Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

Stort varmt grattis till ditt nyktra fina liv du har skapat.

2 år helt nyktra och gjorde som du.
Vände allt över en natt. Total omprogrammering av hjärnan.

Valde bort alkohol mot träning, bra mat, andlighet, meditation, läser, ser på allt för att lära mig.
Undvek allt som hade med alkohol att göra första tiden. Fester, middagar, gick omvägar när jag
visste att ett systembolag kommer att dyka upp i min närhet. Allt för att inte trigga mig själv.

Tyvärr tog ett återfall för ett år sedan och sen var det ju kört men är nu
back on track och har snart en hel vit månad jag kan glädjas åt.
Dricker inte ens alkoholfritt, öl/vin - rädd att detta kan trigga.

Kram och fortsätt i den riktningen!
Tack för att du delar med dig av din styrka

<3

Jag blir irriterad när vissa säger att man kan lära sig hantera alkohol efter att varit alkoholist, och sen minskar missbruket genom att gå från 10 flaskor vin till "bara 4"och lite mer på fester och när man är förkyld!! Läste detta på Hälsoliv. Jag kallar inte det för att kunna hantera sitt missbruk på bra sätt.Alla får göra som dom vill, men kom inte och tjäna pengar på böcker genom att lura dig själv din familj och andra i samhället. Det är ju en jättebra grej att påstå om man vill sälja böcker. "Jag har lärt mig att kontrollera drickandet! Jo, tjena... Jämför t ex andra missbruk. Innan rökte jag 2 paket cigg nu röker jag bara 1,5 paket. Innan tog jag amfetamin flera gånger om dagen nu tar jag bara 3 gånger per dag. jag har lärt mig att kontrollera mitt missbruk! Tycker bara att det är onödigt att lura på andra dessa metoder eftersom det enda vi oftast vill är att kunna dricka normalt, dvs ta ett glas vid festliga tillfällen, en fylla någon gång och sen låta bli långa perioder. Det är precis det som förmodligen är omöjligt. Att inte behöva tänka på A alls. Ville bara pysa ut lite ilska, som jag tyckt om dessa metoder länge. Sen är det en annan sak med personer som har riskbruk men inte gått över gränsen. Dom kan ju så klart minska och ev, dricka normalt sen. En vinterkram till er alla.

En alkoholist är en människa som alltid kommer vara alkoholist.
Sen om man ska vara det passivt eller aktivt väljer man själv.

Jag orkar inte lägga energi på att tro att jag ska kunna dricka normalt.
Det kan jag inte så jag lägger den energin på att vara nykter istället.

Kram kram kram

Jag vill att ni som inte tror på er egen förändring ska tänka om. Du är inte hopplös dålig eller obotligt fast i alkoholen . Jag själv trodde nog inte för nästan ett år sedan att jag skulle må så här bra. Men steg för steg så går det. Ta hjälp om du behöver. Skammen och skulden försvinner med tiden. Försök hitta människor som tror på dig och du på dom. Tack för eran tro på mig. Det finns inga hopplösa fall förrän livet är över. Styrka kraft och mod till er. Kram❤️

Först tack Jullan för stöd, spelar ingen roll vem som är före eller efter i detta race bara vi vill vara på banan. Jag har födelsedag och ett-årsdag som nykter. Tänker på vad som varit men har också börjat se mer framåt i livet än tidigare. Det sägs att man ska leva i nuet. Jag tror vi beroende är ganska bra på det, men på ett dåligt sätt. Tänker oftast bara för stunden. Alkoholen styr de flesta tankar. Hela livet kretsar kring alkohol , hur man ska handla a, hur man ska kunna dricka, hur man ska lyckas dölja supandet och dess efterverkningar för omgivningen. Nu har jag börjat planera för framtiden, för jag hoppas leva många år till. En dröm jag vill förverkliga är att köpa en stuga vid en sjö framöver. Kunna basta i en vedeldad bastu där. Sitta med en flaska bubbelvatten och bara njuta. Kraft och styrka skickar jag till er. Kram...

Det är lika glädjande och positivt för var och en som lyckas komma loss från alkoholens grepp, och får uppleva friheten och den kraftigt förbättrade livskvalitén.
Det är ju också rätt att du har ett mellanslag i ditt nick. Du är ju verkligen en lyckad miss (tjej), och inte misslyckad.
Och självklart ska du planera för framtiden.

Bra jobbat, ha en bra dag

Lexi

Så härligt att det gått så bra för dig och jag längtar till jag kan säga att det snart är ett år. Men för mig är det fjärde dagen och det är inte att förakta, jag är stolt över mina fyra dagar.
Vad är det för böcker och filmer du har läst o sett? Är nyfiken, för jag vill gärna läsa på jag också.
Kram o ha en härlig dag!

Gunda

Till ett år. Vilken bedrift!!
Hoppas verkligen att din dröm går i uppfyllelse. Lät så härligt med både stuga, bastu och bubbelvatten.
kram

Vilka fina vänner jag har på forumet :) Det betyder mycket att ha stöd, när man kämpar mot ett beroende. Pi31415 jag tog nicknamnet ifall det inte skulle gå så bra med nykterheten. Då var det bara att sätta ihop orden. Jag har inte behövt det ännu. Lexi jag har lånat en massa böcker om alkoholberoende på biblioteket.Jag har alltid läst om missbruk just för att det alltid funnits i mitt liv. Även köpt en bok om AA. Jag har läst allt jag kommit över som verkar intressant och lärande för mig. Nu senast bägge böckerna om föräldrarna av Alex Schulman, mycket utlämnande och äkta skrivet. Jag förstår även finska så har sett mycket dokumentärer på Youtube både på svenska och finska. Jag googlar och söker på olika kanaler, men framför allt youtube. Det fanns en serie på svt play flaskpost från barndomen, finns nu bara på youtube. Uppdrag missbruk heter ju en serie. Sen kan du söka på svt-play och testa ord som missbruk, alkoholism, osv. Jag tror att ju mer man känner till om ett problem eller sjukdom desto lättare att hantera det. Jag har pratat med personer som har lyckats att sluta med alkohol, men även dom som fortfarande dricker för mycket. Till dig Gunda, jag hoppas också att jag förverkligar drömmen om stugan..

