Jag har traglat mig igenom att jag ÄR alkholist , besökt AA men fastnade inte för konceptet men vill prova igen . Förut drack jag mig full 4 ggr / vecka i snitt. Har ändå jobbat heltid och pluggat på distans , har 4 barn o sköter det mesta i hushållet. Lyckats hålla den polerade fasaden uppe.
Har druckit 4 ggr detta ÅR varav senaste var på en arbetsrelaterad fest och blev full. Så full att jag ej minns resten av kvällen . Jag har haft så mkt ångest över detta och gråtit floder ! Jag orkar inte dricka mer och jag har börjat förstå att jag måste gå ut mer att jag ej kan dricka för risken är att jag gör det i sällskap där de ej vet om mina problem som mina vänner och familj gör men jag skäms! Jag vet att jag inte ska skömmas men jag behöver råd , och tröst .. tror jag. Känner mig så otroligt sårbar ,misslyckad och utlömnad . Tar tacksamt emot tankar och funderingar från er i samma sits eller som varit i samma sits.

Hannah74

Har nog inte så många råd att ge just nu men en STOR kram kommer här ?
Förstår din känsla av att skämmas men försök att stoppa den känslan där den hör hemma... i soptunnan!
Du är bra och du ska vara stolt över dina insikter om ditt eget förhållande till alkohol.
Kram igen ?

Säger samma sak som Hannah74! Förstår att det är lätt att skämmas, det gör jag också, men försök att vara snäll mot dig själv och känn dig stolt över att du nu vill ändra din situation. Stor kram! ?

Du är inte misslyckad!
Du har bara druckit fyra gånger detta året!?
Bara det är värt en stor guldstjärna och all respekt. Att man blir full och inte minns ibland är något som händer oss med alkoholproblem titt som tätt.
Slå inte på dig själv för det hjälper inte speciellt mycket. Jag vet allt om det.
Skäms inte heller för du är bara människa.
Det är så många verkligt hemska saker som sker varje minut på denna jord och att du blev full och inte har minne av det är inte en av dem.
Jag har gjort samma sak flera gånger. Men allt läker faktiskt om man är snäll mot sig och låter sig förlåta och förstå sig själv.
Ta det bara med ro och inse att du är på väg att göra något stort för dig själv och dem du älskar.
Du har bestämt dig, eller hur?
Stor, mjuk styrkekram till dig från mig!

GaragePer

Åh tack för era kommentarer! Det värmer så mkt !
Jag har ganska stora krav på mig själv, men det är sant att jag ska se det som att jag " bara " varit full 4 ggr istället för att se dem som att jag är misslyckad . Jag tror jag är så sträng mot mig själv o klarar jag inte allt på en gång så är jag dålig. Får jobba med det men det hjälper så otroligt mycket att läsa det ni skriver !
TACK ❤

Sofia

Hej och välkommen hit, Louise75! Jag kan inte annat än instämma med dem som skrivit tidigare, att gå från att dricka sig full fyra gånger i veckan till att ha råkat ta ett felsteg fyra gånger på ett år är ju en enorm bedrift, en oerhört viktig förändring! Försök att inte fastna i att se det helt svart-vitt. Det låter som att du har en enorm kapacitet - att du har klarat av att jobba heltid och pluggat på distans, med 4 barn och huvudansvar för hushållet. Det låter som att du har fullt upp i livet, utöver den här stora förändringen du har gjort med alkoholen som också kan kräva mycket energi - inte konstigt om det råkar gå snett ibland. Samtidigt har du då snabbt sett till att styra tillbaka till "rätt kurs" efter en urspårad kväll, annars hade det ju kunnat bli många onyktra dagar senaste året. Så viljestyrka, mod och motivation, det har du mycket av. Fortsätt gärna skriva här, det inspirerar (kanske mer än du tror)!
Allt gott,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Tack Sofia!
Ja jag är ganska svårt o vitt, jobbar med det ??
Jag har ännu mer att göra när jag är nykter vilket känns bra men måste våga njuta oxå utan alkohol. Det går bra så länge jag kör på men annars vet jag inte var jag ska göra av mig själv. Idag bokade jag dock en heltimmes massage och låg o tänkte huuuur gott det skulle varit att tagit ett glas innan så man var så där skönt avslappnad -låg o brottades med tankarna tills jag blev arg på mig själv och sa till mig att vara tyst så jag kunde njuta ?
Tycker fredags kvällar kan vara jobbigt att titta på sociala medier när "alla" lägger upp bilder på vin /bubbel och skål för ledighet . Blir liksom arg på alla som lägger upp. Tänkte att jag hänger här inne och loggar in tidigt i morgon bitti efter min långpromenad o uppdaterar den samt ett klämcheckt Gomooooooron så kan de sitta där m ångest som drack igår. Haha.

14 dagar och 14 h nykter : )
Julen gick bra trots inget vin OCH sitta hemma hos svärmor ?
Kommit på en sak som lockar mig med fylla.. det är för mig planeringen innan och längtan till att ta de första klunkarna. Det känns lite som när jag var liten och skulle på Grönan o åka karusell. Allt är pirrigt och roligt!
Dock har min hjärna stannat där, den tänker inte hur jag sedan bara vill ha mer o mer , minnesluckorna , dansa på bordet på julfest osv.. hjärnan kommer bara i håg pirret i början. Nu övar jag mig på att tänka ut hela scenariet.
Får se vad mer man får för insikter ju längre tiden går .

19 dagar och 10 h nykter.
Känns otroligt skönt och energin är på topp! Har lyckats smitta av mig på en vän som oxå vill sluta eller tja , hen vill dra ner på drickat men inte sluta helt då hen upplever att det inte är alkoholism utan bara lite problem när det dricks : ) känner så igen mitt resonemang från förr !
Mina föräldrar o släktingar drack inget i jul heller då jag önskat det - TACK !!!
Har tränat, renoverar hemma o mår så bra ! Dock trycker sig en liten tanke in ibland att ngn gång när jag är ensam hemma kan jag dricka liksom lite för mig själv. Det är som att jag vill sitta ensam och dricka så ingen kan se och veta om det o då räknas det inte ? Blir trött på denna tanke ( måste vara ett sug) samtidigt som jag blir pirrig av tanken ... både vill detta och inte och samtidigt får jag en känsla av hopp att jag kan dricka " längre fram "
Blir som sagt knäpp av denna tanke och undrar hur f-n man får bort den ? Tips ? Idéer ngn ??

... vill jag säga ... vad du är bra. Vad gäller tips tycker jag boken ’skål ta mej fan’ av Torbjörn Ånerg besvarar alla dina frågor på ett bra sätt. Den har svar på alla frågor och är skriven ur ett väldigt mänskligt perspektiv.

För min del kan jag inte ha ngt hemma och tror inte det ör bra att dricka ensam - fast jag förstår precis vad du menar och hade själv ett sånt mönster i flera år.

Styrkekramar ?

26 dagar utan alkohol!
Har löst den boken , tack för tips Nurture! Så bra !

I morgon är det dax för jobb igen. Orolig för att ngn ska säga ngt om att jag varit full som jag var på en fest ( för 26 dagar sen :)) har inte träffat alla ännu. Inbillar mig att ngn ska komma fram o säga: men guuud va full du var el ngt liknande. Vad svarar man ??
Alla vet inte om mitt problem. Har berätta för min chef nyligen, hon stöttar mig men hon tog det inte så allvarligt känner jag . Hon såg det som att jag var " lite berusad " men jag hade ju inte gjort bort mig o hon tyckte jag skulle slappna av. Lätt att säga. Förstår om hon inte tror mig. Jobbar hårt, presterat mkt , inte en sjukdag sedan 2014 osv.
Vad svarar man om ngn pratar om att man varit full?? Jag vill inte skoja bort det heller men känner mig paranoid o sitter o tänker på alla möjliga scenarion där folk kommer fram o säger ngt. Det kanske bara är min ångest som provocerar fram dessa " filmer " jag gör i huvudet ?
Är så trött på detta ! Skönt att veta att det aldrig mer kommer att bli på detta vis! Vet inte vad det är men det känns som jag verkligen satt ner foten o bestämt mig efter år av velande om jag ska fortsätta dricka eller inte . Det är ju bra iaf : )

Var Dag

Känner så igen mig med dessa ”filmer” scenarion som ev kan komma att inträffa när man är tillbaka på jobbet - Ångesten hög - så skönt att du bestämt dig att det är slut med det, bra jobbat ? Jag har varit nykter i 6 dagar och tänker fortsätta på den vägen på obestämd framtid. Heja oss ?

