kennis tanke är klok ❤️

Lycka till❤️

Profile picture for user Samsung50

@Kennie Jag tror det också men vägen dit är lång. Det blir att sälja hus och lantställe. I dagens läge med höga räntor går det inte att sälja så måste avvakta lite med detta.
Just nu har jag landat i att fokusera på mig dvs slutat dricka helt och hållet och fokusera på barnen. Jag ska sluta att täcka upp och fixa för honom och lägga tid och kraft där.
Antingen ser han det som motivation att ändra sitt eget beteende eller så fortsätter han i sina egna spår och exkluderar sig mer från familjen och då blir det ju ännu lättare att separera senare.
Igår var jag och barnen själva och gjorde en jätterolig grej, det gick så bra och var faktiskt skönt att slippa honom och att behöva ta hänsyn till hans behov. Kunde fokusera fullt på barnen.
Vi åt middag ute, blev sugen på vin men köpte en soda. Så skönt beslut och middagen blev väldigt trevlig.

Profile picture for user Kennie

Ja, det förstår jag. Och att du kan vara stabil och ordna det bra för dig och barnen som du gör nu är toppen! Det är ju ingen panik att ändra situationen så länge det inte förekommer våld eller aggressivitet. Ta hand om er!

Profile picture for user Samsung50

Idag bestämde jag och barnen att vi ville gå ut och äta. Då tänkte jag att vi går ut själva och lämnar honom. Men kändes lite taskigt så frågade när vi stod i dörren om han ville följa med. Han sa då ja, då sa jag att middag utan öl. Han såg då skeptiskt på mig och sa att gå ni så kommer jag efter. Han kom aldrig. När vi kom hem var han borta och kom hem ca 1,5 Tim efter oss. Sa ingenting.
Tydligt ändå nu att när alkohol inte är på tapeten då vill han inte äta middag med familjen, föredrar då att äta själv med sin alkohol.
Tror jag nog är medberoende ändå. Tidigare har jag velat äta middag ute för att det är ända gången vi umgåtts med familjen, tydligt nu att det endast var alkoholen som lockade och inte vårt sällskap. Tragiskt också.
Själv drack jag Sprite till maten, vinet lockade en kort stund men kändes bra att följa plan och ta alkoholfri dryck och fick en mysig stund med barnen.