Så har det hänt igen. Han är på andra sidan jorden (där han bor) och ringer till mig tre timmar efter avtalad tid, full. Självklart full. För ovanlighetens skull börjar det ganska bra ändå men efter ett tag kommer allt självförakt fram. Det gör så otroligt ont att höra den jag älskar mest av allt säga hur dålig han är, hur orealistisk vår relation är och att han egentligen bara vill ta sitt liv.
Han har ptsd. Han har ett drogmissbruk bakom sig och ett i allra högsta grad levande alkoholmissbruk.
Jag vet egentligen inte varför jag skriver här. Jag känner mig sjukt ensam och vet inte riktigt hur jag ska hantera situationen. Vi lever på olika sidor av jorden och vår vardag består av telefonsamtal. Och ungefär en gång i veckan blir det såhär. Ibland är han fruktansvärt elak mot mig och säger de mest hemska saker. Andra gånger, som idag, är det självföraktet som lyser igenom.
Det är en vecka sedan jag kom hem och det är fyra veckor kvar innan jag är där igen. Då får jag en paus i ångesten. För när jag är där är det aldrig några problem, då kan det gå veckor utan att han dricker en droppe. Och när han dricker är det väldigt måttligt och bara glada miner.
Hur gör man i en sån här situation? Hur överlever man?

Li-Lo

Jag hoppas att du får svar här och att din ensamhet skingras något. Ibland tar det lite tid innan en ny tråd får fart, det kan vara hjälpsamt om man är aktiv i andras trådar. Om det känns relevant för dig.

Många har läst din tråd och säkerligen känt igen sig!

Fortsätt gärna berätta om hur det går för dig.

Varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Emjuli

Hej Elisabet,

Hur länge har han och du bott så långt ifrån varandra? Hur var det med alkoholen när och om ni bodde ihop?

Jag har ingen erfarenhet av att vara bosatt på olika kontinenter, men min exman reste väldigt mycket under 15 års tid när vi levde ihop. Han var och har alltid haft alkoholproblem, och kunde också vara nykter i långa perioder när han var i Sverige. Dock slutade många av hans tjänsteresor i kaos och han stannade kvar längre än han egentligen skulle och bara drack. För att sedan komma hem och vara nykter och stabil pappa och make.

Dock låter det inte bra att han dricker i sin ensamhet med en bakgrund med missbruk. Hur ofta ringer han full? Har du märkt någon förändring?

Det låter väldigt jobbigt för dig att ta emot dessa samtal. Det är inte snällt att utsätta dig för den ångest han projicerar på dig.

Kram!