Jag har druckit sedan jag var ung, men måttligt. Steget att söka hjälp nu, som gammal, var enormt, så skamfyllt, fast jag vet att det är ärftligt och mina barn-och ungdomsår verkligen inte var en dans på rosor. Så det kunde jag ju alltid ursäkta mig med inför mig själv, när jag tog ett glas rödvin till. När jag väl tog upp att jag dricker för mycket tog det flera år och flera läkare innan jag verkligen fick hjälp. Hänvisades till psykolog. Jag ville ha täta kontroller … mina skamkänslor skulle hjälpa mig. Det fungerade - tills läkaren slutade.
Något år senare bad jag en anna läkare skriva ut antabus. Hen kunde inte det, påstod hen, men borde jag inte tala med kurator. Ytterligare en, min husläkare f ö, skrev ut en medicin, men inte den som det talades om i tidningen regionen ger ut. Jag läste bipacksedeln och vågade inte ta den, den var ju för morfinister! Läkaren, muslim, noterade i journalen att jag vägrat ta medicinen, men hen ignorerade mitt problem. Min neuropati kunde bero på många olika saker hade han tidigare förklarat utan att nämna eller fråga om alkohol.
För ett år sen fick jag en ny husläkare och det blev både kurator och naltrexon. Jag har minskat konsumtionen rejält, men behöver åtminstone göra ett rejält uppehåll, och det har jag inte gjort. Jag dricker dagligen, kanske bara folköl, men ofta starkare än så.
En vecka har jag druckit max 1,5 burk folkölom dagen, i går ingenting. Är så trött, så trött. När kommer jag att må bättre?

Två helvita dagar, igår blev det en folköl, men - jag mår bättre än på länge. Försöker utnyttja hjälpen här, men kommer inte in på t ex dagboken. Underligt ändå hur snabbt det blir en bättring och ändå sitter en liten djävul och viskar i mitt öra hur gott det skulle smaka med något att dricka till middagen.

@S.Franzen Tack för din uppmuntran! Det går sådär. Problemet är att jag egentligen inte vill sluta, och har så svårt att slappna av. Intalar mig när suget sätter in vid matlagningsdags, att det inte spelar någon roll med en öl, eftersom jag håller mig under antalet ”tillåtna” glas per vecka. Men jag behöver en helvit period och är förbannad på mig själv.Äter medicin som dämpar suget, Hjälper en del. Det var ett stort steg att söka vårdhjälp och det tog åratal och flera läkare innan jag togs på allvar. Nu känns det som om varenda krämpa jag har ska skyllas på alkohol …

@Kennie Har testat. Ska testa igen, men vet inte om det gör någon skillnad. Nöjer mig oftast med en folköl, men gillar inte hur girigt jag får i mig de tre första klunkarna. Det visar mig tydligt hur fast jag sitter i vanan. Men det är värt att pröva. I kväll får det bli bubbelvatten med en citronskiva. Tack för att du skrev.

@ElleW Hej.. jag har nån vecka mer än du här.
Jag blev nyfiken - vad har du för mål? Blir du triggad att dricka av dina mål? Jag blir triggad att inte dricka av mina - utan vita knogar.

Jag vill inte bli alkoholfri - men jag vill heller inte att alkohol ska styra mitt liv. En smal stig kanske men jag försöker finna den men har också i bakhuvudet att OM jag inte hittar den, och klarar av att gå på den, så finns det ingen annan väg än den alkoholfria - men då får det vara så. Det jag skulle förlora på att välja "fel" väg är jag inte villig att offra.

Hittills har jag haft en alkoholfri period innan jag hittade forumet och därefter långt under min budget och två alkoholfria veckor under min tid här. Jag tänker inte så mycket på det längre. Jag fyller i min alkoholkalender, är aktiv i forumet, gör självhjälpsprogrammet och checkar in på min lilla tråd 🧵

Hur ser dina planer ut?
🩵

@Carisie Hej, förlåt att det tagit en vecka att svara. Även jag har tänkt att jag absolut inte vill sluta med alkohol, och vill innerst inne inte sluta. Egentligen är väl där problemet ligger. Att jag inte vill. Att jag skjuter upp. Dricker ju så lite … Men kroppen säger ifrån och jag behöver en lång rejäl paus till att börja med.
Har inte ens varit inne på självhjälpsprogrammet, började fylla i dagboken men lyckades inte förstå riktigt hur den fungerar. 😀 Det tog år innan jag bet huvudet av skammen och bad om hjälp. Dessvärre tog det ytterligare år innan jag fick hjälp. Jag får medicin mot suget och det hjälper sådär. Nu väntar jag på tid för ultraljud av levern och PEth- prov, det hjälper en del, för jag skäms.

@carisie Hej igen! Hur går det för dig? Känner så väl igen det om att inte sluta helt. Men nu efter fyra vita dygn vaknar jag och mår bättre än på mycket länge. Kanske ändå. På söndag har vi middagsgäster. Gamla goda vänner som liksom vi uppskattar god mat och dryck. Fördrink, vin till maten, något starkt efteråt…
Jag vill inte! Ditt tips om bubbelvatten, gärna med lite citron , är snillrikt! Det får det bli för min del, för risken är mycket stor att jag sedan tar en folköl på måndagen och på tisdagen ….. Men jag har inte lust att sitta och diskutera mina alkoholvanor, inte ens min man (som dricker högst måttligt) inser att jag har problem. Ska jag skylla på att jag tar antibiotika just nu? Eller säga att jag har en vit månad? Och medan jag skriver slår det mig att det är ett löjligt problem, vi bjuder på god mat och dryck och jag har inga som helst redovisningsskyldigheter för vad jag väljer att dricka!
Carisie, tack för att du skrev. Lättare att bena upp sina tankar när man har någon att vända sig till.

@ElleW Hej 👋🏼 Jag har inte sett att du svarat mig. Man får ju ingen avisering och jag tycker det är svårt att se när man blivit omnämnd - men här är jag. Jag skriver i kaffestugan på "måttlig" och har en egen tråd där så då missar jag inget men när jag skriver i andra trådar.. ja du ser ju själv? 😂

Alltså jag är nitisk med dagbok & självhjälpsprogram och så skriver jag mycket i min tråd - lite som en loggbok över livet & känslor.

Jag har inte varit full eller onykter sedan i början av mars. Jag har däremot druckit måttligt enligt plan. Max 2ggr/vecka och max 4E/v. Summeringen för april månad blev 10 glas - det låter mycket tyckte jag tills jag räknade ut vad jag MINST drack per månad innan.. 32E. Så nöjd får jag väl vara 😅

Fråga: har du pratat med din man om hur du känner & vad du vill? Jag känner att det varit en viktig del för mig. Han vet att jag är här, han vet vad jag har för budget och vad mitt mål är och han stöttar mig utan att "vakta mig". Jag känner att han typ höll ett öga på mig innan jag berättade och lever upp till mina löften men allt handlar ju om tid.

Jag tycker inte du ska "skylla på nåt". Kör ditt race.. om när frågar så kan du ju säga att du inte är sugen - sen kan du mena att du inte är sugen på konsekvenserna. Som du skrev - du har ingen redovisningsskyldighet.

Tips: när du vaknar - gör en plan för kommande dag. Skriv i kalendern. På kvällen - skriv ner hur det gick - känslor - sug - hur du hanterade det - blev allt som du tänkt - var ärlig.

Kram på dig 😘

@S.Franzen @Carisie Tack! Ja, det är lite knepigt att hitta här. Så duktig du är! Har en plan och följer den! Sedan drygt ett år tar jag piller mot suget och det hjälper väl lite. Försökt med annat men får svåra biverkningar. Det brukar gå bra hela dagen fram tills det är dags att laga middag, då vill min hjärna ha en belöning efter dagens arbete. Förr var det rödvin, senaste halvåret mest öl och sedan mars folköl.
Min man dricker själv måttligt och upplever inte att jag har några problem, men neuropatin i fötterna och min ångest talar sitt tydliga språk. Min tidigare man drack dagligen och ville ha söllskap. Han var kontrollerande och jag hade ingen att söka stöd hos. Gjorde försök redan då att bryta mönstret, men hade inte kraft. Jag skyller inte på någon annan än mig själv. Det var märkligt att jag stod pall, skötte mitt jobb, familjen, allt. Klarade att hålla ekonomin under kontroll.
Förlåt att jag är självupptagen.
Min största svårighet är väl att jag egentligen inte vill sluta totalt. Nu är jag i a f framme vid att jag inte behöver bestämma hur det blir med den saken. JUST NU vill jag ha en rejäl paus. I dag blir min femte helvita dag. Senast jag hade en helvit vecka var i juli -22.

