Nu har jag gjort det igen, drack alldeles för mycket igår. Drack i stort sett hela dagen och slutade vid ca kl 22. Har inte helt koll på mängden men ca 2 flaskor vin och 5 öl. Jag måste verkligen köra bil idag :( det går inte att undvika. Har ni koll på ungefär hur mycket man förbränner i timman? Förstår att det är olika men har ni själv någon tumregel för hur lång tid det tar?

Mycket tacksam för svar!

DetGårBättre

Normalt sägs det ju att man förbränner runt 2 cl sprit (40%) i timmen, men det skiftar ju från person till person. Generellt sett förbränner väl män mer samt större människor. Även vi som dricker mycket förbränner mer enligt mig. Sen vet jag inte exakt. Själv säger jag runt 3 cl timmen på mig men det har jag inga vetenskapliga belägg för dock. Enligt 2 cl i timmen så är du helt fri från alkohol runt 04 i morgon bitti, men jag tror du förbränner mer än så och det är väl mest att man är seg och liknande som gör att det är sämre att köra bil dagen efter. Sen är det dumt att chansa! Men enligt 3 cl i timmen så borde du runt 15-17-tiden idag vara fri från alkohol...

Beata

Tack för era svar. Jag var dålig hela dagen igår så det blev ingen bilkörning. Vågade inte riskera att fortfarande vara påverkad. Jag missade en viktig grej som jag planerat och gjorde människor besvikna. Men jag tror faktiskt att jag hade alkohol kvar i kroppen fram till sent på kvällen så det var bra att bilen fick stå.

Li-Lo

Först vill jag säga välkommen till dig Beata, du är klok som lät bilen stå.

Passar på att lite input till diskussionen om faran med att köra bil då man druckit alkohol. Forskning visar att vi är påverkade långt efter det att vi inte längre har någon mätbarbar promille. Många kan skriva under på att det tar lång tid att "bli sig själv" efter det att man druckit alkohol. Vanliga beskrivningar är nedstämd, trött, seg, ouppmärksam, trög, orolig osv. problemet är att detta inte är snabbt eller enkelt mätbart och således går det inte att skapa lagar runt det. Promille går att mäta, det är det bästa vi har just nu. En bra riktlinje.

Så vad vill jag säga, jo att vill vi vara säkra på att vi är "nyktra" när vi sätter oss i en bil så bör man vänta minst ett dygn, och detta efter måttliga mängder alkohol. Jag hoppas att jag detta inte uppfattas som en pekpinne utan mer som info.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen