Det fanns en tid då jag inte drack varje helg. Det fanns en tid då jag inte drack både fredag och lördag kväll. Jag har däremot alltid varit dålig att klara måttligt drickande på fest men det har gått vid flera tillfällen men inte på senaste tiden. Tur att jag så sällan är på fest.

Jag har använt midsommarhelgen till en hel del funderande, tänkt tillbaka lite på hur mitt liv sett ut. En insikt är att jag ofta varit gränslös, både med och utan alkohol. Jag har sårat/gjort illa både mig själv och andra med den gränsösheten.

Hej Smörblomma!

Hoppas det är okej att jag tittar i i din tråd, vill skriva ett välkomnande även om du nu varit här ett litet tag redan. Du jobbar på i din förändring av dina alkoholvanor och det är fint att få följa dig här längs vägen. Det låter som att förändringsprocessen drar igång nya tankar och reflektioner som ger drivkraft åt att fortsätta, du vill ha det på ett annat sätt med alkoholen än hur det tidigare varit det är tydligt. Du har tagit stora steg för att ändra på det, bra jobbat!

Tack för du delar med dig av din resa hoppas du hittar mycket här inne som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

@Argbiggan Ja absolut friare men jag känner att man får inte slappna av i huvudet. Det gäller att läsa här och få input och fundera vidare på varför man gjort som man gjort och hur det ska gå framöver och fortsätta vara bättre än förr.

För att hjälpa mig på vägen för jag en enklare sömndsgbok och "mående"dagbok. Allt för att se om/hur det förändras över tid. Jag har väl vetat länge att jag både äter (fel) och dricker (fel) på känslor.

@Smörblomma tror det är jättebra att skriva ner tankar, känslor och mönster. Det blir lite lättare att ta på då.
Att slappna av i huvudet kommer nog med tiden. Jag är heller inte där helt än. Vissa dagar kan det vara busenkelt, andra svårt som den. Dom stunder jag upplever total avslappning är tyvärr ganska få nu. Innan sommaren var det enklare. Men när jag känner det tar jag tillvara på det.
Men ofta "knarkar" jag forumet rätt rejält emellanåt för input och ta del av andras tankar och lösningar. Det håller tankarna borta från att ta första glaset.

@Argbiggan Jag har ju inte tagit beslut om total nykterhet och mina problem är fredag och lördag samt fester och i viss mån semesterresor. Jag vill ju kunna dricka ibland men inte bli berusad och även avstå vissa helger och någon månad nu och då. Det är viktigt att inte ta första glaset om man gör det av fel orsak och vid fel tillfälle.

Det går fortsatt bra med måttlighet men semestern, när jag är ute och reser, har aldrig varit ett stort problem för mig när det gäller drickandet. När jag dessutom är med barb och barnbarn är det inte tal om att dricka alkohol mer än något enstaka glas under loppet av flera dagar. Inget direkt sug heller. Prövningen blir när jag kommer hem och ska klara "vanliga" helger. Det ska bli intressant att se om mina anteckningar kring könsloläget varje dag kommer ge några svar på vilka känslor som triggar eventuellt alkoholsug. Ska försöka fokusera på att sömnen och magen blir knas vid alkolintag och att det är svårt få ordning på vikten. Det får vara "morötter" att avstå. Sen måste jag fylla min tid med aktiviteter, gärna roliga saker.

Där kom dippen. 4 enheter igår kväll vilket inte var tanken. Inte berusad men kände av det lite. Idag får bli en alkoholfri dag för att inte falla in i någon "semesterlunk" och dricka någon enhet varje dag bara för att.

Gått bra bra senaste dagarna, 4 enheter fredag kväll och ett visst sug efter mer men tog en zeroläsk istället och då la det sig. Tycker det är intressant se statistiken på alkoholfria dagar, dagar man druckit och antal enheter i alkoholkalendern. Det sporrar mig att lyckas och att bli ännu bättre och avstå mera. Tror att jag kan nog byta ut "slentriandrickande" av alkohol på helgen mot zeroläsk många helger. Framtiden får visa om det blev så.

Det rullar på, sista semesterveckan spenderas hemma. Har inget sug alls på vardagarna här hemma som vanligt så det blir till helgen jag får se hur det känns. Kan jag hålla mig till mina beslutade enheter så är det bra men ännu bättre om jag kan dricka mindre eller avstå helt.

Fredag och semester går mot sitt slut. Jag för mina inre dialoger inne i huvudet, ska jag eller ska jag inte dricka ikväll?, kommer jag klara mina uppsatta mål om jag dricker?, varför vill jag dricka?, ja så låter det i skallen på mig just nu. Det gäller att bryta det här fokuset på alkohol bara för att det blir helg känner jag, hittat annat att fokusera på. Ser att friidrotts VM börjar idag och tänker att det gillar jag att titta på så det kan jag lägga fokus på istället för alkoholen. Det är alltid bra om jag har något annat som intresserar mig att fokusera på även om jag skulle ta något att dricka för då har jag mycket lättare att stoppa. Nu ska jag åka och träna för det mår också kroppen bra av liksom att dricka ingen eller lite alkohol. Det känns också skönt med en man som inte dricker stora mängder när man själv försöker förändra men det spelar egentligen ingen roll för allt handlar om mig och mina beslut inte om vad någon annan gör eller inte gör.

Du känner inte för att ta en period av avhållsamhet då? Så att du slipper den där dialogen. Den är rätt tröttsam.
Jag har prövat olika varianter både av drickande och av måttlighet och jag landar mer och mer i att jag mår bäst av så lite som möjligt. Av någon anledning vill jag inte avstå helt, men nu dricker jag bara i sociala sammanhang och då ytterst lite. Men blir det för många gånger efter varandra uppstår ett sug, så man måste tänka sig för. Mitt problem har heller aldrig varit att jag dricker för mycket i sociala sammanhang.
Eftersom jag har slutat dricka hemma på helgerna analyserar jag varför längtan kommer, för den gör det ibland. Och jag tror att jag vill ha vilan. Signalen om att nu är det bara att ta det lugnt. För mig blir det helt fel att dricka då. Jag blev/blir så seg av alkohol. Att koppla av nykter är bland det bästa som finns och att slippa segheten dagen efter. Jag respekterar helt att du har måttlighet som mål, men just när du beskrev den där gnagande dialogen funderade jag på om det inte vore värt att pröva utan ett tag.

@Sisyfos Jag jobbar mentalt med mig själv för att komma till en period med avhållsamhet. Just nu tar jag det i små steg och tänker se till att få helvita helger varje månad för att känna hur det känns. Jag för ju också min sömn- och måendedagbok och jag får ju bekräftat det jag alltid vetat att jag sover sämre av även lite alkohol framförallt vin mer än öl. Jag håller med dig det är nog vilan och på något vis att det är helg och lite av slentrian som gör att man tar den där fredagsdrinken, ölen eller vinet och när man väl tagit första glaset är det lätt att det slinker ner mer. Nu har jag klarat helgen bra och hållit mina mål men känner samtidigt att nästa helg ska jag satsa på en vit helg för att se hur det känns. Jag har också insett att jag måste planera in saker att göra som engagerar mig för att jag ska sluta tänka på alkoholen och sedan hoppas jag med tiden att den får mindre plats i min hjärna och dialogerna försvinner.