@ElleW Äsch-vänta & se bara hur du känner sen.. börja med imorgon och fyll på...och skriv skriv skriv... påminn dig själv om alla känslor bra eller dåliga eller mittemellan. Man känner ju mer när man är nykter.

Njut av de små framgångarna och om du inte läst än så läs avsnittet om sug i självhjälpen.

Må gott & ha en skön helg
🩵

@Carisie Klokt. Inte lägga upp någon plan, bara avvakta. Får så mycket goda idéer här. Som det där med bubbelvatten, gärna med citron. Eller det att vänta 20 minuter när suget sätter in. Kommit på att jag helt enkelt är hungrig … Slutat gruva mig för gästerna i morgon. Hon har visserligen ingen känsla för minerad mark och kan ställa frågor om de mest känsliga saker utan en tanke på att man kan bli väldigt ledsen. Men det får stå för henne, och vi är ju bara fyra .
När du skrev om att du inte vill sluta helt, tänkte jag, att så har jag tänkt i årtionden. Ibland undrar jag hur mitt liv sett ut om jag inte anpassat mig efter min dåvarande man. Tryggheten i det invanda, rädd att skiljas. Rädd att han skulle försumma barnen. Ingen jag vågade tala öppet med. När jag blev änka och gifte om mig blev jag måttlighetsdrickare. Så kom hans första infarkt, följt av dramatiska händelser ett par gånger om året. Ambulansfärder, oro, ångest - och in i den gamla välkända vanan igen.
Jag gissar att du är mycket yngre än jag. Glad för din skull att du tar tag i ditt liv!
Kram!

@ElleW Hej 👋🏼 Definera mycket?! 😂 jag är strax precis mittemellan 50-60. Tre äktenskap varav en med alkoholist - vilket förändrade det mesta. Jag är nog 155 år i erfarenheter jag gjort mig 😂 och med vårdjobb sedan 1989 så har jag levt 150 år till.

Skämt åsido. Barnkalaset för vuxna barn är över och summan för mig är två små glas italienska bubblor och 1,5L svenska bubblor som passerat genom min sodastreamer 🫧.

Ska alldeles strax ge upp för idag & borsta tänderna & lägga mig. Man blir trött av att vara värdinna en kväll. Plus kock och diskmaskin av kristallglasen.

Nu ska jag fylla i min alkoholkalender iaf så känner jag att jag är på banan och i fas med mig själv.

Hoppas du hade en bra kväll.
🩵

@Carisie Ha,ha, i ålder slår du mig inte,är över 80. Och då har jag ju tänkt att det inte spelar så stor roll med lite förgyllning av tillvaron, kan väl unna mig ett glas vin eller två framför tv:n, en pigg och rörlig gammal tant som jag. Så kom dramatiken kring hans hälsa, ångesten, minnena från min hemska barndom som jag försökt döva. Åter i vindrickandet. Ältandet. Men vet du, just nu känns det riktigt bra efter en vecka har suget dämpats. För slitigt med omvårdandet bara, ingen tid och ork för mina egna behov men har sovit utan piller en vecka nu. Mycket tack vare dig! I kväll kommer våra gäster, det kommer att gå utmärkt.

@ElleW Men gulle dig ❤️
80 i människoår ja då vinner du den tävlingen 😂
Jag har en liknande livshistoria i min mamma som hade lämnat sin alkoholist - men så blev han sjuk & behövde omvårdnad.

Hur som helst hoppas att kvällen går som du vill att den ska gå - det finns bara en kapten över din skuta & det är du.