Känner igen mig så väl. Här är det också noll som gäller. Den stora ångesten o skammen efter att ha druckit för mycket. Skammen i att möta människor som sett. Massor av kramar. Hoppas du har någon i din närhet som förstår o stöttar irl. Tror det här forumet är toppen vi kan förstå o varit med om liknande situationer men en riktig kram behövs också. Lycka till! O kram igen

Tack Molls 70 för kramen och förståelse! Så himla skönt att lösa och att känna att man inte är ensam ! Det ska jag ta med mig i morgon på jobbet ?
Jag har min familj som stöttar mig men min man tex har inte dessa problem så han kan liksom inte förstå ( inget jag begär heller ) därav att det betyder så mycket när ngn svarar en här inne ❤

Nilja

Känner verkligen igen det du beskriver om de så kallade ”filmerna” att man spelar upp scenarion hur folk man känner kommer fram och pratar om hur full man varit. Dock har de aldrig hänt att någon gjort det. Det är bara hjärnan som försöker hjälpa oss på ett sätt tror jag. När jag känner extrem ångest över något som jag gjort exempel på fyllan så försöker min hjärna spela upp olika scenarion på hur jag kommer att konfronteras som i detta fall att folk kommer fram och pratar med mig. Detta tror jag hjärnan gör för att förbereda mig på ifall det skulle hända även fast jag vet att det sannolikt inte skulle ske. Sen tror jag att hos mig så handlar det ofta om att jag har ”tänk om”-tankar.

mig så mycket i vad du skriver.. Men jag inser att jag sopat alldeles för mycket under mattan... Liksom sagt till mig själv "äh det var väl inte så farligt ändå...." efter att typ blivit dyngrak på en i övrigt städad parmiddag med människor jag aldrig träffat förut, börjat stöta på värdinnans pojkvän (trots att jag var där med en date och trots att han var väldigt upptagen) och sedan spytt ner deras badrum *trumvirvel*... Ja du hör ju själv, heeeelt fruktansvärt.... och ändå har jag lagt en dimridå över det hela och intalat mig att värre saker hade kunnat hända. I dag skäms jag som en hund när jag ser tillbaka på mitt beteende men mitt under mina värsta perioder var det "inte så farligt ändå"...... När det gäller dig och nu så tror jag också att du är lite väl hård mot dig själv trots allt, du har ju gjort en GRYM resa det senaste året! Wow! Du inspirerar mig, så tacksam att du delar med dig!
Stor kram!

Louis

Visst är det spännande att efter en tids ångest så tycks det falla i glömska, allt det där sjuka man gjort. Förra veckan gjorde jag det värsta hittills på fyllan och nu en vecka senare är dagarna relativt smärtfria och en vinkväll känns inte helt tokigt. Då är det viktigt att komma ner på jorden igen och påminna sig om vad man utsatt sig själv och andra för vid så många tillfällen. Lättare sagt än gjort, såklart, men livsviktigt!

Ja det är så lätt att glömma sin ångest och släta över det , jag tror det är för när man är inne i det så blir det normaliserat på ngt vis. Typ som " vadå alla har väl varit fulla osv " men hur normalt är det att inte veta hur f*n man kommit hem efter en kväll på stan ?? Träffade några kollegor på AW igår. Drack läsk och sneglade avundsjukt på deras vin, öl o bubbel o tänkte lyllos dom som "får" dricka ! Sen tänkte jag : men jag FÅR ju oxå dricka men jag vill inte längre! Kanske ngn av dom har alkoholproblem fast jag inte vet det ? Jag gick iaf hem tidigt, blir otroligt rastlös av att bara sitta sådär rakt upp och ner när jag är nykter , tidigare skulle jag lätt kunnat sitta i timmar och babblat min alkohol filosofi ?
På något vis hjälpte det mig att tänka att jag får dricka men väljer att inte göra det .
Stor kram till alla er härinne ! Älskar att läsa era kloka tankar !