Telefonen ringer sent i går kväll. Jag hör på rösten i andra änden att den är lite lätt sluddrig och vi pratar om ditt och datt innan hen säger "Jag måste säga en sak till dig, som jag funderat på och konstaterat att ..... jag dricker alldeles för mycket"

Inte för att det kom som en överraskning och hen har för många år sedan tagit tag i det och lagt om sitt levene men konsumtionen har ökat sedan dess.

Jag försöker uppmuntra och säger att bara komma till insikt och kunna erkänna är ett steg i rätt riktning. Jag googlar och försöker hitta en väg framåt men vart ska man vända sig? Vårdcentralen står det överallt men hen blir då tveksam. En genetisk sjukdom har lett till många läkarbesök och att då komma dit och säga att man inte tagit hand om sig verkar oerhört jobbigt för hen.

Jag vill såklart hjälpa min vän att komma vidare och få hjälp av proffs och kommer inte ta på mig för stort ansvar i detta á la medberoende. Vart kan man vända sig utan att det ska kosta en massa, tänker här på privata behandlingsalternativ. Eller kan man få hjälp ekonomiskt om man går via vårdcentralen? Någon som vet och kan rekommendera?

AliceAlice

Vad bra att du kan stötta upp men också kan lägga över ansvaret!

Vårdcentralen är det ofta bäst att börja med, följ med om du kan så att missbrukaren inte avbokar eller gör detta till en bagatell. Om det är en bra Vårdcentral tar de prover och gör en uppföljning för att planera vidare, kan hen skötas på vårdcentralen eller ska de remittera till beroendemottagning? Man bör också starta en utredning om hur mycket personen druckit, det kan vara förenat med livsfara att sluta tvärt och utan hjälp, vart ska hen i så fall få denna hjälp.

Alternativ kan vara att vända sig till socialtjänsten, eller beroendemottagning/psykiatri, lite beroende på hur det ser ut.

Den stora frågan är ju om missbrukaren vill ha hjälp och hur hen vill att hjälpen ska se ut? Du kan också ringa beroendemottagning och höra hur ni kan gå vidare på bästa sätt och vilka alternativ som finns där ni bor, på många håll har man också öppenvård som oftast ligger under socialtjänsten.

Hoppas det löser sig!