Hej! Är en kvinna i 30 årsåldern som känner att jag måste ta tag i mitt drickande. Jag tänker mycket på att få dricka ett glas vin. Tycker om känslan det ger. Men får jag i mig ett glas vill jag gärna ha ett till och ett till... jag känner mig orolig att jag inte fungerar bra i sociala situationer om jag inte dricker alkohol. Jag blir mer social och lätt att prata om jag dricker ett glas vin. Om jag inte har alkohol i kroppen blir jag tyst och mer tillbakadragen. Hur gör alla andra? Vänjer man sig vid det? Klarar man tex släktkalas utan det där glaset bubbel?

DetGårBättre

Beror ju på vad du vill. Handlar om träning. Inställning. Men kan ta månader eller längre innan du vant dig att fungera som du önskar utan alkohol.

Men det är okej att inte vara social om man inte vill!

Tack för svar! Ja det krävs träning antar jag. Jag blir väldigt sprallig, öppen och pratsam när jag dricker vin. Det handlar om att våga. Jag har dåligt självförtroende och det är något jag måste lära mig att bli bättre. Inte gömma mig bakom vinglaset.
Det är ju givetvis inte bara socialt jag dricker heller. Smygdricker hemma på helgerna. Har vi en BiB hemma kan jag bälga i mig ett kvickt glas när resten av familjen är i ett annat rum. Har man och barn.
När jag var yngre drack jag mycket också. Men inte under graviditeterna. Jag däckar inte av alkohol men jag dricker ofta. Kanske 2-3-4 glas 3-4 ggr i veckan. Det är för mycket när man jobbar och hat familj. Jag skäms så. Hatar mig själv. Senaste tiden fått enorm ångest dagen efter jag druckit. Vaknar på morgonen och när jag kommer ihåg att jag druckit vin dagen innan sköljer ångesten och skammen över mig som en våg.
Idag är min 3:e dag alkoholfri. Nästa vecka väntar ett socialt engagemang och jag tänker hålla mig nykter fram tills dess. Så får vi se hur drygar därefter.....

DetGårBättre

Att hata sig själv eller bli besviken på sig själv är bara att ta hissen ner till nästa mörka avgrund. Vi gör de val vi gör. Det som varit får vara helt enkelt. Det viktigaste är vad framtiden har att erbjuda. Hur vill du att den ska vara. Så inget mer självhat - även om det är enklare sagt än gjort. Jag blir också besviken på mig men det hjälper inte till något. Förståelsen att det inte var bra det man gjorde ska dock användas till något positivt.

Själv dricker jag ca 50cl sprit om kvällen just nu i jämförelse. Jag vill sluta men samtidigt inte. Så dina 2-4 glas några gånger i veckan är alltså ingenting även om vi väger in kön och vikt i det hela. Ja, jag dricker hellre också några glas innan jag ska socialisera nu. Men faktum är för drygt en månad sen så sade jag att jag ska göra allt nykter. Jag hängde med ut och snackade med folk jag träffade på mitt hostel, jag var ute själv på nattklubb och dansade loss. Jag kände mig inte helt bekväm men det var oftast "första gången" saker jag gjorde. Som jag sa, det handlar om träning innan det sitter i ryggmärgen.

Jag och alla andra känner igen oss i att svepa ett glas snabbt. Vi gör det när ingen ser. Vi känner oss lite mer normala. Vi kan fungera tillsammans med andra - men på ett "falskt" sätt.

Tre alkoholfria dagar är bra. Jag har noll. Jag har 5½ vecka med alkohol varje dag, mer eller mindre mängd. Jag ska försöka bli helt fri till på torsdag. För jag hade 20 rena månader innan detta. Mycket positivt på den vägen men jag klarar inte hur mycket oro och motgångar som helst, men jag löste mycket under min nyktra väg på ett bra sätt som jag kanske inte gjort annars. Blir lite mycket "fuck it" då!

Så du behöver hitta en sann vilja inom dig vad det är du verkligen vill! Fokusera på alla bra saker i livet. Lägg vikten där och tänk - är det det här jag vill satsa på och utveckla. Bra, skippa alkoholen då! Fokuserar vi på negativa saker sitter vi där med våra glas! Men jag är inte den som lyckas just nu. Jag är nog bättre på att berätta hur man ska göra än att göra det själv. Men jag måste vända på hela min skuta.

Lycka till med vad du än gör och beslutar! Det är inga enkla saker detta! Det är lite vi som slåss mot alla demoner som finns medan övriga bara vandrar omkring som zombier :D

DetGårBättre

och jag kan även avslöja att redan nu när jag är uppe på runt 40cl sprit ikväll så sitter jag redan och tänker på hur skönt det ska bli imorgon kväll! känslan att typ "försvinna". Usch fy!

