Det måste gå

Profile picture for user Smörblomma

Det fanns en tid då jag inte drack varje helg. Det fanns en tid då jag inte drack både fredag och lördag kväll. Jag har däremot alltid varit dålig att klara måttligt drickande på fest men det har gått vid flera tillfällen men inte på senaste tiden. Tur att jag så sällan är på fest.

Profile picture for user Smörblomma

Jag har använt midsommarhelgen till en hel del funderande, tänkt tillbaka lite på hur mitt liv sett ut. En insikt är att jag ofta varit gränslös, både med och utan alkohol. Jag har sårat/gjort illa både mig själv och andra med den gränsösheten.

Profile picture for user Rosette

Hej Smörblomma!

Hoppas det är okej att jag tittar i i din tråd, vill skriva ett välkomnande även om du nu varit här ett litet tag redan. Du jobbar på i din förändring av dina alkoholvanor och det är fint att få följa dig här längs vägen. Det låter som att förändringsprocessen drar igång nya tankar och reflektioner som ger drivkraft åt att fortsätta, du vill ha det på ett annat sätt med alkoholen än hur det tidigare varit det är tydligt. Du har tagit stora steg för att ändra på det, bra jobbat!

Tack för du delar med dig av din resa hoppas du hittar mycket här inne som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Smörblomma

@Argbiggan Ja absolut friare men jag känner att man får inte slappna av i huvudet. Det gäller att läsa här och få input och fundera vidare på varför man gjort som man gjort och hur det ska gå framöver och fortsätta vara bättre än förr.

Profile picture for user Smörblomma

För att hjälpa mig på vägen för jag en enklare sömndsgbok och "mående"dagbok. Allt för att se om/hur det förändras över tid. Jag har väl vetat länge att jag både äter (fel) och dricker (fel) på känslor.

Profile picture for user Argbiggan

@Smörblomma tror det är jättebra att skriva ner tankar, känslor och mönster. Det blir lite lättare att ta på då.
Att slappna av i huvudet kommer nog med tiden. Jag är heller inte där helt än. Vissa dagar kan det vara busenkelt, andra svårt som den. Dom stunder jag upplever total avslappning är tyvärr ganska få nu. Innan sommaren var det enklare. Men när jag känner det tar jag tillvara på det.
Men ofta "knarkar" jag forumet rätt rejält emellanåt för input och ta del av andras tankar och lösningar. Det håller tankarna borta från att ta första glaset.

Profile picture for user Smörblomma

@Argbiggan Jag har ju inte tagit beslut om total nykterhet och mina problem är fredag och lördag samt fester och i viss mån semesterresor. Jag vill ju kunna dricka ibland men inte bli berusad och även avstå vissa helger och någon månad nu och då. Det är viktigt att inte ta första glaset om man gör det av fel orsak och vid fel tillfälle.

Profile picture for user Smörblomma

Det går fortsatt bra med måttlighet men semestern, när jag är ute och reser, har aldrig varit ett stort problem för mig när det gäller drickandet. När jag dessutom är med barb och barnbarn är det inte tal om att dricka alkohol mer än något enstaka glas under loppet av flera dagar. Inget direkt sug heller. Prövningen blir när jag kommer hem och ska klara "vanliga" helger. Det ska bli intressant att se om mina anteckningar kring könsloläget varje dag kommer ge några svar på vilka känslor som triggar eventuellt alkoholsug. Ska försöka fokusera på att sömnen och magen blir knas vid alkolintag och att det är svårt få ordning på vikten. Det får vara "morötter" att avstå. Sen måste jag fylla min tid med aktiviteter, gärna roliga saker.

Profile picture for user Smörblomma

Där kom dippen. 4 enheter igår kväll vilket inte var tanken. Inte berusad men kände av det lite. Idag får bli en alkoholfri dag för att inte falla in i någon "semesterlunk" och dricka någon enhet varje dag bara för att.

Profile picture for user Smörblomma

Gått bra bra senaste dagarna, 4 enheter fredag kväll och ett visst sug efter mer men tog en zeroläsk istället och då la det sig. Tycker det är intressant se statistiken på alkoholfria dagar, dagar man druckit och antal enheter i alkoholkalendern. Det sporrar mig att lyckas och att bli ännu bättre och avstå mera. Tror att jag kan nog byta ut "slentriandrickande" av alkohol på helgen mot zeroläsk många helger. Framtiden får visa om det blev så.

Profile picture for user Smörblomma

Det rullar på, sista semesterveckan spenderas hemma. Har inget sug alls på vardagarna här hemma som vanligt så det blir till helgen jag får se hur det känns. Kan jag hålla mig till mina beslutade enheter så är det bra men ännu bättre om jag kan dricka mindre eller avstå helt.

Profile picture for user Smörblomma

Fredag och semester går mot sitt slut. Jag för mina inre dialoger inne i huvudet, ska jag eller ska jag inte dricka ikväll?, kommer jag klara mina uppsatta mål om jag dricker?, varför vill jag dricka?, ja så låter det i skallen på mig just nu. Det gäller att bryta det här fokuset på alkohol bara för att det blir helg känner jag, hittat annat att fokusera på. Ser att friidrotts VM börjar idag och tänker att det gillar jag att titta på så det kan jag lägga fokus på istället för alkoholen. Det är alltid bra om jag har något annat som intresserar mig att fokusera på även om jag skulle ta något att dricka för då har jag mycket lättare att stoppa. Nu ska jag åka och träna för det mår också kroppen bra av liksom att dricka ingen eller lite alkohol. Det känns också skönt med en man som inte dricker stora mängder när man själv försöker förändra men det spelar egentligen ingen roll för allt handlar om mig och mina beslut inte om vad någon annan gör eller inte gör.

Profile picture for user Sisyfos

Du känner inte för att ta en period av avhållsamhet då? Så att du slipper den där dialogen. Den är rätt tröttsam.
Jag har prövat olika varianter både av drickande och av måttlighet och jag landar mer och mer i att jag mår bäst av så lite som möjligt. Av någon anledning vill jag inte avstå helt, men nu dricker jag bara i sociala sammanhang och då ytterst lite. Men blir det för många gånger efter varandra uppstår ett sug, så man måste tänka sig för. Mitt problem har heller aldrig varit att jag dricker för mycket i sociala sammanhang.
Eftersom jag har slutat dricka hemma på helgerna analyserar jag varför längtan kommer, för den gör det ibland. Och jag tror att jag vill ha vilan. Signalen om att nu är det bara att ta det lugnt. För mig blir det helt fel att dricka då. Jag blev/blir så seg av alkohol. Att koppla av nykter är bland det bästa som finns och att slippa segheten dagen efter. Jag respekterar helt att du har måttlighet som mål, men just när du beskrev den där gnagande dialogen funderade jag på om det inte vore värt att pröva utan ett tag.

Profile picture for user Smörblomma

@Sisyfos Jag jobbar mentalt med mig själv för att komma till en period med avhållsamhet. Just nu tar jag det i små steg och tänker se till att få helvita helger varje månad för att känna hur det känns. Jag för ju också min sömn- och måendedagbok och jag får ju bekräftat det jag alltid vetat att jag sover sämre av även lite alkohol framförallt vin mer än öl. Jag håller med dig det är nog vilan och på något vis att det är helg och lite av slentrian som gör att man tar den där fredagsdrinken, ölen eller vinet och när man väl tagit första glaset är det lätt att det slinker ner mer. Nu har jag klarat helgen bra och hållit mina mål men känner samtidigt att nästa helg ska jag satsa på en vit helg för att se hur det känns. Jag har också insett att jag måste planera in saker att göra som engagerar mig för att jag ska sluta tänka på alkoholen och sedan hoppas jag med tiden att den får mindre plats i min hjärna och dialogerna försvinner.

Profile picture for user Smörblomma

Jag har allt för ofta druckit både fredag och lördag. Vissa gånger har jag druckit mindre mängd men allt för många gånger har jag druckit för många enheter i alla fall en av kvällarna men när jag tittar tillbaka på senaste åren allt för ofta båda kvällarna. Eftersom jag ofta när jag druckit slutat redan vid 19-20 tiden på kvällen har jag har i princip aldrig känt mig riktigt bakfull dagen efter om jag jämför med hur det varit när jag varit på fest men jag har känt mig seg och trött. Jag har aldrig druckit söndag till torsdag och inte haft något sug efter alkohol heller men när jag rannsakar mig själv så har jag alltid haft i huvudet att på fredag då får jag ta mig något. Jag har under längre tid vetat att mitt förhållande till alkohol inte är helt sunt, att jag dricker för mycket för ofta även om jag många gånger klarar mig med 1-2 enheter. Det jag känner nu är att jag vill att alkoholen ska inte vara det centrala när det blir helg, att jag kan ha helt vita helger, gärna flera på raken och att jag även ska kunna få in en längre period av avhållsamhet för att verkligen känna hur det känns för kropp och knopp att var utan. För tillfället tar jag rygg på maken och får inte dricka mer än han gör och då håller jag mig till min plan om att dricka måttligt då han är ytterst måttlig och många gånger gärna dricker alkoholfritt också. Nu ska jag bara in med de vita helgerna och där är det jag som ska göra jobbet och jag kan inte kräva att han också ska vara vit bara för att jag är det. Jag måste kunna avstå även när andra dricker, det är mig det handlar om och mina beslut inte vad andra gör. Det är bra att ha fokus på hur kroppen och knoppen reagerar när man dricker, även om det handlar om små mängder, och då är det bra att skriva ner det man märker så man kan gå tillbaka och reflektera över det hela.

Profile picture for user MadeUpMind

@Smörblomma Känner precis igen mig i ditt mönster med fredagar och lördagar, liksom sluta ganska tidigt. Men för många enheter. Apropå många enheter - det gängse rådet är ju att 4 enheter eller mer vid ett tillfälle är över måttlighetsgränsen. Men hur ser det ut i era umgängen? Hur dricks det där? Jag är nyfiken och kommer här med en resumé av gårdagkvällen, på besök hos skötsamma vänner som jag inte har någon som helst misstanke missbrukar alkohol.
Kl 15 Anländer och får lite sen lunch, en liten starköl.
Kl 16.30 Får ett glas rosévin av värdinnan. (Tackar nej till påfyllning)
Kl 17.30 Badar bastu, dricker en liten starköl. (Tackar nej till fler)
Kl 19. En Mojito - oklart hur många cl rom, men smakar normalstark.
Kl 20. Ett glas vin till middagen. (Tackar nej till påfyllning).
Kl 22 Erbjuds men tackar nej till whisky och rom när vi spelar spel.

Det blir ju 5 enheter! På ca 5 timmar. Jag blev inte berusad. Inga minnesluckor, vi hade jättetrevligt och jag mår utmärkt nu på morgonen när jag skriver detta. Men det känns lite knepigt ändå. Det känns ju ”normalt” med dessa vänner och ingen skada skedd. Det var inte svårt att tacka nej till mer, inget sug eller känsla av otillfredsställelse.
Men ändå.. är detta ok tänker jag? Om jag kan hantera det på denna nivå och det inte blir för ofta så tror jag det, men får förstås vara vaksam. Ni som vill vara måttlighetsdrickare - hur tänker ni? Är ni striktare än vad jag är? Hur mycket serveras hos era vänner - är ovanstående det ”normala”?

Profile picture for user Smörblomma

@MadeUpMind Jag måste tyvärr erkänna att vi umgås inte med folk på det sättet. Vi har en mycket begränsad krets av människor vi umgås med, mest familj och släkt och då det finns missbruksproblematik i makens släkt är det mycket sällan med alkohol i bilden samt att det på många ställen även finns små barn med som gör att man undviker alkohol.
Jag har dock funderat en del på det du beskriver här att man ibland dricker mer än de 4 enheterna per tillfälle men med så pass långa mellanrum och med vätska och mat som förtar effekten av alkoholen att man inte blir berusad eller får minnesluckor och knappt känner av det dagen efter för det händer ju. Mina tankar är att det är väl inte helt ok men sker det inte för ofta och man kan ha helvita helger nu och då så borde det inte vara ett problem. Jag tänker att det är berusningsdrickande man först och främst ska undvika och då kan antalet enheter man tillåter sig dricka hjälpa en att hålla koll. Samtidigt tänker jag att egentligen kan man ju byta ut några av ovanstående enheter mot alkoholfritt om det nu inte är berusning man är ute efter. Jag kan känna att det vore bra om vi alla lärde oss att alltid även erbjuda ett alkoholfritt alternativ så att man under en bjudning kan välja att dricka både alkohol och alkoholfritt blandat eller bara dricka alkolfritt utan att specifikt måste be om det.

Profile picture for user MadeUpMind

@Smörblomma Tack för kloka tankar! Jag tänker också så, att det måste få vara ok med rätt
tidsperspektiv och mycket mat. Och självklart ska det finnas alkoholfritt! Och det ska ställas fram, man ska inte som gäst behöva be särskilt om det.
Hoppas det går bra för dig!

Profile picture for user Smörblomma

@MadeUpMind Det går alldeles utmärkt just nu då jag är tillbaka på jobbet igen och jag dricker som sagt bara på helgen när jag jobbar. Däremot är planen en alkoholfri helg nu till helgen. Jag vill få in nya vanor och där ingår förutom få enheter när jag dricker, att jag ska ha minst en alkoholfri helg per månad gärna fler. Mentalt jobbar jag också mot att jag ska ta en längre sammanhängande alkolfri period för att hitta nya bättre vanor som håller i längden.

