Debora2

Är tillbaka. Det var väl ett och etthalvt år sedan jag skrev här. Då tog jag antabus under 7 veckor tror jag det var och därefter gick jag på samtal. Tänkte dricka mindre sedan typ tre glas vin i veckan. Jag dricker inte så hemskt mycket kanske en flaska rödvin i veckan men är väldigt fixerad vid alkohol. Jag dricker för att koppla av eller för att jag har det tråkigt. Nu på juldan kände jag mig ensam, och var ensam, så då dragk jag en hel flaska vin.
Har svårt att bestämma om jag ska sluta. Ibland blir jag rädd att det ska spåra ur helt och hållet och att jag ska dricka ohejdat. Ibland tror jag att jag bara överdriver för mig själv och att jag kan fortsätta. Efter juldagen har jag börjat läsa här och blev mer fundersam. Det verkar inte vara så många som lyckas trappa ner utan att trappa upp igen. Jag har läst många inlägg från vinäger och du verkade ju från början dricka mest som jag men sen accelererade det snabbt. Kanske blir det så för mig också. Just för att jag dricker som tröst och lugnande.
Iallafall fall har jag inte druckit alkohol sedan juldagen så det är 5:e alkoholfria dagen nu. Fortsätter tills vidare. Har inte haft några större problem ännu fast jag har varit på restaurang o umgåtts med vänner som har druckit vin.

Hej!
Ungefär hur gammal är du och hur såg dina alkoholvanor ut tidigare? Jag har samma funderingar som dig men har inte hittat något svar ännu. Finns det andra sätt för dig att hitta lugn och harmoni än att dricka alkohol? Blir du bakfull av alkohol eller känner du dig pigg dagen efter?
Kram Holistic

Debora2

Hej Holistic!
Jag är 70 år och har inte haft några alkoholproblem förrän de senaste 10 åren. Då började jag umgås mer med vänner som drack och började dricka mer i sällskap. Snart började jag dricka hemma också för att slappna av. Det kunde bli 1-2 glas vin 3-4 ggr per vecka. Jag blir aldrig bakfull eller illamående men om jag dricker mer än 2 glas kan jag bli trött dagen efter. Mitt problem är mest psykiskt. Jag tänker mycket på alkohol och dividerar med mig själv om hur mycket jag kan tillåta mig att dricka. Och det är ju svårt för mig att hålla upp mer än några dagar. Jag tänker just som du skriver att jag måste hitta andra sätt att hitta lugn. Har tänkt prova med yoga. I morgon är det nyårsafton. Jag har berättat för dem jag ska fira med att jag inte tänker dricka så jag tror att det ska gå bra. Hur gör du själv Holistic. Gör du uppehåll just nu och har du planerat att vara nykter nån särskild tid. Kram.

Hej!

Din alkoholkonsumtion ligger under riskbruksgränsen. För kvinnor ligger gränsen vid 9 glas och för män 15 glas per vecka. Det är dock problematiskt att du har svårt att avhålla dig från alkohol under längre tidsperioder. Det är bra att du reflekterar över ditt drickande redan nu eftersom det är svårt att minska på alkoholmängden när det har gått överstyr. Jo, yoga kan vara en lämplig aktivitet. En rask promenad på 30 minuter kan även rekommenderas. Vad bra att du har förklarat för dina vänner att du inte vill dricka alkohol på nyårsafton. Jag önskar dig en trevlig kväll.

Under hösten drack jag stora mängder alkohol varje helg. Vissa individer i forumet rådde mig att vara nykter ett tag. Målet var att vara nykter i 7 veckor men jag tror att det kommer att bli 5 veckor totalt.

Kram

Li-Lo

Välkommen och tack för ditt inlägg.
Du funderar en hel del på alkohol och vilken funktion den haft och har i ditt liv. Även tack till Holistic 2 som ger dig ett fint gensvar på dina inlägg.

Jag skulle vilja nyansera det där med riktlinjer och antal glas lite. Riktlinjer är just riktlinjer och de formuleras efter den forskning vi har tillgång till och de är generella. Det finns studier nu som visar att gränsen bör gå vid 7-8 enheter (100 gr alkohol) per vecka för alla (friska) vuxna oavsett kön och de flesta är överens om riskerna med alkohol blir allt större ju äldre vi blir.

