Nu är det på tiden...

Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Profile picture for user Emma73

Jag gör dig gärna sällskap! Jag började min karriär med A som 13 åring. Och det har verkligen eskalerats. Det började med att jag drack först för att jag var så blyg. Hade stort umgänge och reste mycket kring världen. För att klara detta. Blev det mycket alkhol för att jag skulle bli mer framåt. Jag vil inte vakna en morgon till med ångest. Jag vill inte veta hur min lever mår. Jag har haft svårt att ha vita dagar och klarar minst 1-2 dagar. Jag dricker mest för att jag är uttråkad. Livet känns så mycket mer när man får dricka vin. Men de dagar jag vaknat upp utan att ha druckit vin är en oslagbar känsla. Men den håller sig bara till kl 16 sedan planerar jag god middag med vin så att kvällen blir mysig. Fasar nu inför sommaren med allt rosevin i solen. Hur ska man klara av det? Jag vill först och främst försöka hålla mig till helgerna och ha vita dagar i veckan. När jag dricker så håller jag mig till kl18-20 för att inte bli bakfull så detta har fått mig att tro att det inte är så mycket 1/2 flaska, samt 2 st 3.5 öl. Var och varannan dag. Vill inte mer!!! Lycka till manda!!!

Profile picture for user Manda

Som svar på av Emma73

Jag var också väldigt blyg i tonåren och alkoholen gjorde att jag kände mej modigare och 'tuffare'. Men sen var jag tyvärr den som gjorde bort sej mest eller däckade först.
Jag vill verkligen förändra mitt liv nu. Roligt att du vill göra mej sällskap på vägen. Att var här och läsa och skriva ger god hjälp och inspiration.
Imorgon har jag varit nästan vit under 3 veckor (endast druckit 4 folköl förra helgen). Men nu kommer en utmaning: jag har en långledig helg framför mej med nästan inget planerat. Känns gott att 'bara vara'. Men redan idag kommer A-djävulens tankar smygande i mitt huvud...."kan väl handla hem en flaska lättvin" (blir oftast 2 st, när jag ändå är på bolaget). " Nej, det ska jag inte!" Det är ett evigt köpslående med mej själv. Men denna gången ska jag försöka stå emot. Jag har ofta använt alkoholen som belöning eller som avkoppling, som vuxen. Men nu ska jag använda mina strategier, unna mej god mat, godis, en bra bok, se en bra film, ev träffa mina syskonbarn, eller vänner, promenera, jogga mm. Listan kan ju egentligen göras hur lång som helst, på trevligare saker att göra, än att dricka. Tänker också på hur sommaren ska bli, men hoppas klara den bättre om jag gör ett längre uppehåll innan. Men just nu tar jag en dag/vecka i taget. Och försöker tänka positivt, man kan oftast mer än man tror! ?

Profile picture for user Emma73

Som svar på av Manda

Jag har köpt hem en massa godis för att byta ut A mot ett sockerberoende. Tänkte försöka lura hjärnan. Och promenader funkar verkligen. Ska planera in detta varje kväll. Jag ska även prova ringa alkohollinjen om jag får för mig att ha trevligt med A Försöka tänka på allt positivt utan vin, och allt negativt med vin. Ska skriva ner en lista. Trevlig helg

Profile picture for user Manda

Jag har inte köpt hem nåt vin till helgen, men tyvärr så blev det ett 6-pack folköl som jag hällde i mej igårkväll. Blev berusad på redan på första ölen pga att jag tog den innan jag ätit. Och då försvann tyvärr "vettet" från hjärnan, som det brukar göra när alkoholen går in. Så nu är det dag 1, igen.
Ikväll blir det god mat, godis och vatten i stället. Ja, Emma; sockerberoende är ju en risk. Men hellre det än alkohol. Jag äter mycket popcorn (som faktiskt är nyttigt + mindre kalorier!) och choklad (mindre nyttigt) ? Tack för respons, Allva och Emma. Nu kämpar vi vidare, trevlig helg!

Profile picture for user Manda

Jag känner att det på ett vis blev oavgjort, i min kamp mot alkoholen: jag kom till insikt efter att ölen var slut. Hade kunnat gå ut till en pub eller hem till en kompis för att dricka mer. Oftast har jag ingen 'spärr', när jag börjat dricka... Men jag slutade iaf, i tid och idag mår jag ganska bra ändå (bara lite trött).

Profile picture for user Emma73

Som svar på av Manda

Snesteg ingår i förändringen av vanor!!! Men man blir så otroligt besviken på sig själv. Men man måste nog göra ett par snesteg då det är såååå svårt att bryta vanor såsom rökning, alkohol, matmissbruk. Vi får kämpa på!!! Tror att dett forum kommer jag ha mycket hjälp av på vägen ???

Profile picture for user Manda

Jag drack lite igårkväll också, blev bjuden på en whisky och en starköl hemma hos en kompis. Kunde inte stå emot. Känner mej "bakslug" mot mej själv. Tänkte att de där vita veckorna kan väl vänta en dag till... Men sen gick jag hem tidigt, hade ju ingen alkohol hemma så jag är lite nöjd ändå, att det inte blev mer. Kanske de stämmer att det går allt lättare att styra upp. Men nu ska det bli ett längre uppehåll för min del. Känner att det kan vara bra för både min kropp och 'knopp' ?

