Rödbetan

Hej!
Jag är ny här. Jag är anhörig. Min bror fick mycket allvarlig och långvarig delirium tremens för ca ett halvår sedan. Han var inlagd och fick vård. I samband med detta "kom han ut" som alkoholist till mig och andra anhöriga. Han hade lyckats dölja det för oss i många år. Bl a genom att se till att kontakterna med oss var mycket sparsmakade. Nåja jag hade nog anat något, men inte på långa vägar hur allvarligt det var.

Han är nu alkoholfri sedan dess. Han får omfattande samhällsstöd. Men jag får en känsla av att han nu håller på att skapa en förskönad historia om sitt alkoholbeteende. Kanske det inte spelar någon roll egentligen bara han är alkoholfri, så jag har inte konfronterat honom med min skepticism. Men ändå får jag en känsla att det inte är bra att han lever i någon sorts falsk bild av sig själv och vad han orsakat för människor i hans omgivning. Jag tror det är en sorts förnekelse. Den är säkert bra för honom själv, men för oss anhöriga är den inte bra. Vi har ju påverkats mycket av hans alkoholism. Detta tycks han ännu inte vara i stånd att "möta".

Jag tänker att det primära i den här perioden nu är att han lyckas hålla sig ifrån alkoholen. Men så småningom kanske han behöver möta vad han faktiskt orsakat sina anhöriga. Och då är det väl bättre om han har en mer korrekt bild. Den är säkert inte helt och hållet vacker, men det är ju sjukdomens art tyvärr.

Min fråga är just nu bara för mig själv för att jag behöver förstå och få en rättvisande bild:
Hur mycket ska man ha druckit för att ens riskera drabbas av delirium tremens? Förstår att det finns en glidande skala. Men jag skulle gärna få en sorts indikator om var gränserna kan ligga. Som mest och som minst. Min brors delirium var ju faktiskt extra långvarig och av synnerligen allvarlig art.

Stort tack på förhand!

Omöjligt att säga tror jag, men det handlar om någon som druckit dagligen, skulle jag vilja säga och under lång tid. Kanske ett dagligt missbruk under ett halvår och uppåt. Har jobbat tjugo år i missbruksvården och dom jag träffat som fått delirium har varit grava alkoholister och då handlar det om år av drickande.

Rekomenderar att du besöker alanon istället för att vänta på en eventuell förståelse eller förlåtelse. Kanske kommer den, men det är inte självklart. Kan din bror bevara sin nykterhet är det bra, men förvänta dig inget av honom i dagsläget. Så tänker jag.

Rödbetan

Hej gros19 och tack för ditt svar. Du bekräftade det jag tänkt och trott.

Han har berättat att han druckit varje dag under många år. Det är väl mer mängden per dag som jag är ute efter. Jag tänker också att han måste ju ha druckit mycket stora mängder under det senaste året eller två, för att få den typen av delirium som han nu hade. I stil med en hel flaska starksprit per dag. Kanske ännu mer. Jag tänker att han är/varit en mycket grav alkoholist. Tror dock att han själv vill måla en annan lite "vackrare" minnesbild av hur det varit. Vet inte riktigt om skönmålningen bara är inför mig eller om han också gör den inför sig själv. Han är i en process och går på olika vårdverksamheter i princip varje dag.

Ja jag hoppas att han klarar av att bevara sin nykterhet. Men jag är samtidigt realist ...

Jag besöker Alanon redan. Och ja, det är ett väldigt fint stöd.

Väldigt fint att hitta detta forum också. Som ett komplement. Jag har redan läst flera av trådarna i forumet.