Du är uppmärksam på hur det är för just dig. Hur mycket utrymme alkohol får/tar på ett sätt du inte vill. Din insikt om att du använder alkohol för att dämpa obehag är viktig. Att dricka måttligt eller kontrollerat innebär just att inte dricka för att dämpa negativa känslor. Jag vill inte oroa dig samtidigt vill jag visa dig respekt för att du tar dina tankar på allvar.

Passar på att önska dig ett fint nyår och ett ännu finare nytt år.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Debora2

Tack Holistic 2 och Li-Lo för era inlägg. Det är en hjälp för mig att få svar och känna att någon engagerar sig för mina försök att sluta dricka.
Det är med riskbruk irriterar mig dock. Risk för vad och hur har man fastställt det. Jag tror att en risk med termen Riskbruk är att man invaggas i föreställningen att om jag dricker mindre än 7 eller 9 glas per vecka så är det OK. Jag tror att riskbruksgränsen är vad någon har fått fram är hur mycket man behöver dricka för att få en fysisk sjukdom. Kanske är det risken för leverskador. Jag tror t.ex att risken för bröstcancer ökar vid en betydligt lägre alkoholkonsumtion. Risken för ångest, depression och hjärtsjukdom måste ju bero på om sömnen störs och det beror ju på när på dygnet man dricker t.ex. Jag är inte oroad för att få någon fysisk sjukdom utan jag är oroad för att mitt beroende skall försvåras så att det blir svårare att kontrollera mitt alkoholintag. Jag tycker själv att jag har ett beroende men inget ”riskbruk”. Beroendet yttrar sig i att jag ofta dricker fast jag har bestämt att inte göra det.
I alla fall började jag med yoga idag. Det var jobbigt för jag har inte så lätt med koordination och är dessutom lite stel. Men det är bara bra för då fick jag koncentrera mig mycket och på så sätt hålla andra tankar borta.
Önskar alla ett trevligt nyårsfirande utan alkohol och ett gott nytt år

Varsågod. Ja, det är bra att det här forumet finns. Du för ett intressant resonemang angående riskbruk. Forskarna har kommit fram till att risken för missbruk är lägre om man har en alkoholkonsumtion under riskbruksgränsen. Det föreligger dock fortfarande alltid en risk och olika individer reagerar olika på alkohol. Jag frågade min tidigare psykolog om det är okej för mig att dricka alkohol så länge jag befinner mig under riskbruksgränsen. Hon sa att man fortfarande kan ha ett psykiskt beroende även om man ligger under riskbruksgränsen. Jo, jag instämmer. Alkohol kan orsaka många olika cancerformer och psykiska problem som ångest och depression.

Vad kul att du testade yoga! Jag var fruktansvärt stel i ryggen innan jag började styrketräna. Det tog några månader innan rörligheten förbättrades. Tack. Detsamma! Hur tänker du kring alkoholkonsumtionen under januari?

Debora2

Ja tack Dionysa och Holistic 2. Jag har läst en hel del i olika trådar och inte hittat någon som varaktigt lyckats hålla nere sin alkoholkonsumtion. Därför lutar jag åt att du har rätt Dionysa när du säger sluta. Jag tänker om mig själv att jag varken har ett riskbruk eller ett missbruk men däremot ett beroende. Jag dricker inte så mycket och det har aldrig hänt något farligt , jag har inte skrivit nånting dumt på fyllan eller tappat bort något. Däremot är jag ju helt klart beroende. Varför kan jag annars inte hålla mig till 3 glas per vecka vilket jag har försökt och varför måste jag hålla på och trixa , köpa små flaskor vin så att jag inte ska ha något hemma eller gå och träna på kväller så att systemet är stängt när jag kommer hem från träningen.
Det hjälper mig att läsa här på forumet för jag märker ju att flera som har haft en måttlig konsumtion halkar dit när det blir något problem. Som för mig på juldagen när jag kände mig ensam och drack en hel flaska vin.
Holistic 2 jag vågar inte tänka riktigt på min fortsätta alkoholkonsumtion men i hemlighet har jag nog planerat för ett vitt 2019. Tidigare har jag hållit upp 3 månader men det hjälpte inte utan när jag började dricka blev det lika mycket som förut. Hur tänker du själv. Siktar du på en måttlig konsumtion ? Kram och lycka till

