Min granne bor precis som jag själv under torftiga förhållanden ute på landet. Jag är delvis sjukpensionär, medan han har numera ett heltidsjobb. Grannen har länge haft problem med alkoholen och någonstans i botten även någon typ av ADD/ADHD-liknande problematik, dock ännu inte utredd.
Andra grannar undviker honom, då han är lite "speciell". Jag är nog den granne som har bäst kontakt med honom. Idag kom han förbi vid tiotiden och frågade om jag hade hans kvarglömda öl kvar (från påskhelgen, då jag bjöd honom på påskmiddag). Jag hade tre burkar öl som han fick, men jag försökte övertyga honom om att han kanske skulle skippa ölen idag eftersom det är arbetsdag i morgon. Jag erbjud en kopp kaffe eller att vi kunde grilla senare idag, men inget passade, han skulle ju hem till mamma på middag på eftermiddagen. Jag påpekade det olämpliga i att ta bilen om han skulle dricka öl. Han svarade då att "jag kan ju gå" eller att "det är ju på kvällen", som om alkoholen skulle hinna ur kroppen tills dess.
Jag frågade honom om han tar illa upp för att jag tjatar på honom om hans alkoholproblem, men han svarade att det var okej och att han skulle ta itu med det efter helgen, men det har han sagt andra helger också.
Jag har förstått att han vill ta itu med sitt alkoholproblem och jag har erbjudit mig att stötta honom, men vart ska vi vända oss? Jag har själv en regelbunden kontakt med öppenpsykiatrin och har funderat på att höra med min mottagning om de kan hjälpa honom med både alkoholproblematiken och en eventuell ADHD-utredning. Kamratföreningen Länkarna finns inte direkt i närheten, men ändå några mil bort både i Kungälv och Göteborg. Han har trots allt bil och kör förbi båda orterna dagligen till och från jobbet.
Är det nån som har några tankar och idéer som kan leda mig åt rätt håll?

Li-Lo

Vilken omtanke du visar! Välkommen till forumet här finns många berättelser som kan vara hjälpsamma. Du har redan bra idéer om hur du kan stötta din granne och du har lyft din oro till personen. jag blir lite nyfiken på vad grannen själv tänker kan vara ett rimligt steg. Sannolikt har det både erfarenhet och tankar kring det. Vad har personen gjort tidigare för att förändra sina alkoholvanor?

ibland tar det tid innan men får respons på forumet, kolla gärna runt i andras trådar och berätta hur det går för dig och din granne.

vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet