Jag är ny här och startar min egen tråd. Jag vill sluta dricka. Jag vill leva ett piggare liv.

Igår natt vaknade jag och kände att jag måste få en förändring i mitt liv.

Jag föder min ångest med alkohol. Jag har inget stop. Jag kan dricka och dricka tills allt är slut. Det vet ju alla att det inte är hälsosamt för kroppen rent fysiskt, men inte heller psyket.

Jag har diagnosen bipolär och jag bör därför inte dricka alkohol då det kan trigga mig till maniska och depressiva tillstånd.

Jag måste också tänka på mitt arbete, jag driver två bolag och har börjat försumma dessa - pga alkohol.

ÄNDÅ är det så j*kla svårt!
Förra veckan var kaos, drack box efter box. Men igår var första dagen på länge som jag var helt nykter. Vill så gärna att det ska fortsätta så idag, imorgon och många dagar fram.

Hur orkar jag stå emot? Vad gör jag istället? Hur stressar en normal människa ner efter långa arbetsdagar?

@bpo jättebra med egen tråd. Vet inte om du försökt sluta tidigare men i så fall vet du att första tiden är jättejobbig men att man samtidigt hela tiden märker små skillnader mot det bättre. Som små belöningar som tittar i till dig för att hjälpa dig vidare. För mig var det tydligaste att jag blev klarare i skallen och att morgnarna blev min absoluta favorittidpunkt på dygnet. Tänk att få vakna en morgon, fullständigt klar i skallen och pigg efter nattens sömn. Oslagbart!

Tanken på dessa fina morgnar hjälpte mig att stå emot. Att ha träningskläder på sig 24/7 och dra ut på en springtur när suget kommer kan vara en strategi. En annan är att se till att det finns gott hemma. Hos mig gick det åt extremt mycket bubbelvatten och jordnötter de första månaderna. Förebygg alla tänkbara triggers. Hunger är en trigger för många, se då till att det finns mat hemma så du kan äta dig ordentligt mätt. Stress är en annan vanlig trigger, försök i mesta möjliga mån att undvika om du kan (vet att det är svårt). När det var som värst (vilket det vara några gånger under den första tiden) räknade jag minuter och kvartar, kunde inte tänka ett dygns nykterhet i ett svep helt enkelt.

Att bli nykter är ett jättejobb som kommer att belöna dig stort när du lyckas! Vi är många levande bevis på det här inne och ute i vanliga världen. Kör hårt nu, fortsätt läs och skriv här, vi finns med dig.

Kram!

@Charlie70 tack för tips! Jag har tidigare gjort halvhjärtade försök som hållit i sig ca 4 dagar nykter.

Jag har alltid gillat morgonen. Idag för första gången på länge vaknade jag klar i huvudet och utvilad. Det är en fantastisk känsla.
Har ingen alkohol hemma, så idag är största utmaningen att inte gå förbi systemet på vägen hem från jobb eller efter lunch.

Nästa utmaning denna veckan är en invigning/aw på fredag. Att kunna säga nej där.
Men en utmaning i tagen tänker jag!

Tacksam för att ha hittat hit och tacksam för all pepp här inne i olika trådar!
Vi får kämpa tillsammans! Skönt att inte känna sig så ensam längre.

Kram

Jag fick en helvetets nyhet idag.. självklart är boxen redo.. varför.. är inne här nu, tänker jag ska hälla ut resten???
Jag har tagit ett glas.. känns misslyckat.. inte ens två dagar går utan denna drog… orkar typ inte mer..

Snälla om någon ser detta.. svara gärna ikväll.. vet inte vart jag ska vända mig/ta hjälp när suget är som störst.. 😔😭

Ångesten eskalerar.. känner mig ensam……

Hatar tycka synd om mig själv. Jag är svag???

@bpo Jag vet inte vad som hänt dig men jag vet att det inte blir bättre av att dricka alkohol.
Du känner dig ensam och det är en jätte svår känsla men snälla drick inte på den heller.
Du frågar om du ska hälla ut. Gör det om du har styrkan 💖. Gör det bara!
Jag tittar in lite senare för att se hur det går för dig.
Styrkekram 💖

Hej,
Alkohollinjen har öppet fram till kl 19 på tel 020-84 44 48. Mellan kl 21-06 kan man ringa jourhavande präst, ring då 112 och be att bli kopplad. Ta hand om dig och fortsätt kämpa, du kan vända detta!

Tack snälla ni för omtanke!!
Jag ringde en vän tillslut och grät ut. Stannade tillslut på två glas.

Nu helt utmattad av all ångest.
Tack, tack och återigen tack för allt ert stöd!
Imorgon går jag vidare med en nykter dag.
Kram

I’m back!! 🤩
Några år senare…. 😅 men! jag är tillbaka!! Redo att göra detta helhjärtat den här gången. Det har hänt mycket sedan 2021.. jag har varit sjuk till och från i olika diagnoser, fått kris efter kris. Nu sjukskriven pga utmattning.
Men SÅ redo att ta tillbaka mitt liv igen.

Inte druckit på 3 dagar nu. Var hos läkaren och för första gången erkände jag för någon att jag har problem med alkoholen. Jag vågade säga det högt. Tidigare har jag alltid ”planerat” mitt drickande vid blodprover.. så att värden inte skulle vara så höga.. sen så fort blodprov tagits har det varit raka vägen till systemet 😳

Druckit i smyg och skäms något enormt över detta. Druckit i omgångar. I snitt nykter i 1,5 vecka.. (ibland lite längre)
sedan dricker massor flera dagar i rad.. osv.. så har livet sett ut de senaste åren.

Sidan här ser lite annorlunda ut sen jag var inne sist. Så nu ska jag kolla runt och läsa och bli peppad av alla här!

🤗

Ser ut som att vi druckit på liknande sätt.
Även jag har hållit uppe ett par veckor och sen druckit intensivt några dagar. Som att jag hållit ångesten i schack en tid och sedan inte klarar längre och då tänkt att vin får vara en tillfällig flykt.
Drack senast igår och bestämde mig nu inatt att jag måste göra en förändring.

@Monica01 Ja det låter precis väldigt likt. Vin har varit en stor flykt under många år. Flykt från att tillåta sig känna saker.

Vad skönt att du bestämt dig för att göra en förändring! Vi får stötta varandra ☺️
Glad för att vakna upp pigg idag (trots lite sömn) 4 dagar utan alkohol.

Precis som du har jag planerat mitt drickande utifrån vårdkontakter. Sedan åkt direkt och köpt en låda vin.
Grattis till dag 4! Snart vänder sömnen och då kommer du att må ännu bättre.

@Monica01 ja det går åt så himla mycket tankar kring alkoholen. Jag har nu börjat tänka vad mycket annat jag skulle kunna lägga min tid på. (Och pengar)

Nu har jag också vågat berätta för en vän att jag känner att jag har problem. Hon var så förstående och jag tror hon kan vara en bra stöttepelare.

Har du någon i din närhet som du kan prata och dela med dig till hur du mår och känner?

@bpo åh herregud, jag vågar inte ens tänka på hur mycket pengar jag måste ha lagt på vin genom åren.

Vad fint att du kunde berätta för din vän. Heja dig!

Ja, jag har några nära vänner jag kan vara helt transparent inför. Två av dem dricker dock rätt mycket själva så jag kan tyvärr känna att vi ”okejat” varandras drickande för att slippa titta oss själva i spegeln också. Därför är det hjälpsamt med andra som börjat få nog.

Hej! @bpo, Du har helt rätt i att det gäller att tänka på att ta allt en dag i taget. Vissa dagar och stunder får man ofta ta allt timme för timme om så är. Det går att ta sig bort från känslan till att kanske vilja dricka alkohol fast man kanske inte tror så när man är inne i grejen alltså. Man får försöka att hitta andra drycker som man kanske gillar som är lite mindre skadliga.

Håller med den som skrev att du borde hälla ur den där flaskan med bubbel du nämnde i en tråd. Det ska vara lätt att göra rätt och då är det bäst att inte ha alkohol hemma. För det första glaset blir rätt så ofta bara en startmotor till att köra på i gamla hjulspår så att säga. När man kanske känner att man inte är fri från begäret ska man även undvika att sätta sig i miljöer där onyttiga drycker finns.

När jag hällde ut mina öl i höstas så trodde jag aldrig att jag så här ett halvår senare skulle kunna säga att jag fortfarande är alkoholfri. Men det är inte det enklaste liksom, jag kämpar ännu stundtals med tankar på införskaffande av onyttiga drycker. Det här forumet har varit, och är viktigt för mig när det gäller att hålla motivationen till alkoholfrihet uppe. Så fortsätt att läsa och skriv av dig vid behov kompis är mitt tips.

Kämpa på!

Hej @Flarran
Jag gjorde mig av med flaskan och jag har inte rört en droppe alkohol än. 1 vecka nu 😅🤩
Det känns så himla bra att gå in här och läsa/skriva. (Hade dock missat att du skrivit här). Inte riktigt fått koll på hur sidan fungerar nu..

Men vad starkt av dig att hälla ut ölen och sedan dess varit alkoholfri. 👏🏼👍🏼

Precis, miljöer där andra dricker kommer jag att försöka avstå så mycket det går.
En annan sak jag tänkt är att mitt enda svar vid fråga om ”ett glas” kommer bli kort och gott - Nej tack!
Det ska komma på rutin att svara det. Ställer folk frågor så har jag även där tänkt ut att säga - Det går inte just nu pga mina mediciner.
Eftersom de flesta jag umgås med vet att jag äter mediciner pga olika anledningar, även om de inte vet vilka.
Det hjälper mig att veta vad jag kan säga, eftersom jag sällan eller aldrig tackat nej till alkohol..