Profile picture for user Manda

Är nu på dag 5. Men har snart ännu en långledig helg framför mej. Jag borde vara glad åt det men känner mej mest missmodig när jag tänker på att jag inte ska få handla hem vin. Det känns nästan som en slags sorg.
När jag slutade att röka för ca 10 år sen, kände jag ofta nåt liknande (slutade till slut men tyvärr det blev snus istället?). Någon sa då, att det kan bli som en sorg efter ciggaretterna, att det inte är ovanligt att man känner så. Någon som har tankar kring detta?

Profile picture for user Ellan

Som svar på av Manda

Jag har absolut känt sorg över att bryta med min trogna vän, vinet. Det har ju många gånger givit mig härliga stunder av lycka, haft vansinnigt roligt dvs firat men också många gånger hjälpt mig att döva jobbiga känslor. Länge kunde jag lita på min vän. Jag inser nu att det var en falsk trygghet. Dock har vi all rätt att sörja och jag tror att det ingår i själva tillfrisknandet. Jag kände mig vilsen de första helgerna som nykter. Första utlandsresan var jag också bekymrad över... skulle jag någonsin ha roligt igen? Få känna mig lugn och tillfreds? Skratta högt? Och svaren är ja, ja och JA. Det kommer och det härliga är att det nu känns så äkta. Så ta verkligen en dag i taget. Annars kan det kännas övermäktigt och bara tungt. Har du någon att anförtro dig till, förutom forumet? Kan du tänka dig ett AA-möte? Det är tufft att sitta ensam med sin sorg.
Kramar!❤

Profile picture for user Emma73

Känner också sorg. Slutade också med cigaretter för 20 år sedan och det var hemskt. Kunde inte ringa, gå på caféer äta på restsursng, allt var knutet till att ta en cigg. Blev deppig. Men det har ju gått över. Kan inte tänka mig att blrja röka igen. Man måste hitta andra alternativ. Du valde snuset och jag vinet. Vi får välja bättre saker denna gång. Jag måste börja träna trots ingen motivation. Träningen är det bästa alternativet. Det ger lyckorus och välbefinnande när man kommit in i det. Kram och vi kämpar på !!!!

Profile picture for user Sigge69

Hejsan kämpar ?
Ordet MÅSTE är inget bra ord, jag avskyr det ordet och försöker ha så få måsten som möjligt i mitt liv. Kom igång med träningen sätt upp små delmål, kroppen är fantastisk på att återhämta sig! Träna 2-3 ggr i veckan 5-8 veckor så får du mycket positiva resultat. Styrketräning och avsluta med kondition - förbränningsträning ex crosstrainer, cykel 15 min. Seratoninet pumpar och må bra känslan infinner sig snabbt. Dessutom blir man ju lugn och avslappnad efter träning. Är själv "gammal" gyminstruktör och har sett otroliga resultat på kort tid. Boka tid på gymmet med ngn instruktör och be dom lägga upp en personlig plan för dig/er. Vi i Sverige tror jag ligger på 4-5 plats i världen i bästa levnadsvillkor, men vi är ett av de länder som konsumerar mest mediciner ex antidepressiva. Läkare skulle i många fall hellre ordinera motion för välmåendet.
Kom igen kötta på med träningen
Kramar Sigge

Profile picture for user Manda

Tack för inlägg och inspiration! Jag har funderat på AA-möte, men vill försöka själv först. Jag har berättat om mina problem med alkoholen för mina anhöriga och vänner (de blev inte så förvånade). De stöttar mej, när de kan. Men jag kan känna mej ensam ändå ffa, på helgerna när 'alla andra umgås med sin egna familjer' (jag bor själv med min katt). Men jag ska försöka hitta andra saker att göra/vänner att träffa, än att ta till vinflaskan (som är en falsk vän). Gäller bara att få kraft att ta egna initiativ, tror jag...
Ja, träning och motion är ett bra alternativ! Men gym är inte något för mej just nu. Jag är ute och joggar och/eller promenerar dagligen. Sen har jag tagit upp ett gammalt intresse: ridning. Jag går på ridlektion på islandshästar 1ggr/veckan. Det ger otroligt mycket, både som motion och som "meditation" (man glömmer allt annat, gäller ju koncentrera sej ?). Alla har kanske inte tillgång till det och det är väldigt dyrt: 250 kr per gång. Men jag tänker att de pengarna är lika mycket som jag förut la ut på en box med vin + ibland mer, per vecka! Jag har iaf inte köpt nån bag-in-box, sen jag började med ridningen för ca 1 år sen.
Nu kämpar vi vidare. Trevlig helg alla! ?

Profile picture for user Bedrövadsambo

Väldigt mycket bättre att lägga pengarna på ridlektion istället för vin! Kämpa på ?????

Profile picture for user Manda

Är så besviken och trött på mej själv. Igårkväll drack jag 4 folköl, blev inte "bara en till maten" som jag tänkt. Samma mönster som förra fredagen.. Om det hade varit för ett år sen hade jag nog inte ens reflekterat eller tyckt att jag druckit för mycket - tvärtom. Men en folköl är ju som ett glas vin (litet?). Och det är inte sunt att hälla i sej 4 öl på mindre än två timmar.. Nej nu är det skärpning som gäller för mej. Provar ett alkoholfritt rosevin ikväll (dock 0,5% ). Smakar tyvärr mest socker så det blir bara ett glas till..

Profile picture for user Emma73

Kämpa på! Lägg inte för stor skuld på dig själv. Du har slutat med bag in box. Se på dina stora framsteg istället. De är väldigt STORA framsteg!!!!!!!!!

Profile picture for user Tombor

Måste säga att jag blir glad över att läsa att du har nått självinsikt. Det kommer att hjälpa dig att ändra ditt förhållande till alkohol. Tror du är på rätt väg!

