Hej!

Jag läste någonstans (tror att det kan ha varit här faktiskt) att någon hade druckit gurkmeja och trodde att detta var en bidragande orsak till så snabbt återställda levervärden. Läser att en del äter Mariatistel/Silymarin. Honung ska ju också vara bra, men så vitt jag förstår ska det vara nyslungad sådan va?

Efter att ha surfat runt lite ytterligare bestämde jag mig för att prova det jag hade hemma. Sitter här med ett glas gurkmeja och riktigt njuuuuter ;). Skämt åsido så är det lite bittert men det funkar att dricka. Det största problemet är väl att det inte riktigt löser sig så jag känner mig som om jag dricker riktigt finmald sand.

Har läst om B-vitaminer också, och kastade mig över ett gammalt rör Berocca (tidigare har jag tagit en berocca och två resorb för att klarna till dagen efter) efter att ha läst att det innehöll både thiamin och folsyra. Förstår att det kanske inte är tillräckligt, men alltid något. Min stackars misshandlade kropp tar väl det den får, antar jag.

Blir så nyfiken, är det någon som vill dela med sig av sin egen uppfattning och/eller erfarenhet? Anekdoter eller liknande som indikerar att det kan hjälpa att ta tillskott liksom. Nu pratar jag inte om thiaminsprutan en kan få hos doktorn, utan mer sådant en kan skaffa själv alltså.

Vändningen

Det är numera klassat som läkemedel och inte längre naturläkemedel, så nu får man bara ta ut det efter läkares ordination.

Jag gick på det förut iaf och om det gjorde någon nytta eller ej vet jag inte, men studier pekar ju på att det KAN hjälpa levern att förnya celler och det KAN hindra ytterligare nedbrytning. Dock är det ingen garanti och inte heller säkert att effekten är stor nog. Det mesta klarar kroppen av att återställa om man äter en normal balanserad kost, sover som folk och håller sig nykter en månad eller två. Har man cirros eller skrump så är det enda rätta dock att få det diagnostiserat och söka vård i god tid och inte dra på det.

Fruhoppfull

Jag menar inte att jag ska få en genväg som gör att jag "slipper" uppsöka läkare :). Jag studerade ett par år på apotekarprogrammet innan jag insåg att jag var menad att arbeta med annat. Jag är med andra ord inte ute efter annat än personliga erfarenheter och/eller sådant som traditionellt har använts.

Jag tycker gammal läkekonst är enormt spännande! När jag väntade mina barn testade jag allsköns skrock, som att tvätta fönster och äta pepparkakor (sådant som sägs kunna sätta igång en förlossning), bara för att så att säga ha något att göra. Vår första vägrade att komma ut och jag blev sedermera igångsatt medan vår andra kom strax efter att jag putsat köksfönster ;). Jag tror dock inte att fönsterputsandet var orsaken till att förlossningen gick igång, men tror att den hjälpte till genom att snabba på det som ändå var på gång.

Vad jag vill ha sagt är alltså att jag inte är ute efter sådant som ersätter medicin eller något mirakelmedel i största allmänhet. Jag är nyfiken och gillar tanken på att i väntan på läkartid med skonsamma medel sköta om min kropp :).

chipp39453945

Enl mig är jag ett levande bevis på att gurkmeja gynnar levern. Har druckit tungt i mnga år o alla tre levervärdena var skyhöga. Fick en månad på mig att minska dom om jag ville ha hjälp. Drack lika tungt under den månaden och intog gurkmeja m en liten skvätt svartpeppar dagligen. Vid återbesöket månaden senare var mina levervärden strax över det normala.
Gurkmeja är alltså inget kvacksalveri som hjälpmedel för din lever enl mig!

Litetill

Hyr mycket tog du per dag? Behöver få ner mina värden och vill prova.

Bulteniboo

Hur mycket drack du den månaden som du åt gurkmeja samtidigt?
Vilka prover tog du då?
Hur tog du gurkmejan? Färsk, krydda från affären, eller gurkmejapulver från hälsokost?