En annan morot är hälsan! Att faktiskt orka träna och inte ligga bakis eller att inte få i sig alla de kalorier man hällt i sig under många år.

Hur har du tagit dig igenom att bli fri från alkohol? Något mer än att vara här på forumet?

Tack för pepp! 😃

Hej! @bpo, Bra gjort att hälla ur flaskan! Sådant är ett ställningstagande som först kan ge en massa blandade känslor vet jag av egen erfarenhet. Men när man tänker tillbaka på en sådan händelse så kan man i vissa stunder få styrka av sånt vilket gör att man kanske inte inhandlar liknande dryck igen.

Du undrar hur jag har tagit mig igenom för att bli fri från alkohol. Kan nog säga att hälla ur en flaska eller några burkar bara är en första, men viktig grej. Sedan börjar om man sitter riktigt fast i alkoholträsket ett enträget arbete på att använda alla sina egna fungerande metoder för att kunna gå emot känslan till att kanske vilja berusa sig som kan dyka upp när man minst anar det.

Man ska försöka se till att alltid ha gott om goda alternativ till alkohol hemma och även helst med sig om man går på besök hos nån bekant. Har själv köpt på mig ett lager med goda små kartonger med färdigblandad pärondryck. Såna är lätt att ha med sig i sin väska och kan fungera utmärkt i miljöer speciellt utomhus där man kanske tidigare alltid druckit diverse onyttigheter.

Något som jag medvetet har valt att inte dricka är alkoholfria alternativ till äkta vara så att säga. Detta då jag känner att det för mig när det gäller exempelvis alkoholfri öl nog är alltför riskabelt ur en triggande synpunkt. Har aldrig druckit för att jag har tyckt att det varit så värst gott. När jag handlade starkvaror så valde jag sorter som hade mest procent och smakade minst illa liksom.

Men jag kan förstå att man kan vara sugen på smaker som man kanske gillat tidigare. Men om en alkoholfri dryck riskerar att kicka igång ett sug efter äkta vara ska man nog undvika sånt alltså. Sedan är det väl som så att man ska försöka att alltid vara någorlunda mätt och otörstig. Vanligt vatten är aldrig fel. Har även kört en hel del med eget kolsyrat vatten som jag hällt över i vanliga Loka-flaskor för att lyxa till det hela på ett kostnadseffektivt sätt.

När man får ett plötsligt alkoholsug så brukar det ge med sig efter en liten stund om man äter nåt sött och dricker nån god dryck som man gillar. Men man får ju här tänka även på vikten så att man inte frossar i socker vilket inte är så bra liksom. Sedan använder jag uppiggande eller lugnande musik som ett sätt att skingra ångest som kan uppkomma och skapa knepiga tankar på drickande.

Något som jag gjorde tidigt i min påbörjade nyktra resa var att rensa huset från öl, vin och spritglas. Kastade även en hel del tomflaskor. När det gäller att tacka nej om man blir bjuden på onyttiga drycker med alkohol kan man säga som det är att man inte tål sånt för magen, vilket ju dessutom är helt sant. För min mage har väl aldrig varit så nöjd och glad som nu då den slipper en massa alkohol av diverse slag.

Men du får nog prova dig fram och hitta just dina favoritdrycker och metod som funkar för dig och så klart försöka att hålla ut trots att sug kan komma, för det gör det då och då. Men det blir mindre och mindre med alkoholsug ju längre tiden går från sista intag. Men när man blir upprörd, trött eller allmänt frustrerad över nåt så är det knepigt stundtals.

Då kan man ta sig en rask promenad så att man får ur sig lite negativ stressande energi. Men ibland om man även är trött, får man bara försöka hålla ut och tänka på att man även spar en skön slant på att inte göda bolaget. Vilket jag inte har besökt sen den 5 oktober förra året såg jag just på ett blekt kvitto som jag sparat som varnande exempel på vad starka drycker kostar i reda pengar så att säga. Sedan är det inte så dumt att skriva av sig vid behov här på forumet, det rensar tankarna en hel del.

Kämpa på kompis!

Inne på dag 17 utan alkohol. Det känns fantastiskt just nu. Har så mycket mer ork till saker. Börjar jag se skillnad i mitt ansikte 🤔 eller bara inbillning kanske?!
Ser inte lika plufsig ut och ser mer pigg ut. Eller beror det på att solen visat sig ett tag nu som gör det.
Oavsett, det spelar ingen roll. Jag mår så betydligt mycket bättre i kroppen och i hjärnan. Detta vill jag fortsätta med! Motivationen är på topp.
Just nu.

Ibland kan oro komma över mig när/om den där känslan försvinner och suget efter alkohol blir större. Vad gör jag då?

Det som hjälper mig just nu är att vara inne här minst en gång om dagen och läsa. Ibland skriva.