Debora2

Dag 9
Det har inte varit så svårt att vara utan alkohol men nu börjar jag tänka att jag kanske inte behöver sluta. Jag tror inte på det där med riskbruk ett visst antal glas per vecka utan jag tror att risken att utveckla ett beroende beror mycket på varför man dricker. Vad betyder alkoholen för mig. Jag tycker ofta att det är väldigt skönt att kura ihop mig i soffhörnet med ett glas vin och en bok. Och det är nog farligare än för den som helst dricker i sällskap. Men om jag kan hitta något annat sätt att slappna av och må bra så kanske det fungerar att dricka måttligt.
Ja när jag höll upp i 3 månader hade jag en tanke om att jag sen skulle kunna dricka som jag hade gjort tidigare dvs någon gång ibland på middag eller fest eller med en vän. Men jag halkade snabbt tillbaka i mina vanor. Det kanske inte går att gå tillbaka men kanske jag kan stoppa upp utvecklingen genom att göra uppehåll och sen dricka som förut och sen göra uppehåll igen??
I alla fall det är väldigt bra med yogan. Det är svårt att hänga med jag är stel och har dålig balans men jag tror att det kommer att vara lugnande och hjälpa mig att inte bli så stressad och orolig. Kanske yoga kan vara ett tips till andra också. När jag har läst andra trådar känner jag igen mig i att det är många som har ångest och oro och faller tillbaka vid stressiga händelser,

Debora2

Dag 9
Det har inte varit så svårt att vara utan alkohol men nu börjar jag tänka att jag kanske inte behöver sluta. Jag tror inte på det där med riskbruk ett visst antal glas per vecka utan jag tror att risken att utveckla ett beroende beror mycket på varför man dricker. Vad betyder alkoholen för mig. Jag tycker ofta att det är väldigt skönt att kura ihop mig i soffhörnet med ett glas vin och en bok. Och det är nog farligare än för den som helst dricker i sällskap. Men om jag kan hitta något annat sätt att slappna av och må bra så kanske det fungerar att dricka måttligt.
Ja när jag höll upp i 3 månader hade jag en tanke om att jag sen skulle kunna dricka som jag hade gjort tidigare dvs någon gång ibland på middag eller fest eller med en vän. Men jag halkade snabbt tillbaka i mina vanor. Det kanske inte går att gå tillbaka men kanske jag kan stoppa upp utvecklingen genom att göra uppehåll och sen dricka som förut och sen göra uppehåll igen??
I alla fall det är väldigt bra med yogan. Det är svårt att hänga med jag är stel och har dålig balans men jag tror att det kommer att vara lugnande och hjälpa mig att inte bli så stressad och orolig. Kanske yoga kan vara ett tips till andra också. När jag har läst andra trådar känner jag igen mig i att det är många som har ångest och oro och faller tillbaka vid stressiga händelser,

Hej Debora2!
Planen var att vara nykter i 7 veckor och sedan återgå till en låg alkoholkonsumtion. Jag har tyvärr druckit vid två tillfällen vilket känns beklagligt.
Det är svårt att veta vad som är bäst för dig. Jag har liknande funderingar som dig, alltså att göra ett uppehåll för att därefter ha en måttlig alkoholkonsumtion. Blir du orolig eller ångestfylld dagen efter om du har druckit två glas vin? I efterhand har jag insett att stora mängder alkohol kan ge upphov till ångest och stress flera dagar efteråt. Vad bra att du fortsätter med yogan! Finns det någon annan aktivitet som du finner rogivande?
Kram Holistic

Beror väl som sagt på vilken risk man avser. Det finns väl inte längre något riskfritt bruk av alkohol när det gäller exempelvis cancer? Men vid väldigt långt intag är risken negligerbar. Risken för att bli beroende psykiskt/fysisiskt är väl säkerligen delvis som Holistic säger, individuell.
Hursomhelst, jag har provat femtioelva gånger att dra ner. Det går bra tills att det inte gör det. Men jag gissar att det är ungefär som att sluta helt på det sättet att ”the price of freedom is eternal vigilance”. Det går inte att tro att nu har det gått bra ett tag så nu är faran över. Håller med det som kom upp tidigare att en flaska på en vecka inte låter så farligt men du är den som bestämmer det. Du låter ensam? Finns det något du kan komma ut och göra som inte innefattar alkohol? Gå nån kurs i mindfulness eller yogaretreat för att skifta fokus lite och träffa lite annar folk. Ta hand om dig.