Profile picture for user Manda

Tack Emma73 och Tombor för uppmuntran och stöd. Detta forum ger så otroligt mycke. Det känns mycket bättre idag. Jag ser hoppfullt på framtiden, men tar en dag i taget..

Profile picture for user Manda

Är dunderförkyld så det blev ingen joggingrunda idag, bara en kort promenad. Förr kunde jag ta en whisky (som en del påstår kan hjälpa ) men jag vet av erfarenhet att det är tvärtom. Förkylning blir än mer utdragen av alkohol och kroppen behöver vila istället. Ikväll blir det vila i soffan med en stor kopp te med ingefära och honung. Är faktiskt inte ens sugen på nån whisky... ? Jag vill bli frisk och pigg igen snart!

Profile picture for user Sinnituss

Ingefära och honung är bästa kuren! Hoppas attförkylningen ger med sig snart.

Profile picture for user Emma73

Jag brukar också dricka whisky vid halsont, förlylning. Dricker annars bara vin men "passar på" att ts till starkare när det är ok för mig. Skönt att du inte e sugen. Krya på dig och vila! Kram

Profile picture for user Manda

Jag är fortfarande förkyld men mår lite bättre. Blir ingen whisky eller annat ikväll heller.. nu har Systembolaget stängt och det känns bra. Fick ett anfall av sug på öl och whisky i eftermiddag men det gick över efter ett tag. Orkar inte åka iväg och handla folköl heller, de kan jag vara utan (ej gångavstånd till affären). Jag fortsätter med mitt te-drickande.. Ha en trevlig helg alla, nu kämpar vi vidare! ?

Profile picture for user Manda

Känner mej sliten och lite seg men det beror nog mest på förkylning, jobb och vårtrötthet. Förut brukade jag ofta ha alkohol som belöning när jag varit duktig och t ex städat eller fixat rabatterna ute. Nu tar jag det lugnt, hinner tids nog med allt som måste göras ändå. Jag skippar belöningen också, känns faktiskt som en befrielse..

Profile picture for user Ellan

Som svar på av Manda

Att du tillåter dig att ta det lite lugnt. Jag tycker vi bör skippa många "måsten" i våra liv. De är så kravfyllda och för många av oss behöver vi spara energin till annat. Att tillåta sig att skala bort kraven som vi ofta lägger på oss själva hjälper oss i tillfrisknandet. Jag känner oxå av vårtrötthet men det lär väl vända någon dag. Lite damm i hörnen, ogräs i rabatter, halvfabrikat till middag, sådant dör vi inte av. Alkoholen och sjukdomen i sig vet vi ju vart det kan leda. Så krya på förkylningen och unna dig lite vila.
Vårkram!☀️

Profile picture for user Manda

Precis så Ellan, för många krav och måsten tar mycket energi som man behöver till annat.
I dag har jag haft som belöning att halvligga i soffan med en bra bok och en stor påse godis hela eftermiddagen, efter att ha gjort de viktigaste hushållssysslorna och promenad. Allt dividerande med alkohol-djävulen i hjärnan tar också mycket mental energi. Särskilt var det så för mej igårkväll, inför en ledig dag. Men nu känner jag mej utvilad och ganska nöjd. Helgen som kommer är planerad för jobb och andra aktiviteter, så resten av denna veckan kommer nog också att gå bra. ?

Profile picture for user Emma73

Att dividera hela tiden med den tar musten av mig. Man kan ju inte njuta av något! Skönt när den avtar! Men jag måste hålla mig borta en längre tid med A tror jag då. Eller som sagt skaffa andra vanor på veckorna. Nu är allt kopplat till vin bara jag närmar mig hemmets ytterdörr..,

Profile picture for user Manda

Drack 2 glas vin och en liten öl på en mindre fest igår, tyckte att jag kunde 'tillåta' mej några glas efter 3 veckor utan någon alkohol alls. Jag hade tänkt att dricka måttligt men bevisade än en gång att jag inte klarar av det. Hällde i mej 1 flaska vin när jag kommit hem (tidigt, ca kl 22.30). Drack nästan på ett tvångsmässigt sätt. Vet inte om det kanske var planerat, omedvetet. Antagligen var det så. Jag förstår egentligen inte varför jag drack hemma, mådde ju så bra och var nöjd med kvällen och med mej själv. Är bakfull och så trött och besviken på mej själv idag. Nu blir det en helt nykter tidsperiod, jag tar en vecka i taget. Ska inte bestämma en viss tid t ex en vit månad, det känns för övermäktigt för min del. En dag, en vecka i taget räcker just nu...

Profile picture for user Sinnituss

vi är lika,jag har också gjort så trots att jag tänkt att det är lugnt och att jag ska vara måttlig.
Tidsgränser är svåra tycker jag. Om jag har bestämt mig för 2 veckor så har jag problem att hantera tiden precis när veckorna är slut och så är det svårt om tiden blir helt för lång och man liksom ger upp på förhand för att man inte tror sig kunna klara av det.
Nu fortsätter vi framåt.

Profile picture for user Manda

Nu är snart helgen över, faktiskt skönt tycker jag. Nu är det en ny vecka, och nya tag i kampen för förändring alkohol-ovanor. Jag ska inte ha nåt vin eller annat hemma, har ju insett att det inte går så bra då. Nu kör vi vidare! ??

Profile picture for user Manda

Har hittat Systembolagets app: 'promillekoll', den kan nog vara till hjälp om man vill dricka måttligt. Jag har druckit 2 folköl ikväll, kunde inte låta bli att handla hem.. Men är ändå nöjd att det inte blev fler... Det låter inte så mycket men enligt appen kom jag upp i 0,4 promille! Har även roat mej med att se antal kalorier som den räknar ut - egentligen inte så roligt resultat - ca 370 kalorier. Får bli en extra joggingtur imorn. ?

Profile picture for user Manda

Jag är nu inne på andra vecka av nykterhet (förutom de 2 folkölen i helgen). Njuter av våren och den spröda grönskan med alla mina sinnen, utan ett uns av alkoholrelaterad ångest i någon endaste cell. Vill fortsätta kunna känna så, för alltid...

Profile picture for user Allva

Soliga vårhälsningar till dej, vad skönt det låter. Fortsätt så, ha en vilsam och nykter helg!
Själv ska jag på spelning ikväll. Jag har inte planerat strategierna än eftersom jag inte är så festsugen men det är ju inget att lita på.
Trevlig valborg!

Profile picture for user Manda

Tack Allva, hoppas din helg också varit bra. Jag har snart klarat denna också. Hade ett rejält sug igårkväll men jag hade ingen alkohol hemma så det gick bra och suget gick ju över. Såg en bra film istället, efter att ha varit ute och sett valborgsfirande med körsång och bål. Denna helg har känts lite jobbig, En nära anhörig dog för flera år sen natten mellan Valborg och 1 maj. Sen dess har jag försökt "dränka sorgen" varje Valborg, åren efter (helt sjukt). Men nu ska jag tänka om - och tänka rätt. Istället ska jag hedra min anhörig - genom att INTE dricka. Det känns mycket bättre redan.
Nu kämpar vi vidare! ?

Profile picture for user Manda

Så snabbt hjärnan glömmer hur det är att vara bakfull och trött! I går drack jag en flaska vin och sen tömde jag kylen på all öl som fanns där. Skakig och ångest idag. Vet inte säkert vad som triggar igång mej. Var nästan 3 veckor sen jag drack för mycket. Kanske det och att jag är långledig men antagligen är det själva beroendet framförallt. Får se om jag klarar en längre nykter period igen.
Jo, det SKA gå! Vill inte må då här igen. Hjälper att läsa och skriva här (det skulle jag tänkt på igår ?).

Profile picture for user Malta

Fint att få följa din resa Manda. Jag tycker du kämpar på bra :) Jag hoppas själv komma till den punkten att ett nyktert liv är en självklar del av mig. Kampen är ju så förbenat jobbig.

Profile picture for user Xavier

Relaterar till mycket av det du skriver. Hjärnan glömmer fort. Är så glad att jag hittade denna sida/forum. Kämpa kämpa kämpa! ?? kram

Profile picture for user Manda

Uppe tidigt idag (ovanligt för min del ?), och gick med en väninna på en lång vandring i skogen. Underbart att inte känna av nån bakfylla eller skam. Det var mycket trevligt och härligt väder och nu är jag "gott trött".
Roligt att fler är med på resan mot ett nyktert (eller nyktrare) liv. Tack Malta och Xavier för inlägg, nu kämpar vi vidare! Trevlig fortsatt söndag alla! ?

Profile picture for user Manda

Jag drack tyvärr igårkväll igen men hade iaf kontroll på intaget. Jag hade gäster på middag och A - djävulen övertalade mej att köpa hem en flaska vin (8,0%) och några folköl. Var helt onödigt då gästerna ville inte ha nåt vin till maten. Det blev inte sent pga att små barn var med När de åkt hem öppnade jag ändå flaskan..
Satt sen och läste här på forumet, hade gärna velat kommentera och skriva själv men förstod att det kunde bli fel (kan knappt stava alls när jag druckit). Men läsningen fick mej iaf att skärpa mej, drack inte måttligt men åtminstone kontrollerat. Avstod från ölen, som fortfarande står kvar i kylen. De ska få stå kvar där länge..
Tack alla som finns här på forumet! ?

Profile picture for user Manda

Såg nyss en bra film: "Flight", amerikanskt drama på tv 12. Den var väldigt berörande tyckte jag.
Tänker även på fördelen med att vara nykter och se film sent på kvällen; man orkar se slutet och kommer dessutom ihåg det.. ?

Profile picture for user Pi31415

Ser man filmer nykter får man uppleva dem vaken och närvarande, och minnas dem till slutet.

Vill man vara lite filosofisk kan man tänka sig att livet är som en film som rullar på, och där man själv har huvudrollen.
Hur vill man uppleva den filmen?

Önskar dig en fin lördag. Sköt om dig.

Profile picture for user Manda

För dina ord. Ja, livet är för kort för att "sudda ut" det med alkohol. Verkligheten är kanske inte alltid så rolig men med alkohol blir livet bara mer komplicerat och gör det värre i längden, för många av oss. Men man kan själv påverka livet till det bättre om man försöker, det har jag börjat inse. Hoppas bara det håller i sej! ?
Trevlig fortsatt helg alla! ?

Profile picture for user Malta

Vad skönt med film på kvällen :) Själv går jag och lägger mig tidigt numera när jag inte pimplar en massa var o varannan kväll. Men har en bit att gå innan jag når total nykterhet. Men, det ska gå! Ha en fin dag :)

Profile picture for user Manda

Har lyckats avstå från att dricka alkohol helt, i snart 2 veckor nu. Jag har de senaste dagarna ibland fått en känsla av frihet. Tankarna på alkohol har minskat drastiskt. Det känns så befriande att slippa planera, fixa och 'trixa' för att kunna dricka. Och så mycket mer jag kunnat uppleva istället för vara onykter eller bakfull. Det låter nästan "religiöst" men jag känner mej så lyrisk just nu. Hoppas bara att det håller i sej! Kämpa vidare alla därute och ta hand om er! ?