Jag ska se Min sanning nu på Söndag SVT. Verkar vara mycket intressant. Per Holknekt berättar om alkoholberoendet.

LenaNyman

Tack för titt in i min tråd. Och stort stort grattis till året, kära du! Ett år, det är mäktigt. Varvet runt. Och fortsättning följer.

"En dröm jag vill förverkliga är att köpa en stuga vid en sjö framöver. Kunna basta i en vedeldad bastu där. Sitta med en flaska bubbelvatten och bara njuta."

Blir på det här viset att jag får gåshud på armarna när jag läser dessa rader. En dröm om naturnära livskvalitet. Hope you'll get there.

Jag ska också se PH på söndag. Bra att du påminde. Fin helg på dig nu, fröken. :)

Nu kan jag se beroendet på distans. Beroendet är ju efter alkoholen, alltså måste jag dricka allt som innehåller a. Får man inte tag i något annat så tar man rakvatten, skokräm mm, bara det är a i medlet. Sjukt va?? Dom flesta av oss behöver ju inte ta dessa medel för vi har råd att skaffa "normala" drycker. Men om vi inte haft råd hade dom flesta försökt få i sig a på andra sätt. Jag har träffat personer som druckit T-sprit, rakvatten mm. Skillnaden på beroendet finns inte. Det är ekonomin som gör vårt a-intag " finare" . Kemiska substanserna är de samma. Tack själv Lena N... Per Holknekt hade mycket att lära ut. Mycket kunskap om A som jag kan använda...

Jag fick en staty med texten "Du är den bästa mamman i världen" av min son för ca 2 år sedan. Fick den på mors dag med kaffe på sängen. Jag var bakfull som vanligt, och kände skammen och skulden ännu värre när jag fick denna present. Tänkte att för min son, oavsett hur mycket jag drack, så var jag den bästa mamman. Nu tittar jag på statyn och kan känna att nu är jag faktiskt värd den...

Även min dotter sa när jag kom med mitt sjuhundraelfte förlåt mig igen
och mina uttalanden om att jag var världens sämsta mamma...

Hon tittar då på mig och säger, det spelar ingen roll.
Du är MIN mamma och jag kommer aldrig skämmas för dig.

Hoppas det var mitt sista förbannade förlåt för 56 dagars sedan.
Dock mycket tillit kvar att bygga upp igen.
Märker oro så fort jag inte svarar i mobilen eller på hennes sms direkt.

Svarar jag inte inom 1 minut så kommer det snabbt ett sms med:
MAMMA??????

Barn ska inte behöva ha den känslan.
Det är SÅ fel att de ska behöva känna denna oro i kroppen.

Många människor hatar julen.. Varför.? Stressen.. Pressen.. Ja..men många kommer ihåg sin barndom som en låång fyllefest där barnen glömdes bort. Kompensation med dyra julklappar för dom som hade råd, eller inga julklappar alls för alkoholen var viktigare.Mina jular var för det mesta a-fria för min mamma skilde sig i tid. Alltså innan alkoholen förstörde vår familj. Mina jular som vuxen har sett lite olika ut. Någon jul har vi firat här med många av mina syskon som varit berusade. En sambo som varit rödmosig i ansiktet av fylla, och jag som druckit sent på natten,för jule-fridens skull. Denna jul blir A-fri. Vuxna barnen kommer hem. Vi lagar mat tillsammans. Vi helar varandra. Kram...

Gunda

Vist är det många som har en dålig känsla för julen, har säkert med tidiga minnen att göra.
Min känsla för julen är tvärt om, har alltid älskat julen, då har vi träffats och njutit av både kalle och
familjen. Vist har det funnits snaps till sillen, en julöl till maten, men det har varit nog.
Låter så skönt att du ser fram emot en a-fri jul jag gör lika.
kram på dig och ha en bra dag.

En del oro på mitt jobb. Min nuvarande arbetsplats ska avvecklas. Jättetråkigt, men allt har sin tid. Vi har nog vetat om att verksamheten ska flytta till andra lokaler, men inte när.. Detta kommer även att påverka antalet personal, vi är för många. Jag har lång tid i kommunen. Bra utbildningar för jobbet. Men tydligen räknas tiden på denna enhet ifall man får vara kvar i verksamheten. Jag har trivts så fantastiskt bra och vill verkligen fortsätta med nuvarande inriktning. Känslan är att det ordnar sig.. Jag har nu varit nykter mer än ett år.. Det är det absolut viktigaste jag någonsin gjort. Jobb lär jag få oavsett.. Så då tänker jag, flyt med i livet, känn att du har lyckats med något jättesvårt.. Allt blir bra, kram..

Frihet

och harmonisk du är. Ska försöka ta till mig dina kloka ord: 'flyt med i livet... allt blir bra'.
Stor kram till dig