Profile picture for user Smörblomma

Fredag och jag sitter med min läsk, alltså alkoholfritt och läser här på forumet. Jag känner att idag kommer jag att klara att inte dricka alkohol och förhoppningsvis känns det likadant imorgon. I så fall kommer jag klara en helg utan alkohol och känna mig stolt över det. Jag har funderat på varför jag haft svårt att avstå tidigare och det slår mig att jag har inget sug på alkohol på vardagarna men samtidigt så har ju haft framför mig och låtit hjärnan säga att jo men på fredag då kan du ta dig något att dricka och sedan har det ofta blivit lördag också av bara farten utan större eftertanke. I veckan har jag haft en inre dialog om att det ska bli skönt att det blir helg så jag kanske kan få sova ut. På fredag ska jag dricka den goda läsken jag köpte och prova den alkoholfria ölen till den hemgjorda pizzan. Jag har tragglat dialogen så nu känns det helt ok att köra alkoholfritt för jag ser fram emot att förhoppningsvis få sova gott och lite längre än vanligt i morgon bitti. Utan alkohol, även små mängder påverkar, så kommer jag inte vakna svettig vid 05-tiden hoppas jag även om klimakteriesvettningarna kan slå till när man minst anar.

Profile picture for user Smörblomma

Imorgon ska vi på en stor utomhusfest med en hel del alkohol om man vill. Det går att köpa alkohol och man får ta med sig alkohol. Jag har beslutat mig för att varken köpa eller ta med mig då det känns som det bästa för mig. Efter en lång och tuff arbetsvecka känns det dumt att dricka bara för att det är fest. Jag behöver sova och få vila och med alkohol i kroppen så sover jag alltid sämre. Dessutom behöver någon köra till festen för att vi ska ta oss dit och även om maken förmodligen också kommer vara körbar så ser jag mig själv som chaufför och ska vara nykter.

Profile picture for user Ny dag

Låter som att du har en bra strategi klar, och du kommer vakna på lördag bra mycket piggare! Själv har jag nu varit nykter tillsammans med andra som druckit ett flertal gånger och jag har haft superkul också utan alkohol med bonusen att kaffet smakar underbart på morgonen 👍🙏! Jag håller på dig! 🥰

Profile picture for user Smörblomma

Det var en trevlig fest och jag var nykter och det kändes så skönt när man såg andra dricka mer och mer. Vi var ganska många som var nyktra och det tänkte jag faktiskt på där på kvällen. Däremot sov jag inte speciellt bra fast jag varit nykter men det var en annan sak.

Profile picture for user Smörblomma

Att alkoholen påverkar sömnen negativt är ju ett faktum. Jag tycker att även mindre mängder försämrar min sömn. Jag sover dock dåligt även de nätter när jag inte druckit alkohol på kvällen och jag funderar på om det att man dricker 2-3 glas en kväll på helgen även påverkar sömnen senare i veckan när man inte alls dricker alkohol? Hur länge behöver man i så fall vara alkoholfri innan man ser förändring på sin sömn?

Profile picture for user Sisyfos

@Smörblomma skrev @Hur länge behöver man i så fall vara alkoholfri innan man ser förändring på sin sömn?” Jag har såklart inget svar på den frågan, men jag tycker att det är lite intressant med alkoholens långsiktiga påverkan. Kortsiktigt finns mätbara promille, men det finns olika mätbara substanser, t.ex Peth som kan mätas i flera dagar, EtG och EtS som kan mätas i urin också flera dagar och CDT (som hos vissa ligger naturligt högt). Kanske är det så att nåt av de här ämnena påverkar sömnen negativt. Kanske vissa mer än andra. Kroppen är väldigt komplex och jag som dricker så sällan nu kan ibland fundera över vad effekten blir på hela systemet. Sömnen är en del i det. Sömnen varierar för övrigt för mig när jag inte dricker.

Profile picture for user Smörblomma

@Sisyfos Ja det intresserar mig också mer och mer det här med den långsiktiga påverkan på kroppen av alkoholen. Jag för ju sedan en tid sömndagbok för att kunna få en uppfattning om hur sömnen förändras. Jag dricker ju mindre nu än tidigare i och med att jag dricker färre glas när jag dricker och även att jag inte dricker både fredag och lördag varje helg men jag känner att det vore intressant få till en längre period utan alkohol och se om det blir någon skillnad. Jag jobbar fortsatt mentalt mot det.