Profile picture for user Manda

Och längtan efter öl tog över min hjärna totalt. Skyllde på att det var soligt och varmt sommarväder.. Det var förra helgen och jag drack 5 folköl på en kväll. Nu snart helg igen men denna helgen finns bara alkoholfria öl hemma. Jag måste ju kunna njuta av sol och värme utan alkohol i kroppen! Vore ju hemskt annars, när sommaren bara börjat.. Trevlig helg alla!

Profile picture for user Zorro

Hej Manda! Ville bara gå in i din tråd och skriva ett par ord och tacka för att du gjorde det i min. Du skriver öppet och ärligt och du kämpar! Då lyckas man till slut. Gud ska veta att jag vet hur tufft det är och är väl själv mest ett varnande exempel på hur man INTE ska göra. Men helt säker på att du gör det bättre! :)
Kram!
/Z

Profile picture for user Allva

Vill bara titta in och säga hej. Det var länge sen jag var här nu. Inte haft några stora dikeskörningar men det har blivit en del festande. Men jag mår bra, har varit ledig, börjat nytt jobb och livet känns rätt fint.
Hur mår du idag?

Profile picture for user Manda

Tack Zorro och Allva för inlägg. Jag har lyckats hålla alkoholintagen till endast folköl (men fått i mej 4 resp 5 st, vid två tillfällen) senaste månaden. Har ej druckit nåt vin sen den 10/5. Jag är inte helt nöjd, men det har iaf inte spårat ut, inte sen förra året! Försöker låta bli att handla hem vin, och ska helst bara ha alkoholfri öl hemma. Men jag har svårt att låta bli folkölen när jag handlar mat..
Var på en studentfest i fredags. Jag hade ett starkt sug i början av kvällen, när alla stod med sina "välkomstdrinkar" i handen. Jag tog ett glas mineralvatten istället. Suget klingade av redan vid maten. Sen hade jag en jättetrevlig kväll och det blev både skratt och prat med gamla vänner och släktingar som jag inte träffat på länge. Det var så skönt att kunna vara helt närvarande och klar i huvudet hela kvällen (blev en sen kväll).

Jag mår i stort sett väldigt bra just nu. Men gruvar mej lite för en träff med två gamla vänner, helgen som kommer. Dessa vänner är så starkt förknippade med fester och supande sen förr. Numera träffas vi inte så ofta alls men nu var det jag som föreslog att hälsa på en av dem (som flyttat ca 15 mil bort). Jag har nämnt för dem, att jag försöker dricka mindre men vet inte om de har förstått det helt och hållet. Nu funderar jag på om det kommer att provocera dem, om jag inte dricker nåt alls!? Blir det 'tryckt stämning" då, eller kanske "hur trevligt som helst? Jag ska i vilket fall berätta om mina problem med alkoholen igen. Tror de tar det ganska bra ändå (som riktiga vänner?) Jag ser ändå fram emot att åka iväg över helgen, och träffa min gamla kompisar (med eller utan alkohol). Känner mej hoppfull.

Profile picture for user Bedrövadsambo

Gamla goda vänner förstår ❤️ Hade du så kul på studentfesten tar du bara med dig den känslan till kompisträffen!

Profile picture for user Restart2017

Har oxå några kompisar, man ses typ aldrig nykter.
Sa till två av dom att jag försökte dricka mindre, å jag känner att kroppen blir glad då.
Dom tittade bara på mig, sen skrattade dom och sa några öl skadar väl inte.
Jag stod på mig, visst kanske inte några öl skadar.
Men nu har jag bestämt att det inte ska drickas öl på ett tag, så det kanske skadar mitt psyke om jag inte håller mina egna löften.
Sen sa den ena, fan förra året då drack jag inte på Tre månader, det va skitskönt.
Jag bara log nöjd och lite starkare ?

Profile picture for user Allva

Vad glad jag blir för din skull, bra jobbat! Vetkligen! Dels att du lyckats med måttlighet under en längre period och att du klarade studentfesten utan att dricka.
Hoppas det blir en bra kompisträff. Är de bra och kloka vänner så kommer de att förstå. Blir det tryckt stämning, ja då är ju det förstås trist men det är deras bekymmer, inte ditt. Du ska ju fortsätta ta hand om dej, det är det viktigaste. Kram

Profile picture for user Manda

Jag blir så glad för stöd och uppmuntran från er alla. Restart2017; ja, kroppen blir ju mycket gladare utan giftet. Och visst blir man starkare i 'psyket, när man håller vad man lovat sej själv. Mitt självförtroende känns bättre, när det händer (att jag kan stå emot suget).
Man kan mer än man tror.
Ta väl hand om er alla här på forumet! ?

Profile picture for user Pi31415

Ja visst blir både måendet och självförtroendet mycket bättre när man lever nykter.
Och man kan mer än man tror. I synnerhet om man tror på sig själv.

Önskar dig en fin dag

Profile picture for user Manda

Önskar dej en fortsatt fin vecka. Jag ska läsa mer i din tråd, som jag hittade i "det vidare livet". Hoppas jag kommer så långt en dag, och kanske kan börja skriva där.

Profile picture for user Manda

Jag hade en trevlig eftermiddag och kväll när jag var på en liten träff/fest med två vänner som jag inte träffat på länge. Hade några alkoholfria öl med mej. Ingen i frågasatte det särskilt, eftersom jag bestämt mej för att ta bilen istället för att åka tåg. Det var lite emot min princip att försöka åka miljövänligt, men pga av banarbete hade det tagit 3 gånger så lång tid!. Kanske ska jag tacka Sveriges tågtrafik för hjälpen.. ?
Jag hade i alla fall en trevlig kväll ändå, och det var en avspänd stämning. Konstaterade att det inte blivit roligare med alkohol och idag mår jag jättebra!