🩵

@Carisie Det blev så här: kände mig sjuk hela dagen, mannen föreslog återbud, men det har gått troll i att träffas, även gästerna har hälsoproblem. Så jag sa, jag dricker i kväll. Och det gjorde jag. Knapp bottenskyla av ett glas wiskey som fördrink. En liten burk starköl och ett gas rödvin. På drygt fem timmar. Inte det minsta sug efter mer, sov gott hela natten, ingen lust att dricka nu när det strax är dags att laga middag. Dessutom tog jag mig till seniorgympan för första ggn sen november. Fy så dålig kondis, men jag fixade det! Hur känner du dig? Är du nöjd hittills?

@ElleW Halloj 👋🏼
Mästerligt att du inte ställde in! Har du funderat på om det var för att du inte "skulle dricka" som du inte kände dig bra? Samt att det du skrev tidigare om gästerna som skavde? Skönt också att du kände dig nöjd och sov gott!

Ja vi hade barnkalas för vuxna barn och jag drack två smååååå glas Prosecco... vet inte ens om jag faktiskt fick i mig de enheter jag registrerade men det är inte av vikt. Noll sug eller lust att dricka mer - var nöjd ☺️

På söndagen var det fotboll och det blev ingen öl innan - vann stort och det var en sprakande målfest och jag var ledig som idag - men jag drack inget 😀

Jag konstaterade i kaffestugan i morse att jag kommer att vara nykter i två eller tre veckor nu (eller nykter - jag ska inte dricka alkohol iaf) beroende på om det blir sillkafé 18/5 eller ej.

Idag har jag fixat cykeln så snart blir det dryga milen på cykel till och från jobbet varje dag ☺️
Har du gjort nån budget eller freestylar du bara?
🩵

Tack, ja det blev lyckat. Tror nog att jag delvis mådde dåligt för att jag har så höga krav på mig själv oc nu när jag var inriktad på att inte spänna av med hjälp av alkohol. Men jag blev hundbiten ( liten skråma bara) och antibiotikan slog till dagen efter. Den bidrog nog en del …
Nej, den här gången låter jag ( i a f just nu) att lägga upp en plan. Jag har ett ultraljud framför mig, levern ska kollas och ett PEth-prov framför mig. Föreslog läkaren att skjuta upp det, vi bestämde mitten av maj, inte fått kallelse än. Utmärkt incitament när man lider av duktig- flicka- syndromet!
Och efter de tre första helt alkoholfria hemska dagarna mår ja allt bättre. Trots hemska biverkningar av antibiotikan.
Klarar du dig så här bra utan medicinsk hjälp? Imponerande!
Vad är Kaffestugan?

@ElleW Jag antar att du skrev till mig 😅
Alltså får du så hemska biverkningar av antibiotika? Vad har de givit dig för rävgift?

Jag läser att många gör pethprov.. Men du UL-lever USCH! Gjorde det när jag hade jag ju iofs ont OCH mådde illa! Trodde de skulle köra upp den där proben via levern till svalget 😂😂😂😂 Då ska tilläggas att jag är exakt NOLL kinkig eller har en låg smärttröskel. Har ju överlevt två sepsis med tillhörande intensivvård (efter en bukoperation där kirurgen hade sönder tarmen lite).

Jag vet inte hur jag klarar mig så bra annat än att jag har ju så ruskigt sällan sug. Jag har bara haft dålig karaktär att säga nej till slentriandrickande. Det ÄR gott med ett glas eller två om man är sugen. Men handen på hjärtat - är det lika gott 7 dagar i veckan? Eller förlorar det sin charm? Festlighet? Är det guldkant på vardagen 7 dagar i veckan? Tro mig - jag dömer dig inte om du känner så - men för mig gör det verkligen inte det. Jag tycker det är mer guldkant att orka mer. Se mer pigg ut. Få tillbaka stuns & glow i hyn. Inte vakna bakis eller seg. Jag ser mer fördelar att inte dricka och har heller inte dåligt samvete, ens när någon påpekar att det är riskbeteende med 4 glas vid samma tillfälle, för jag har druckit min beskärda del & nu är jag här 😂😂😂

Kaffestugan.. ligger under måttliga... vi skriver lite där.

Nu ska den här trötta tanten sova efter att utövat intensivvård de luxe i 6h. Helt slut! Må så gott hoppas du sover skönt
🩵