Debora2

Hej Holistic!
Ja vi verkar båda två fundera hit och dit om vad som är bäst. Kan man dricka måttligt eller är det bäst att sluta. Jag tror att vi är i liknande situation vad gäller alkoholen, Vi har inte druckit så hemskt mycket men vi har båda problem med ångest vilket ju kan innebära en särskild risk. Jag har inte märkt att jag får ångest av att dricka två glas vin. Om jag dricker mer så brukar jag bli trött och låg dagen efter. Det som har oroat mig är att jag använder alkohol som sällskap och bot mot tristess eller stress.
Denna gång var det på juldagen som jag blev ledsen för att jag kände mig ensam och mina vänner firade jul med sina familjer. Så då drack jag en hel flaska vin. Sen blev jag orolig för att det skulle spåra ur.
Det har gått bra att vara utan alkohol nu. Men jag funderar, En vän har pratat om att komma och hälsa på mig, han bor på annan ort. Och då har jag börjat tänka på att det skulle vara väldigt trevligt att gå ut och äta och dricka lite vin tillsammans. Kanske det skulle gå bra. Då dricker jag ju inte ensam och för att dämpa oro. Nu har det löst sig för han berättade idag att han kan inte komma förrän i slutet av månaden. Så då behöver jag inte tänka på det just nu.
Yogan är jättebra. Det är ju rogivande med annan träning också eller ibland att lyssna på musik. Men nu är det väldigt intessant med yogan för mig. Jag blir väldigt koncentrerad under passen och kan inte tänka på något annat. Det är så skönt att slippa tankarna för en stund, Så jag går nästan varje dag.
Ja jag tror som du att alkohol kan ge upphov till stress och oro. Så för oss som har lätt att stressa är det extra viktigt att minska på drickandet. Kram.
Ja nu ser jag att jag har skrivit i min egen tråd. Jag borde kanske ha skrivit i din Holistic

Debora2

Iron Will
Tack för ditt inlägg. Jag håller helt med. En flaska vin i veckan är inte så farligt men märk väl att det är en flaska i veckan för att jag anstränger mig hela tiden att hålla igen genom att köpa små flaskor eller att gå och träna så sent att systemet ska ha stängt när träningen är slut så att jag inte kan köpa något. Och rätt som helt kan det spåra ur. Som på juldan när jag drack en hel flaska.
Ja jag är rätt ensam. Och ibland så tröstar jag mig med vin. Men ibland har det också varit så att jag har druckit mer när jag inte är ensam. Jag hade för flera år sedan sällskap med en man som drack för mycket. Och då drack jag också mer.
Just nu har jag börjat med yoga och jag går nästan varje dag, Tror att det kan hjälpa. Du har helt rätt i att det inte går att hålla upp ett tag och sen tro att det ordnar sig. Det gjorde jag för några år sedan. Jag höll upp tre månader och tänkt att sen skulle jag kunna dricka som jag gjort tidigare innan jag fick problem alltså dricka någon gång ibland utan att fundera mer på det. Men det blev ju så att jag omedelbart föll in i dim vanor jag haft före uppehållet att dricka 3-4 ggr per vecka. Jag skulle vilja dricka högst 3 glas vin per vecka och inte som bot mot stress eller ensamhet. Tack för dina råd

Hej!

Jag instämmer med dig. Det är angenämt att kunna diskutera med dig. Vad bra att du inte får ångest av två glas vin. Finns det något annat som du kan göra istället för att dricka alkohol? Är du pensionerad eller jobbar du? Det är viktigt att göra roliga aktiviteter med andra likasinnade människor. Det kan dock vara svårt att hitta nya vänner när man är vid en viss ålder. Vad gillar du att göra på fritiden? Finns det grupper eller aktiviteter i ditt närområde som du kan gå på?