Profile picture for user Bedrövadsambo

För varje positiv erfarenhet av umgänge utan alkoholintag kommer det bara att bli lättare och lättare. Bra jobbat ?????

Profile picture for user Gunda

Manda att du fick en fin träff och att du mådde. Blir så glad för din skull.
Ha en bra kväll.

Profile picture for user Manda

Tack för uppmuntran och stöd Bedrövadsambo och Gunda!
Nu är det midsommar och för mej är det otroligt starkt förknippat med fylla (och bakfylla), om jag inte jobbat helgen. Detta antingen jag firat med vänner, släktingar eller suttit ensam hemma. Nu är jag ledig. Bjuden på en mindre tillställning ikväll. Har haft lite ångest sen igår, över om jag ska dricka eller inte. Enklast hade väl varit att bara dricka alkoholfritt men har två folköl och en flaska vin hemma... vad ska jag ta med till festen, vill försöka dricka måttligt men det är verkligen att utmana ödet.. Måste ta till alla strategier jag kan. Jag vill ej heller vara trött imorgon, då jag ska träffa mina brorsbarn då. De betyder mycket för mej. Nej, jag ska ge vinflaskan till värdinnan och hålla mej till folkölen, samt ta med några alkoholfria öl. Är så trött på mitt eget "velande", Nu gäller det att visa vem som bestämmer över alkoholintaget! ? Trevlig midsommar alla! ?

Profile picture for user Manda

Jag borde inte bli förvånad över mitt beteende längre. Jag drack för mycket igårkväll. Efter några öl försvann omdömet totalt och "reptilhjärnan" tog över helt. Tyckte att jag kunde "unna mej" att dricka lite, men sen var det inget stopp. Hällde i mej både öl, vin och diverse snapsar. Det var inte ens nån som trugade mej att dricka fler snapsar (jag bad om att 'få prova') Mår som jag förtjänar idag och skäms över mitt beteende. Jag känner mej även så falsk; försöker peppa andra till att dricka mindre men gör tvärtemot själv.

Profile picture for user Gunda

Man känner sig falsk och tycker att hur kan jag peppa andra som gör tvärt om själv. Men jag tror ändå att vi ska fortsätta peppa, fortsätta skriva för det gör ändå att vi håller tanken vid liv. Vi vill ju, men kan inte just nu, men förhoppningsvis så är vi snart där och kan säga NEJ till att förgifta oss.
Jag har inte heller en helnykter helg, vaknade med ångest och kunde inte somna om. Ändå har jag inte gjort bort mig fick ingen minneslucka men ändå, jag vet ju att jag INTE ska.
Kram och ha en bra dag.

Profile picture for user Allva

Vad skönt att det gick bra på kompisträffen, bra jobbat!
Inte ska du känna dej falsk! Vi peppar alla varandra men ibland blir det en vurpa helt enkelt. Vad tror du det var som gjorde att du inte kunde stå emot?
Var inte hård mot dej själv. Du är bra, kom ihåg det.

Profile picture for user Manda

Snart 6 dagar utan alkohol, varav 5 som jag vaknat pigg och fräsch. Jag har haft bra dagar, lagom varvat med jobb, vila och aktiviteter. Har bokstavligen kommit 'upp i sadeln' då jag var på turridning ute i skogen en av dagarna ?.
Känner mej nöjd men lite trött. Men det beror mest på andra omständigheter som för lite sömn i natt och tråkigt väder just nu. Känner ändå tillförsikt. Gäller att inte glömma de här bra dagarna och ta fasta på känslan av att vara nykter och fräsch!
Önskar er alla en bra fortsatt vecka. ?

Profile picture for user Malta

Hej finaste Manda, vägen är ofantligt lång även om med ögonmått så är den lika kort som vårt senaste beslut. För egen del har det inte gått bra med drycken. Trots att jag inte blir asplakat, hittar på hyss eller annat. Någonstans började jag att slira, sen var det allt lättare att ge efter och så länge "ingen" ser så är det betydligt lättare att släta över sina misstag. Men, hade någon påpekat, så hade jag sagt att detta är vad jag vill. Så himla tveeggat. Vill bestämma själv, kan inte riktigt, vill inte ha pekpinnar, men vill ha ett annat liv. Jag har druckit en flaska vin varje dag i 2 veckor nu Och vill inte fortsätta. Har kanske haft en eller 2, 3 dagar utan. Värre blir det. Vet med mig att för x antal år sedan grät jag för att jag inte ville handla vin en specifik dag, men "måste'. Var tvungen att testa igen efter ett tags nykterhet och kontentan är desamma. Det är en "besatthet" som bara fortsätter, även om jag hoppas att efter varje längre nykterhet att det ska vara annorlunda. Att jag ska ha lärt mig. Har testat ofantligt många gånger i mitt 40-åriga liv. Och, vi måste ju testa, tills vi inser att det inte går. Hoppet består ju :) Vill inte göra dig ledsen. Det kanske går. Och kanske blir det annorlunda för alla er andra :/ Och, nej, dricker inte som en parkbänks-alkoholist, eller, så gör jag det. Huu, det är j-kligt deppigt egentligen. Hur vi än gör, så behöver vi bara ta ett nytt steg nästa dag. Vi gör våra val och det är helt ok. Vi gör det vi förmår, just nu. Varken mer eller mindre. Vi gör det vi kan i stunden. OCH det kommer att bli bra, så länge vi fortsätter att kämpa :) För den vi vill vara utan att dra offerkoftan på oss. Det kommer att bli bra :) kram

