Carro89

Jag vill nog lämna min man men har svårt att se ett liv utan barnen på halvtid. Samt mest svårt att leva med att inte veta om han missköter dem på sin vecka. Kan ni som gått igenom detta skriva nåt klokt?

Sofia

Du funderar över hur det kan bli om du skulle separera från din man, hur det skulle bli för barnen när du inte finns där hela tiden - om han kan ta hand om dem på ett bra sätt under sina veckor eller inte. Kanske kan du hitta lite matnyttig information om du läser vidare på den här länken: https://alkoholhjalpen.se/anhorigstodet/faq - det handlar en del om separation och delad vårdnad.
Jag hoppas att du snart ska få svar från flera användare här, som vill beskriva hur det har gått för dem. Ibland får man skriva flera gånger, ge inte upp!
Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Vad bra att du funderar kring barnens bästa. Det är vår skyldighet som föräldrar att ge våra ungar det bästa vi förmår, av trygghet och förutsägbarhet. Jag har själv haft alkoholproblem, även mitt ex..Jag separerade när jag såg klart på vår situation och valde nykterheten. Min f.d fortsatte att dricka..Våra barn tog mest skada av att bo med föräldrar, där dom fick känna skuld och skam pga alkohol. Barn ska ha ett hem som är tryggt, vårt var det också, men bara på ytan. I hemmet fanns alkoholen som förstörde känslan av trygghet och kärlek..Många är de barnen, som sedan i vuxen ålder har men av missbruk i hemmet..Bra att du tar steget till separation..Vi vuxna kan välja hur och med vem vi vill leva, det kan inte barnen..

Li-Lo

Vad fint att du hittat hit och söker information som kan bli hjälpsam för dig i din situation. Prova gärna länken då du är inloggad på alkoholhjälpen eller anhörigstödet. Hör av dig igen om det inte fungerar. Ibland kan det även vara svårt att "se" alla funktioner på telefonen, sidan är mer anpassat efter en datorskärm.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen och Anhörigstödet

Therese77

Hej Carro89
Jag är i samma situation, första gången jag skriver här.
Jag vet att det inte är hållbart som jag har det idag men ändå harvar jag mig fram. Känner mig dock trött och undrar om livet inte har mer att ge.
Min sambo dricker ca 6-10 flaskor vin per vecka. Han blir aldrig våldsam. Det som sker är att han somnar, är ständigt trött, oengagerad och energilös, överviktig, arg, irriterad och dåligt tålamod.
När vi ska ha roligt blir han alltid för full.
Jag dricker inte alls eller väldig lite, tycker inte längre om att dricka...
Han är annars en pappa som vill umgås med sina barn och är engagerad i hemmet.

Mina tankar snurrar mest runt:
1 Hur kommer barnen ha det när jag inte är där? Vilka situationer kan/kommer att uppstå, när jag inte är där...
2 Hur ska jag klara mig utan att se barnen varje dag...
3 Hur blir det ekonomiskt.
4 Hur kommer vi kunna samarbeta runt barnen vid en separation (funkar ok idag, men vem vet)
Det finns tusen frågor till som snurrar förstås...