Hur ser ni andra på alkoholfritt vin? Bra eller dåligt?
Man får ju inte ruset, men ändå en smak och ett beteende som liknar det man hade när man missbrukade alkoholen.

Kan alkoholfritt vin göra att det är svårare överlag att vänja bort alkoholen och återfå kontrollen? Eftersom hjärnan ändå läser in att "vin är vin", även om det inte är ett rus?

Stingo

Att afritt vin eller öl kan fungera på det sättet är helt klart, men det är väldigt individuellt. Åsikterna går isär. En del anser att afritt vin/öl inte är bra, medan det för andra är liten del i att hitta ett bra liv utan alkoholen.

FataMorgana

Jag ser ju att när jag dricker a- fritt vin så dricker jag lika fort som som jag gör med "riktigt" vin. Så beteendet är ju kvar men samtidigt har jag blivit mycket mer medveten om hur snabbt jag faktiskt dricker. Alltid -oavsett dryck. Fördelen är att jag inte blir full utan kan träna på att sakta ner farten och samtidigt njuta av något festligare än bubbelvatten. Jag är rätt nöjd efter en flaska och kan gå över på vatten:). En dag kanske jag föredrar vattnet. Who knows? Tror man får testa sig fram beroende på vad man är ute efter. Dricka lagom eller inte alls? Mitt mål är att alkoholen ska vara en ickefråga i mitt liv. Den dagen den inte upptar någon av mina tankar då har jag nått mitt mål.

Vändningen

Så jag får göra ett experiment och se hur jag själv stämmer mig till det. Jag märker att på jobbet så vill jag alltid ha med mig kaffe in på möten. Det är inte för att jag är koffeinberoende. Snarare för att det är så inprogrammerat att ha den där varma drycken nära till hands och småsippa ur den under mötet. Jag tänker lite samma sak vad gäller helger osv. Det kanske känns lättare att avstå alkoholen om man ändå kan ha något att sippa på, som inte ger en berusning, men som ändå "sysselsätter en" på samma sätt eller hur man nu ska beskriva.

Får prova och se hur jag reagerar på det och vad hjärnan säger.

Uffe

Jag tror också det är olika och det att det speglar hur komplex beroendeproblematiken är.
Traditioner och firande är så förknippat med ritualer där alkohol ingår att vi ofta inte reflekterar. Lägg till det alla andra situationer där vi alkoholister har lärt oss att dricka.
Efter jobbet, löprundan... När man är ledsen, glad...

För mig funkar det bäst om jag har något i glaset och det finns riktigt god alkoholfri dricka.
Staropramens na-öl tex är gott. a-fritt vin är lite svårare att hitta men vadå: oftast klart bättre än allt skit man druckit för effekten.
Det viktiga är att man kan skåla eller vad det nu finns för anledning till att dricka.

FataMorgana, jag hinkar också! Var på 60-årskalas nyligen och tömde värdens alkoholfria förråd:-)
Jag har haft ett återfall på tio månader, annars helnykter.

Vändningen

Håller med om det med beteendet. Därför sitter jag andra kvällen på raken nu med ett vinglas i handen. Med alkoholfritt vin. Iskallt. Faktiskt rätt trevlig känsla ändå, vilket jag inte trodde. Jag gör precis det jag brukar, men får inte i mig alkoholen, men intar ändå samma avslappnande fas som jag trodde att alkoholen krävdes för att jag skulle nå.

Kanske blir så att jag blir beroende av detta istället. Att ha alkoholfria viner om helgerna. Å andra sidan, vad skadar det? De är ju rentav halva priset mot för riktiga viner med. Håller jag mig nykter så är det ju ett rätt billigt pris för nykterheten.

Uffe

Låter som du ska köra på så.
Har just klämt ett par Norrlands na till FA-cup-finalen. Fotboll på tv är en öl-trigger för mig och på det här sättet kan jag slappna av, behöver inte kämpa emot utan bejaka ölsuget. Typ.

Freja

För mig är alkoholfritt mousserande eller cider ett sätt att vara med på fest, och kunna stå ut i mer än 2 timmar. =D
Det känns mer som att jag är MED, när det ser ut som att jag dricker. Jag får då inte så många kommentarer om varför jag inte dricker, plus att det är lite lyxigare än att sitta med en Ramlösa.
Jag var på fest igår och hade köpt ett glas mineralvatten (fanns inget annat a-fritt alternativ) som jag satte ner på bordet mitt bland de andras öl- och vinglas. Den i gänget som jag misstänker har a-problem var den förste att kommentera mitt dryckesval....så klart! =) Jag förklarade för honom att jag gillar att ALLA mina morgnar är sköna och ångestfria. Då sa han inte så mycket och jag tror att svaret träffade precis rätt. Det gav dock ingen effekt på honom igår kväll, men sådde kanske ett frö...

Vill tipsa om ett nytt alkoholfritt mousserande som släpps på Systemet imorgon. Det ska vara mer vuxet i smaken, torrt och inte så cidersliskigt.

har hela förändringen av mitt liv i nykterhet gjort att jag vant mig av med en massa olika rutiner och vanor. Det var en förutsättning för att jag skulle kunna uppnå en nykterhet utan att vara på min vakt hela tiden. Många situationer som uppstod tidigare "krävde" ju att jag drack mig bort från det. Alla "orsaker" finns ju här på forumet : Glädje, sorg, ilska, avundsjuka, förbiseende, dan efter, måndag, fredag....alla andra dagar också, uppsluppenhet, vädret......alla sätt funkar.

För att jag skulle fungera valde jag bort alla chanser för ett fysiskt återfall, alltså att jag hällde ner alkohol dit det inte skulle. Jag har otaliga vänner som berättat att de började kröka igen just för att de återföll i gamla vanor. Varför ska jag knalla omkring med ett substitut när det är effekten jag egentligen vill åt ?

Jag gillar god mat, vilket tyvärr syns :-) , men idag behöver jag ingen dricka till maten vilket inte alls är en ovanlighet i andra kulturer. Om jag måste skölja ner maten med dricka så är den ju sanslöst torr. Däremot gillar jag ett glas kallt vatten, eller lite fusk med Coke, efteråt. Alltersom nykterheten blev mer naturlig upptäckte jag att mina smaklökar kvicknade till och försåg mig med betydligt mer nöje än någonsin. När jag drack kunde jag ju lika gärna äta junkfood för smaken var inte alls viktig eller för den delen åtråvärd.........det viktiga var att få drickan till maten.

Idag har jag inga problem med att vara den jag är, dvs en stolt nykter alkoholist. Jag har en sjukdom som är kronisk, progressiv och dödlig MEN som är fullt ut behandlingsbar om jag gör valet att inte ta det första glaset.