Profile picture for user Gunda

Du har klarat 6 dagar jag 5 1/2 nu är vi på gång. Det känns jättebra även om även jag är trött av för lite sömn. Men det känns så bra att vakna nykter.
Malta du är snart där du också, tänker på dig.
Kram

Profile picture for user Manda

Helgen har gått jättebra eftersom jag har jobbat. Brukar inte ha något sug på att dricka alls då. Men ledig dag i veckan som kommer och långledig nästa helg, det kan bli utmaningar. Men jag ska inte köpa hem något, har ju klarat mer än en vecka snart, ska minsann klara en till (minst..!). Så jag är relativt fräsch, men trött efter långa pass på jobbet.

Malta, jag har också ofta druckit i ensamhet, ingen annan märkte (tror jag iaf), och skamkänslorna var lättare att 'släta över' och glömma. Men i längden går det inte att ljuga för sej själv. Och det är ju framförallt för oss själva, som vi måste försöka. Men vi gör så gott vi kan och förmår, som du skrev. Jag tänker: en dag, ett steg i taget. Det kommer att gå lättare allteftersom, det har jag ju märkt. Tänker inte alls lika ofta på alkohol som jag gjorde för några månader sen (nästan varje timme då). Vi får inte ge upp, oavsett hur många gånger vi 'misslyckats' ?Nu är jag som sagt trött, kommer nog att sova som en sten inatt. ? Ha en fin ny vecka, med nya friska tag, alla! Kram

Profile picture for user Manda

Helgen (och veckan) har gått bra. Men jag drack tre folköl i fredags samt en öl igårkväll i samband med pizza. Har svårt att avhålla mej helt och hållet. Tankarna på alkohol började mala intensivt i huvudet redan i torsdags. Kl 14.00 i lördags kunde jag "pusta ut", då Systembolaget stängt. Det blev inget besök där iaf, och idag mår jag bra både i kropp och själ ?

Profile picture for user Manda

Veckan och helgen som varit har gått bra utan alkohol och missöden. Har nu klarat 3 veckor, förutom de där onödiga folkölen förra helgen igen. Kör en vit vecka till, känns som att det ska gå bra! ?

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat! Ja, jag tror också att det går vägen. Snart har du skapat din vana.

Profile picture for user Gunda

Börjat mala i huvet och suget kommer. Men du har liksom jag fixat tre veckor trots att det blev en öl där emellan.
Du fixar en vit vecka till är helt säker.
Jag har klarat det dricker ju inte öl så just det är inget problem för mig men vin ? och jag kan inte säga stt det varit lätt men garden är uppe och jag har inte trillat dit.
Vi håller den uppe en dag, en vecka i taget.
Heja dig!!
??

Profile picture for user Manda

Tack för pepp och tack alla för att detta forum finns. Idag är det 31 dagar sen jag drack för mycket (midsommarafton). 31 dagar -1 dag ( - de förbaskade folkölen, 4 st totalt). Men jag tänker att det faktiskt är en månad, som jag klarat mej utan alkohol. För ett halvår sedan kunde jag inte föreställa mej detta, det fanns inte i min värld! Men nu kör jag vidare på femte veckan. Det känns som att ska gå vägen. ? En fin fortsatt vecka önskar jag er alla! ?

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat! Snart har du din vana och då blir det lättare! Du låter pigg och full av tillförsikt. Tänk det där att man nästan tror att det är omöjligt att sluta och sen är det kanske ändå lite lättare än man tror när man väl gör det.

Profile picture for user Gunda

Du kommer att fixa det och vist är det ett under stt vi hittat hit. Här finns massor att läsa och ta in. Jag hade inte varit nykter i en månad om jag inte varit här det är ett som är säkert.
Vi stampar vidare!! ???

Profile picture for user Fredde

Grattis Manda att du klarat 1 vit månad vad glad jag blir för din skull:) Styrkekram

Profile picture for user Allva

Bra där, vad härligt att höra, glad för din skull! Jag är strax efter med 26 vita dagar.

Profile picture for user Manda

Tack alla för pepp och stöttning! Det värmer inombords och stärker min strävan att dricka mindre. Nu har jag så gott som klarat femte veckan också.
Men det var nära att jag "föll" i fredags. Jag var ute på ett musikevenemang på kvällen. Drack alkoholfri öl innan och endast en folköl där (som räckte i flera timmar). Men när jag kom hem satte suget in rejält. Den gamla ovanan "att varva ner" med en öl eller ett glas vin (som kunde bli 2,3,4, 5... och sen minnesförlust..) gjorde sej påmind. Som väl var hade jag inget starkare än alkoholfri öl hemma. Och jag kunde varva ner ändå! Har sen haft en bra helg, joggat, umgåtts med brorsbarn, varit på loppis och marknad, mm. Känner mej utvilad och nöjd. Glad att jag klarat av "demonen A" även denna veckan.