Vad kul att din vän ska besöka dig i slutet av månaden. Jag hoppas att du kan komma fram till vad som är bäst angående vin till maten i sällskap med andra. Vad bra att yogan fordrar viss koncentration och kan ge dig inre frid. Det glädjer mig att höra att du tränar yoga regelbundet. Det är ingen fara. Jag svarar dig här i din tråd.

Kram Holistic

Debora2

Igår drack jag en flaska vin. Ensam hemma. Varför? Den senaste veckan har jag tänkt återkommande på hur skönt det skulle vara att få ta ett glas vin. Och igår eftermiddag gick jag in i en affär och köpte en liten flaska. När jag hade druckit upp den gick jag ut och köpte en liten flaska till. Ja här där jag är säljs vin i livsmedelsaffärer och det finns affärer öppna nästan hela natten. Jag drack mitt vin och tittade på film på datorn. Gick och la mig vid 12-tiden och sov kanske 3 timmar. Vaknade sen. Kanske för att jag började bli nykter eller kanske för att det var ett väldigt liv utanför min lägenhet. Ungdomar som var på väg från någon restaurang och pratade högljutt.
Så nu har jag gått upp och sitter här och skriver och väntar på att det ska bli tyst så jag kan försöka sova igen. Ikväll ska jag iallafall gå med en väninna på konsert och ser fram emot det. Får försöka planera in mer aktiviteter i framtiden för att inte lockas att sitta hemma och dricka,
Känner ändå ingen särskild ruelse över att jag har druckit men det är ju viktigt att det inte leder till ett fortsatt drickande för då vet jag att det blir svårt att sluta igen. Räknar nu ihop 17 nyktra dagar och 1 onykter,

Debora2

Igår drack jag en flaska vin. Ensam hemma. Varför? Den senaste veckan har jag tänkt återkommande på hur skönt det skulle vara att få ta ett glas vin. Och igår eftermiddag gick jag in i en affär och köpte en liten flaska. När jag hade druckit upp den gick jag ut och köpte en liten flaska till. Ja här där jag är säljs vin i livsmedelsaffärer och det finns affärer öppna nästan hela natten. Jag drack mitt vin och tittade på film på datorn. Gick och la mig vid 12-tiden och sov kanske 3 timmar. Vaknade sen. Kanske för att jag började bli nykter eller kanske för att det var ett väldigt liv utanför min lägenhet. Ungdomar som var på väg från någon restaurang och pratade högljutt.
Så nu har jag gått upp och sitter här och skriver och väntar på att det ska bli tyst så jag kan försöka sova igen. Ikväll ska jag iallafall gå med en väninna på konsert och ser fram emot det. Får försöka planera in mer aktiviteter i framtiden för att inte lockas att sitta hemma och dricka,
Känner ändå ingen särskild ruelse över att jag har druckit men det är ju viktigt att det inte leder till ett fortsatt drickande för då vet jag att det blir svårt att sluta igen. Räknar nu ihop 17 nyktra dagar och 1 onykter,

Debora2

Söndagkväll. Dagen har varit lugn. Somnade om kanske vid7-tiden och sov till 10. Gick uppo åt frukost o sen gick jag och la mig igen. Har inte mått dåligt men varit slöt trött. På kvällen var jag på konsert. Hade planerat att gå med en väninna men hon fick tyvärr influensa så jag fick gå ensam. Konserten var väldigt bra en pianokonsert med framför allt verk av Chopin. Har planerat in kvällsaktiviteter denna vecka så att det ska gå lättare att avstå alkohol

Hej!
Oj, jag visste inte att de sålde vin i livsmedelsbutiker. Bor du i Sverige eller utomlands? Jag brukar också köpa halvflaskor vin eftersom jag är rädd att jag dricker upp hela flaskan om jag köper en hel flaska vin. Det låter jobbigt att bli väckt mitt i natten. Jag kan rekommendera silikonöronproppar. Det är bra jobbat att du har varit nykter i 17 dagar. Det är vanligt att ha ett sug efter alkohol i början av en nykter period och att göra snedsteg. Jag önskar dig lycka till på din fortsatta resa! Vad bra att du har planerat in kvällsaktiviteter.
Kram Holistic