Modigt av dig att utsätta dig för sociala situationer etc nykter! Sådant blir jag imponerad av. Lite som att göra KBT på egen hand. Man utsätter sig för det som skrämmer en /skapar ångest. När jag tänker på det, så verkar det hoppfullt.
När man är van att dricka känns det jobbigt att ta bort en del i sitt liv som ger en tillfällig tillfredsställelse.
Väger man för och nackdelar så på plussidan innebär alkohol:
- ökat självförtroende
- en gnista/rus som gör en glad
- funkar bättre socialt
- har mer sex med min man om jag dricker vin

Minussidan:
- ökad ångest
- inte lika ’närvarande’ i barnens liv. Vill inte att de ska komma ihåg mamma som luktar alkohol. Plus att jag ibland har minnesluckor. Minnesluckor från mina barns uppväxt!!
- kostnaden pengamässigt
- kostnaden hälsomässigt (jag har åldrats i ansiktet också)

Nä jag ska vara stolt att jag inte druckit på 3 dagar. Men jag ska inte ljuga om att jag varit så lockad att ta ett glas. Tanken på vinet ploppar upp i huvudet massor med gånger under dagen/kvällen. Som om det är lika självklart som att äta mat eller dricka vatten.
Tack för rådet att titta framåt och inte fokusera på det mörka. Det kan jag inte göra något åt, det är historia. Går och lägger mig något ångestfylld men otroligt lättad att jag stod emot suget idag också.

Hoppas att du imorgon kan se om du kan ha en alkoholfri dag. Vet den där känslan du pratar om, att få försvinna bort lite i ett skönt surr. Du har ju fixat att stå emot det förut så det kommer du greja igen!

DetGårBättre

Innerst inne tror jag inte jag bryr mig just nu. Känns som allt och alla kan fara åt helvetet. Jag har ingen som verkligen vill hjälpa. Jag har en massa jävla vålnader som låtsas vilja hjälpa. Har 28K kvar i sparkapital. Förhoppningsvis mer snart när/om FK betalar ut. Det går väl att leva som hemlös på det ett tag.

Saknar min livspartner. Problemet är väl att det finns en som verkligen vill ha mig men jag har inget att ge henne. Och det är väl samma med de jag vill ha typ.

Vad vill jagmed mitt liv? Hellre en hitman än inget alls. Skrämmande, men spännande!

Jag tror att du bryr dig! Ge inte upp. Ta en dag i taget. En timme i taget.
Om någon älskar och vill vara med dig - låt dem. Hon ser något i dig, hon finns där. Visst har du något att erbjuda- dig själv och den kärlek du ger. Kärlek kan inte köpas.
Hoppas du kan stå emot suget idag. Jag hejar på dig!

Grattis till dina insikter och ditt beslut, och välkommen hit! Jag bara reagerar litet på din oro över att ”funka socialt”. Alla människor som är någorlunda normalt funtade ”funkar socialt”. Det har naturen sett till, för att flocken inte ska stöta ut oss :) Sedan är vi olika personligheter, och det har också naturen sett till, för att alla olika sorter behövs för att flocken ska fungera. Du dricker för att bli den spralliga, pratiga personen du tror att du bör vara i sociala sammanhang. Men... vem ska vara du då, om du överger den rollen? Vem ska ta över uppgiften att eftertänksamt observera, utstråla lugn och lyssna mer än man pratar? Flocken/festen behöver ditt riktiga jag mer än ytterligare en social butterfly som fladdrar runt utan djup, mål och mening ? Våga vara du! Lycka till!

Jag har gått på fest, aw, midsommar mm nykter i över ett år nu. Det är en träningssak.
Öva på att bjuda på dig själv nykter. De andra som dricker märker ändå inte om du är nervös eftersom deras förmåga att läsa sociala signaler sjunker. Dessutom känner du ju på riktigt om det är kul eller inte. Jag brukar dra hem när jag känner för det. Men jag tycker fortfarande att det har sin charm att vara med även nykter. Beror mycket på folket. Alkoholen kunde ju göra även rätt trista/dryga/tråkiga/inkompatibla personer uthärdliga. Men varför härda ut?

Angående sexet så kanske du har mer av det om du dricker vin, men är det bättre?
Min syn är nej. Bakissex däremot kan vara något extra, men inte värt det.

Smygalkis

Såg att du skrivit i min tråd och nu hittade jag din ? Känner igen mig väldigt mkt i detta med det sociala. Jag har under många år tagit till vinet för att känna att jag duger. Genomlida släktkalas spiknykter, vilken mardröm. Känner mig "tråkig" nykter. Har inget att säga. Likadant på AW etc. Sista tiden har jag struntat i AW för det är jobbigt att ta tåget hem, hellre suttit själv med vinglaset i hemmets lugna vrå.
Känner att detta, förutom all vardagsstress, är en utmaning. Tänker blir "den som kör" mer och mer, och försöka vänja mig. Försöka fokusera på hur skönt det kommer vara dagen efter, när man inte druckit...