Profile picture for user Manda

Har nu äntligen fyra semesterveckor framför mej. I hela mitt yrkesliv (mer än 35 år!), har det varit otänkbart, att inte dricka alkohol och "fira" i början och sen oftast under hela semestrarna. Kan det verkligen vara tänkbart att ha semester utan alkohol!? Varför säjer man "fira semester" egentligen?
Kan jag klara det? Jag har klarat 6 veckor nykter (utom de förbaskade 4 ölen en kväll..) och mått så bra. Men bröt tyvärr i fredags då jag drack 4 folköl igen och i lördags blev det 2 folköl och ett litet glas vin, i samband med en middagsbjudning. Men nu börjar jag på ny kula, kommer att kalla det "Nykter semester dag 1, 2, 3, etc. Jag vill inte komma tillbaka till jobbet med plufsigt ansikte, trött och hålögd. Nej, nu ska jag planera in trevliga aktiviteter och använda mina strategier. Jag kommer även att vara mer aktiv här på forumet, vet ju att det hjälper en så mycket.
Nykter semester dag 1, nu. Och det känns inte otänkbart med en alkoholfri semester! ?

Profile picture for user Gunda

Stt planera nykter semester är kanon och du fixar säkert det.
Allt har sin tid och nu är det tid för RN nykter semester för dig. Hoppas du får sol och härligt rekreations tid nu.
Kram ❤️

Profile picture for user Allva

Jag är uppe i 34 (-1) dagar utan alkohol nu och jag tror kanske att det är längsta perioden utan a på 25 år! Svindlande tanke. Jag har också startat en kortare semester nu och visst finns suget där i bakgrunden, jag vill "fira", "lyxa till det lite" etc. Men jag har lyxat genom att gå på systemet och botaniserat bland a-fria drycker. Har även köpt hem ekologiska citroner, lime, sett till att det finns is och färsk mynta har jag i trädgårn. Det går att sätta guldkant på ledigheten på andra sätt. Jag har ingen lust att bli "luddig i huvudet" av ett par glas. Jag vill fortsätta samla på mig alkoholfria dagar. Det känns fridsamt så. Kroppen och hjärnan håller med. Jag hejar på dig Manda <3
Ha en vilsam semester! Kram

Profile picture for user Manda

Tack Gunda och Allva för inlägg och pepp! Ja, visst finns det mycket annat att "lyxa till" tillvaron med. Kall citrondryck är gott, det dricker jag ofta. Jag tänkte även att jag ska leta fram recept och göra nån god och nyttig smoothie. Det är något som inte bli av tidigare.
Den euforiska känslan av att "nu börjar min långa semester" har inte riktigt velat infinna sej, som den brukade göra förr. Det är kanske Alkohol-djävulen som försöker manipulera mej : ( . Det har varit ett intensivt ältande i min hjärna idag: köpa hem lite vin eller inte... några folköl åtminstone.. Men jag undvek alla butiker och vann kampen idag (tur att man har mat, choklad, citroner och alkoholfri öl hemma ?). Just nu känner jag ändå ett slags lugn inom mej. Jag har de gott trots allt. Vädret ser lovande ut imorgon och jag ser fram emot en ny nykter dag, utan bakfylla ???

Profile picture for user Manda

Känner mej så misslyckad och har världens Ågren. Klarade endast två semesterdagar av nykterhet. Gårdagen var händelserik, hann inte gå in på forumet. Dagen slutade med en grillfest hos en gammal kompis. Det bjöds både på snaps, whisky och öl, ja nästan allt slags sprit. Jag föll in i gamla spår, trots att jag hade med mej alkoholfri öl. Så svag man är! Vinglade hem sent på natten. Kortare minnesluckor, minns inte allt vad som blev sagt under kvällen. Jag har nu samma äckliga bakfylla och Ågren, som jag tidigare tänkt att jag aldrig ska uppleva igen.. Skriver nu, innan min hjärna förtränger. En hel semesterdag totalt förstörd. Mår skit.

Profile picture for user SkåneTösen

Var inte så hård mot dig själv. Det tar tid att komma till rätta med sitt missbruk. Att ta återfall på vägen är fullt normalt. Särskilt i början på nykterheten tror jag, så var det för mig. Tog flera återfall i början. Det tog tid att ställa om mina tankemönster. Men det går, med tiden blir det lättare att stå emot och mina återfall var en del i den processen.
Såklart ångrar man återfall och önskar att man inte druckit men man får försöka se sina framsteg också. Du har ju klarat flera veckor nykter. Så du kan ju!
Sedan har du insikten att det här med alkohol inte är något för dig.
Du ser det för var det är. Du har all potential att lyckas!
Rid ut ångesten, den släpper ju. Försök att vara snäll mot dig, åt och drick vatten. Sen är det bara att ta nya tag. Puss och kram.

Profile picture for user Allva

Stor igenkänning på det du berättar Manda. Det skulle kunna hända mig vilken dag som helst. Det är så jobbigt när man trots strategier kör i diket. Vad var det som gjorde att du valde att dricka, tror du?
Ångesten kommer att gå över, men den är jobbig. Acceptera att den finns där, försök inte fly från den (lättare sagt än gjort). Igår föll du, men du kommer att resa dig igen och stå stadigt. Nu fortsätter vi vara nyktra. Du är en klok person och jag är glad att du finns här i forumet. Stor kram till dig ?

Profile picture for user Sinnituss

Jag tycker att du är fantastiskt duktig. Du skriver redan här och är därmed på rätt väg igen. Upp på stigen du börjat på igen så är det ingen skada skedd.
Heja dej ❤️

Profile picture for user Sinnituss

Jag tycker att du är fantastiskt duktig. Du skriver redan här och är därmed på rätt väg igen. Upp på stigen du börjat på igen så är det ingen skada skedd.
Heja dej ❤️

Profile picture for user Gunda

Så är det för de flesta. Det viktiga ära att du är på banan igen och du vet att du kan. Döm inte dig så hårt, ta lärdom istället. Fina du, Kram