Sangus

Hej.

Jag är vuxen dotter till en pappa som under hela min uppväxt haft problem med alkohol. Jag har alltid hanterat det ensam, men situationen har dock eskalerat iom att jag blivit äldre och hans missbruk ännu värre. Jag känner så mycket ansvar, och kan inte sluta ha skuld och samveteskänslor över att inte kunna hjälpa honom.

Han kan inte hantera någonting I sitt liv, han har skulder, inget fast arbete. Han tänker och pratar enbart på sig själv och sina egna "affärer". Lever i en drömvärld. De senaste veckorna har han druckit 1 l sprit om dagen. Ofta när han blir full hamnar han i ett psykotisk tillstånd och tror att alla är ute efter honom. Hans flickvän ringer Mig hela tiden och berättar varje detalj om hans drickande och hans beteende. Har fått köra dit flera ggr på nätterna för att skjutsa bort henne från min pappa. Tar så mycket energi.

Är arg på honom men samtidigt är han min pappa och någonstans älskar jag honom. Är så rädd att han ska hamna på gatan utan något som helst skydd. Vet inte vad jag ska göra...

Bra steg att du startat en tråd här i forumet och berättar om din situation med din far.

Han har alltid haft problem med alkoholen och du har burit detta på dina axlar. Hans alkoholproblem har nu eskalerat och resulterar ofta i akuta situationer där han blir så pass dålig att han hamnar i psykotiska tillstånd. De andra anhöriga runtomkring honom fortsätter lägga ansvar på dig genom att berätta allt och konstant kontakta dig.

Du har fått rycka ut och detta låter helt ohållbart för honom, dig, alla runt omkring. Klart du får känna dig arg på honom, det gör ju inte att du inte kan älska honom samtidigt. Klokt att du vet att du inte kan hjälpa honom, att han måste vilja själv.

Finns det redan en kontakt med socialen? Tänker om det skulle vara skönt för dig att få berätta, göra en orosanmälan. Annars kan det vara en idé ringa dem, socialjouren om det är efter ca kl 16 (olika tider olika kommuner) och annars dagtid.

Hur ser ditt stöd ut annars, vänner, bekanta, något professionellt? Många gånger mår de som har en nära anhörig med alkoholproblem också mycket dåligt själva, att hjälpa sig själv att må bättre är ju ett sätt också att hjälpa den andra.

En idé är för dig är att testa att ringa Alkohollinjen, 020-84 44 48, www.alkohollinjen.se en nationell stödtelefon för den som dricker för mycket och för anhöriga. Kanske för att muntligen få prata om det du skriver här, hjälp med att sortera lite i tankar känslor kring det och om du vill titta lite på vart det finns mer stöd för dig, om du skulle vilja.

Ledsen att det dröjt lite med svar här, ibland kan en behöva skriva flera gånger innan tråden får fart. Hoppas att något av detta blev hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet